Pomocy!!!!

mama-l-k-m

#6532303 Napisano: 26.09.2018 21:26:35
to lepiej nie odsyłać ponieważ na nim mam jeszcze almette który mogę zgłosić od 1 października
0 0

agagaga

#6532963 Napisano: 28.09.2018 22:03:10
W końcu po paru latach brania udziału w konkursach udało mi się wygrać odkurzacz z konkursu "Nagrody wymiatają". Wczoraj odesłałam im paragon listem poleconym priorytetowym z potwierdzeniem odbioru. Niestety do teraz nie ma żadnej aktualizacji o statusie przesyłki. Skończyło się na nadanie w urzędzie i automatyczne "przesyłka w transporcie" o godzinie 15:00. A dzisiaj nic, zero. Nawet do lokalnego weru nie dotarła. Panie na poczcie powiedziały, że status zaktualizuje się dopiero jak przesyłka trafi do urzędu doręczenia. Zaczynam tracić nadzieję na pierwszą w życiu jak dla mnie dużą wygraną. Tyle radości a teraz smutek... Czy miał ktoś podobną sytuację z Pocztą? help
0 0

venix

#6532964 Napisano: 28.09.2018 22:08:08
agagaga napisał(a):

W końcu po paru latach brania udziału w konkursach udało mi się wygrać odkurzacz z konkursu "Nagrody wymiatają". Wczoraj odesłałam im paragon listem poleconym priorytetowym z potwierdzeniem odbioru. Niestety do teraz nie ma żadnej aktualizacji o statusie przesyłki. Skończyło się na nadanie w urzędzie i automatyczne "przesyłka w transporcie" o godzinie 15:00. A dzisiaj nic, zero. Nawet do lokalnego weru nie dotarła. Panie na poczcie powiedziały, że status zaktualizuje się dopiero jak przesyłka trafi do urzędu doręczenia. Zaczynam tracić nadzieję na pierwszą w życiu jak dla mnie dużą wygraną. Tyle radości a teraz smutek... Czy miał ktoś podobną sytuację z Pocztą? help

Czekaj spokojnie. 

cleo25

#6532965 Napisano: 28.09.2018 22:08:25
agagaga napisał(a):

Spokojnie. Prawdopodobnie dojdzie w poniedziałek. A status zmieni sie pewnie dopiero jak bedzie odebrana. Nie stresuj się.

agagaga

#6532970 Napisano: 28.09.2018 22:33:43
-Violka- napisał(a):

agagaga napisał(a):

Czekaj spokojnie. 

Postaram się emotka
0 0

agagaga

#6532971 Napisano: 28.09.2018 22:36:02
cleo25 napisał(a):

agagaga napisał(a):

Spokojnie. Prawdopodobnie dojdzie w poniedziałek. A status zmieni sie pewnie dopiero jak bedzie odebrana. Nie stresuj się.

Dzięki za słowa otuchy:) 
0 0

calliope

#6533048 Napisano: 29.09.2018 14:05:59
Szukam pomocy w wyborze smartfona emotka  
Lepiej wziąć Motorola Moto G5S Plus FHD 3/32G (mogę dostać za 599 zł) https://www.ceneo.pl/56709226
czy z lepszą baterią ale gorszymi parametrami Motorola Moto E4 Plus DS 3GB/16GB https://www.ceneo.pl/53287615

Telefon będzie mi potrzebny do sporadycznego dzwonienia/wysyłania sms, czasem zrobię jakieś zdjęcia i czasem do internetu. Powinien być trwały i się nie zawieszać, ogólnie nie sprawiać problemów emotka .
0 0

babska

#6533050 Napisano: 29.09.2018 14:19:07
Czy w konku z Orange mogą brać udział numery z nju?
0 0

calliope

#6533065 Napisano: 29.09.2018 15:13:24
Na to pierwsze to ciężko mi odpowiedzieć, okaże się w praniu emotka . Dwóch kart sim raczej nie potrzebuję, a Moto nie są koniecznością ale jakoś mi wpadły w oko i cenowo jeszcze ujdą. Jesteś drugą osobą, która mi Huaweia poleca tylko np P9 lite jest za drogi, a ten P8 ma za niski android i niestety słabszą baterię.
Co do ładowania to m. in. dlatego tak długo trzymałam się mojego zabytku bo jego nie trzeba za często podłączać do prądu. emotka
0 0

babska

#6533066 Napisano: 29.09.2018 15:15:57
cb656 napisał(a):

babska napisał(a):

Czy w konku z Orange mogą brać udział numery z nju?

