Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
benasia
Postów 9176
Data rejestracji 08.11.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
a co do smoka to miałam w szpitalu i nie dawałam za bardzo w domu też nie za dużo żeby nie przyzwyczaić ale w końcu pediatra znajoma teściów powiedziała że należy dawać bo dziecko ma odruch ssania a poza tym smoczek w pewnym stopniu zapobiega śmierci łóżeczkowej bo dziecko ssie i nie zapomni oddychac przez to. Wyświetl w wątku >>
Zrobię zakupy na konkursy w: ABC, Tesco HM, Intermarche, Kaufland, Polomarket, Dino, Eko, Biedronka i innych - pw
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Apaszkę założyłam mu na głowe. Ale chyba kupie mu kapelusik. Wyświetl w wątku >>
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Wiem że są ludzie biedniejsi niż ja, wiem że nie każdego stać, ale biorę też pod uwage że są zarówno biedi jak i biedni którzy zamiast zadbać o dziecko wydają pieniądze na inne rzeczy typu alkohol czy papierosy...
Ja nie palę, nie piję nalogowo i mimo że nie mam dużo kasy to staram się by dziecko było zdrowe, kochane i szczęsliwe bo to jest najważniejsze a mimo to mając malo pieniędzy można osiągnąć to co się chce. Wyświetl w wątku >>
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
tak my mieliśmy łacznie z podstawowymi. Wyświetl w wątku >>
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
A co do szczepień to ja tak jak katrin uwazam ze nie było sensu bo moj lekarz tez mi mowil ze najbardziej niebezpieczne jest dla dzieci do 6m., a poza tym jak się dziecka nie daje to żłobka to nie trzeba. Ponadto mówił ze ta szczepionka na rotawirusy działa tylko kilka miesięcy więc jak niemowlaka się szczepi to chyba dziala do 6 mies.
A pneumokoki wg mnie są gorszą chorobą - mnie też nie stać na wiele rzeczy ale ile mogłam zaoszczędziłam - czy coś sprzedalam, czy z chorobowego czy innych po to by dziecko zaszczepić - ale mieliśmy za darmo pneumokoki.
Gdyby było trzeba zaszczepiłabym i na rotawirusy ale lekarz mnie przekonał że nie ma potrzeby... Wyświetl w wątku >>
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ale nie kazdy musi szczepić wszystko zależy od rodziców. Wyświetl w wątku >>
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
A co do szczepień to mi lekarz mówił że nie ma potrzeby zreszta do żłobka oddawac dziecka nie będę.
Najważniejsze podobno są szczepionki na pneumokoki bo powikłania moga być straszne więc na to lepiej zaszczepić.
Co do cud miód - to już jest tak że najbardziej narażone dzieci mają ją za darmo (wczęśniaki i te dzieci z niską masą urodzeniową), a ma byc tak nie wiem czy nie od przyszłego roku że wszystkie dzieci mają być obowiązkowo szczepione na pneumokoki - tak mi mówili w służbie zdrowia, więc jednak potrzebna jest taka szczepionka i będzie dostępna i dla biednych i dla bogatych - zresztą gdyby Mikołaj nie dostał za darmo to i tak bym mu zafundowała chociąz nie uważam się za bogata ponieważ wolę dbać o dobro dziecka i na cele tego typu składałam już pieniądze przed urodzeniem się małego... Wyświetl w wątku >>
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
my nie szczepilismy - najgroźniejsze jest dla dzieci do 6 miesiecy a mały dziś ma 6 mies.
a poza tym dr mówił ze nie warto bo narazone sa dzieci które dużo są w szpitalu, choruja itp.
u nas koszt takiej szczepionki podobnie.
Natomiast szczepilismy na pneumokoki i sadze ze warto: chroni przed sepsa, zapaleniem opon mózgowych, płuc itp.
szczepionka tez ok 250zł - 3-4 dawki sie daje w zaleznosci kiedy sie zaczyna.
My dzis mielismy ostatnia i za darmo bo Mikołaj jako wcześniak się urodził to mu się darmowa należała.
Wyświetl w wątku >>
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
tylko body?
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ja tak samo ubierałam ale zamiast bluzy druga cienka bluzka a pod spod kaftanik.
na nogi to samo rajtuzki, skarpetki i spodnie.
a na dwor dodatkowo paputki, bluza lub wiatrowka, apaszka, czapka.
wiec teraz nie wiem sama juz
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
następne szczepienie 14 czerwca i tylko 1 kłucie.
A co witaminy D3 to doktor mówił żeby dawać codziennie do 1 roku życia.
A tak w ogóle to pielęgniarka mówiła żeby malemu na dwór na spacer zakladać już krótki rękaw i kamizelkę, i krótkie spodenki i ciepłe skarpety
ale ja się boje żeby się nie przeziębił bo jeszcze jest kwiecień
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ale jak nie zapomnę to zapytam jutro jeszcze. Wyświetl w wątku >>
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
A co do spania na dworze ważne by było mu ciepło i nie za gorąco, no i uszka zakryte i apaszką chociaż tylko lekko przykryta szyjka.
no i kocyk obowiazkowo - i póki co odpukać zahartowany jest
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
tak dziś mimo że był wiatr to mały mial ciepłą kurtkę i cienki kocyk, wróciłam z spaceru i spał to go zostawiłam przy drzwiach pod altaną i robiłam sobie w kuchni i zerkałam - spał mi ponad godzinę.
Wcześniej też chyba już miesiąc temu go zostawiałam gdy zasnął normalnie na dworze -a ja coś robilam na dworze, tylko moskitierę mu zakładałam
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ale katar może byc nawet 2 tyg taki normalny - my raz mieliśmy ale ponad 2 tyg ale wszystko bylo ok.
Mikolaj ma tylko suche kozy -wyciągam mu czasem tylko aspiratorem a czasem wcześniej psikam sprayem wody morskiej i jest ok.
Mój też bardzo długi chłopak -wszyscy mówią że duży jak na swoj wiek i taaaakiii mądry
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
A co do kłuć to mi też ostatnio serce się łamało gdy płakał bo go kuli 4 razy, ale teraz ostatnie 4 kłucia.
Co do ospy to chyba się szczepi w wieku ok 2 lata.
My jutro mamy normalne +ostatnią dawkę pneumokoków.
a co do wit. D to póki co mamy dawać lekarz nic nie mówił. A na spacerki chodzimy codziennie i nawet maly czasem śpi w wózku na podwórku.
A i zdążyłam mała imprezkę urodziną zrobić -ciasto, kurczak, zapiekany ryż +inne drobiazgi w ciągu niespelna 3 godz bo zaprosiliśmy na ostatnią chwilę na kawę urodzinową do męża moich teściów no i moi rodzice byli. Ale było fajnie i się jakoś wyrobiłam bo maly mi spał godzinę na dworze gdy piekłam i szykowałam