Wyniki wyszukiwania

Szukano wśród postów użytkownika meliska

meliska

#7382253 Napisano: 08.08.2026 12:58:02 w Wkurza mnie...
@gnieszk@ napisał(a):

Ale ja nigdzie nie napisałam, że rodzice robią to z premedytacją, ani że mają zostawić dziecko w domu. To trochę wygodna zmiana tematu.  Mowa jest o czymś zupełnie innym: o sytuacji, w której za kimś czeka kilka czy kilkanaście osób, a mimo to dorosły oddaje dziecku całą czynność, która siłą rzeczy trwa wtedy znacznie dłużej. Chodzi o zwykły rozsądek i szacunek do ludzi, którzy stoją w kolejce. Jeżeli za nimi stoi 10 osób, to naprawdę nie widzę powodu, żeby trzylatek musiał samodzielnie wrzucać kilkadziesiąt butelek, podczas gdy rodzic może zrobić to sprawnie w minutę czy dwie. Dziecko może w tym uczestniczyć, ale nie musi przy okazji blokować automatu całej kolejce. Osoba stojąca za nimi ma prawo uważać, że jeśli można tę czynność wykonać sprawnie, to wypada mieć wzgląd na innych. Jedno drugiego naprawdę nie wyklucza. I nie, nie chodzi o „sapanie za plecami” ani o to, żeby komuś zatruwać życie. Chodzi o zwykłą zasadę: skoro korzystamy ze wspólnej przestrzeni i widzimy kolejkę, to warto niepotrzebnie jej nie wydłużać. Zwłaszcza że trzyletnie dziecko może sobie urządzić z tego świetną zabawę, ale dla pozostałych osób jest to po prostu stanie przy śmierdzącym automacie. A argument „dzieci są częścią społeczeństwa” jest oczywiście prawdziwy, tylko nie rozumiem, dlaczego miałby oznaczać, że każda krytyka konkretnego zachowania  automatycznie staje się brakiem akceptacji dla dzieci. Można jednocześnie szanować dzieci i oczekiwać od ich rodziców szanowania innych ludzi i nauczenia tego szacunku dzieci.  Dziecko ma prawa, ale rodzic ma  obowiązek nauczyć je funkcjonowania wśród innych ludzi, a jednym z elementów tego jest właśnie zauważenie, że za nami czeka kilkanaście osób. Naprawdę można być rodzicem, kochać swoje dziecko, pozwalać mu uczestniczyć w różnych czynnościach i jednocześnie powiedzieć: „Dzisiaj jest kolejka, więc zrobimy to sprawnie”.  To zwykła kultura współżycia społecznego. A tym bardziej jeśli czeka za nimi starsza osoba, to rolą rodzica jest chyba również nauczyć dziecko, że nie zawsze najważniejsze jest to, żeby ono miało frajdę - czasem trzeba zrobić coś sprawnie, bo komuś stojącemu w kolejce może być zwyczajnie ciężko czekać. Czasem warto po prostu spojrzeć na sytuację szerzej i zauważyć, że oprócz naszych praw i potrzeb są jeszcze prawa i potrzeby innych ludzi. Żyjemy przecież razem, a szacunek i uwzględnianie drugiego człowieka powinny działać w obie strony. Miłego dnia również.

A czy naprawdę taka sytuacja miała miejsce? Jeśli tak to myślę, że warto zwrócić uwagę/poprosić o sprawny zwrot butelek. Ja osobiście nigdy nie spotkałam się z sytuacją żeby rodzic z dzieckiem (czy ktokolwiek) "bawi się" w zwroty przy długiej kolejce. Bo to żadna atrakcja. Myślę też, że z każdym przy odrobinie chęci można się dogadać. Wyświetl w wątku >>
0 0

meliska

#7382213 Napisano: 08.08.2026 10:22:47 w Wkurza mnie...
@gnieszk@ napisał(a):

