Wyniki wyszukiwania

Szukano wśród postów użytkownika ziolko

ziolko

#6734167 Napisano: 06.10.2020 18:04:26 w Wkurza mnie...
Zamknęli Leclerca w moim mieście emotka emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#6733299 Napisano: 02.10.2020 15:00:26 w SZUKAM....
wrrrryyy napisał(a):

Czy w którymś sklepie (Carrefour, Tesco, itp.) widział ktoś papier jadalny, np. jadalne banknoty?
Gdzie poza internetem można znaleźć?

Hmm... jeśli masz trochę czasu, to zawsze możesz zamówić wybrane banknoty (z dowolnego państwa) jako wydruk na opłatku lub nawet na papierze cukrowym.
Np u tego pana - jest bardzo polecany przez torciary emotka  
https://www.faceb...tyoplatkowpawelkon  Wyświetl w wątku >>
1 wrrrryyy 0

ziolko

#6732029 Napisano: 27.09.2020 23:44:40 w Wkurza mnie...
marzanna napisał(a):

Kupiłam produkty na loterię Wedel za ponad 15 zł. Teraz widzę, że na paragonie są naliczone jakieś rabaty no i w sumie do 15 zł brakuje mi ponad złotówki. Paragon do śmieci emotka

bo była akcja promocyjna "drugi produkt za 50% ceny"  Wyświetl w wątku >>
1 marzanna 0

ziolko

#6731509 Napisano: 24.09.2020 17:45:25 w Wkurza mnie...
Wkurza mnie nowy wygląd Facebooka. Chciałam przełączyć na starą wersję, ale już nie ma takiej opcji emotka emotka emotka Wyświetl w wątku >>

ziolko

#6731218 Napisano: 23.09.2020 18:13:13 w Dziś dotarła nagroda z.... (tylko info!)
emotka  
PRZYPOMINAM, ŻE W TYM TEMACIE   N I E    M A    DYSKUSJI!!! 
emotka Wyświetl w wątku >>
1 kumulacja 0

ziolko

#6729266 Napisano: 15.09.2020 17:30:49 w Wkurza mnie...
W KIKu już od co najmniej miesiąca są: odzież zimowa, rzeczy na Halloween, dekoracje świąteczne itp emotka  
Wkurza mnie ta komercja.  Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#6728492 Napisano: 11.09.2020 18:16:57 w Pomocy!!!!
@karmelek - spodziewaj się niespodziewanego emotka  
I zawsze kupuj o 2-3 zł więcej, niż wykazują ceny na półkach, bo jak będzie jakaś akcja rabatowa, to Ci braknie przysłowiowego grosza do wymaganej kwoty zakupu.
Kupiłaś akurat za 8,59 czy była jakaś obniżka w sklepie?  Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#6728491 Napisano: 11.09.2020 18:15:29 w Wkurza mnie...
visserarthur napisał(a):

Bolerioza, Lekramówka... -ktoś ma jeszcze jakieś pomysły?

reklamóweczka, grosik, złotóweczka emotka   Wyświetl w wątku >>

ziolko

#6726645 Napisano: 03.09.2020 18:39:50 w WC - rozmowy o wszystkim
@zielonaszpilka są różne osoby i różne poziomy słodkości...
Kiedyś policzyłam ilość cukru w torcie, jaki był w programie "Bake off - ale ciacho". Do tynków, kremów w środku i ciasta poszło ponad 2,5 KG (!!!) cukru! nie licząc tej w czekoladzie - tort bakeoff
Szklanka cukru pudru - 120 g.
Najwięcej oczywiście do tynku. 
Np przepis na ten biszkopt ma aż 3 szklanki cukru! i tylko 3,5 szklanki mąki https://akademiatortu.pl/przepisy/idealny-biszkopt-czekoladowy/  Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#6726638 Napisano: 03.09.2020 18:08:25 w WC - rozmowy o wszystkim
mandarynka16 napisał(a):

ziolko napisał(a):

@dwaburekoty - służę pomocą emotka  może nie mam własnej cukierni, ale trochę tortów zrobiłam emotka
Najlepiej zrób krem ze śmietany 36% (polecam Łowicką) i mascarpone. Np. 500 ml śmietanki i 250 g serka. 

