Konkursowiczki w ciąży

agusia147

#5654828 Napisano: 16.05.2013 14:30:15
dianek napisał(a):

agusia, u nas zawsze przy górnych zębach jest dramat, dolne jakoś lżej
a teraz na tapecie górne trójki mamy emotka jest ma-sa-kra
ale chyba najgorsze już za nami, bo dzisiaj przynajmniej spał spokojniej

co do zadrapań, ugryzień itp - w sumie nie wiem co gdzie młody ma, kompletnie nie zwracam na to uwagi, nie brudzi krwią ciuchów więc jest ok emotka
za to od 2 dni dłonie ma jakby się nieźle pociął - dorwał się do czerwonego markera emotka całe szczęście nie wpadł na pomysł, żeby wziąć go do buzi, tylko rączkami się bawił emotka oczywiście nie chce zejść pieroństwo, więc chodzi taki czerwonoręki emotka

Biedny dopiero usnął po leku przeciwbólowym i smarowaniu dziąseł. Ale musi go boleć, bo z dwóch stron się jakby przekłuły, ale jeszcze trochę im zostało...
0 0

benasia

#5654833 Napisano: 16.05.2013 14:36:02
agusia147 napisał(a):

Biedny dopiero usnął po leku przeciwbólowym i smarowaniu dziąseł. Ale musi go boleć, bo z dwóch stron się jakby przekłuły, ale jeszcze trochę im zostało...

agusia147 napisał(a):

Panikujesz, jeśli to tylko komar to samo zejdzie po paru dniach, czasem większej szkody możesz narobić dając dziecku leki i smarując.

Aga a czy to nie ty pisałaś wcześniej że wiecej się narobi szkody dając dziecku leki a teraz bez przyczyny dałas Kamilowi lek przeciwbólowy... emotka
0 0

Gość: dianek

#5654839 Napisano: 16.05.2013 14:42:09
agusia147 napisał(a):

u nas to samo
ogólnie od 3 dni jedzie na IBUM (w sensie na noc, żeby zasnął w ogóle)
u nas jazda do tego stopnia, że ąż spuchł na policzkach emotka oczywiście do tego zero apetytu (wczoraj zjadł obiad, a tak to tylko mleko jedno w ciągu dnia i nic więcej) i katar...

mogłyby te zęby jakoś inaczej wychodzić, a nie z takimi ekscesami emotka
0 0

dolly

#5654865 Napisano: 16.05.2013 15:05:47
bridget napisał(a):

dziewczyny mam wyniki amniopunkcji "ZDROWY CHŁOPIEC" emotka ulga wielka:)

Keiti78zg bardzo się cieszę emotka i życzę, byś juz bez stresów dotrwała do końca ciąży emotka
0 0

agusia147

#5654887 Napisano: 16.05.2013 15:30:05
benasia napisał(a):

agusia147 napisał(a):

agusia147 napisał(a):

Panikujesz, jeśli to tylko komar to samo zejdzie po paru dniach, czasem większej szkody możesz narobić dając dziecku leki i smarując.

Aga a czy to nie ty pisałaś wcześniej że wiecej się narobi szkody dając dziecku leki a teraz bez przyczyny dałas Kamilowi lek przeciwbólowy... emotka

Ale co innego dawać dziecku wapno i robić nie wiadomo co, z powodu ugryzienia komara, a co innego, gdy dziecko się męczy i płacze z powodu zębów. Inaczej nie przespałby mi nocy.
0 0

benasia

#5654910 Napisano: 16.05.2013 16:11:51
co innego wg mnie dawać dziecku wapno bo ma uczulenie i normalnie posmarowac ugryzienie podkreślę nie wiadomo czy od komara bo jest ogromne czerwone a nie jak to od komarów małe, a co innego dawać dziecku syrop przeciwbólowy/przeciwgoraczkowy któremu nic nie jest...
W sumie mówisz o tym że ja robię nie wiadomo co na takie "nic" ale Ty sama smarujesz też dziąsła żelem synkowi i dajesz syrop - więc chyba nie ja tu panikuję...

Rozumiem, że dziecko boli gdy zeby się wyżynają ale pomyśl jakbyś Ty miała rękę spuchniętą czy by nie bolało - Ty robisz coś by swojemu dziecku ulżyc a ja robię by swojemu pomóc...

