Konkursowiczki w ciąży

Gość: quaqua

#5648532 Napisano: 07.05.2013 13:39:27
rachel napisał(a):

A ja właśnie przeczytałam wywiad na gazeta.pl i nie mogę się otrząsnąć....http://wiadomosci...o__bo_lekarz.html#MT

i teraz mam pytanie szczepiłyscie dzieci na pneumokoki?? ja już nie pamietam ale jak dominiśka ma 11 miesiecy to ile tych szczepień potrzebuje?? za 2 tygodnie ma szczepienie na odrę i cos tam jeszcze , a później myślałam zeby zaszczepic ją przeciw boleriozie...czyli poiwedzmy miałaby 14 miesiecy

Straszna historia. Na pneumo szczepiliśmy na pierwszej wizycie od razu. Nasza pediatra powiedziała, że jak ktoś kiepsko finansowo stoi to odpuścić rota i ospę, a własnie pneumokoki dać.
0 0

kalisto1986

#5648573 Napisano: 07.05.2013 14:07:55
dolly napisał(a):

Kalisto czyli jakie masz teraz?

jak była położna to miałam koło 155/105 emotka

dziewczyny u mnie w rodzinie było zarażenie pneumo - ktoś był nosicielem nie wiedząc tego, odwiedził kuzynki córeczkę po urodzeniu tzn jak miała chyba ponad miesiąc. Nie było ciekawie, ale mała jakimś cudem wyszła z tego.
0 0

benasia

#5648667 Napisano: 07.05.2013 15:31:25
dziewczyny tak sobie myślę o sandalach dla Mikołaja - w sumie w sklepach duży wybór ale 2 kwestie są: -pierwsza: pięta zabudowana czy odkryta -bo chyba powinna byc zabudowana zeby stabilnie trzymac, a druga kwestia: -przod zabudowany czy odkryty -bo w sumie zabudowany chroni paluszki jak dziecko chodzi a znowu w odkrytym lepsza wentylacja, i dlatego sama nie wiem jak lepiej... emotka
co myślicie?
0 0

monika1985monik

#5648698 Napisano: 07.05.2013 16:04:58
malutka456 próbuj próbuj zobaczysz jak słodko wyglądają takie bobasy w lecie w takich pieluszkach emotka

benasia u nas w tesco od czwartku 2 kaszki po 10 z groszami będą. Co do sandałek właśnie ja też szukam młodemu i kurde u nas wszystkie są te z przodem zabudowanym a ja ich nie lubię bo strasznie się młodemu nogi w takich pocą. My szukamy odkrytych z przodu i z tyłu u nas się sprawdzają.
0 0

benasia

#5648706 Napisano: 07.05.2013 16:12:36
Monika u nas wybór jest - takie fajnie widziałam ostatnio i niektóre maja odkryty przód i tył, niektóre odkryty tylko przód -różnie i dlatego nie wiem, bo mi się tez wydaje że nóżka się poci troche...

I jeszcze jedno pytanie -brac skórzane w środku czy bez róznicy?
0 0

kalisto1986

#5648718 Napisano: 07.05.2013 16:24:32
Koniecznie zabudowany tył dla takiego malucha, przód braliśmy zabudowany tylko w pierwszym roku, później odkryte.
Dla starszaków i dla dorosłych polecam sandały campusa - genialne są ! Tylko właśnie z odkrytą piętą- ale trzymają nogę świetnie. W tamtym roku kupiłam takie sobie i identyczne Domiśkowi i sandały sprawdziły się nawet w górach - zdecydowanie wygodniej w nich było niż w adidasach, ciężko je zedrzeć w tym roku muszę sprawdzić, czy dla młodego są już za małe, a jesli tak to kupie identyczne - nawet sandały adidasa, czy reeboka nie sprawdziły nam się tak jak campusa
0 0

Gość: dianek

#5648765 Napisano: 07.05.2013 17:21:33
rachel, jak dziecko skończy rok to sa 2 dawki na pneumo - też się przymierzamy do szczepienia, ale na razie ospa i MMR

benasiu, wg najnowszych wytycznych prezentowanych przez ortopedów dziecięcych na konferencjach (również tych otwartych dla zwykłych ludzi), ważne by but dziecka do 2 roku życia był:
- z mięciutką podeszwą, którą da się wykręcić we wszystkie strony (nie zginającą się tylko poprzecznie, również podłużnie) - to but powinien się dostosować do nogi, a nie noga do buta
- wkładka powinna być profilowana, chyba że podeszwa jest na tyle miękka, że podłoże będzie odczuwane na stopie (efekt chodzenia na na bosaka/w skarpetach)
-nie musi być sztywnego zapiętka, jeśli dziecko prawidłowo stawia stopę, jest on zalecany dla dzieci,których stópki nie rozwijają się prawidłowo, chodzą wadliwie lub ich chód jest jeszcze nie wytrenowany tak jak być powinien (w praktyce dzieci do ok 1,5roku taki mają - można lekarza o to zapytać), niektóre sandałki mają tył zabudowany częściowo (z dziurkami do wentylacji) - taki też może być

