Konkursowiczki w ciąży

kalisto1986

#5999675 Napisano: 01.04.2015 20:05:30
Dzisiaj Bartuś nabawił się pierwszych poważnych ran "wojennych" czego wynikiem są 2 szwy emotka
Jako,  że to na łuku brwiowym, to nie ma zaklejonych i teraz łobuziak sprawdza moją cierpliwość szalejąc dalej, a ja tylko co chwilę sprawdzam, czy szwy są nadal na miejscu emotka  Osiwieje normalnie emotka
0 0

endzi1984

#5999905 Napisano: 02.04.2015 11:56:52
Czesc dziewczyny dawno tu nie zagladalam ale dzis zobaczylam w internecie artykul ze rzad przyjal ustawe o  zasilku rodzicielskim 1000 zl przez 12 miesiecy i tak mnie to zastanawia czy ktos wie cos wiecej na ten temat?! Jestem osoba bezrobotna ale nie jestem zarejestrowana w urzedzie pracy a ubezpieczona jestem u meza w pracy tyle ze on pracuje w mundurowce a z tego co wyczytalam mundurowym ten zasilek sie nie nalezy i teraz sie zastanawiam czy nas obejmie ten zasilek?? czy moze bede musiala sie zarejestrowac w urzedzie pracy by go otrzymac? Własnie staramy sie z mezem o drugie dziecko a nie powiem ze dodatkowy pieniadz zawsze sie przyda!
0 0

dolly

#5999923 Napisano: 02.04.2015 12:36:20
endzi1984 napisał(a):

Czesc dziewczyny dawno tu nie zagladalam ale dzis zobaczylam w internecie artykul ze rzad przyjal ustawe o  zasilku rodzicielskim 1000 zl przez 12 miesiecy i tak mnie to zastanawia czy ktos wie cos wiecej na ten temat?! Jestem osoba bezrobotna ale nie jestem zarejestrowana w urzedzie pracy a ubezpieczona jestem u meza w pracy tyle ze on pracuje w mundurowce a z tego co wyczytalam mundurowym ten zasilek sie nie nalezy i teraz sie zastanawiam czy nas obejmie ten zasilek?? czy moze bede musiala sie zarejestrowac w urzedzie pracy by go otrzymac? Własnie staramy sie z mezem o drugie dziecko a nie powiem ze dodatkowy pieniadz zawsze sie przyda!

http://www.money....z,193,0,1749185.html
0 0

endzi1984

#5999939 Napisano: 02.04.2015 12:56:49
dolly napisał(a):

endzi1984 napisał(a):

ok czyli rozumiem ze nie musze byc zarejestrowana jako bezrobotna ale teraz jeszcze zostaje pytanie czy skoro maz jest mundurowym a ja jestem ubezpieczone u niego w pracy to czy to bedzie sie nam to swiadczeniw nalezalo cyt "Są też inne wyjątki. Ze świadczenia nie będą mogły skorzystać osoby uprawnione do zasiłku macierzyńskiego, a także osoby, które mają prawo skorzystania z tego typu świadczeń z tytułu urodzeniu dziecka w innych systemach niż powszechny system ubezpieczeniowy (m.in. funkcjonariusze służb mundurowych)."
0 0

dolly

#5999962 Napisano: 02.04.2015 13:21:57
endzi1984 napisał(a):

dolly napisał(a):

endzi1984 napisał(a):Czesc dziewczyny dawno tu nie zagladalam ale dzis zobaczylam w internecie artykul ze rzad przyjal ustawe o  zasilku rodzicielskim 1000 zl przez 12 miesiecy i tak mnie to zastanawia czy ktos wie cos wiecej na ten temat?! Jestem osoba bezrobotna ale nie jestem zarejestrowana w urzedzie pracy a ubezpieczona jestem u meza w pracy tyle ze on pracuje w mundurowce a z tego co wyczytalam mundurowym ten zasilek sie nie nalezy i teraz sie zastanawiam czy nas obejmie ten zasilek?? czy moze bede musiala sie zarejestrowac w urzedzie pracy by go otrzymac? Własnie staramy sie z mezem o drugie dziecko a nie powiem ze dodatkowy pieniadz zawsze sie przyda!

