Wyniki wyszukiwania

Szukano wśród postów użytkownika cc_investigator

cc_investigator

#5603870 Napisano: 06.03.2013 16:04:34 w Wkurza mnie...
chochliczka napisał(a):

frodo napisał(a):

nineczka17 napisał(a):

frodo napisał(a):

Wkurza mnie życie! Dziasiaj koleżanka dowiedziała się, że ma guzy na jajnikach i to duże. Pół roku temu robiła usg i nic nie wykazało a teraz są już bardzo duże! Co za porąbane życie!

wiem co przechodzi,
ja za kilka dni też dowiem się co mam na jajniku emotka

Może to rzeczywiście będą tylko torbiele...

Ja badam się zgodnie z zaleceniami lekarza. W pazdzierniku mialam usg, bylam zdrowa jak ryba, na poczatku lutego zaczal mocno mnie bolec brzuch,poszlam do lekarza i na usg wyszla torbiel pecherzykowa 4 cm.Dostalam luteine i pecherzyk pekl.Dzis bylam na kontroli nie ma sladu po niej,wiec glowa do gory emotka
Tylko jak widac czest otrzeba sie badac, bo u mnie wystarczylo 4 miesiace by takie badziewo sie pojawilo,a co dopiero jak czesto slysze,ze kobiety wcale nie chodza do ginekologa,nie badaja sie.

Torbiel pecherzykowa to niepękniety pęcherzyk Graffa (ten od owulacji), może zrobić sie podczas 1 cyklu i w następnym może go nie być.

Marzanna - nie znam tego leku na D (czy to pochodna progesteronu?), ale nie mozna podawać żadnych hormonów, jeśli nie wykluczy się nowotworu. Wyświetl w wątku >>
0 0

cc_investigator

#5603644 Napisano: 06.03.2013 13:27:36 w Wkurza mnie...
frodo napisał(a):

marzanna napisał(a):

Aha, nawet w przypadku torbieli markery nowotworowe skaczą wysoko w górę, ale to o niczym nie świadczy. U mnie markery szalały, a były to "tylko" torbiele, więc nie ma co wpadać w panikę emotka

OK - tak jej powiem, bo inaczej dziewczyna jeszcze zawału dostanie... emotka

Tak, marker ca-125 skacze przy torbielach endometrialnych. U mnie mimo torbieli był w normie. Wg mojego gina, przy endometriozie norma jest trochę przekroczona, przy nowotworze - wielokrotnie. Różnica jest podobno ogromna w samym wyniku. Jeśli znajoma ma problem z jajnikami - bedzie musiala zrobic ten marker. Ja przy endometriozie, mialam go w normie, z ogromnym zapasem do granicy. Wyświetl w wątku >>
0 0

cc_investigator

#5603641 Napisano: 06.03.2013 13:25:13 w Wkurza mnie...
marzanna napisał(a):

cc_investigator napisał(a):

frodo napisał(a):

nineczka17 napisał(a):

frodo napisał(a):

Wkurza mnie życie! Dziasiaj koleżanka dowiedziała się, że ma guzy na jajnikach i to duże. Pół roku temu robiła usg i nic nie wykazało a teraz są już bardzo duże! Co za porąbane życie!

wiem co przechodzi,

Niestety nawet jeśli to "tylko" torbiele, to myślę, że będą chcieli zrobić laparotomię, nie laparoskopię. Jeśli endometrialne, to prawie 100% pewność, ze sie odnowia. Ale można je hormonalnie zaleczyc. Jeśłi pęcherzykowe - to jest to najlepsza opcja. Po obrazie usg można to wstępnie ocenić (tyle się tego narobilam, ze juz nawet sama intepretuje obraz usg emotka ), ale 100% pewnosc daje tylko badanie histopatologiczne.

