Wyniki wyszukiwania

Szukano wśród postów użytkownika notta

notta

#7083245 Napisano: 08.03.2023 14:36:25 w moje dzisiejsze wygrane :)

notta

#7083222 Napisano: 08.03.2023 13:16:38 w Avanti

notta

#7082795 Napisano: 06.03.2023 13:15:09 w Dziś nic nie wygrałem! To już było!
Ostatnio kiepsko.. Wyświetl w wątku >>
0 0

notta

#7082455 Napisano: 03.03.2023 14:02:05 w wątek bezrobotnego konkursowicza :)
southlander napisał(a):

dwaburekoty napisał(a):

Ale do brzegu: dobrze jest żyć tylko z konkursów?

W życiu bym na to nie poszedł. Sam zawsze traktowałem to jako ciekawe hobby dające satysfakcję, ciekawe nagrody i w związku z tym nowe doświadczenia, a czasem i parę groszy. Ale przyznaję, że gdy wygrane przychodziły coraz częściej, skuteczność rosła w zaskakującym tempie, to też zacząłem się zastanawiać jak wygląda życie profesjonalnego etatowego konkursowicza i czy to jest warte zachodu. Tymczasem przyszedł 2023 i jakby wyrósł przede mną mur. Nic nie zmieniałem w poświęconym czasie ani w staraniach, ani w jakości zgłoszeń, a zwycięstwa przestały przychodzić seryjnie. Ot tak, bez wyraźnego powodu. Wtedy dopiero ogarnąłem się i zobaczyłem jak to całe konkursowanie jest potwornie ulotne. Możesz się starać, cisnąć, i ostatecznie nic z tego nie mieć. emotka  Ani czas, ani jakość pracy, niekoniecznie musi się bezpośrednio przekładać na wygrane. A gdy jeszcze do głowy dotrze że liczba konkursów jest mocno ograniczona, wartych uwagi nagród głównych tym bardziej, to już robi się niewesoło, bo przyjdzie moment że już na dany miesiąc szanse się skończą.

Mając pracę której nie cierpię, prędzej bym szukał innej niż brnął w konkursy na pełen etat, ale oczywiście każdy ma inną sytuację i inne podejście do życia.

Bo teraz jsst też trudny czas konkursowy. Gdzie koszty działalności rosną, więc tnie się wydatki na marketing. Konkursów coraz mniej albo nagrody mniej atrakcyjne.. a konkurencja ogromna. Zły czas na takie decyzje. Wyświetl w wątku >>
2 olywka, cb656 0

notta

#7082049 Napisano: 28.02.2023 20:39:20 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
@Kwiat napisał(a):

Jak informowano z konkursu Facebook ETI ? 
jest gdzies jakaś lista laureatów ?

pod postem konkursowym jest lista Wyświetl w wątku >>
0 0

notta

#7081964 Napisano: 28.02.2023 12:31:43 w WC - rozmowy o wszystkim
sylzab2294 napisał(a):

Uwaga moi drodzy.
Znów zaczęły się próby wyłudzeń na Bank PKO.
Dzwonią z informacją, że ktoś w waszym imieniu złożył wniosek o pożyczkę.
Wpierw informacja z automatu, a potem łączą niby z konsultantem banku.
Konsultant banku ze wschodnim akcentem.
Mogę podać numer telefonu z którego dzownią oszuści.
Sprawa zgłoszona do PKO.

Do mnie dzwonili z numeru 800 302 302.. podszywają się pod oficjalny numer infolinii banku. Wyświetl w wątku >>

notta

#7081864 Napisano: 27.02.2023 21:29:43 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
halliday napisał(a):

ZetZ napisał(a):

Dekasia napisał(a):

bianco napisał(a):

Czy działa wam poprawnie formularz na predatora?
mi cały czas wyskakuje, że
Sorry, you're not eligible to enter this promotion.

Próbuję wysłać i od wczoraj nie mogę. Udało Ci się?

U mnie też nie hula strona, masakra!

u mnie strona działa, ale czy zgłoszenie można wysłać nie wiem, ale wczoraj wysłałem.