Oczywiście, że tak. Ale nie o tym tu mowa. Nigdy mi nie przeszkadzały czyjeś dzieci- w sklepie, w restauracji, na plaży czy w samolocie. Każdy to przeżył "z drugiej strony" i wie jak to jest. Mam naprawdę dużo zrozumienia...Tym bardziej nie mam nic do osób starszych. Ba, często pomagam staruszkom "zagubionym" w marketach czy to szukając jakiegoś produktu, sprawdzając cenę czy zasady jakiejś promocji. Inna sprawa, że w sklepie mam zwyczajnie wybór i mogę iść do innej kasy, gdy kolejka jest zbyt wolna. Ale wkurza mnie, gdy stoję w upale z kilkoma butelkami, a rodzice z dziećmi niepotrzebnie to przedłużają robiąc z tego jakiś rodzaj zabawy. I nie chodzi przecież o to, że ktoś ma nie przychodzić tam z dzieckiem. Ale może sam sprawniej to załatwić niż jego dajmy na to trzyletnie dziecko, któremu wiadomo, że wychodzi to różnie. Butelka a to spada, a to nie tak włożona itd. I trwa to w nieskończoność. Często to właśnie za nimi czeka jakaś starsza osoba, która niekoniecznie ma na to siłę. I nie, jej ewentualna nieporadność mnie nie irytuje, bo ona z reguły nie ma wyjścia jak iść z tymi butelkami sama. A rodzic z dzieckiem (którego nikt mu nie każe zostawiać w domu...) może to zrobić po prostu sprawniej i tyle. Jak nie ma za nimi innych osób to niech sobie dzieciak i dwie godziny wrzuca te śmieci. Ale wkurza mnie niepotrzebne przedłużanie. I nie chodzi o pośpiech. Tylko jak idę do sklepu biorąc po drodze butelki to już potem mam średni wybór. Muszę czekać, bo do sklepu z nimi nie pójdę, a do domu zanosić z powrotem nie będę. Więc nie upraszczajmy sytuacji. Znam przyjemniejsze sposoby spędzania czasu niż stanie przy śmierdzacym automacie. Każdy (kto zwyczajnie może) powinien oddać te butelki sprawnie z szacunku do osób, które czekają za nią.

Sama wybieram butelkomaty na świeżym powietrzu i jak tylko mogę dla własnego komfortu idę tam sama. Ale nie zawsze taką możliwość mam. Myślę, że żaden z rodziców nie robi tego z premedytacją, a jedynie z konieczności więc co da to spanie za plecami. 
Na tym zakończę swój udział w tej zbędnej dyskusji i życzę miłego dnia emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

meliska

#7382192 Napisano: 08.08.2026 08:25:18 w Wkurza mnie...
zezowaty_kot napisał(a):

Bo my za bardzo się w życiu spieszymy. Złoszczą nas kolejki. Ciągle ostatnio zwracam uwagę mężowi na to. Zapominamy, że i staruszka, i małe dziecko mają prawo być przed nami i korzystać z takiej ilości czasu jakiej potrzebują. Rozumiem skąd Wasza złośc, nerwowość w takich sytuacjach. Ale nie krzywdzcie się tym pośpiechem. Warto dać sobie wtedy czas na nicnierobienie. Na spokój. Wyciszenie. 🤎

Dokładnie. Dzieci są częścią społeczeństwa i mają prawo być w sklepie, w kinie czy na plaży. Tak samo jak osoby starsze czy niepełnosprawne. 
Wystarczy to zaakceptować i nie szukać problemów tam gdzie ich nie ma. Wyświetl w wątku >>
0 0

meliska

#7382114 Napisano: 07.08.2026 20:01:54 w Wkurza mnie...
@gnieszk@ napisał(a):

Oj  tak. "Bombelek" ma taką frajdę przecież  emotka

A mnie gdy ktoś za mną sapie i głęboko oddycha gdy wrzucam swoje butelki z moim dzieckiem emotka Wyświetl w wątku >>

meliska

#7381699 Napisano: 06.08.2026 18:01:41 w Wygrane na wymianę/sprzedaż
Wymienię 1 bilet do Energylandii (z Pepsi w Biedronce) np. na kartę do Smyka (Lubisie) Wyświetl w wątku >>
0 0

meliska

#7381473 Napisano: 06.08.2026 11:32:13 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
meliska napisał(a):

titinunu napisał(a):

meliska napisał(a):

marfiusza napisał(a):

Piszcie bezpośrednio na adres: kontakt-pl@edenred.com
Mnie Albedo też olało, a po mailu do edenred bez problemu przesłali kartę emotka

Właśnie tam napisałam emotka  do Albedo nawet nie próbuję emotka

tez napisałam i 5 min temu mam kartę na mailu.dziękuję @marfuszka emotka

U mnie nadal brak

Też mam już kartę emotka  dziękuję za podpowiedzi, cieszę się, że się udało emotka Wyświetl w wątku >>
1 titinunu 0

meliska

#7381256 Napisano: 05.08.2026 16:38:24 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
titinunu napisał(a):

meliska napisał(a):

marfiusza napisał(a):

Mnie Albedo też olało, a po mailu do edenred bez problemu przesłali kartę emotka

Właśnie tam napisałam emotka  do Albedo nawet nie próbuję emotka

tez napisałam i 5 min temu mam kartę na mailu.dziękuję @marfuszka emotka

U mnie nadal brak Wyświetl w wątku >>
0 0

meliska

#7381189 Napisano: 05.08.2026 14:24:29 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
marfiusza napisał(a):