ok czyli rozumiem ze nie musze byc zarejestrowana jako bezrobotna ale teraz jeszcze zostaje pytanie czy skoro maz jest mundurowym a ja jestem ubezpieczone u niego w pracy to czy to bedzie sie nam to swiadczeniw nalezalo cyt "Są też inne wyjątki. Ze świadczenia nie będą mogły skorzystać osoby uprawnione do zasiłku macierzyńskiego, a także osoby, które mają prawo skorzystania z tego typu świadczeń z tytułu urodzeniu dziecka w innych systemach niż powszechny system ubezpieczeniowy (m.in. funkcjonariusze służb mundurowych)."

jezeli maz nie bedzie pobieral z tytulu urodzenia dziecka innych swiadczen, to wydaje mi sie ze bedziesz mogla, ale najlepiej zadzwonic do zusu i sie zapytac.
0 0

endzi1984

#5999967 Napisano: 02.04.2015 13:32:19
dolly napisał(a):

endzi1984 napisał(a):

dolly napisał(a):

napisał(a):endzi1984 napisał(a):Czesc dziewczyny dawno tu nie zagladalam ale dzis zobaczylam w internecie artykul ze rzad przyjal ustawe o  zasilku rodzicielskim 1000 zl przez 12 miesiecy i tak mnie to zastanawia czy ktos wie cos wiecej na ten temat?! Jestem osoba bezrobotna ale nie jestem zarejestrowana w urzedzie pracy a ubezpieczona jestem u meza w pracy tyle ze on pracuje w mundurowce a z tego co wyczytalam mundurowym ten zasilek sie nie nalezy i teraz sie zastanawiam czy nas obejmie ten zasilek?? czy moze bede musiala sie zarejestrowac w urzedzie pracy by go otrzymac? Własnie staramy sie z mezem o drugie dziecko a nie powiem ze dodatkowy pieniadz zawsze sie przyda!

jezeli maz nie bedzie pobieral z tytulu urodzenia dziecka innych swiadczen, to wydaje mi sie ze bedziesz mogla, ale najlepiej zadzwonic do zusu i sie zapytac

Dzieki za odpowiedz pewnie za jakis czas bedzie wiecej na ten temat w internecie wiec bede sledzic watek na biezaco chyba jeszcze w ciazy nie jestem wiec mam duzo czasu na ogarniecie tematu! A jak nic  nie dowiem sie z internetu bede dowiadywac sie w ZUS-ie! Nrazie ustawa jet nowa i pewnie malo kto cos wie na ten temat!
0 0

madziamck

#6001160 Napisano: 06.04.2015 13:07:09
Poszukuje zastępczej spacerówki, może macie jakąś na sprzedaż? 
0 0

Gość: agorka

#6001700 Napisano: 07.04.2015 22:19:34
Zapraszam przyszłe mamy na sesję brzuszkową! emotka
Jak również aktualne mamy z noworodkami i niemowlakami!
------------------------------------------------------------------
Studio Photo-Joanna
0 0

bezaczek7

#6001737 Napisano: 08.04.2015 01:37:19

bezeczek zwróć uwagę kupując fotelik dla maleństwa aby miał możliwość regulacji konta nachylenia tzn jak malec uśnie by mógł być w pozycji leżacej co w ogóle jest wskazane dla tak małego dziecka. Taka mozliwość zmiany pozycji naprawdę długo sie przydaje zwłaszcza w dłuższej podrózy gdy dziecko uśnie.
Jaki? To pytanie trudne bo wszystko zależy od zasobności portfela. Wiadomo najlepsze, najbezpieczniejsze, z najlepszą oceną w testach kosztują bardzo dużo i nie każdego na taki stać. Są też tańsze o podobnych parametrach. Ja bym brała dobrze zabudowany z boków, z ABS (chyba tak to się nazywa?), z regulacją zagłówka -by chronić główkę i dostosowywać wysokość do dziecka, koniecznie regulacja konta pochylenia. 

:* muszę poczytać co to ten abs i ogółem się dowiedzieć więcej, bo nie wiedziałam, że jest możliwość regulacji pochylenia emotka
0 0

henryczka62

#6001788 Napisano: 08.04.2015 10:20:41
Czy któraś z Was ma krzesełko do karmienia 3w1? Dobre są? Może jakąś konkretną firmę polecacie.
0 0

Gość: rachel

#6001796 Napisano: 08.04.2015 10:38:09
henryczka62 napisał(a):

Czy któraś z Was ma krzesełko do karmienia 3w1? Dobre są? Może jakąś konkretną firmę polecacie.

