Wyniki wyszukiwania

Szukano wśród postów użytkownika ziolko

ziolko

#7303311 Napisano: 05.10.2025 16:52:41 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
andii napisał(a):

Hejo. Czy w tym Carrefour/szczesciomacie emotka  jak wygram tę nagrodę w sklepie to nie mogę już zagrać o te finałowe nagrody?
Jak rozumieć punkt 3.13?

Właśnie też to doczytałam i się wkurzyłam. Dają cenzurarele za parę złotych i blokują możliwość grania o cenniejsze nagrody. 
A automat drukuje tak samo kupony do wzięcia udziału w dalszej loterii. Skoro jest takie obostrzenie to nie powinno być tego kuponu, tylko w przypadku nie wygrania tych drobiazgów. 
Zobacz jeszcze punkt 3.20 podpunkt b

Jutro będę kontaktować się z nimi w tej sprawie Wyświetl w wątku >>
1 andii 0

ziolko

#7303021 Napisano: 03.10.2025 18:52:39 w moje dzisiejsze wygrane :)
Wczorajsza wygrana - 4 wygrane na 5 kuponów w Carrefourze emotka  wartość ok 20 zł, ale są emotka Wyświetl w wątku >>

ziolko

#7302922 Napisano: 03.10.2025 14:03:09 w co chcielibyście wygrać?
Depilator laserowy 😉 
Większą kasę. Prawdziwe auto, bo do tej pory wygrałam tylko model. 
Albo jakąś fajną główną nagrodę...
Przydałoby się z okazji rocznicy ślubu 😊\
lepszy ekspres do kawy emotka Wyświetl w wątku >>
1 ZetZ 0

ziolko

#7302921 Napisano: 03.10.2025 14:03:09 w co chcielibyście wygrać?
Depilator laserowy 😉 
Większą kasę. Prawdziwe auto, bo do tej pory wygrałam tylko model. 
Albo jakąś fajną główną nagrodę...
Przydałoby się z okazji rocznicy ślubu 😊 Wyświetl w wątku >>
1 kalina590 0

ziolko

#7302917 Napisano: 03.10.2025 13:58:38 w WC - rozmowy o wszystkim
zielonaszpilka napisał(a):

ziolko napisał(a):

Ciekawi mnie, jak się ma sprawa podatku od nagród w konkursach fotograficznych, gdzie do wygrania jest nagroda pieniężna.
Konkursy organizowane przez różne firmy, instytucje itp.
Wg aktualnych przepisów za nagrody poniżej 2 tysięcy nie trzeba płacić podatku przed odbiorem nagrody.
A jak to wygląda w takich konkursach? 
W bazie jest parę konkursów foto, gdzie do wygrania jest kasa. Z reguły kilkaset złotych, ale tez takie powyżej 2 tysięcy.
Co w przypadku, jak organizator by się uparł, że np od kwoty 500 zł potrąci 50 zł na podatek?
Czy to nie oni powinni sami to opłacić? Co w razie postępowania organizatora niezgodnego z prawem? 
Ktoś się spotkał z czymś takim?

Dodam, że zamierzam wziąć udział w tego typu konkursach i chciałabym wiedzieć na zapas, a nie użerać się o coś, czego nie powinni brać. 
Jak to się mówi? "Tyle masz praw, ile ich znasz"

Według mnie jonkursy fotograficzne, takie stricte fotograficzne, a nie zrób kreatywną fotkę z batonikiem xyz,  będą zaliczać się do konkursów z dziedziny sztuki czy kultury i w nich obowiązuje zwolnienie z podatku od nagród o wartości poniżej 2000 zł. Powyżej tej kwoty jest tak jak zawsze. Zgodnie z przepisami podatnikiem jest laureat, a płatnikiem organizator. Czyli przed wydaniem nagrody organizator (płatnik) ma pobrać od laureata (podatnika) podatek. Zazwyczaj jest dodatkowa nagroda pieniężna na pokrycie podatku, ale jeśli nie, to podatek wpłaca laureat do organizatora (ewentualnie w przypadku nagród pieniężnych organizator wypłaca kwotę pomniejszoną o podatek) i organizator już rozlicza się z tego podatku sam. Jeśli konkurs podlega zwolnieniu, nagroda nie przekracza 2000 zł, a organizator mimo to chce pobrać podatek, to zostaje to co zazwyczaj - udowadnianie organizatorowi, że jest w błędzie, reklamacje, pisma, kontakt z rzecznikiem praw konsumenta, przedsądowe wezwanie do wydania nagrody bez potrącania podatku i na końcu sąd.