Mój ulubiony krem, tylko ja daję 200 ml śmietany na 250 g mascarpone i 2 łyżki cukru pudru. Mi sprawdza się dobrze mleczna dolina z biedry, 30 Też powinna być ok

Im mniej śmietany, tym krem sztywniejszy, bo więcej serka. 
Zupełnie inny krem wyjdzie ze śmietanką 30 a inny z 36%.
Nawet różne partie tej samej 30% mogą dać różny efekt końcowy. 
Co do cukru - każdy słodzi wg własnego gustu emotka
Zawsze daję mniej cukru, niż jest w przepisach, bo dla mnie jest za słodko. Wyświetl w wątku >>

ziolko

#6726469 Napisano: 02.09.2020 23:57:03 w WC - rozmowy o wszystkim
dwaburekoty napisał(a):

ziolko napisał(a):

@dwaburekoty - służę pomocą emotka  może nie mam własnej cukierni, ale trochę tortów zrobiłam emotka
Najlepiej zrób krem ze śmietany 36% (polecam Łowicką) i mascarpone. Np. 500 ml śmietanki i 250 g serka. 
Wszystko musi być dobrze schłodzone.
Wszystko razem ubijasz i dodajesz cukru pudru do smaku (jednym wystarczy łyżka, a inni dodadzą kilka łyżek).
Ubijać razem, żeby nie było grudek serka i żeby krem się nie zwarzył. Jak będzie gęsty, to przestań ubijać, bo inaczej masło Ci się zrobi.
Napisz na pw albo tu, jak to się stało, że śmietana odmówiła Ci posłuszeństwa. Z jakiej mleczarni była? ile czasu się chłodziła?
Tu masz dużo przepisów na różne kremy - prostsze i nie tylko. Ale za to jakie smaki....
https://slodkipomysl.pl/category/kremy-do-ciast/#


łaciata smietana emotka . podejrzewam, że ubijalam na zbyt wysokich obrotach i że zbyt krótko chłodziłam. Momentalnie się masło zrobiło.
Dziękuję za pomysły!!!!

Minimum 12 godzin w lodówce, bo inaczej masło będzie. Może stać dłużej - nie zaszkodzi. 
Tylko nie wkładaj do zamrażalnika bo jak zapomnisz, to też nie ubijesz. Mówię z własnego doświadczenia emotka emotka Wyświetl w wątku >>

ziolko

#6726391 Napisano: 02.09.2020 16:32:56 w WC - rozmowy o wszystkim
kejm napisał(a):


przebilam ostatnio kilka razy pod rząd 30 i 36% i mam uraz do śmietany ubijanej, ale chyba tak spróbuję.

Śmietana musi być dobrze schłodzona, dobrze jak noc postoi w lodowce.

ale możesz udekorować nutellą i kolorowymi lentylkami, kajmakiem albo dać gotową bitą śmietanę w sprayu lub krem do tortów, widziałam takie w proszku w biedronce. 

Krem z proszku, to sama chemia i sztuczny smak. Lepiej dać zwykłą bitą śmietanę, zamiast tego kremu Wyświetl w wątku >>
1 pikawka 0

ziolko

#6726388 Napisano: 02.09.2020 16:29:57 w WC - rozmowy o wszystkim
@dwaburekoty - służę pomocą emotka  może nie mam własnej cukierni, ale trochę tortów zrobiłam emotka
Najlepiej zrób krem ze śmietany 36% (polecam Łowicką) i mascarpone. Np. 500 ml śmietanki i 250 g serka. 
Wszystko musi być dobrze schłodzone.
Wszystko razem ubijasz i dodajesz cukru pudru do smaku (jednym wystarczy łyżka, a inni dodadzą kilka łyżek).
Ubijać razem, żeby nie było grudek serka i żeby krem się nie zwarzył. Jak będzie gęsty, to przestań ubijać, bo inaczej masło Ci się zrobi.
Napisz na pw albo tu, jak to się stało, że śmietana odmówiła Ci posłuszeństwa. Z jakiej mleczarni była? ile czasu się chłodziła?
Tu masz dużo przepisów na różne kremy - prostsze i nie tylko. Ale za to jakie smaki....
https://slodkipomysl.pl/category/kremy-do-ciast/# Wyświetl w wątku >>
1 kumulacja 0

ziolko

#6725818 Napisano: 31.08.2020 17:15:51 w PLAGIATY
FBbeata7 napisał(a):

Swoją drogą ciekawe, czy  pan A.D.ma dach z firmy Blachotrapez, czy sfotografował dach sąsiada, bo już chwali się kolejną wygraną.