W tej edycji, czyli piątej, niestety nie. Była taka możliwość w edycjach poprzednich. Czemu nie czytasz Regulaminu?

Przeczytałabym, gdyby mi się wyświetlał w telefonie. A jakoś nie chce. 
0 0

pionas

#6533069 Napisano: 29.09.2018 15:22:54
cb656 napisał(a):

babska napisał(a):

cb656 napisał(a):

Czemu nie czytasz Regulaminu

Przeczytałabym, gdyby mi się wyświetlał w telefonie. A jakoś nie chce. 

Buuu... emotka emotka emotka pionas RATUJ! emotka

Jaki telefon? Ma Androida albo iOS'a? Musisz pobrać jakaś aplikację do czytania pdf'ów...
0 0

babska

#6533071 Napisano: 29.09.2018 15:25:56
Wina jest po stronie telefonu. Kolega już w tym grzebał. Coś namieszałam w ustawieniach albo co. To starożytny telefon Samsung. Ale nie pytajcie jaki model, bo nie wiem emotka
0 0

pionas

#6533073 Napisano: 29.09.2018 15:32:55
cb656 napisał(a):

pionas napisał(a):

cb656 napisał(a):

pionas RATUJ! emotka

Jaki telefon? Ma Androida albo iOS'a? Musisz pobrać jakaś aplikację do czytania pdf'ów...

A jak to kwestia aplikacji ekonkowej? Mozesz to zweryfikować? Bo ja nie korzystam z apki.

Aplikacja nic z tym nie zrobi, to jest kwestia ustawień telefonu. W aplikacji pdfy nie są przechwytywane, wykorzystywane są ustawienia globalne.
0 0

pionas

#6533077 Napisano: 29.09.2018 15:38:39
cb656 napisał(a):

pionas napisał(a):

Aplikacja nic z tym nie zrobi, to jest kwestia ustawień telefonu. W aplikacji pdfy nie są przechwytywane, wykorzystywane są ustawienia globalne.

Miałem na myśli to, że być może apka nie odwołuje się w tym wypadku do własciwych ustawień globalnych, ale skoro twierdzisz, że tak nie jest, to już nie polemizuję. emotka

Jeśli link nie dziala to mozna go otworzyć w przegladarce klikajac w specjalna ikonke:

0 0

agagaga

#6533147 Napisano: 29.09.2018 21:59:36
cb656 napisał(a):

agagaga napisał(a):

Wczoraj odesłałam im paragon listem poleconym priorytetowym z potwierdzeniem odbioru. Niestety do teraz nie ma żadnej aktualizacji o statusie przesyłki. Skończyło się na nadanie w urzędzie i automatyczne "przesyłka w transporcie" o godzinie 15:00. A dzisiaj nic, zero. Nawet do lokalnego weru nie dotarła. Panie na poczcie powiedziały, że status zaktualizuje się dopiero jak przesyłka trafi do urzędu doręczenia...

Bez paniki emotka Minął DOPIERO jeden dzień!  emotka Z tymi przesyłkami to całkowicie normalne.
Z reguły moje polecone dochodziły w pięć dni, z małymi wyjątkami nieco szybciej, ale uzbrój się w cierpliwość, bo zdarzyło się też czekać osiem dni na doręczenie. emotka Wiem, co przeżywasz emotka Zainstaluj sobie w smartfonie aplikację Envelo - powiadomi o doręczeniu sygnałem SMS-a.