Więc generalnie jest ok ale nie podobało mi sie to co przedtem napisałas dlatego chciałam ci wyjasnić jak ja to widzę.
0 0

Gość: size

#5655184 Napisano: 16.05.2013 23:19:40
benasia napisał(a):

co innego wg mnie dawać dziecku wapno bo ma uczulenie i normalnie posmarowac ugryzienie podkreślę nie wiadomo czy od komara bo jest ogromne czerwone
Rozumiem, że dziecko boli gdy zeby się wyżynają ale pomyśl jakbyś Ty miała rękę spuchniętą czy by nie bolało - Ty robisz coś by swojemu dziecku ulżyc a ja robię by swojemu pomóc...

Duże, spuchnięte, twarde opuchlizny poukąszeniowe smarowałbym bez wahania.
Ja zawsze mam na podorędziu ten Fenistil - i żel i krople. Ale są też inne i pewnie skuteczne środki.
Ps. Nawiasem mówią ten fenistil w kroplach musi osiągnąć stężenie w organizmie by działał (przy regularnym stosowaniu przez dwa tygodnie - info od pani doktor).

Na ból wywołany ząbkami wyrzynającymi się też dałabym żel i być może środek przeciwbólowy.

Każda z nas postępuje już "jakoś" bo wie już sporo i zna swoje dziecko emotka .

Zwykłego komara olewam, ale jak miała 20 śladów to dałam wapno.
I boję się straszliwie os - sama mam uczulenie (Olcia jest tatowa - a on tylko trawy i ew. pokarmy). Na następnej wizycie poproszę chyba o adrenalinę - najwyżej się przeterminuje. Strasznie się cykam, nie znam reakcji dziecka, a te chol..y teraz zakładają gniazda. I latają i wchodzą wszędzie. Zeszłego lata strażacy usuwali nam 2.
Wsi spokojna...
Jak myślicie, głupi pomysł? Czy lepiej mieć w razie jakby co coś na podorędziu?

I

0 0

benasia

#5655187 Napisano: 16.05.2013 23:25:14
Size mojego Mikcia w zeszłym roku gdy byliśmy nad morzem na wakacjach osa użadliła - panikowałam bardzo bo w dodatku z boku główki, ale na szczeście ten żel co teraz miałam i wtedy tez dawaliśmy wapno i cebulą smarowałam i jakoś przeszło...

Teraz gdyby było zwykłe ugryzienie to nic bym nie robiła ale na raczce wczoraj i dziś nadal taka czerwona dosyć duża rozlana plama i jeszcze troche spuchnięta - nie mam pojecia co go zaatakowało...
0 0

Gość: katrin22

#5655197 Napisano: 16.05.2013 23:38:38
Asiu jak nie bedzie sie zmniejszac to jedz do lekarza niech obejrzy to miejsce.
0 0

#5655198 Napisano: 16.05.2013 23:39:13
benasia napisał(a):

Size mojego Mikcia w zeszłym roku gdy byliśmy nad morzem na wakacjach osa użadliła - panikowałam bardzo bo w dodatku z boku główki, ale na szczeście ten żel co teraz miałam i wtedy tez dawaliśmy wapno i cebulą smarowałam i jakoś przeszło...

Teraz gdyby było zwykłe ugryzienie to nic bym nie robiła ale na raczce wczoraj i dziś nadal taka czerwona dosyć duża rozlana plama i jeszcze troche spuchnięta - nie mam pojecia co go zaatakowało...

Dapis powiadasz emotka Poczytam i może sobie kupimy emotka

Nie martw się, może mucha końska, czy jak to się zwie. Dawałbym wapno nadal - nie zaszkodzi. I smarowałabym. Za dwa dni będzie dobrze - jeśli to to. Ale jeśli tylko obrzęk jest na łapce to będzie dobrze.