Przeczytałam kilka regulaminów takich konkursów i nigdzie nie ma info o dodatkowych pieniądzach na podatek, nawet jak nagroda przekracza 2 tysiące. 
Może zacząć pisać do organizatorów jeszcze w trakcie trwania konkursu, jak widzą sprawę podatku? Nawet jeśli ostatecznie nie wzięłabym w nim udziału? Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#7302726 Napisano: 02.10.2025 19:41:24 w WC - rozmowy o wszystkim
Ciekawi mnie, jak się ma sprawa podatku od nagród w konkursach fotograficznych, gdzie do wygrania jest nagroda pieniężna.
Konkursy organizowane przez różne firmy, instytucje itp.
Wg aktualnych przepisów za nagrody poniżej 2 tysięcy nie trzeba płacić podatku przed odbiorem nagrody.
A jak to wygląda w takich konkursach? 
W bazie jest parę konkursów foto, gdzie do wygrania jest kasa. Z reguły kilkaset złotych, ale tez takie powyżej 2 tysięcy.
Co w przypadku, jak organizator by się uparł, że np od kwoty 500 zł potrąci 50 zł na podatek?
Czy to nie oni powinni sami to opłacić? Co w razie postępowania organizatora niezgodnego z prawem? 
Ktoś się spotkał z czymś takim?

Dodam, że zamierzam wziąć udział w tego typu konkursach i chciałabym wiedzieć na zapas, a nie użerać się o coś, czego nie powinni brać. 
Jak to się mówi? "Tyle masz praw, ile ich znasz" Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#7302716 Napisano: 02.10.2025 18:52:39 w Punkty karne
yamatos +1 punkt dla równego rachunku i bana emotka Wyświetl w wątku >>
1 cb656 0

ziolko

#7302715 Napisano: 02.10.2025 18:52:16 w Punkty karne

ziolko

#7302714 Napisano: 02.10.2025 18:51:18 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
tosiaczek777 napisał(a):

ziolko napisał(a):

Trochę wypadłam z obiegu...
Czy ktoś pamięta zgłoszenie do konkursu w everydayme i konkurs always w kauflandzie? Czy zgłaszało się tam zdjęcie paragonu?
Czy w ogóle organizator wymaga paragonu?
Pytam, bo nie ukrywam, że mam malutką nadzieję na wygraną (jak każdy emotka  ), ale nie mogę znaleźć paragonu emotka  Pytam na wszelki wypadek, czy dalej szukać?

W everydayme wgrywa się paragon przy zgłoszeniu i potem już o niego nie proszą - przynajmniej w 3 ostatnich konkursach w których wygrałam nagrodę

Dobrze wiedzieć. 
Ciekawe, czy w przypadku konkursu always w kauflandzie było tak samo, bo mam jakąś czarną dziurę i nie pamiętam emotka emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#7302671 Napisano: 02.10.2025 16:53:48 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
Trochę wypadłam z obiegu...
Czy ktoś pamięta zgłoszenie do konkursu w everydayme i konkurs always w kauflandzie? Czy zgłaszało się tam zdjęcie paragonu?
Czy w ogóle organizator wymaga paragonu?
Pytam, bo nie ukrywam, że mam malutką nadzieję na wygraną (jak każdy emotka  ), ale nie mogę znaleźć paragonu emotka  Pytam na wszelki wypadek, czy dalej szukać? Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#7297946 Napisano: 17.09.2025 03:44:25 w Kupię...
KUPIĘ kod do Spotify jako przedłużenie dla starych kont Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#7297869 Napisano: 16.09.2025 18:22:36 w Czy informują/ informowali?
kumulacja napisał(a):

ziolko napisał(a):

Czy informowali z Always Kaufland?

Będą wybierać laureatów 30 dni po zakończeniu konkursu. A konkurs zakończył się 3 września.