Oj tam, oj tam emotka Ja miałam 5 torbieli endometrialych (tzw. czekoladowe) usunięte 15 lat temu i nic się nie odnowiło. Byłam przecięta dosłownie na pół bo torbiele były na obu jajnikach. 3 miesiące po operacji brałam zastrzyki, które powodowały zahamowanie cyklu, a potem już nie brałam i nie biorę żadnych leków. Więc nie strasz dziewczyny emotka Co roku robię kontrolne USG i jest ok emotka

Bardzo się cieszę, że u Ciebie się nie odnowiły to naprawdę super wiadomość. emotka Tylko, że ja na endometrialnych już prawie zęby niestety zjadłam emotka I one mają największą zdolnosć do odnawiania się. NIe tylko u mnie niestety. Wystarczy zagłebić się w temat. Ja koeljną miałam 1 miesiąc po laparoskopii. Następną 3 miesiące po baaardzo rozległej operacji brzucha.

Ja naprawdę nie straszę. Wyświetl w wątku >>
0 0

cc_investigator

#5603615 Napisano: 06.03.2013 13:04:40 w Wkurza mnie...
frodo napisał(a):

frodo napisał(a):

nineczka17 napisał(a):

frodo napisał(a):

wiem co przechodzi,

Niestety nawet jeśli to "tylko" torbiele, to myślę, że będą chcieli zrobić laparotomię, nie laparoskopię. Jeśli endometrialne, to prawie 100% pewność, ze sie odnowia. Ale można je hormonalnie zaleczyc. Jeśłi pęcherzykowe - to jest to najlepsza opcja. Po obrazie usg można to wstępnie ocenić (tyle się tego narobilam, ze juz nawet sama intepretuje obraz usg emotka ), ale 100% pewnosc daje tylko badanie histopatologiczne.

Lekarz onkolog robiący usg nie określił czy to torbiele, użył określenia - guz. Czy na obrazie usg zobaczyłby, że to torbiele a nie coś innego?

myslę, że tak. Torbiele pęcherzykowate są zupełnie czarne, bez ciapek, torbiele endometrialne są szare, ciapkowane, jak obraz w zepsutym telewizorze. Na tych się troszkę znam, bo takowe posiadałam. Są jeszcze potworniaki, no i te najpoważniejsze. Nigdy nie robiłam usg u onkologa, zawsze byl to ginekolog, bez onkologicznej specjalizacji. Wyświetl w wątku >>
0 0

cc_investigator

#5603580 Napisano: 06.03.2013 12:46:56 w Wkurza mnie...
barszcz napisał(a):

izak1000 napisał(a):

frodo napisał(a):

nineczka17 napisał(a):

frodo napisał(a):

wiem co przechodzi,

no to operacja pewna ale i skuteczna..

Jeśli to torbiele,to spokojnie. emotka Operacja laparoskopowa lub wysuszenie lekami i będzie dobrze. emotka

Barszczu, słyszałąś o laparoskopii na 10cm torbieli? Wyświetl w wątku >>
0 0

cc_investigator

#5603579 Napisano: 06.03.2013 12:45:34 w Wkurza mnie...
frodo napisał(a):

nineczka17 napisał(a):

frodo napisał(a):

wiem co przechodzi,

Niestety nawet jeśli to "tylko" torbiele, to myślę, że będą chcieli zrobić laparotomię, nie laparoskopię. Jeśli endometrialne, to prawie 100% pewność, ze sie odnowia. Ale można je hormonalnie zaleczyc. Jeśłi pęcherzykowe - to jest to najlepsza opcja. Po obrazie usg można to wstępnie ocenić (tyle się tego narobilam, ze juz nawet sama intepretuje obraz usg emotka ), ale 100% pewnosc daje tylko badanie histopatologiczne. Wyświetl w wątku >>
0 0

cc_investigator

#5603565 Napisano: 06.03.2013 12:40:28 w Wkurza mnie...
frodo napisał(a):

frodo napisał(a):

może to torbiele?

bardzo duże - to ile?

