Konkursowiczki w ciąży

Gość: katrin22

#5564566 Napisano: 26.01.2013 10:50:16
minka77 napisał(a):

agusia147 napisał(a):

A ja dziś oponki robiłam, więc słodkie jest emotka 7

oponki emotka

a ja zapraszam na sernik

przestańcie, od tych słodkości to oponki na brzuchu się nam porobią (choć ja już mam emotka ) emotka
0 0

Gość: minka77

#5564569 Napisano: 26.01.2013 10:53:37
ja też mam oponkę ale co wiecznie piękna i młoda nie będę emotka emotka
0 0

#5564570 Napisano: 26.01.2013 10:56:12
minka77 napisał(a):

ja też mam oponkę ale co wiecznie piękna i młoda nie będę emotka emotka

oj tam, oj tam emotka co do młodości to się zgadzam, ale piękna na pewno jesteś emotka emotka
Mówię z własnego doświadczenia emotka
0 0

Gość: size

#5564571 Napisano: 26.01.2013 10:57:12
agusia147 napisał(a):

Na Kamilka działa piosenka cukierki, cukierki. My już tego słuchać nie możemy emotka

Kasia może ty masz pomysł co podać gościom na ciepło? Najlepiej by było proste, smaczne i efektowne. Ja pomysłu nie mam, i talentu też.

Nie jestem Kasią, ale...

Mogę zaproponować Ci:

I. Jednogarnkowe (klasyka raczej, ale na ciepło)

1. Bogracz + pieczywo
2. Boeuf Strogonow + pieczywo
3. Taka też potrawa jednogarnkowa z grzankami: zupa serowa z porem - mięcho mielone-por-serki topione + grzanki z oliwą z czosnkiem

II. Pychota, ale już konkretna

1. Polędwica wieprzowa na słodko i ostro
z gotowymi ziemniakami aviko np. (kulki ziemniaczane, 8 czy 6 minut smażenia)

2. Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod mozzarellą z pomidorami (farsz - szpinak, czosnek, śmietana). To samo można zrobić z mięchem mielonym - wtedy cebula, oliwki zielone).

To danie główne.

Do tego wędliny, sery, co tam lubicie i sałatki:

- wersja dla królika: tradycyjna a'la grecka
- wersja na sosie majonezowo -jogurtowym: tortellini, kura z grilla/szynka, ananas/mandarynka, por.

Jezuu, ammmm
0 0

#5564574 Napisano: 26.01.2013 11:01:12
O właśnie! jednogarnkowe najlepsze, taka była moja zapiekanka emotka
- mięsko wieprzowe, ziemniaczki, cebulka, czosnek, marchewka, kapusta biała emotka i papryka czerwona <mniam>
0 0

#5564575 Napisano: 26.01.2013 11:02:23
size napisał(a):

agusia147 napisał(a):

Na Kamilka działa piosenka cukierki, cukierki. My już tego słuchać nie możemy emotka

Kasia może ty masz pomysł co podać gościom na ciepło? Najlepiej by było proste, smaczne i efektowne. Ja pomysłu nie mam, i talentu też.

Nie jestem Kasią, ale...

Mogę zaproponować Ci:

I. Jednogarnkowe (klasyka raczej, ale na ciepło)

1. Bogracz + pieczywo
2. Boeuf Strogonow + pieczywo
3. Taka też potrawa jednogarnkowa z grzankami: zupa serowa z porem - mięcho mielone-por-serki topione + grzanki z oliwą z czosnkiem

II. Pychota, ale już konkretna

1. Polędwica wieprzowa na słodko i ostro
z gotowymi ziemniakami aviko np. (kulki ziemniaczane, 8 czy 6 minut smażenia)

2. Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod mozzarellą z pomidorami (farsz - szpinak, czosnek, śmietana). To samo można zrobić z mięchem mielonym - wtedy cebula, oliwki zielone).

To danie główne.

Do tego wędliny, sery, co tam lubicie i sałatki:

- wersja dla królika: tradycyjna a'la grecka
- wersja na sosie majonezowo -jogurtowym: tortellini, kura z grilla/szynka, ananas/mandarynka, por.

Jezuu, ammmm

Naleśniki ze szpinakiem MNIAM MNIAM MNIAM!!!!!!!!!
0 0

Gość: malaga1

#5564576 Napisano: 26.01.2013 11:05:02
To ja polecam zapiekanke z nalesnikow faszerowanych pieczarami i szynka w sosie serowym. Boska!
Nalesnikow nie układa się klasycznie ale nafaszerowane kroi w ok.3cm krążki i układa pionowo jeden obok drugiego. W naczynia szklanym wyglada to naprawdę efektownie a i smakuje wyśmienicie.
0 0

#5564577 Napisano: 26.01.2013 11:08:51
A'propos tej polędwiczki: tam jest poza nią, ananas, por, papryka - różne kolory i dużo pieprzu cayenne.

Całość robi się bardzo prosto.
0 0

#5564578 Napisano: 26.01.2013 11:09:04
malaga1 napisał(a):

To ja polecam zapiekanke z nalesnikow faszerowanych pieczarami i szynka w sosie serowym. Boska!
Nalesnikow nie układa się klasycznie ale nafaszerowane kroi w ok.3cm krążki i układa pionowo jeden obok drugiego. W naczynia szklanym wyglada to naprawdę efektownie a i smakuje wyśmienicie.

A jak ten sos robisz???
0 0

#5564580 Napisano: 26.01.2013 11:14:28
size napisał(a):

A'propos tej polędwiczki: tam jest poza nią, ananas, por, papryka - różne kolory i dużo pieprzu cayenne.

To przepis poproszę emotka ))
0 0

#5564582 Napisano: 26.01.2013 11:16:48
Kasiu emotka

A jak zrobić naleśnik z mięsem mielonym, żeby to mięso nie wypadało/było zwarte?