PS. 14;20 właśnie sprawdziłem czy można wysłać zgłoszenie i mam komunikat "Dziękujemy za zgłoszenie! Jeżeli zdecydujemy się je nagrodzić skontaktujemy się z Tobą mailowo." Więc wszystko ok.

nadal są problemu. Komuś się udało wysłać zgłoszenie ostatnio? Wyświetl w wątku >>
0 0

notta

#7081843 Napisano: 27.02.2023 19:52:43 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
simonapp napisał(a):

giti napisał(a):

Hmm tak mnie nurtuje.. bo dosyc duzo wpisow jest z wygranych natychmiastowych i dziennych z kubusia.. a ja juz ponad 30 zgloszen i nic. A ze to produkt taki mocno dostepny to nie wiem czy kazdy wygrywajacy wysyla dziesiatki zgloszen czy po prostu ja w tej loterii tak pudluje? emotka

Dużo wpisów?  emotka
Duża skuteczność to była z Fantasi -  na 15 nagród  - 9 dziennych na Forum.  BRAWO! Albedo Marketing emotka

W Kubusiu i u mnie około 30 zgłoszeń i nic

u mnie dużo wiecej i też nic. A te musy i soki to idą u nas hurtowo.. mamy małego konesera na stanie emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

notta

#7081492 Napisano: 24.02.2023 21:16:21 w Gratulacje! Dla wygranych!
pmww takie nagrody można wygrywać emotka  ! Gratki emotka Wyświetl w wątku >>

notta

#7081480 Napisano: 24.02.2023 20:14:24 w moje dzisiejsze wygrane :)
katrin1 napisał(a):

Widzę,że sporo wpisów w sprawie Fantasii, ósmy forumowy zegarek jest u mnieemotka

9 u mnie emotka Wyświetl w wątku >>

notta

#7081203 Napisano: 23.02.2023 14:27:31 w Smolar
A to chyba jakaś nowość.. czy to ma wyklucz zakupy na odległosc. Jak mi ciotka kupuje to nie mogę grać? Albo jeśli robię zakupy dla koleżanki to już nie może się ona sama zgłosić.

Mam nadzieję, że to pomyłka emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

notta

#7081113 Napisano: 22.02.2023 21:10:31 w Wkurza mnie...
moskala22 napisał(a):

sks900 napisał(a):

Łatwowierność, nie wiem czy to dobre słowo, ale codziennie są informacje jak to poniżej.

Jak coś to ostrzegajcie rodzinę i znajomych, bo niektórzy zapomnieli chyba, że przez telefon można majątek stracić. 

46 latka

Warszawa. Przez dwie godziny rozmawiała z "konsultantem". Straciła ponad 100 tys. złotych

Kobieta, mimo że podjęła pewne środki ostrożności, padła ofiarą oszustwa. Odebrała telefon od mężczyzny, który przedstawił się jako pracownik jej banku. 46-latka straciła ponad 100 tys. zł.Do mieszkanki Warszawy zadzwonił mężczyzna, który przedstawił się jako pracownik jej banku. Choć 46-latka zweryfikowała numer rozmówcy, padła ofiarą oszustwa - przekazała w środę (22 lutego) Komenda Rejonowa Policji - Praga Północ.

Mężczyzna przekazał kobiecie, że z jej konta złożono wnioski o przyznanie kredytu. Zaoferował swoją pomoc w ich anulowaniu. 46-latka zdecydowała się z niej skorzystać i zgodnie z instruktażem wykonywała wszystkie polecenia. "Oszust polecił korzystanie z aplikacji, która miała łączyć się z numerem telefonu działu technicznego banku. Prawdopodobnie skorzystała również z opcji udostępniania ekranu" - czytamy w komunikacie. Połączenie trwało dwie godziny.Po zakończonej rozmowie 46-latka próbowała zalogować się do swojego konta, jednak bezskutecznie. Skontaktowała się z bankiem. Konsultant - już prawdziwy - uświadomił ją, że padła ofiarą kradzieży. "Działanie oszusta polegało na przesyłaniu pieniędzy pomiędzy jej rachunkami, przelaniu ich na obce konta, wypłatę środków z bankomatu i zaciągnięcie pożyczki w wysokości 50 tysięcy złotych. Straty kobiety sięgają prawie 108 tysięcy złotych" - poinformowali mundurowi. Policja apeluje o ostrożność. "Nie instaluj"Policja przekazała, że to już kolejny taki przypadek w ostatnim czasie. Funkcjonariusze apelują o szczególną ostrożność. "Nie należy ulegać namowom rozmówcy o zainstalowanie na swoim telefonie czy komputerze programu lub aplikacji do zdalnej obsługi urządzenia. Oszuści często informują, że poprzez zainstalowanie takiego programu pomogą w przejściu przez trudny proces pozyskania, bądź zabezpieczenia oszczędności" - informują, dodając, że w rzeczywistości umożliwia to jedynie dostęp do kont bankowych i pozwala na wykonywanie operacji finansowych.Warszawa. Przez dwie godziny rozmawiała z "konsultantem". Straciła ponad 100 tys. złotych (msn.com)

