Wyniki wyszukiwania

Szukano wśród postów użytkownika ziolko

ziolko

#5405412 Napisano: 16.10.2012 07:28:23 w SMACZNEGO - sprawdzony przepis
joan napisał(a):

ziolko napisał(a):

dajcie znać, jeśli wypróbujecie moje przepisy emotka i co wam wyszło


Wypróbuję żurek przy pierwszej lepszej okazji, ale nie wiem, kiedy to nastąpi emotka


ok emotka
wersję miksowaną czy nie? emotka
jak będziesz kupowała żur, to popytaj w piekarni, czy mają na sprzedaż
u mnie butla 1,5 litra kosztuje ok 5 zł

i kup dobrą kiełbasę, może być biała, bo od kiełbasy zalezy ostateczny smak żurku
Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#5405394 Napisano: 16.10.2012 07:18:32 w SMACZNEGO - sprawdzony przepis
ogólnie polecam leczo z cukinii, z papryką i pieczarkami
Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#5405387 Napisano: 16.10.2012 07:12:18 w SMACZNEGO - sprawdzony przepis
okrysia - przepis ciekawy emotka dzięki Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#5405364 Napisano: 16.10.2012 07:01:25 w SMACZNEGO - sprawdzony przepis
wera napisał(a):

Szukam przepisów na smaczne potrawy z warzyw emotka


może sprecyzujesz co dokładnie? gotowane, pieczone, duszone, smażone?
Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#5405135 Napisano: 16.10.2012 05:04:14 w Wkurza mnie...
a mnie wkurza, że kicham jak najęta... a jak nie kicham to wycieram nos.. i tak na zmianę emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#5404744 Napisano: 16.10.2012 01:36:15 w Wkurza mnie...
wkurza mnie, że wraz z pogorszeniem pogody piesi mają również pogorszenie uwagi podczas poruszania się po mieście. Mniej patrzą jak wchodzą na ulicę ;/
rozumiem, że deszcz, ale to nie jest ulewa, tylko lekko padający deszczyk.
I nie patrzą, jak wchodzą na ulicę, na pasach lub nie. Najczęściej poza pasami. A wiadomo, że jak jest szosa mokra, to droga hamowania wydłuża się...

Dziś miałam 3 takie przypadki, a wcale nie jeździłam długo po mieście, całe szczęscie, że też wolno jechałam Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#5404374 Napisano: 16.10.2012 10:34:23 w SMACZNEGO - sprawdzony przepis
dajcie znać, jeśli wypróbujecie moje przepisy emotka i co wam wyszło Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#5404370 Napisano: 16.10.2012 10:31:44 w SMACZNEGO - sprawdzony przepis
ok... to może przepis na mój żurek?? emotka

Żurek na szybko
bardzo dobry emotka

biorę:
- 1-1,5 litra wody
- 3 kiełbaski, dobre, sprawdzone
- cebulę dosyć dużą
- gęsty żur/zakwas - około szklanki - konsystencja gęstej śmietany
- 2 łyżki oleju
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- majeranek
- sól, pieprz

wodę wlewam do garnka, wrzucam ziele angielskie i liść laurowy, dodaję kiełbasę pokrojoną w plasterki, lub w grubsze kawałki. Gotuję ok 20-30 min na średnim ogniu. Wyjmuję kiełbasę.
W międzyczasie cebulę kroję w plasterki lub kostkę, podsmażam na oleju, do lekkiego zbrązowienia, dodaję do wody.
Do wszystkiego wlewam żur kontrolując jego gęstość i kwaśność.
Wtedy wszystko... miksuję blenderem.
Dzięki temu nie ma grudek z zakwasu i cebula jest rozdrobniona. A cały żur ma jedwabistą konsystencję.

Wrzucam kiełbasę z powrotem, przyprawiam do smaku solą, pieprzem, koniecznie majerankiem.

Podaję z ugotowanymi ziemniakami. Można też dodać jajko na twardo.

Jak ktoś nie chce, to nie musi miksować. Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#5404288 Napisano: 16.10.2012 10:00:45 w SMACZNEGO - sprawdzony przepis
jeśli macie jakieś pytania, to pytajcie, chociaż starałam się w uwagach wszystko opisać emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#5404261 Napisano: 16.10.2012 09:53:00 w SMACZNEGO - sprawdzony przepis
mój przepis na chleb

proporcje na keksówkę ok 30-32 cm długości i 11 szerokości


- 40 dag mąki pszennej
- 10 dag mąki żytniej
- 10 dag mąki pszennej razowej
- ćwierć kostki - 25 gramów - drożdży
- 2 szklanki wody (lub szklana wody plus szklanka maślanki) - ja dodaję 1 szklankę wody do rozrobienia drożdży i 1 szklankę zakwasu żurkowego
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 2 łyżeczki cukru

(szklanka = 250 ml)

ok 1 szklanki wypełniacza (może być mniej, lub max 1,5 szkl) - słonecznik, siemię lniane, otręby owsiane, pszenne, żytnie, sezam
może być jeden rodzaj a może byc wszystko. Im więcej śmieci, tym bardziej ścisły i twardszy będzie chleb


Drożdże pokruszyć, wsypać do miski, dodać cukier, 2 łyżki mąki pszennej i szklankę letniej wody
wymieszać, odstawić do zwiększenia objętości

do miski przesiać mąki, dodać sól, wyrośnięte drożdże, żur lub maślankę, oliwę, wypełniacz, wyrobić ciasto. Może być lekko wyrobione, 5-10 minut roboty.

