Pomocy!!!!

Gość: potworkaa

#2539245 Napisano: 01.08.2009 03:48:34
hmmm...może ktoś z was ma jakieś sprawdzone sposoby jak pocieszyc chorego na depresje...wiem, ze jest sporo o tym w necie..ale wszedzie co innego piszą.. emotka chciałabym pomóc przyjacielowi a kompletnie nie wiem jak,...co powiedzieć jak się zachować żeby chociaż na chwile zapomniał o wszystkim...żeby sprawić mu malutką radość choć na sekundkę emotka
0 0

Gość: swibek

#2539259 Napisano: 01.08.2009 04:05:52
potworkaa napisał(a):

hmmm...może ktoś z was ma jakieś sprawdzone sposoby jak pocieszyc chorego na depresje...wiem, ze jest sporo o tym w necie..ale wszedzie co innego piszą.. emotka chciałabym pomóc przyjacielowi a kompletnie nie wiem jak,...co powiedzieć jak się zachować żeby chociaż na chwile zapomniał o wszystkim...żeby sprawić mu malutką radość choć na sekundkę emotka

wiesz.. tak szczerze mówiąc na to nie ma sprawdzonych sposobów.. to zależy od człowieka, jego charakteru i sytuacji z jakiej ta depresja powstała.. jeden otrząśnie się szybko a inny będzie to tłumił w sobie.. napewno kolega nie powinien być sam, no chyba, że chce tego.. ale nie ma co na siłę go uszczęsliwiać czy pocieszać bo to może pogorszyć jego stan.. nie wiem z jakiego powodu ta depresja.. ale jedno wiem napewno.. chcesz mu pomóc to bądź obok.. czasem wystarczy milczenie, spojrzenie i uśmiech.. poprostu bądź.. jeśli nie chce rozmawiać to nie zmuszaj go.. jak będzie chciał to sam powie.. a Ty zajmij go rozmową o czymś co lubi, o sprawach bieżących.. zmotywuj go do działania, poproś o jakąś drobną pomoc żeby się czymś zajął.. to chyba tyle.. nie ma słów, które pocieszą.. bo co powiesz? -trzymaj się stary, będzie dobrze? nie wypada.. a nie powinno się rozczulać czy rozgrzebywać tego co było.. raczej zapomnieć.. emotka
0 0

Gość: potworkaa

#2539274 Napisano: 01.08.2009 04:18:09
swibek napisał(a):

potworkaa napisał(a):

wiesz.. tak szczerze mówiąc na to nie ma sprawdzonych sposobów.. to zależy od człowieka, jego charakteru i sytuacji z jakiej ta depresja powstała.. jeden otrząśnie się szybko a inny będzie to tłumił w sobie.. napewno kolega nie powinien być sam, no chyba, że chce tego.. ale nie ma co na siłę go uszczęsliwiać czy pocieszać bo to może pogorszyć jego stan.. nie wiem z jakiego powodu ta depresja.. ale jedno wiem napewno.. chcesz mu pomóc to bądź obok.. czasem wystarczy milczenie, spojrzenie i uśmiech.. poprostu bądź.. jeśli nie chce rozmawiać to nie zmuszaj go.. jak będzie chciał to sam powie.. a Ty zajmij go rozmową o czymś co lubi, o sprawach bieżących.. zmotywuj go do działania, poproś o jakąś drobną pomoc żeby się czymś zajął.. to chyba tyle.. nie ma słów, które pocieszą.. bo co powiesz? -trzymaj się stary, będzie dobrze? nie wypada.. a nie powinno się rozczulać czy rozgrzebywać tego co było.. raczej zapomnieć.. emotka

przeczytałam to z 10 razy...i..dzięki wielkie..bo chyba cenniejszej i mądrzejszej rady nie ma...i chyba takich słów właśnie potrzebowałam..dziękuję emotka
0 0

#2539281 Napisano: 01.08.2009 04:27:12
potworkaa napisał(a):

swibek napisał(a):

potworkaa napisał(a):

przeczytałam to z 10 razy...i..dzięki wielkie..bo chyba cenniejszej i mądrzejszej rady nie ma...i chyba takich słów właśnie potrzebowałam..dziękuję emotka

emotka no nie ma za co.. cieszę się, że trochę Ci lepiej z tym.. emotka jak coś to wal śmiało na PW.. emotka zawsze do usług.. emotka
0 0

smsowicz

#2539602 Napisano: 01.08.2009 07:48:35
swibek napisał(a):

pegaz napisał(a):

czy u Was działa w soboty poczta( dziś 1 wszy,trzeba słać na Wawel) ??

oj człowieku.. w większych miastach działa do 15, są poczty co mają dyżur do 18 albo i 20.00 a poza miastem albo na wsiach to już zależy.. bywają miejsca gdzie jest czynne.. więc nie wiem w czym miało Ci pomóc to pytanie? Kto chciał wysłać to się napewno postarał o to żeby dotrzeć do działającej dziś poczty.. emotka

