Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
Gość: friq
Dobrze, znalazłem po jakiejś godzinie, że 331
Mam pytanko
aniaaa131
Postów 1717
Data rejestracji 18.02.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Duck.kod kreskowy
Gość: wsciekly
kod kreskowy produktu
Dzięki
Gość: hittmanka
np. duck.4000204558296
same cyfry
madanafi
Postów 270
Data rejestracji 21.03.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
wygrałam tam koszulke tydzień temu ale dzisiaj dopiero zobaczyłam wyniki .... nikt się ze mną nie kontaktował, gdzie mam odesłać dane czy cuś? napiszcie na PW ... dzięki
Gość: eveliina
- dokumentację medyczną możesz złożyć w Powiatowym Zespole do Spraw Orzekania o Niepełnosprawności (adres uzyskasz w gminie lub starostwie)
tam staje się na specjalną Komisję Lekarską
alergicy też mogą dostać zasiłek, ale warto dokładnie przebadać dziecko i mieć jak najwięcej papierków
orzeczenie dla dziecka może być na rok, kilka lat lub do 16 roku życia
- jeżeli dostaniecie orzeczenie o niepełnosprawności, możesz niezależnie od dochodu dostać zasiłek pielęgnacyjny (150 zeta z groszami miesięcznie) do czasu ważności orzeczenia
- wtedy masz prawo również do dodatku rehabilitacyjnego do zasiłku rodzinnego (kwota zależy od wieku dziecka) - o ten dodatek podobnie jak o zasiłek rodzinny trzeba ubiegać się co rok i zależy on od dochodu rodziny (ok. 580 zł netto na osobę miesięcznie)
- jeżeli osoba niepełnosprawna wymaga stałej opieki (dojazdy do lekarza, zabiegi i ćwiczenia w domu...), można zaznaczyć to we wniosku i załączyć odpowiednie zaświadczenia lekarskie na te okoliczność
w orzeczeniu pkt.7 musi mieć adnotację TAK
wówczas możesz nie pracować lub zrezygnować z zatrudnienia i przez cały czas ważności orzeczenia możesz dostawać tzw. świadczenie pielęgnacyjne (520 zł miesięcznie)
świadczenie pielęgnacyjne również zależy od dochodu rodziny
zasiłki rodzinne oraz świadczenia pielęgnacyjne zazwyczaj wypłaca Ośrodek Pomocy Społecznej lub specjalny referat w Urzędzie Gminy
- mając orzeczenie o niepełnosprawności, możesz wyjeżdżać z dzieckiem na specjalne turnusy rehabilitacyjne refundowane przez NFZ (ale tam czeka się długo) lub PFRON
w przypadku tego ostatniego wnioski składa się w Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie (PCPR) lub MOPS-ie - dofinansowanie dostaje i dziecko i opiekun
- za paliwo na dojazdy do lekarzy możesz wówczas odliczyć sobie pieniążki w Urzędzie Skarbowym przy składaniu PIT-ów
można wykorzystać ponad 2 tysiące zeta na rok, zwrócą 19 % - musisz tylko mieć faktury
no i orzeczenie w razie jakiejś kontroli
możesz spróbować tej drogi, bo przecież alergicy oprócz schorzenia głównego mają szereg innych problemów zdrowotnych
aurorcia
Postów 4461
Data rejestracji 10.04.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Nie klikam i nie biorę udziału w klikanych!!!!
niekoniecznie na 2 lata - wszystko zależy od schorzenia i... zebranej dokumentacji
ostatnio w ramach wolontariatu pomagałem rodzinie z dzieckiem z zespołem Downa i od razu za pierwszym razem dostali orzeczenie do 16 roku życia
a w swoim poście napisałem, że świadczenie pielęgnacyjne zależy od dochodu rodziny, więc czego się tu mnie ktoś czepia
jedynym świadczeniem niezależnym od dochodu jest zasiłek pielęgnacyjny
aurorcia
Postów 4461
Punkty karne 0
Konkursy dodane
A kto by się ciebie czepiał wściekły??????????
ale poczytaj troszkę:
Świadczenie to przysługuje matce lub ojcu lub innym osobom, na których zgodnie z przepisami ustawy z dnia 25 lutego 1964 r. Kodeks rodzinny i opiekuńczy (Dz. U. z 1964 r., Nr 9, poz. 59 z pózn. zm.) ciąży obowiązek alimentacyjny (rodzice, dziadkowie, wnuki, rodzeństwo), a także opiekunowi faktycznemu dziecka, jeżeli nie podejmują lub rezygnują z zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej w celu sprawowania opieki nad dzieckiem (osobą niepełnosprawną) legitymującym się orzeczeniem o niepełnosprawności łącznie ze wskazaniami konieczności stałej lub długotrwałej opieki lub pomocy innej osoby w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji oraz konieczności stałego współudziału na co dzień opiekuna dziecka w procesie jego leczenia, rehabilitacji i edukacji, albo osobą legitymującą się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności.
Świadczenie pielęgnacyjne jest świadczeniem niezależnym od dochodu rodziny.
Świadczenie pielęgnacyjne przysługuje w wysokości 520,00 zł miesięcznie.
Za osoby korzystające z tej formy świadczenia opłacana będzie składka emerytalno-rentowa.
kamea
Postów 257
Data rejestracji 03.04.2008
Punkty karne 0
Konkursy dodane
PW
a te zmiany o nie braniu pod uwagę dochodu przy ubieganiu się o świadczenie pielęgnacyjne są podobno dopiero w projektach
slonecznik1309
Postów 3966
Data rejestracji 14.07.2008
Punkty karne 0
Konkursy dodane
aurorcia
Postów 4461
Punkty karne 0
Konkursy dodane
To chyba byli niedoinformowani,bo zarówno zasiłek pielęgnacyjny nie jest zależny(mam na syna) jak i świadczenie pielęgnacyjne też nie jest zależne od dochodu(wiem,bo mąż sąsiadki nie pracuje,zajmuje się synem i takie świadczenie dostaje i na pewno przekraczają te śmieszne 500zł z groszem