Posypać mąką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Keksówkę wysmarować margaryną, posypać mąką.
Ciasto uderzyć, żeby powietrze wyleciało, przełożyć do formy, wyrównać. Można posypać mąką lub posmarować olejem.
Odstawić do wyrośnięcia. Jak urośnie - wypełni formę, wstawić do piekarnika.

Piekarnik - grzałki góra/dół, 220 stopni, 1 poziom od dołu (na 5 poziomów), piec w tej temp. 10 minut, po tym czasie zmniejszyć do 190 stopni i piec 50 minut.

Po upieczeniu od razu wyjąć na kratkę do wystudzenia. Inaczej chleb będzie miał miękkie boki

UWAGI:

Można robić różne proporcje mąki.. samą pszenną, pszenną i 20 dag żytniej.
Mąka żytnia powoduje, że chleb jest leciutko wilgotny i utrzymuje dłużej świeżość.

Dłuższe wyrabianie powoduje, że chleb jest delikatniejszy i lepiej wyrasta, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby mało wyrobić, wtedy będzie bardziej zbity, ale daleko mu do gnieciucha emotka

Można nie dawać żurku, tylko samą wodę, wtedy 2 szklanki.
Ciasto jest lekko klejące, ale nie powinno być zbite ani rzadkie.

Używam tylko GÊSTEGO zakwasu/żuru. Gęstego jak dobra kwaśna śmietana. Z piekarni. Nie te z butelek, co jest w nich więcej wody, niż właściwego żuru na dnie

Można zmieniać proporcje mąki, aby sobie dopasować do smaku.
2 łyżeczki soli to jest optymalna ilość. Jak ktoś lubi mniej słony chleb to niech da 1-1,5 łyżeczki, jak bardziej - to 2,5.
Najlepiej spróbować ciasto na surowo. Odrobinkę nabrać na łyżeczkę i wystarczy polizać, nie trzeba od razu jeść surowego.
Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#5404230 Napisano: 16.10.2012 09:41:09 w SMACZNEGO - sprawdzony przepis
kadjas, a nie lepiej ten sos wypić przed dodaniem do kurczaka?? emotka emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#5404212 Napisano: 16.10.2012 09:35:26 w SMACZNEGO - sprawdzony przepis
ja mam chleb z drożdżami i zakwasem jak na żur, takim gęstym jak śmietana

jesteś chętna? emotka

szybko się robi i jest dobry Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

ziolko

#5403393 Napisano: 15.10.2012 05:20:19 w Punkty karne
oanuska +1 punkt za zbieranie głosów w temacie konkursy na fb Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#5401885 Napisano: 14.10.2012 06:16:14 w Czas na zmiany...
jak dla mnie mogłoby być nawet pół roku emotka emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#5401336 Napisano: 13.10.2012 08:48:16 w Carrefour konkursy
viser, to że TOBIE nie podpadł, nie znaczy, ze innym też nie podpadł

jego ostatnie wypowiedzi z dziś nadal są - nie kasowałam ich... więc jak chcesz to możesz się z nimi zapoznać.. z odpowiedziami innych osób na jego wpisy tak samo
Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#5401292 Napisano: 13.10.2012 08:17:33 w Dziś cieszę się z.....
dolly napisał(a):

margo466 napisał(a):

hahaha

jak wściekłego zbanowali to nagle marielu się pojawiła emotka emotka



o tym samym myślę...

najpierw Marielu robiła akcję ze swoim banem, teraz Wsciekly




inne IP, inne osoby Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#5401278 Napisano: 13.10.2012 08:11:57 w Dziś cieszę się z.....
furbo napisał(a):

ziolko napisał(a):

a możecie napisać powód tej zbiorowej radości?? bo coś tajemniczo się zrobiło emotka

ja cieszę się z fajnych zdjęć, jakie zrobiłam




ziółeczko emotka emotka emotka


za co to?? emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#5401264 Napisano: 13.10.2012 08:02:18 w Carrefour konkursy
mundek2004 napisał(a):

margo466 napisał(a):

ojej - ziołko zbanowała wściekłego emotka emotka



teraz emotka przyjdzie jako cenzuraony sorry za słownictwo emotka



no cóz, przyjdzie albo i nie
jego wola emotka

Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#5401247 Napisano: 13.10.2012 07:55:03 w Dziś cieszę się z.....
a możecie napisać powód tej zbiorowej radości?? bo coś tajemniczo się zrobiło emotka

ja cieszę się z fajnych zdjęć, jakie zrobiłam Wyświetl w wątku >>
0 0