Niestety coraz częściej słyszy się o takich akcjach. Sama miałam okazję odebrac taki telefon (kilkukrotnie). Myślę, że niektórzy nabierają się na to, ponieważ gdy widzą że dzwoni do nich ich bank (wyświetla się jego nazwa) lub komenda główna policji (i taki telefon miałam), to włącza się stres a wyłącza logiczne myślenie 

Do mnie dzwonili też. Nawet numer na infolinię banku się zgadzał. więc wszystko było cacy. Tylko akcent wschodni i dziwne teksty rzucane mimo chodem zaraz uruchomiły alert. A prawda jest taka że dzwonili z pko, a ja tam żadnego konta nie mamm.. Wyświetl w wątku >>
0 0

notta

#7080922 Napisano: 21.02.2023 22:10:03 w Podatkowo-konkursowe know how
zof83 napisał(a):

A tak wracając do meritum to może jednak ktoś podpowie z własnego doświadczenia, jak najlepiej rozliczyć sprzedane nagrody, bo ustawa ustawą, ale jak z jakiegoś powodu fiskus prześwietli konto, a będą tam wpływy np z olx, których potem nie rozliczyliśmy w pit to wesoło już nie będzie....

zawsze możesz powiedzieć, że te przedmioty pochodzą ze sprzedaży nagród sprzedanych po okresie 6 miesięcy. Uszykować papiery i liczyć na łaskawy los emotka
Tu chyba obecnie nie ma złotego środka.  Wyświetl w wątku >>
0 0

notta

#7080913 Napisano: 21.02.2023 21:04:32 w Podatkowo-konkursowe know how
Tutaj jako ciekawostkę dodam ścieżkę jaką musi pokonać ustawa mówiąca o tym monitoringu portali takich jak vinted czy olx:
https://legislacj...og/12949557#12949557
obecnie 8.02 projekt przekazany do opiniowania. 
Czyli tak naprawdę przepisów jeszcze nie ma, wymagania już są. Bo nawet jak wejdą w życie to chyba pierwsze informacje mają dotyczyć I kwartału 2023.  Wyświetl w wątku >>
0 0

notta

#7080751 Napisano: 21.02.2023 11:07:26 w Podatkowo-konkursowe know how
zof83 napisał(a):

notta napisał(a):

zof83 napisał(a):

Najlepiej jakby ktoś, kto faktycznie rozlicza się z fiskusem ze sprzedanych nagród dał jakaś wskazówkę - czy sprzedaż rozlicza w Pit jako odpłatne zbycie rzeczy, w przychody wpisuje wszystkie sprzedane nagrody, a w koszty wartość regulaminową i de facto zawsze ma z tego tytułu stratę - podatku po prostu nie płaci? Co ewentualnie zrobić, gdy uda się sprzedać nagrodę, do której nie posiadamy dokumentów - wg mnie wtedy mamy sam przychód do opodatkowania, ale gdy do tego dodamy koszty z pozostałych sprzedanych i udokumentowanych nagród to powinniśmy wyjść bez płacenia podatku? Pytań coraz więcej się mnoży, zwłaszcza że teraz US może od tak wejść sobie na konto i sprawdzić, co i jak - gdy w zeznaniu rocznym faktycznie to rozliczymy to pół biedy, ale gdy nie to już może być niewesoło emotka Tłumacz się co sprzedałeś, komu, skąd to miałeś i ile czasu, czemu nie rozliczyłeś itd 
A i jeszcze jedno mnie nurtuje, czy dla US mail o wygranej i do tego powiedzmy dołożony regulamin to jest potwierdzenie wygrania nagrody???