Ja mam polly chicco i jestem bardzo bardzo zadowolona, jest 2w1. ale super i moge polecić,łatwo zachować jego czystość, nic się po 3 latach z nim nie stalo i z pewnością moja najmłodasza też się w nim odchowa.

U nas po świętach lipnie... mała ma prawie miesiąc (12 kończy) a już mamy inhalacje , witaminy i kropelki jakieś bo się zaraziła od starszej przeziębieniem:/// Miśka od kwietnia poszła do przedszkola i teżpewnie dlatego. Starszej podajemy tran, jesteśmy duzo na dworzu ciekawe jak bedzie ...agusia jak ty radzisz sobie z przeziebienami u swojej gromadki?? u nas nie przeszłoby to zeby miśka została w domu i nie chodziła do przedszkola bo jest mega zazdrosna i przejawia to nadmiernym zainteresowaniem siostrą., stale by ją głaskała dotykała i całowała....a jak jej mówię że już dość bomałamusi sie wyspać a my idziemy się bawić to wpada mi szal brojenia....od urodzenia małej staram sie jej poświecac wiecej czasu ale niestety efekt mizerny. W przedszkolu sie odnalazła , zadowolona jest ...tylko teraz te przeizebienia opanować i czas kiedy mąż ma popołudniówki:/ miezkam na 2 pietrze bez windy i raczej nie wyjdziemy razem na spacer z dziewczynami tym bardziej ze miska zywe strebro i nie wiedziałabym czy gonic ją czy pilnowac wózka:/
0 0

benasia

#6001834 Napisano: 08.04.2015 11:52:20
bezaczek7 napisał(a):

napisał(a):bezeczek zwróć uwagę kupując fotelik dla maleństwa aby miał możliwość regulacji konta nachylenia tzn jak malec uśnie by mógł być w pozycji leżacej co w ogóle jest wskazane dla tak małego dziecka. Taka mozliwość zmiany pozycji naprawdę długo sie przydaje zwłaszcza w dłuższej podrózy gdy dziecko uśnie.
Jaki? To pytanie trudne bo wszystko zależy od zasobności portfela. Wiadomo najlepsze, najbezpieczniejsze, z najlepszą oceną w testach kosztują bardzo dużo i nie każdego na taki stać. Są też tańsze o podobnych parametrach. Ja bym brała dobrze zabudowany z boków, z ABS (chyba tak to się nazywa?), z regulacją zagłówka -by chronić główkę i dostosowywać wysokość do dziecka, koniecznie regulacja konta pochylenia. 

:* muszę poczytać co to ten abs i ogółem się dowiedzieć więcej, bo nie wiedziałam, że jest możliwość regulacji pochylenia emotka

oj sorki doczytałam - mają system SPS nie abs (mój błąd) tzn że chronią bardziej przed bocznymi uderzeniami w razie czego.
0 0

dolly

#6002462 Napisano: 09.04.2015 12:38:48
Ocho, to ja po poradeemotka
potrzebuje kupic nebulizator- na co musze zwrocic uwage przy wyborze? A moze macie jakies fajne, sprawdzone?

Rachel, no niestety, teraz najgorszy okres emotka  teraz taka piekna pogoda sie zaczyna, musisz cos wymyslec by wychodzic na dwor, bo szkoda pogody, a wiadomo ze dzieci sie hartuja i dotleniaja na dworzu. Jak karmisz, to malutka jest tez chroniona przed wirusami siostry, ale glutki lapac bedziec, wiec swieze powietrze musowo.
0 0