Faktycznie... tak rzadko biorę udział w konkursach, a na tamtej stronie w szczególności, że gdzieś mi umknęła ta informacja Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#7297549 Napisano: 15.09.2025 19:32:12 w Czy informują/ informowali?
Czy informowali z Always Kaufland? Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#7294242 Napisano: 04.09.2025 18:18:03 w Kupię...
Kupię Spotify, ale jako możliwość przedłużenia ważności konta. Dziękuję za te, które są tylko dla nowych użytkowników Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#7293433 Napisano: 02.09.2025 18:52:07 w Punkty karne
piwoszkody +1 punkt za bajki i wkurzanie ludzi Wyświetl w wątku >>
0 0

ziolko

#7293432 Napisano: 02.09.2025 18:50:24 w Wygrane na wymianę/sprzedaż
piwoszkody napisał(a):

Sprzedam 30tys nakretek coca cola 1 zl szt mozliwosc zwiekszenia puli co tydzien o kolejne 20 tys .przydadza sie do nowej promocji z porcelaną coca cola

Jestem ciekawa, czy odprowadzasz podatki od takiej sprzedaży emotka Wyświetl w wątku >>
1 bajm 0

ziolko

#7292365 Napisano: 29.08.2025 19:32:14 w Wkurza mnie...
cb656 napisał(a):

ziolko napisał(a):

Jak mnie pytają się o rozmiar, to zawsze mam dylemat, jaki podać
Wiele lat temu na ryneczku przymierzałam spodnie. Od rozmiaru 40 do 50. Żadne nie były dobre i niewiele różniły się między sobą emotka

Wcale nie jesteś korpulentna. Masz wymiary po prostu KOBIECE! emotka

No ba... 
Na świecie istnieje nie tylko Wenus z Milo, ale też Wenus z Willendorfu emotka emotka  Obie to kobiety emotka Wyświetl w wątku >>
1 cb656 0

ziolko

#7292364 Napisano: 29.08.2025 19:30:46 w WC - rozmowy o wszystkim
Jestemnowa moim zdaniem nic nie płać, niech Ci udowodnią, że zrobiłaś coś źle. Zgłoś się do rzecznika praw konsumentów. 
Co wysłałaś? Jaka była waga? Wyświetl w wątku >>

ziolko

#7292341 Napisano: 29.08.2025 18:00:04 w WC - rozmowy o wszystkim
Jestemnowa z tego, co pamiętam, to kilka lat temu tak robiło DPD, się wysyłało paczki przez sendit czy innych pośredników. Czasami po miesiącu albo nawet trzech przysyłali info o tym, że paczka przekroczyła wymiary i wagę. 
Ludzie wysyłający dużo paczek płacili, bo myśleli, że faktycznie gdzieś się rąbnęli. 
Najlepiej robić zdjęcie paczki z miarką i na wadze, plus etykieta adresowa. Na wszelki wypadek i wtedy w razie żądania dopłaty pokazujecie dowody, że mogą się cmoknąć a nie żądać kasy emotka  
Postrasz ich rzecznikiem konsumenta albo UOKiK. A wcześniej napisz, że zawsze dodajesz 2 cm do wymiarów a wagę zaokrąglasz w górę, żeby nie było problemów. 

Jaką wagę przesyłki miałaś a ile była wg nich? Wyświetl w wątku >>

ziolko

#7292338 Napisano: 29.08.2025 17:51:26 w Wkurza mnie...
FBsebastian3 napisał(a):

Generalnie rozmiarówka. Niech z niej zrezygnują bo już sił nie mam. Wzięlam monster L dla syna,a przychodzi L ,która ledwie jest M. Oni z oszczędności kroją te rozmiary?

Jak mnie pytają się o rozmiar, to zawsze mam dylemat, jaki podać emotka  Zawsze mam przy sobie metrową zwijaną miareczkę i zwyczajnie mierzę ubrania. Szczególnie szerokość pod pachami, pas czy długość spodni.
Wiele lat temu na ryneczku przymierzałam spodnie. Od rozmiaru 40 do 50. Żadne nie były dobre i niewiele różniły się między sobą emotka
Zawsze mówię, że metkę z rozmiarem można wszyć każdą. Czasami ubranie z mniejszym jest większe od tego większego emotka   Już nie mówiąc o tych chińskich czy innych azjatyckich, co mają 10x XL a faktycznie rozmiar L... 
Aktualnie ubrania jakie noszę mają rozstrzał rozmiarowy - 6 rozmiarów. Zależy co i gdzie szyte Wyświetl w wątku >>