Właśnie tam napisałam emotka  do Albedo nawet nie próbuję emotka Wyświetl w wątku >>
1 titinunu 0

meliska

#7381181 Napisano: 05.08.2026 14:17:25 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
titinunu napisał(a):

U mnie taka sama sytuacja.Miesąc temu pisałam do nich,ze nie mogę zlokalizować tej karty.Odpisali,ze możliwie wpadla do Spamu i one nie odpowiadają za to. na moją prośbie o ponowne wysłanie nie odpowiedzili.Moze sprobuj,bo to jednak druga taka sytuacja

Poprosiłam i duplikat, dam znać jeśli będę miała odpowiedź Wyświetl w wątku >>
1 titinunu 0

meliska

#7381149 Napisano: 05.08.2026 13:21:07 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
endrjuen napisał(a):

Czy z loterii Orbit przychodzi powiadomienie na maila o zgłoszeniu? Bo widzę w wątku dyskusje o problemach z wgrywaniem zdjęć, ale mi niby przyjęło normalnie, a potwierdzenia nie mam

Ja nie mam potwierdzenia na mailu. Zgłaszałam dzisiaj. Tylko info na stronie: Dziękujemy Twoje zgłoszenie zostało przejęte i jakiś kosmiczny nr zgłoszenia. Wyświetl w wątku >>
1 endrjuen 0

meliska

#7381138 Napisano: 05.08.2026 13:07:57 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
Emememe napisał(a):

meliska napisał(a):

Emememe napisał(a):

Kartą przyszła z maila: noreply@pls.edenred.info

a poniżej tytuł: 

Dziękuję, wygląda na to że ją zutylizowałam ze spamem emotka

Napisz do nich maila, jest taki podany do kontaktu: [email protected]
Może mają ją w systemie i przyślą ponownie emotka

Napisałam emotka jeszcze raz dziękuję emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

meliska

#7381122 Napisano: 05.08.2026 12:52:08 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
Emememe napisał(a):

Kartą przyszła z maila: noreply@pls.edenred.info

a poniżej tytuł: 

Dziękuję, wygląda na to że ją zutylizowałam ze spamem emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

meliska

#7381110 Napisano: 05.08.2026 12:39:34 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
Czy ktoś pamięta konkurs "Wkręć się w wiosenne pranie" w Auchan, w którym były do wygrania m.in. karty edenred o wartości 200 zł? Zapomniałam o niej, dzisiaj od rana próbuje ją zlokalizować i nic. Była wysłana (chyba) mailem. Czy ktoś podpowie z jakiego adresu mailowego i jaki był tytuł wiadomości? Czy jeśli ją przypadkiem usunęłam jest szansa, że agencja prześle maila jeszcze raz po tak długim czasie? Wyświetl w wątku >>
0 0

meliska

#7380940 Napisano: 04.08.2026 23:35:17 w moje dzisiejsze wygrane :)
100 zł Dino Warka (po 18:00) Wyświetl w wątku >>

meliska

#7379999 Napisano: 02.08.2026 12:00:39 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
agnesita napisał(a):

Tak, jest możliwość, odrazu jak ci się wyświetli wygrana to zmieniasz na którego chcesz

Dzięki, szukałam tej opcji w formularzu i zostałam z 3 baletnicami emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

meliska

#7379961 Napisano: 02.08.2026 08:43:08 w moje dzisiejsze wygrane :)
Loteria Rodowita 
Wilczek Wyświetl w wątku >>

meliska

#7379959 Napisano: 02.08.2026 08:42:11 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
Loteria Rodowita 
Czy przy wygranym wilczku jest możliwość jego wyboru?
Wygrałam 3 szt... za każdym razem baletnica, nie miałam opcji wyboru w formularzu Wyświetl w wątku >>
0 0

meliska

#7378207 Napisano: 27.07.2026 19:00:49 w Dziś nic nie wygrałem! To już było!
Na forum dużo głównych. A u mnie głównie NIC... Wyświetl w wątku >>
0 0

meliska

#7376784 Napisano: 22.07.2026 17:58:41 w Gratulacje! Dla wygranych!
Rufus, Pioge7, leelee i pozostali zdobywcy głównych
Wielkie gratulacje i dzięki, że podzieliliście się taką informacją emotka Wyświetl w wątku >>

meliska

#7376770 Napisano: 22.07.2026 17:07:29 w Dziś nic nie wygrałem! To już było!
Wątku... ratuj bo źle się dzieje w tym miesiącu, ratuj i to szybko 😁 Wyświetl w wątku >>
0 0