A na ugryzienia podobno b.dobry jest altacet (spray, żel).
U siebie, w sensie u Myszy się boję wstrząsu anafilaktycznego.
0 0

benasia

#5655209 Napisano: 17.05.2013 00:12:56
a dobrze że mi powiedziałaś bo mam żel altacet ale nie przyszlo mi do głowy - dzięki emotka
0 0

dolly

#5655218 Napisano: 17.05.2013 00:52:20
Size, jak będziesz u lekarza, to zapytaj i od razu jaka dawkę, żeby dla kunia" nie mieć. Ja bym się bała sama zapodać, ale może faktycznie miej, zwłaszcza, że masz raczej kawałek do jakiejś pomocy.

Benasia, panikowałaś i do szpitala nie pojechałaś? Ja sama poleciałam jak mnie cos dziabnęło takiego niby osa niby pszczoła, to z dzieckiem bym tym bardziej pojechała.
0 0

#5655222 Napisano: 17.05.2013 01:12:00
dolly napisał(a):

Size, jak będziesz u lekarza, to zapytaj i od razu jaka dawkę, żeby dla kunia" nie mieć. Ja bym się bała sama zapodać, ale może faktycznie miej, zwłaszcza, że masz raczej kawałek do ja kiejś pomocy.

Pewnie, że zapytam emotka . Do pomocy mega daleko nie mamy w godzinach do 15 emotka Potem 15 km. Ale i tak moze być różnie.

Benasia, panikowałaś i do szpitala nie pojechałaś? Ja sama poleciałam jak mnie cos dziabnęło takiego niby osa niby pszczoła, to z dzieckiem bym tym bardziej pojechała.

A myślałam, ze tylko ja się boję os emotka

Pozdrawiam Was kobietki, miłych snów.
0 0

Gość: quaqua

#5655332 Napisano: 17.05.2013 11:45:49
prodiament i jak? Dorwałaś te liście? emotka Czy już zadziałały... ?
0 0

Gość: prodiament

#5655351 Napisano: 17.05.2013 12:09:22
quaqua napisał(a):

Ostatecznie kupiłam tylko Oeparol-kapsułki z olejem z wiesiołka - właśnie sobie przypomniałam, że mam je łyknąć emotka

Poza tym wczoraj, wraz z terminem porodu, skończyło mi się L4 od ginekologa, więc wybrałam się do rodzinnego i wypisał mi zwolnienie jeszcze na 7 dni - super, bo nie muszę przed porodem wykorzystywać już macierzyńskiego - zawsze to potem o tydzień dłużej z dzidziusiem emotka

Wybrałam się też wczoraj na Żelazną na KTG (pierwsze w ciąży) i stwierdzili że z Malutką wszystko ok - często rejestrowane ruchy płodu i bez żadnych skoków, ale skurczu ani jednego, ehhh. Z wynikami KTG skierowali od razu na konsultację do ginekolog, która "obsłużyła" mnie kompleksowo badaniem ginekologicznym (mamusiu, jak bolało!) i zrobiła USG, bo ostatnie miałam w 31 tc. Powiedziała, że szyjka ma 2,5 cm i kanał szyjki przepuszcza jeden palec - ze zgrozą zapytałam "to jak ja wypchnę dzieciaczka, jak ona tylko jeden palec przepuszcza?" - zaczęła się śmiać emotka

Kazała przyjść w sobotę na kolejne KTG, a w poniedziałek mam się zjawić na bardzo dokładne USG z kontrolą masy płodu w Pracowni Szpitala, bo jej się wydaje trochę za malutka ta moja Julcia...
0 0

Gość: quaqua

#5655364 Napisano: 17.05.2013 12:24:00
prodiament napisał(a):

quaqua napisał(a):

Ostatecznie kupiłam tylko Oeparol-kapsułki z olejem z wiesiołka - właśnie sobie przypomniałam, że mam je łyknąć emotka

Poza tym wczoraj, wraz z terminem porodu, skończyło mi się L4 od ginekologa, więc wybrałam się do rodzinnego i wypisał mi zwolnienie jeszcze na 7 dni - super, bo nie muszę przed porodem wykorzystywać już macierzyńskiego - zawsze to potem o tydzień dłużej z dzidziusiem emotka