info od dziewczyny, która w Wawie zaliczyła konferencję ostatnio

kalito, moje sandały campusa rozleciały się po 3 miesiącach emotka wolę tevy emotka

edit:
my kupiliśmy ostatnio w CCC, są niezłe przeceny, dostaliśmy porządne butki za 19zł emotka jak masz gdzieś w okolicy to warto zerknąć
0 0

benasia

#5648889 Napisano: 07.05.2013 19:19:25
dianek ja właśnie oglądałam w ccc buciki i tam chciałam kupić Mikołajowi. Jakie Ty kupiłas?
W sumie tak jak piszesz to moj jest jeszcze mały - półtora roku wiec chyba lepiej z pięta zabudowaną a przód odkryty...
I takie fajne były skórzane w środku profilowane tylko nie pamietam czy całe zabudowane czy tył.
Ewentualnie były tez inne fajne ale bez skórzanej wkładki.

Ale u nas w CCC nie było przecen niestety na sandałki...
0 0

benasia

#5648897 Napisano: 07.05.2013 19:22:10
a i powiedzcie ile kosztuje szczepienie na ospę?
0 0

kalisto1986

#5648908 Napisano: 07.05.2013 19:25:15
Ja uważam, że zapiętek powinien być minimum do 2 rż, tutaj nie chodzi tylko o wadliwy chód, ale też o to,że bez zapiętków maluchom często obsuwa się nóżka.
0 0

#5648912 Napisano: 07.05.2013 19:29:36
firma Walky, nie mogę modelu znaleźć na sieci
podobne do tych http://www.google...&tx=82&ty=67 tylko bez rzepa z tyłu - i tył właśnie nie całkiem zabudowany, tylko z taką wentylacją jak w tych

od wewnątrz profilowane, a podeszwa mięciutka że można je zwinąć w rulonik w każdym kierunku, zapiętek mimo że nie pełny, to dla tak małej stopy sztywny (większe rozmiary miały już bardziej miękki, wiadomo)

jako sandały do piaskownicy czy do ogródka - będą idealne

takie miękkie ale nieco droższe widziałam jeszcze w smyku (nie pamiętam jaki tył miały) i było kilka modeli baren schuhe w deichmannie - też w promocjach u nas

ale to też trzeba mierzyć, bo co dzieć to inna stopa, żeby w podbiciu nie były za niskie itd
0 0

benasia

#5648914 Napisano: 07.05.2013 19:30:08
kalisto1986 napisał(a):

Ja uważam, że zapiętek powinien być minimum do 2 rż, tutaj nie chodzi tylko o wadliwy chód, ale też o to,że bez zapiętków maluchom często obsuwa się nóżka.

zgadzam się tylko wahałam się jeszcze z tym przodem czy nóżka nie będzie lecieć do przodu ale latem chyba lepiej odkryty...
Wkładka wewnętrzna to chyba nie robi różnicy skórzana czy nie bo nie zawsze do modelu jaki by się chcialo jest wszystko takie jakie się chce... Zreszta nie pamiętam jakie modele jak miały wnetrze - jak bede kupowała to zobacze dokładnie ale chce poznać wasze doświadczenia emotka
0 0

#5648916 Napisano: 07.05.2013 19:30:46
kalisto1986 napisał(a):

kali, crocsy są bez zapiętków - nic nikomu się nie obsuwa nijak emotka
0 0

kalisto1986

#5649000 Napisano: 07.05.2013 21:01:45
dianek napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

kali, crocsy są bez zapiętków - nic nikomu się nie obsuwa nijak emotka

bo mają zabudowany przód, teoria teorią, ale praktyka mówi co innego i ja bym takiemu maluchowi nie kupiła sandałów bez zabudowanego tyłu.Zobaczysz jak Beniu zacznie więcej biegać emotka
0 0

Gość: size

#5649098 Napisano: 07.05.2013 23:23:35
emotka napisał(a):

Od 1:05 Jestem szczęśliwa mama małej Emilki. Niestety łatwo nie było... 8 godzin w męczarniach. Ale mała jest cudowna. Jednak uparla sie poznać nas przed terminem.