Pamiętaj że jak doliczasz nagrody zbywane przed 6 miesiącem do pitu. To zwiększy Ci się przychód całościowo. Więc jak pracujesz na etacie, masz inne ekstra zlecenia i wykrecisz jakieś kilkanascie tysięcy na nagrodach, to może Cię dopaść wyższy podatek dochodowy. 

Do 32% to daleka jeszcze u mnie drogaemotka ale jak ktoś jest na granicy, to musi faktycznie uważaćemotka
Choć progi są liczone chyba od dochodu?

O widzisz to ja chetnie sie dowiem dokładnie emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

notta

#7080749 Napisano: 21.02.2023 10:52:42 w Podatkowo-konkursowe know how
zof83 napisał(a):

Najlepiej jakby ktoś, kto faktycznie rozlicza się z fiskusem ze sprzedanych nagród dał jakaś wskazówkę - czy sprzedaż rozlicza w Pit jako odpłatne zbycie rzeczy, w przychody wpisuje wszystkie sprzedane nagrody, a w koszty wartość regulaminową i de facto zawsze ma z tego tytułu stratę - podatku po prostu nie płaci? Co ewentualnie zrobić, gdy uda się sprzedać nagrodę, do której nie posiadamy dokumentów - wg mnie wtedy mamy sam przychód do opodatkowania, ale gdy do tego dodamy koszty z pozostałych sprzedanych i udokumentowanych nagród to powinniśmy wyjść bez płacenia podatku? Pytań coraz więcej się mnoży, zwłaszcza że teraz US może od tak wejść sobie na konto i sprawdzić, co i jak - gdy w zeznaniu rocznym faktycznie to rozliczymy to pół biedy, ale gdy nie to już może być niewesoło emotka Tłumacz się co sprzedałeś, komu, skąd to miałeś i ile czasu, czemu nie rozliczyłeś itd 
A i jeszcze jedno mnie nurtuje, czy dla US mail o wygranej i do tego powiedzmy dołożony regulamin to jest potwierdzenie wygrania nagrody???

Pamiętaj że jak doliczasz nagrody zbywane przed 6 miesiącem do pitu. To zwiększy Ci się przychód całościowo. Więc jak pracujesz na etacie, masz inne ekstra zlecenia i wykrecisz jakieś kilkanascie tysięcy na nagrodach, to może Cię dopaść wyższy podatek dochodowy.  Wyświetl w wątku >>
0 0

notta

#7080713 Napisano: 20.02.2023 23:09:35 w Podatkowo-konkursowe know how
@gnieszk@ napisał(a):

asantesana napisał(a):

notta napisał(a):

Czasami wpadnie jeden thermomix i co? Już działalność trzeba otwierać? Tyle, że tu nie sprzedaje się dla zysku. Coś tu mi nie pasuje. 

Tak, czytałam wypowiedź prawnika, który mówił, że nawet jak sprzedasz stary rower powyżej 50% minimalnej krajowej, to masz otworzyć działalność. Oczywiście przepis do obejścia, bo raczej z przesyłką olx roweru nie sprzedam  emotka  

Idąc tym tokiem myślenia niemal każdy obywatel RP musiałby założyć działalność gospodarczą skoro sprzedaż choćby auta (nie mówiąc o mieszkaniu) rodziłaby takie skutki.Znamiona działalności gospodarczej są inne. Nie ma znaczenia wartość transakcji a m.in. powtarzalność i ciągłość wykonywanych czynności."Działalność ta ma charakter zarobkowy, a więc nie jest nastawiona na zaspokajanie własnych potrzeb działającego, lecz prowadzona jest odpłatnie, celem osiągnięcia zysku. Jest ona prowadzona w sposób zorganizowany, w sposób ciągły, powtarzalny i planowy"Trudno oczywiście stwierdzić kiedy już mówimy o powtarzalności. Dla przykładu sprzedaż w krótkim czasie dwóch mieszkań jeszcze nie, ale trzeciego już tak -  obliguje do założenia działalności (tak orzekł NSA). Wynajem prywatnego mieszkania na cele mieszkalne to najem prywatny. Natomiast jeśli to samo mieszkanie będziemy regularnie wynajmować na krótki okres różnym osobom np. przez booking to już jak najbardziej musimy założyć działalność.Wg KIS (bo od kilku lat to KiS a nie naczelnicy US wydaje interpretacje) srzedaż prywatnego majątku (choćby tego wspomnianego roweru) nie spełnia przesłanek istnienia działalności gospodarczej. Są to czynności mieszczące się w zwykłym zarządzie własnym majątkiem. Nie są to bowiem działania o charakterze inwestycyjnym, ukierunkowane na osiągnięcie zysku.Problem w tym, ze sprzedaż nagród z konkursów to nie to samo co zbycie używanych, kupionych wcześniej rzeczy. Jeśli ktoś sprzeda używany rower choćby i za 3k to trudno uznać że załóżmy rok temu zakupił go, a teraz sprzedał dla zysku. Ale jeśli ktoś bierze regularnie udział w konkursach, a nagrody sprzedaje to już nieco inaczej wygląda.