Wybrałam się też wczoraj na Żelazną na KTG (pierwsze w ciąży) i stwierdzili że z Malutką wszystko ok - często rejestrowane ruchy płodu i bez żadnych skoków, ale skurczu ani jednego, ehhh. Z wynikami KTG skierowali od razu na konsultację do ginekolog, która "obsłużyła" mnie kompleksowo badaniem ginekologicznym (mamusiu, jak bolało!) i zrobiła USG, bo ostatnie miałam w 31 tc. Powiedziała, że szyjka ma 2,5 cm i kanał szyjki przepuszcza jeden palec - ze zgrozą zapytałam "to jak ja wypchnę dzieciaczka, jak ona tylko jeden palec przepuszcza?" - zaczęła się śmiać emotka

Kazała przyjść w sobotę na kolejne KTG, a w poniedziałek mam się zjawić na bardzo dokładne USG z kontrolą masy płodu w Pracowni Szpitala, bo jej się wydaje trochę za malutka ta moja Julcia...

To dobrze, że jednak podjechałaś na to KTG, teraz już się za Ciebie wezmą emotka Z tym USG spokojnie, nie stresuj się, lepiej żeby sprawdzili, ale skoro można czekać z tym do poniedziałku tzn, że to nic groźnego raczej.
0 0

Gość: dianek

#5655402 Napisano: 17.05.2013 13:04:19
prodiament, jak malutka, to się nie spiesz z rodzeniem, może termin porodu źle wyliczony
sąsiadka moja rodziła 1,5 roku temu, poród wywoływany tydzień po terminie, bez wcześniejszego USG, urodziła w godzinę, ale w ogóle to bez sensu było, córcia niecałe 3kg, i 49cm, z niewielkimi objawami wcześniactwa, skończyło się tak, że przeleżały te 2 brakujące tygodnie w szpitalu, bo mała musiała dojść do siebie i jeszcze długo żółtaczka ją trzymała... a mogła sobie jeszcze z tydzień w brzuchu posiedzieć i by było dużo lepiej

więc spokojnie, pobadajcie się jeszcze, poznajcie ze szpitalem itd emotka
0 0

#5655427 Napisano: 17.05.2013 13:24:42
dianek napisał(a):

prodiament, jak malutka, to się nie spiesz z rodzeniem, może termin porodu źle wyliczony
sąsiadka moja rodziła 1,5 roku temu, poród wywoływany tydzień po terminie, bez wcześniejszego USG, urodziła w godzinę, ale w ogóle to bez sensu było, córcia niecałe 3kg, i 49cm, z niewielkimi objawami wcześniactwa, skończyło się tak, że przeleżały te 2 brakujące tygodnie w szpitalu, bo mała musiała dojść do siebie i jeszcze długo żółtaczka ją trzymała... a mogła sobie jeszcze z tydzień w brzuchu posiedzieć i by było dużo lepiej

więc spokojnie, pobadajcie się jeszcze, poznajcie ze szpitalem itd emotka

Racja, niech mnie lepiej dokładnie obadają emotka

Odnośnie obliczenia dokładnego terminu - te 40 tygodni liczyć idealnie od dnia zapłodnienia? - bo termin OM to 9.08, a ja osobiście typuję 2 konkretne dni sierpnia, kiedy mogło do niego dojść - 19.08 lub 25.08 emotka
6 września, kiedy przewidywałam pierwszy dzień kolejnej @, miałam już 2 kreski na teście, więc raczej nie zaciążyłam później niż tego 25.08 emotka Na jaki dzień byście mi wyliczyły termin porodu przy tych datach?
0 0

#5655444 Napisano: 17.05.2013 13:33:07
prodiament napisał(a):

Na jaki dzień byście mi wyliczyły termin porodu przy tych datach?

Przy pierwszej dacie 19.08 wychodzi termin na 12 maja, przy drugiej, czyli 25.08 na 18 maja emotka Znaczy się jutro emotka
Plus ew. 3 dni.
Tak mi wychodzi emotka
0 0

#5655484 Napisano: 17.05.2013 14:11:31
size napisał(a):

prodiament napisał(a):

Na jaki dzień byście mi wyliczyły termin porodu przy tych datach?

Przy pierwszej dacie 19.08 wychodzi termin na 12 maja, przy drugiej, czyli 25.08 na 18 maja emotka Znaczy się jutro emotka
Plus ew. 3 dni.
Tak mi wychodzi emotka

size - przepowiadasz mi zatem jutro Wielki Dzień? emotka
0 0