Jeden 10x6 cm, drugi 5 cm:(

Bardzo współczuję. Mam za sobą przejścia z jajnikami i rszeczywiscie ten 10x6 jest bardzo duży i niestety za duży na laparoskopię emotka Czy określono rodzaj zmiany? (może torbiel jesli tak, to jaka: endometrialna, pęcherzykowa). To bardzo ważna, jeśli endometrialna, to bardzo polecam Visanne - mi pomogło wchłonąc torbiel o wielkości 5 cm, a rok wcześniej musialam miec laparoskopię. Wyświetl w wątku >>
0 0

cc_investigator

#5603479 Napisano: 06.03.2013 11:57:49 w Wkurza mnie...
frodo napisał(a):

może to torbiele?

bardzo duże - to ile? Wyświetl w wątku >>
0 0

cc_investigator

#5602307 Napisano: 05.03.2013 07:18:26 w Wkurza mnie...
mikki85 napisał(a):

ktosiu, zapewne Pani ma problemy osobiste i nie potrafi ich zostawić za drzwiami szkoły

przed każdym sprawdzianem nauczyciel ma obowiązek omówić najważniejsze zagadnienia i technikę zaznaczania odpowiedzi - zwłaszcza jeżeli nie jest ona zademonstrowana na początku testu jako przykład

dziecko zgodnie z kodeksem ucznia ma prawo poprawić każdą złą ocenę - nawet orłom zdarza się w stresie popełniać błędy

porozmawiaj więc z nauczycielką, żeby w tej sytuacji dała dziecku możliwość napisania nowego sprawdzianu

a co do krzyżyków i podkreślania - test pod koniec podstawówki i gimnazjum odbywa się "metodą krzyżykową" i większość nauczycieli od małego tak szkoli dzieci

u nas swego czasu dzieciaki miały co 1 - 2 miesiące taką... "tresurę" od pierwszej klasy aż się rodzice zbuntowali, bo ile można stresować maluchy

ech mikki,
to Ty pracujesz w szkole, że masz aż taką wiedzę?

1.nie ma czegos takiego jak kodeks ucznia. Jest Statut Szkoły i WSO oraz PSO poszczególnych przedmiotów. Kwestia poprawiania jest tam zapisana - może być to ujęte inaczej w każdej szkole, a nawet inaczej w obrębie różnych przedmiotów w tej samej placówce. Nauczyciel ma obowiązek zapoznać ze swoim PSO uczniów na 1 lekcji - to jest ogólnopolskie.

Więc niestety wprowadzasz w błąd.

2. Każda praca klasowa musi być poprzedzona powtórzeniem. Jego forma jest dowolna (niestety). Ważne by był wpis w dzienniku.

3. Nauczyciel nie ma obowiązku tłumaczenia sposobu wypełniania testu. Jest to jego wybór. Ja to robię zawsze (zdziwilibyście się ilu uczniów mnie w tedy nie słucha), na zewnętrznych egzaminach - uczniowie czytają pisemną instrukcję. Wyświetl w wątku >>
0 0

cc_investigator

#5602303 Napisano: 05.03.2013 07:06:13 w Wkurza mnie...
ktosiu napisał(a):

Wkurza mnie szkoła syna. Syn ma 9 lat i dziś przyniósł ocenę 1 ze sprawdzianu. Dlaczego? Bo w poleceniu było: podkreśl prawidłowe odpowiedzi, a on zakreślił w kółeczko samo a, b, lub c, zamiast linią podkreślić całe zdanie. To, że odpowiedzi były poprawne nie miało znaczenia. Dla mnie to chore, zwłaszcza że to 3 klasa, a nie 3 rok studiów prawniczych gdzie każde: i, lub, albo, ma znaczenie. Rozumiem, że trzeba czytać ze zrozumieniem, że można ocenę obniżyć w takim przypadku, ale... ocena niedostateczna? Ja taką wystawiam dziś pani nauczycielce emotka Za co? Za to, że nie liczy się dla niej wiedza, tylko formalne, nieistotne pierdoły.