Wygląda inaczej, a są jakieś orzecznictwa w tej kwestii, gdzie prawo określa granice między wygrywaniem i sprzedawaniem bez działalności, a wygrywaniem i sprzedawaniem gdzie ta działalność musi być?

Wiem, że co US to inne podejscie ale jak są orzeczenia, czy interpretacje to juź jest pół sukcesu. Bo można się tym tłumaczyć.  Wyświetl w wątku >>
0 0

notta

#7080701 Napisano: 20.02.2023 20:49:47 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
anialistopad napisał(a):

Z 17 lutego czeka,ktoś jeszcze na weryfikacje z Grześków? 

ja już z wczoraj mam na mailu Wyświetl w wątku >>
0 0

notta

#7080700 Napisano: 20.02.2023 20:49:23 w Podatkowo-konkursowe know how
zof83 napisał(a):

A może mógłby ktoś tutaj podpowiedzieć, kto był oczywiście w takiej sytuacji - jakie dokumenty ewentualnie trzeba posiadać przy takiej kontroli, co w ogóle sprawdzają?

zobacz sobie, co wyżej napisałam. Pierwsze, co to konto bankowe. Teraz nawet mają taką moc że na czas trwania śledztwa mogą Ci całe zablokować. Drugie to wszystkie konkursowe papiery jakie uzbierasz. Najlepiej prowadzić teczki i układać materiały.  Wyświetl w wątku >>
0 0

notta

#7080698 Napisano: 20.02.2023 20:48:11 w Podatkowo-konkursowe know how
zielonaszpilka napisał(a):

notta napisał(a):

zielonaszpilka napisał(a):

Edit. I oczywiście o ile nie spodziewasz się kontroli z US w najbliższym czasie emotka  Ja się spodziewam, więc pilnuję, żeby wszystko bylo ok emotka

spodziewasz się ze względu na obroty czy wcześniejsze kontrole?

Spodziewam się ze względu, że za chwilę będziemy robić odbiór domu, który wybudowaliśmy bez kredytu, emotka a pity niekoniecznie będą potwierdzać, że mieliśmy na to środki:) Widzę, że Ty już zaprawiona w bojach kontrolnych emotka  udało się Wam wyjaśnić wszystko, tak żeby już się nie czepiali?

u mnie było to z 4-5 lat temu ale do dzisiaj pamiętam. Poszło o allegro. Nie wiem czy z donosu życzliwej osoby, która liczyła kurierów pukających do drzwi, czy faktycznie o raportowanie z allegro. Widziałam tylko raporty z allegro jako dokumenty w sprawie. Chodziło o to że nie mogli się nadziwić jakim cudem udało mi się sprzedać np. 3 ipady w miesiącu i skąd na to był szmal. Było więcej takich przykładów. Wtedy akurat w kwestii podatkowej byłam blada jak ściana. Ale dobrze że większość papierów za wygrane miałam uzbierane. Te większe sobie kopie zostawiałam bo jak się sprzedawało to często papiery trafiały w ręce kupującego. 
Wtedy akurat był zarzut prowadzenia działalności bez rejestracji. Musieliśmy udowodnić że towar nie był kupowany i sprzedawany dla zysku. Chcieli wszystkie protokoły z nagród+wyciągi bankowe, oświadczenia świadków. Jakoś się rozeszło bez żadnych kar i innych przykrości. Ale wspomnienia z zeznań, jak Ibiza gorące do dziś emotka  

p.s. co do domu to też mam taki plan jak Ty i jestem na początku drogi. Działkę już kupiłam ale teraz jakoś nie widzę finansowania budowy.  Wyświetl w wątku >>
0 0