Przepis mamy z naleśnikarni, oni mieli bardzo dużo tłuszczu - my robimy z szynki zmielonej. Po przesmażeniu jest sypko.

Czy do przesmażonego mięsa można coś dodać - np. białko, czy to już się nie wrati? I zawsze będzie taka konsystencja? Tam są też te oliwki...
0 0

kalisto1986

#5564583 Napisano: 26.01.2013 11:19:45
To ja polecam danie meksykańskie
Kapusta pekińska, czerwona fasola, pieczarki, cebula, mielone - pychota u mnie każdemu smakuje, jak będziesz chciała podam szczególy.
Poza tym może jakieś roladki schabowe lub drobiowe, albo dobrą zapiekankę
0 0

#5564584 Napisano: 26.01.2013 11:20:56
size napisał(a):

Kasiu emotka

A jak zrobić naleśnik z mięsem mielonym, żeby to mięso nie wypadało/było zwarte?

Przepis mamy z naleśnikarni, oni mieli bardzo dużo tłuszczu - my robimy z szynki zmielonej. Po przesmażeniu jest sypko.

Czy do przesmażonego mięsa można coś dodać - np. białko, czy to już się nie wrati? I zawsze będzie taka konsystencja? Tam są też te oliwki...

Kochana, ja daję całe jajko emotka i podduszoną cebulkę emotka i trzyma się kupy emotka
0 0

#5564585 Napisano: 26.01.2013 11:21:00
katrin22 napisał(a):

malaga1 napisał(a):

A jak ten sos robisz???

Dla leniwych moze byc szybka wersja z torebki Knorra lub robię go ze smietany, tartrgo sera (trochę zostawiam do posypania na wierzch) i sera topionego. Na sosy serowe jest sporo przepisow, każdy więc moze zrobić wg własnych upodobań emotka
0 0

#5564587 Napisano: 26.01.2013 11:22:10
katrin22 napisał(a):

size napisał(a):

Kasiu emotka

Kochana, ja daję całe jajko emotka i podduszoną cebulkę emotka i trzyma się kupy emotka

Ja czasem jeszcze dodam ciut mąki ale naprawdę ciut, wtedy napewno się nie rozleci.
0 0

#5564588 Napisano: 26.01.2013 11:23:00
malaga1 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

size napisał(a):

Kasiu emotka

Ja czasem jeszcze dodam ciut mąki ale naprawdę ciut, wtedy napewno się nie rozleci.

Ja czasem bułki tartej odrobinkę.
0 0

#5564595 Napisano: 26.01.2013 11:41:10
katrin22 napisał(a):

size napisał(a):

To przepis poproszę emotka ))

Przepis pochodzi z jakiejś knigi, być może Kuchni Polskiej, my robimy już z głowy.

Polędwiczkę wieprzową kroimy w plastry 1-1,5 cm, wkładamy do marynaty: 2 łyżki sosu sojowego jasnego, łyżeczka koncentratu pomidorowego, pół szklanki soku wiśniowego - oryginalnie jest sherry, łyżka octu winnego, łyżka mąki ziemniaczanej, łyżeczka płaska cayenne - jak kto lubi. Trzeba uważać, bo ostre. Ja uwielbiam, więc już po zrobieniu dodaję sobie na talerzu.

Czekam godzinę.

Ananas w kostkę, por w plastry (głównie część zielona, bo się nie rozwala), papryka - najlepiej czerwona i pomarańczowa - po pół (piękne kolory) w kawałki 0,5*1 -1,5 cm - wg uznania.

Mięcho wyciągamy, odsączamy, marynatę zachowujemy.

Smażymy mięsko na rozgrzanym oleju z porem i papryką przez 8-10 minut, potem dodajemy ananasa, marynatę, ew. trochę soku z ananasa - jakby była za gęsta. Przesmażamy całość 5-8 minut - ananasek puści soki emotka

Doprawiamy wg uznania: solą, pieprzem cayenne.

My podajemy albo z kulkami ziemniaczanymi, albo ziemniaczkami smażonymi (wszystko na głębokim tłuszczu - inne forma frytek).

U nas sprawdzone i ludziskom smakuje.

Co do naleśnika: walnę w mięcho jajo w takim razie przy kolejnej okazji emotka Zobaczymy emotka
0 0

Gość: agasiam

#5564756 Napisano: 27.01.2013 11:49:05
ja z ciepłych dań nic nie polecę ale z przystawek owszem. U nas sie sprawdzają:
warzywa krojone w paski: marchewka, papryka zielona, żółta, czerwona, seler naciowy, kalarepa układam to na duży półmiskuw kształcie słoneczka a w środku miseczka z dipem (serek bieluch wymieszany ze zmiksowanym zielonym ogórkiem i czosnkie+ sól i pieprz)
koreczki oczywiście tylko ja robie z malutkimi kotlecikami mają największe branie i z małymi kulkami mozzareli to druga wersja
i parówki w cieście francuski u nas frankfurterki -obwijam w ciasto i pieke, później kroje w małe ruloniki i nabijam na wykałaczki(jest też wersja z dodatkowym serem). do tego ostry sos pomidorowy do maczania.
0 0

Gość: agasiam

#5564758 Napisano: 27.01.2013 11:50:23
przepraszam za błędy ale Łukasz pomaga mamie pisać emotka
0 0

agusia147

#5564822 Napisano: 27.01.2013 01:56:12
Hmm może barszcz czerwony z krokietami? Krokiety całkiem niezłe mi wychodzą. Apropos pizzy, to dużo męczenia się, a ja mam tylko jeden piekarnik i w sumie niezbyt duży on jest.
0 0