to ja sie wypowiem jako nauczycielka (gimnazjum, mająca uprawnienie do uczenia w SP)

9 lat to klasa 3 SP?

zupelnie niemerytorycznie: Pani powinna się puknąć w głowę, bo swoim zachowaniem (jak tu widać) wpływa na opinię całej grupy empatycznych ludzi, którym zależy, którzy się starają i wkładają codziennie ogrom pracy, w to, co robią...

merytorycznie: nie wiem , gdzie Panią Szanowną uczyli (ale też nie uczyłam nigdy klas 1-3 SP), ale moim zdaniem Twój syn poprawnie wykonał zadanie. Ja tego nie traktuję jako błędu, tylko niestety czepialstwo emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

cc_investigator

#5601335 Napisano: 04.03.2013 10:29:26 w TESCO konkursy
Jako, że nie mogę trzymać kciuków za siebie (kiedy mi oni wreszcie duże HM wybudują?), to trzymam kciuki za was. Niech jak najwiecej ekspresików wpadnie na forum. MOże ktoś mnie na kawusię zaprosi emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

cc_investigator

#5601256 Napisano: 04.03.2013 08:57:12 w Kaufland konkursy
Mąż właśnie dzwonił do naszego kuriera, boniki jadą. Wyświetl w wątku >>
0 0

cc_investigator

#5601033 Napisano: 03.03.2013 20:36:17 w Wkurza mnie...
maribog napisał(a):

utropek napisał(a):

maribog napisał(a):

Wkurzył mnie Orange. Likwiduje od jutra usługę przelew sms emotka

jaaaak to ????jest gdzies oficjalna informacja ?

http://blog.orang...-przegral-z-fraudem/

nie dobijaj mnie emotka

przed chwila przelewalam srodki miedzy komorkami i juz mi kazalo czekac 24 godziny emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

cc_investigator

#5600088 Napisano: 02.03.2013 16:35:52 w Kaufland konkursy
bardzo dziękuję emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

cc_investigator

#5600006 Napisano: 02.03.2013 14:44:15 w Kaufland konkursy
radosna napisał(a):

Dzwonił kurier z OPEK - czyżby rozwożono bony?

jak dojedzie daj znać pliss czy to to... Wyświetl w wątku >>
0 0

cc_investigator

#5598613 Napisano: 28.02.2013 21:50:52 w TESCO konkursy
marta85 napisał(a):

Równiez moge kupic mrozonki na konkurs HORTEX, najtanszy zestaw 10,50

a jaki to zestaw? Wyświetl w wątku >>
0 0

cc_investigator

#5597502 Napisano: 27.02.2013 21:38:00 w Kaufland konkursy
emilka1705 napisał(a):

co tydzień każdy pisze "za tydzień będzie" emotka

a ja właśnie obawiałam się, że nie będzie. Pomyślałam, że jeśli nie zrobią czegoś walentynkowego, to przyjdzie czekać nam do świąt, albo wiosny - terminowo wychodzi podobnie emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

cc_investigator

#5596190 Napisano: 26.02.2013 16:09:20 w Paragony
Mam paragony

leclerc z 07.02
walentynki tesco 01.02

sprzedam lub wymienię na inne paragony Wyświetl w wątku >>
0 0

cc_investigator

#5595137 Napisano: 25.02.2013 16:45:53 w Paragony
mam paragon walentynki tesco z z 01.02.

Chętnie sprzedam lub wymienię na inne paragony z trwających konkursów (Płatki, Wedel - ITM) Wyświetl w wątku >>
0 0

cc_investigator

#5595131 Napisano: 25.02.2013 16:42:58 w Inne mniejsze markety
Czy można uznać, że już skończyli obdzwaniać? emotka Wyświetl w wątku >>
0 0