Z pewnym opóźnieniem, ale z wielką życzliwością życzę Wam Kobietki wszystkiego co najlepsze! Bądźcie zdrowe i cieszcie się sobą emotka
Wielkie gratulacje emotka emotka emotka i dużo emotka emotka emotka
0 0

benasia

#5649109 Napisano: 07.05.2013 23:44:55
w sumie coś takiego biorę pod uwagę przy wyborze bucików:
http://www.ccc.eu...s/catalog/all/310638

te tez sa fajne ale zabudowane i nie wiem czy nie za mocno i nie bedzie nozka sie pocic:
http://www.ccc.eu...alog/cat-2687/310622

http://www.ccc.eu...alog/cat-2687/310636

a takie na podwórko do piasku by mogły byc:
http://www.ccc.eu...alog/cat-2687/295624
0 0

#5649120 Napisano: 08.05.2013 00:09:11
benasia napisał(a):

dziewczyny tak sobie myślę o sandalach dla Mikołaja - w sumie w sklepach duży wybór ale 2 kwestie są: -pierwsza: pięta zabudowana czy odkryta -bo chyba powinna byc zabudowana zeby stabilnie trzymac, a druga kwestia: -przod zabudowany czy odkryty -bo w sumie zabudowany chroni paluszki jak dziecko chodzi a znowu w odkrytym lepsza wentylacja, i dlatego sama nie wiem jak lepiej... emotka
co myślicie?

Benasiu, w tym wieku co ma Miki kupiłabym chyba z zapiętkiem, czy jak to się nazywa. Stópka trzymająca się mocno tylnej krawędzi wkładki. Zamknięta. Przód natomiast pozostawiłabym (jak sama zrobiłam) otwarty, aczkolwiek zwróciłabym uwagę czy: trzyma stopę wystarczająco - by nie przechodziła do przodu. My mieliśmy super sandałki z tyłem trzymającym i trzema regulacjami z przodu. Stopa nie uciekała i Myszy noga się nic nie koślawiła. Ogólnie stawiam na zabudowany tył, przód myślę, że w zależności od potrzeb - dobrze dobrany but nie daje efektu "pingu" a stópka się nie poci.
Z uwagami dianki o podeszwie zginającej się wzdłuż nie czytałam/nie słyszałam o nich, ale akurat Jej opinii mogłabym zaufać.

Co do typów, które podałaś, wszystkie wydają mi się fajne. Nie szalejcie z ilością emotka , ja tak miałam i teraz mam worek nieużywanych emotka Stawiam na typ nr 1 i chyba 4., ale musisz ocenić sama, co Miki wysoko ocenia. Poobijanych paluszków bym się nie bała - jak but jest dobrze dobrany żaden paluszek nie zrobi "pingu". A to zobaczycie - dajcie Mu się przelecieć w sklepie. Widać, czy but się trzyma i jak młodzież reaguje na obuwie.
A moja uwaga jest taka - z własnych doświadczeń - zaraz będzie gorąco, kupcie to, w czym Miki pójdzie przejściowo np. nr 1 lub 4 (trochę odkryta pięta) a potem tylko sandałki - stópka trzymająca się (obejmująca kostkę, zabudowana), reszta jak najbardziej udostępniająca powietrze.
Goła nóżka powinna w upał oddychać - a Mikuś i tak Wam zrobi żart i z każdych sandałów wyrośnie emotka
0 0

benasia

#5649126 Napisano: 08.05.2013 00:19:05
w sumie chyba zaopatrze się coś jak nr 1 - fajnie size mi opisałas wszystko szczególowo i przynajmniej mam juz jakieś pojecie.
ale te znowu nie są za bardzo takie wyciete...
No nie łatwo znaleźć w odpowiednim rozmiarze, z zabudowanym tyłem i dobrze trzymajace -czuje ze czekać nas będzie poszukiwanie i duzo przymierzania...
0 0

kalisto1986

#5649138 Napisano: 08.05.2013 00:35:13
podzielam opinie size emotka chociaż my mieliśmy pierwsze sandałki podobne do tych 2, ale to dlatego,że kupowaliśmy je jako "przejściówki" jak jeszcze nie było upałów i mieliśmy zamiar kupić później jakieś mniej zabudowane, jednak okazały się na tyle fajne i nózka małego nie pociła się w nich,że zostały całe lato ( przy czym spędzaliśmy dużo czasu na działce, a wtedy Domiś biegał sobie zazwyczaj bez butów), no i jak kupowaliśmy je to Domiś jeszcze nie miał roczku
0 0

#5649139 Napisano: 08.05.2013 00:50:01
Benasiu emotka Tylko doświadczenia własne, dziewczynki/kobiety (nasze) zaraz sprostują emotka

Kaliś, cieszę się, że tu jesteś tak szybko:) Bartoszek tudzież Tusiek mniemam, ze ma się dobrze emotka
Pozdrawiam Was mocno emotka

0 0