Hehe... nie wiem, ale wiem, że poukrywał różne informacje na swoim prywatnym profilu, łącznie ze szkołą i zdjęciami emotka
Czyżby miał coś do ukrycia albo obawiał się konsekwencji swojego postępowania??? emotka Wyświetl w wątku >>

ziolko

#6725792 Napisano: 31.08.2020 15:30:00 w PLAGIATY
gizoon napisał(a):

Ale temu plagiatorowi teraz wszyscy będą patrzeć na ręce w innych konkursach  emotka   

I bardzo dobrze emotka
"Biedny" będzie płakał rzewnymi łzami... emotka Wyświetl w wątku >>
1 kumulacja 0

ziolko

#6725783 Napisano: 31.08.2020 15:05:05 w PLAGIATY
@joan - weź pod uwagę, że UCZCIWA osoba, nie ukradłaby cudzego przepisu i nie podała go słowo w słowo jako swój "autorski" przepis. 
Czy czegokolwiek innego - prozy, wiersza, hasła, sposobu na coś, zdjęcia itp. Bo jest UCZCIWA. A jeśli ktoś nawet nie zna znaczenia słów "sumienie, prawo, moralność, etyka", to nie wymagaj, żeby ta osoba przestrzegała prawa, skoro dla niej / niego liczy się tylko zysk. 
Mówię tu o A.D., ale też o innych osobach, które tak postępują.  Wyświetl w wątku >>

ziolko

#6725747 Napisano: 31.08.2020 12:58:14 w PLAGIATY
Mam nadzieję, że przez swoje plagiaty kiedyś straci cenniejszą nagrodęemotka  już tacy cwaniacy byli, co nawet auta tracili (rym niezamierzony emotka  )
Majonez Kielecki zachował się jak Piłat - umył ręce.  Wyświetl w wątku >>

ziolko

#6724734 Napisano: 26.08.2020 14:29:48 w WC - rozmowy o wszystkim
-Violka- co innego receptura na potrawę, a co innego gotowe danie przeznaczone do sprzedaży w restauracji. 
Jak idziesz kupić ciasto, to bierzesz kilogram sernika, a nie składniki. 
Poza tym nie uwierzę, że ze 170 g mięsa zostało 112.   Wyświetl w wątku >>
1 nkba 0

ziolko

#6724522 Napisano: 25.08.2020 17:31:44 w WC - rozmowy o wszystkim
babariba napisał(a):

Hmm - zawsze mi się wydawało, że powinni niby ważyć po przygotowaniu, np. rybę smażoną. I tak robią nad morzem - gdzie dostaje się rybę w grubej otoczce z mąki i jajka, a płaci jak za rybę.

A kiedy technicznie wyciągasz tę wagę i ważysz potrawę? I gdzie? Bardzo ciekawe emotka

Kiedyś zamówiłam dwa takie same zestawy na wynos i jak otworzyłam pudełka w domu, to wydawało mi się, że jest dziwnie mało wszystkiego. Jak zważyłam, to okazało się dlaczego... po prostu było o wiele mniej, niż powinno być. 

Korci mnie, żeby w lokalu tak zrobić emotka  coś mi się wydaje, że byłabym na czarnej liście klientów...  Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#6724519 Napisano: 25.08.2020 17:17:32 w WC - rozmowy o wszystkim
Pytanie z ciekawości - dotyczące tzw. fast foodów emotka
Jeśli w menu jest podane, że np w hamburgerze czy w czymś innym jest 200 g frytek i 170 g mięsa, to waży się to przed smażeniem, czy po? 
Bo notorycznie mam niedowagę w daniu. Np. frytek 127 czy 141 g, mięsa 107 lub 112 g Zrobiłam zdjęcia na wadze cyfrowej emotka ). 
Facet z lokalu twierdzi, że to waga przed smażeniem. Ale czy tak powinno być?  Wyświetl w wątku >>
0 0