Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
ok
wersję miksowaną czy nie?
jak będziesz kupowała żur, to popytaj w piekarni, czy mają na sprzedaż
u mnie butla 1,5 litra kosztuje ok 5 zł
i kup dobrą kiełbasę, może być biała, bo od kiełbasy zalezy ostateczny smak żurku
Wyświetl w wątku >>
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
Wyświetl w wątku >>
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
może sprecyzujesz co dokładnie? gotowane, pieczone, duszone, smażone?
Wyświetl w wątku >>
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
rozumiem, że deszcz, ale to nie jest ulewa, tylko lekko padający deszczyk.
I nie patrzą, jak wchodzą na ulicę, na pasach lub nie. Najczęściej poza pasami. A wiadomo, że jak jest szosa mokra, to droga hamowania wydłuża się...
Dziś miałam 3 takie przypadki, a wcale nie jeździłam długo po mieście, całe szczęscie, że też wolno jechałam Wyświetl w wątku >>
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
Żurek na szybko
bardzo dobry
biorę:
- 1-1,5 litra wody
- 3 kiełbaski, dobre, sprawdzone
- cebulę dosyć dużą
- gęsty żur/zakwas - około szklanki - konsystencja gęstej śmietany
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- majeranek
- sól, pieprz
wodę wlewam do garnka, wrzucam ziele angielskie i liść laurowy, dodaję kiełbasę pokrojoną w plasterki, lub w grubsze kawałki. Gotuję ok 20-30 min na średnim ogniu. Wyjmuję kiełbasę.
W międzyczasie cebulę kroję w plasterki lub kostkę, podsmażam na oleju, do lekkiego zbrązowienia, dodaję do wody.
Do wszystkiego wlewam żur kontrolując jego gęstość i kwaśność.
Wtedy wszystko... miksuję blenderem.
Dzięki temu nie ma grudek z zakwasu i cebula jest rozdrobniona. A cały żur ma jedwabistą konsystencję.
Wrzucam kiełbasę z powrotem, przyprawiam do smaku solą, pieprzem, koniecznie majerankiem.
Podaję z ugotowanymi ziemniakami. Można też dodać jajko na twardo.
Jak ktoś nie chce, to nie musi miksować. Wyświetl w wątku >>
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
proporcje na keksówkę ok 30-32 cm długości i 11 szerokości
- 40 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki żytniej
- 10 dag mąki pszennej razowej
- ćwierć kostki - 25 gramów - drożdży
- 2 szklanki wody (lub szklana wody plus szklanka maślanki) - ja dodaję 1 szklankę wody do rozrobienia drożdży i 1 szklankę zakwasu żurkowego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 2 łyżeczki cukru
(szklanka = 250 ml)
ok 1 szklanki wypełniacza (może być mniej, lub max 1,5 szkl) - słonecznik, siemię lniane, otręby owsiane, pszenne, żytnie, sezam
może być jeden rodzaj a może byc wszystko. Im więcej śmieci, tym bardziej ścisły i twardszy będzie chleb
Drożdże pokruszyć, wsypać do miski, dodać cukier, 2 łyżki mąki pszennej i szklankę letniej wody
wymieszać, odstawić do zwiększenia objętości
do miski przesiać mąki, dodać sól, wyrośnięte drożdże, żur lub maślankę, oliwę, wypełniacz, wyrobić ciasto. Może być lekko wyrobione, 5-10 minut roboty.
Posypać mąką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Keksówkę wysmarować margaryną, posypać mąką.
Ciasto uderzyć, żeby powietrze wyleciało, przełożyć do formy, wyrównać. Można posypać mąką lub posmarować olejem.
Odstawić do wyrośnięcia. Jak urośnie - wypełni formę, wstawić do piekarnika.
Piekarnik - grzałki góra/dół, 220 stopni, 1 poziom od dołu (na 5 poziomów), piec w tej temp. 10 minut, po tym czasie zmniejszyć do 190 stopni i piec 50 minut.
Po upieczeniu od razu wyjąć na kratkę do wystudzenia. Inaczej chleb będzie miał miękkie boki
UWAGI:
Można robić różne proporcje mąki.. samą pszenną, pszenną i 20 dag żytniej.
Mąka żytnia powoduje, że chleb jest leciutko wilgotny i utrzymuje dłużej świeżość.
Dłuższe wyrabianie powoduje, że chleb jest delikatniejszy i lepiej wyrasta, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby mało wyrobić, wtedy będzie bardziej zbity, ale daleko mu do gnieciucha
Można nie dawać żurku, tylko samą wodę, wtedy 2 szklanki.
Ciasto jest lekko klejące, ale nie powinno być zbite ani rzadkie.
Używam tylko GÊSTEGO zakwasu/żuru. Gęstego jak dobra kwaśna śmietana. Z piekarni. Nie te z butelek, co jest w nich więcej wody, niż właściwego żuru na dnie
Można zmieniać proporcje mąki, aby sobie dopasować do smaku.
2 łyżeczki soli to jest optymalna ilość. Jak ktoś lubi mniej słony chleb to niech da 1-1,5 łyżeczki, jak bardziej - to 2,5.
Najlepiej spróbować ciasto na surowo. Odrobinkę nabrać na łyżeczkę i wystarczy polizać, nie trzeba od razu jeść surowego.
Wyświetl w wątku >>
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
jesteś chętna?
szybko się robi i jest dobry Wyświetl w wątku >>
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
taki acer? http://www.chip.p...8/12/acer-aspire-one Wyświetl w wątku >>
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
jego ostatnie wypowiedzi z dziś nadal są - nie kasowałam ich... więc jak chcesz to możesz się z nimi zapoznać.. z odpowiedziami innych osób na jego wpisy tak samo
Wyświetl w wątku >>
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
inne IP, inne osoby Wyświetl w wątku >>
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
za co to??
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
no cóz, przyjdzie albo i nie
jego wola
Wyświetl w wątku >>
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
ja cieszę się z fajnych zdjęć, jakie zrobiłam Wyświetl w wątku >>