Dziękuję za radę i dobre słowo. Postaram się cierpliwie czekać emotka
0 0

monek22

#6533662 Napisano: 01.10.2018 15:35:18
Czy zdarzyła się komuś sytuacja z kodami WOAH , w moim przypadku kody na worek , wybrałam punkt pojawiający się na mapce a przy odbiorze okazało się że pani w INMEDIO nie posiada już worków ? Co z moim wygenerowanym voucherem ? Ktoś miał podobne zaskoczenie ????
0 0

agakaz2

#6533665 Napisano: 01.10.2018 15:48:48
monek22 napisał(a):

Czy zdarzyła się komuś sytuacja z kodami WOAH , w moim przypadku kody na worek , wybrałam punkt pojawiający się na mapce a przy odbiorze okazało się że pani w INMEDIO nie posiada już worków ? Co z moim wygenerowanym voucherem ? Ktoś miał podobne zaskoczenie ????

tak ktoś kiedyś pisał że punkty wracają
0 0

wena

#6535826 Napisano: 08.10.2018 10:43:44
Mam pytanie odnośnie podatku od nagrody. Zazwyczaj to jest tak, że organizator odprowadza podatek. Co oznacza otrzymanie PITu 8c?  Skąd wiadomo, że ten PIT dostaniemy? Chodzi o to, że nie wiadomo, czy czekać na PIT czy już można się rozliczyć? 

A jak ma się sprawa nagrody względem przychodu (czy zwiększają przychód)  - Czy organizatorzy podają do skarbówki dane laureata? 
0 0

nkba

#6535830 Napisano: 08.10.2018 10:55:45
wena napisał(a):

Mam pytanie odnośnie podatku od nagrody. Zazwyczaj to jest tak, że organizator odprowadza podatek. Co oznacza otrzymanie PITu 8c?  Skąd wiadomo, że ten PIT dostaniemy? Chodzi o to, że nie wiadomo, czy czekać na PIT czy już można się rozliczyć? 

A jak ma się sprawa nagrody względem przychodu (czy zwiększają przychód)  - Czy organizatorzy podają do skarbówki dane laureata? 

Radzę nie zaprzątać sobie tym głowy emotka Serio emotka
0 0

wena

#6535847 Napisano: 08.10.2018 11:14:09
cb656 napisał(a):

wena napisał(a):

1. Mam pytanie odnośnie podatku od nagrody. Zazwyczaj to jest tak, że organizator odprowadza podatek.
2. Co oznacza otrzymanie PITu 8c?  Skąd wiadomo, że ten PIT dostaniemy? Chodzi o to, że nie wiadomo, czy czekać na PIT czy już można się rozliczyć? 

3. A jak ma się sprawa nagrody względem przychodu (czy zwiększają przychód)  - Czy organizatorzy podają do skarbówki dane laureata? 

1. "Zazwyczaj" nie oznacza ani reguły, ani "zawsze". Dobra wola Organizatora, że tak ułatwia życie Laureatowi (i chwała im za to, gdy w ramach nagrody jest też wartość podatku, której nie dostajesz do ręki, ale wyrażasz zgodę, by w imieniu Laureata przekazał tę kwotę na konto Urzędu Skarbowego.
2. Otrzymanie PITu 8c oznacza, że masz się rozliczyć samodzielnie, z US, bez pośrednictwa Organizatora. Z reguły wiadomo to już po przeczytaniu Regulaminu emotka
3. Czytaj PIT 8c - tam wartość nagrody jest przypisana do określonego pola i taki sam tytuł musisz odnaleźć w PIT 36/37 jaki składasz w US. To z kolei opisują broszurki instruujące, jak wypełniać PITy.
Czytać, czytać i jeszcze raz czytać. Ktoś mówił, że konkursy to praca lekka, łatwa i przyjemna? emotka Wyśmiej go emotka  

Dzięki za pomoc, Skarbnico Wiedzy emotka  

1. Czyli podsumowując - jeśli w regulaminie jest mowa o tym, że organizator odprowadzi podatek - nie dostaniemy PITu 8c?
2. Jak jest z tymi danymi? Czy organizator podaje nasze dane do US?  Interesuje mnie to ze względu na prowadzoną działalność. Czy nagroda wpłynie na przychód laureata?
3. Czy to nie jest tak, że aby Organizator mógł wysłać do nas PIT 8c - musi mieć nasz PESEL? Kiedyś miałam taką sytuację, że poproszono mnie o PESEL, aby wysłać PIT 8c, odmówiłam. Ale nagroda i tak przyszła.
0 0