#6002479 Napisano: 09.04.2015 12:56:34
My mamy nebulizator piC solution taki pingwinEk. Jestem z niego zadowolona ma dużo końcówek i używamy go wszyscY. Jest trochę głośny ale nie wiem jak wypada z innymi na tym tle. wypozyczslusny taki z przychodni aż się okazało ze taniej będzie kupić a ze miśka nasza już się z nim oswoila to kupiliśmy taki sam. Teraz jak jest starsza to się bo boi
0 0

dolly

#6002481 Napisano: 09.04.2015 12:59:08
Dzieki Rachel, wlasnie kojarze, ze te zwierzakowe glosne sa. potrzebuje czegos cichszego, bo obawiam sie, ze moj by sobie nie dal zalozyc na buziaka, jakby tak zaczal warczec.
0 0

koper

#6002486 Napisano: 09.04.2015 13:23:26
*dolly  polecam omijać szerokim łukiem wszystkie biedronki, pingwinki i inne tego typu, bo są z moich licznych doświadczeń szpitalnych emotka wynika, że są najgłośniejsze. I płaci się za wygląd, za tę samą cenę można dostać inny nebulizator z lepszymi parametrami. 

Najważniejsza sprawa, to jakie leki będziesz podawać.

Wśród parametrów inhalatorów są podawane wielkość cząsteczek i ile % cząsteczek jest mniejszych niż 5 mikrometrów- oczywiście im więcej małych cząsteczek tym lepiej ( bo większe cząsteczki osiadają w gardle, a te najmniejsze docierają najdalej), ale też i drożej emotka  Tylko, jeżeli nie podaje się bardzo specjalistycznych leków, które wymają rozbicia substancji na bardzo małe cząsteczki, to nie ma sensu przepłacać. Nam lekarz podał parametry wystarczające dla "naszych" leków i tego się trzymaliśmy. 

Kupując zwracałam uwagę na to, żeby był jak najcichszy. Najcichszy jaki znaleźliśmy to 45 db- oczywiście jest głośny, no ale da się oglądać przy nim głośniej nastawioną bajkę (przy biedronce się nie dało). 

Kolejna sprawa, to wygodne opakowanie. Ponieważ inhalator wszędzie z nami jeździ, to szukaliśmy takiego najmniejszego, w wygodnym pokrowcu.

Ciągle piszę o nebulizatorach tłokowych, bo tylko takie nadają się do sterydów, które my musimy podawać, i wszystkie tłokowe/pneumatyczne są cholernie głośne, ale są dość tanie (spokojnie można kupić dobry za mniej niż 100zł).

Ale są też nebulizatory ultradźwiękowe, które są cichutkie, ale dużo droższe no i niestety nie można przez nie podawać większości leków, bo ultradźwięki zmieniają strukturę cząsteczki większości leków.  (zawsze na ulotce jest podane jeżeli można stosować też w ultradźwiękowych)

My mamy konkretnie taki:
http://allegro.pl...200-i5140822763.html

Używaliśmy go bardzo intensywnie (codziennie) przez jakieś 2 lata, a od roku używamy go okazjonalnie, bo mamy trochę inne leczenie, przeszliśmy na leki wziewne, a tylko przy zaostrzeniu dokładamy nebulizację. 
0 0

Gość: dianek

#6002566 Napisano: 09.04.2015 15:24:57
my mamy tego Philipsa
http://www.novame...teryjny-antywirusowy

używamy wszyscy
w porównaniu do innych z którymi mieliśmy styczność jest bardzo cichy, młody bajki przy nim sobie ogląda spokojnie
tylko cena emotka
0 0

benasia

#6002572 Napisano: 09.04.2015 15:42:02
tu widze trochę pisze o tym czym się kierować przy wyborze inhalatora:
http://www.tester.vot.pl/?p=811

My mamy Sanitas - kupiłam kiedyś za 100zł w Lidlu, nie jest jakoś mega głośny - da sie przy nim oglądać bajkę choć jakiś bardzo cichutki nie jest, na szczeście używałam go 2 razy przy katarze tylko bo nie mamy potrzeby go używać   emotka
0 0

#6002678 Napisano: 09.04.2015 19:25:07
Ja dzisiaj byłam z małą na kontroli. W szpitalu zalevoli inhalacje solą fizjologiczna na pytanie jak długo inhaloeac Pani doktor powiedziała tak długo jak Pani chce i nią wierzy.  Bez leku to lepiej na spacer wyjść 
0 0

kalisto1986

#6002707 Napisano: 09.04.2015 19:57:28
My też mamy sanitas i jestem zadowolona.

Dianek jaki masz kask na rower dla młodego ? 
0 0