U moja filia niestety jest zamknięta (choć kiedyś była otwarta w soboty), ale pocztę główną mam czynna w sobotę do 14. Pierwszy i jedyny Wawelek wysłany emotka
0 0

asiam

#2539878 Napisano: 01.08.2009 10:37:15
potworkaa napisał(a):

hmmm...może ktoś z was ma jakieś sprawdzone sposoby jak pocieszyc chorego na depresje...wiem, ze jest sporo o tym w necie..ale wszedzie co innego piszą.. emotka chciałabym pomóc przyjacielowi a kompletnie nie wiem jak,...co powiedzieć jak się zachować żeby chociaż na chwile zapomniał o wszystkim...żeby sprawić mu malutką radość choć na sekundkę emotka [/quote
Znajomy ma depresję czy chandrę ?Bo jeżeli depresję to nie ma sposobu 'na pocieszenie.Tylko może pomóc lekarz,konkretnie psychiatra i leki , a czasem nawet leczenie szpitalne.
Osoba w depresji nie śpi,nie je,nie jest w stanie nic robić,czasem ma natręctwo myśli.I często nie ma konkretnego powodu dlaczego wpadło się w depresję.

0 0

#2539972 Napisano: 02.08.2009 07:26:48
asiam napisał(a):

potworkaa napisał(a):

Znajomy ma depresję czy chandrę ?Bo jeżeli depresję to nie ma sposobu 'na pocieszenie.Tylko może pomóc lekarz,konkretnie psychiatra i leki , a czasem nawet leczenie szpitalne.
Osoba w depresji nie śpi,nie je,nie jest w stanie nic robić,czasem ma natręctwo myśli.I często nie ma konkretnego powodu dlaczego wpadło się w depresję.

ja myślę że to co miała na myśli potworkaa, to chodziło wlasnie o chandre, melancholię i smutek z jakiegoś tam powodu.. a w naszym potocznym języku ogólnie nazywa się to depresją.. bo w języku medycznym to już choroba.. emotka a prawda jest taka, że w żadnej chorobie czy to depresja czy inna nawet najlepszy lekarz i leki nie pomogą jak człowiek sam sobie nie pomoże!! Tylko od niego zależy ile ma siły w sobie i jak bardzo chce z tego wyjść!! Potrzebna tylko motywacja.. Myślę, że nie jest źle.. jeśli to była sytuacja świeża to są szanse, że się usmiechnie i dalej będzie normalnie żyć.. ból czy wspomnienie zostanie ale życie toczy się dalej.. emotka
0 0

malenka89

#2540806 Napisano: 02.08.2009 01:39:27
Słyszałam ostatnio w RMF piosenkę - polska, śpiewa kobieta, piosenka jest o marzeniach i coś o nadzieji - może ktoś słyszał i skojarzy emotka
Potrzebuję tytuł.

Z góry dziękuję emotka
0 0

dawidekk

#2540812 Napisano: 02.08.2009 01:40:45
malenka89 napisał(a):

Słyszałam ostatnio w RMF piosenkę - polska, śpiewa kobieta, piosenka jest o marzeniach i coś o nadzieji - może ktoś słyszał i skojarzy emotka
Potrzebuję tytuł.

Z góry dziękuję emotka

pamiętasz jakiś fragment? emotka
0 0

malenka89

#2540820 Napisano: 02.08.2009 01:43:18
dawidekk napisał(a):

malenka89 napisał(a):

Potrzebuję tytuł.

Z góry dziękuję emotka

pamiętasz jakiś fragment? emotka

Już mam emotka
Annb dziękuję emotka
0 0

dysia

#2542121 Napisano: 02.08.2009 09:54:18
jak mogę pogrubić swoją stopkę
wstyd się przyznać nie umiem
0 0

malenka89

#2542134 Napisano: 02.08.2009 09:56:17
dysia napisał(a):

jak mogę pogrubić swoją stopkę
wstyd się przyznać nie umiem

[ b ] tutaj tekst [ / b ]

emotka

tylko napisz to bez spacji emotka ja musiałam oddzielić bo inaczej nie wyszłoby.
0 0

dawidekk

#2542142 Napisano: 02.08.2009 09:58:47
możesz też napisać coś na kolorowo emotka

Jakiś tekst emotka
0 0

dysia

#2542177 Napisano: 02.08.2009 10:09:07
z waszą pomocą bo z waszą -uporałam się dziękuję
0 0

olunka

#2542180 Napisano: 02.08.2009 10:13:48
zarejestrowałam się na lavazza i nie mam żadnego info o kawie, co robić? emotka
0 0

pioge7

#2542185 Napisano: 02.08.2009 10:15:43
olunka napisał(a):

ja tez
nioe wiem czy @ od razu przychodzą?
0 0

Gość: gocha26

#2542188 Napisano: 02.08.2009 10:16:08
olunka napisał(a):

ja też nie mam - może później przychodzi?
0 0

karolkas

#2542204 Napisano: 02.08.2009 10:19:27
gocha26 napisał(a):

olunka napisał(a):

w zeszłym tyg od razu przychodziły maile o wygranej
0 0

Gość: m3107

#2542205 Napisano: 02.08.2009 10:19:49
gocha26 napisał(a):

olunka napisał(a):

tez nic nie mam
0 0

Gość: baska2005

#2542210 Napisano: 02.08.2009 10:20:30
m3107 napisał(a):

gocha26 napisał(a):

olunka napisał(a):

tez nic nie mam

ja tez niemam
0 0