Konkursowiczki w ciąży

Gość: rachel

#5668459 Napisano: 04.06.2013 10:42:02
Mamuski, czy wspiercie się w wychowaniu jakąś lekturą?? Przyznam że mała coraz więcej rozumie i czasem czuję że nie wiem jak powinnam jako mama się zachować. Fakt częśc rzeczy robię instynktownie ale fajnie byłoby poczytac coś co mogło by choć w nieznacznym stopniu byc drogowskazem. Polecicie coś??

Na pierwsze wakacje wybraliśmy mazury...były na gruponie nie wiem czy bedzie fajnie ale mam nadzieje ze Dominiście sie spodoba. Niedaleko jest aquapark i duży plac zabaw...pewnie po pierwszym razie bedziemy wiedziec jakie miejsca wybierac:P
0 0

agusia147

#5668741 Napisano: 04.06.2013 15:08:01
rachel napisał(a):

Mamuski, czy wspiercie się w wychowaniu jakąś lekturą?? Przyznam że mała coraz więcej rozumie i czasem czuję że nie wiem jak powinnam jako mama się zachować. Fakt częśc rzeczy robię instynktownie ale fajnie byłoby poczytac coś co mogło by choć w nieznacznym stopniu byc drogowskazem. Polecicie coś??

Na pierwsze wakacje wybraliśmy mazury...były na gruponie nie wiem czy bedzie fajnie ale mam nadzieje ze Dominiście sie spodoba. Niedaleko jest aquapark i duży plac zabaw...pewnie po pierwszym razie bedziemy wiedziec jakie miejsca wybierac:P

Ja nic nie czytałam, ostatnio w ogóle nie mam czasu na czytanie. Ale zabieram się do zakupu czytnika ebooków, coby trochę nadrobić. Macie jakiś konkretny sprzęt do polecenia?

Kurcze niggdy nie byłam na Mazurach. Mam nadzieję że będziecie zadowoleni i po powrocie coś polecisz emotka
0 0

monika1985monik

#5668778 Napisano: 04.06.2013 16:02:14
Ja niestety nie mam czasu na czytanie emotka
Ja byłam raz na mazurach ale nie przypadły mi do gustu ale jak jedzie się z dzieckiem i do tego w pobliżu są dla nich atrakcje na pewno będzie ok emotka emotka emotka
0 0

Gość: dianek

#5668910 Napisano: 04.06.2013 18:01:02
ja Was nie rozumiem, jak można nie mieć czasu na czytanie? emotka ja dzisiaj właśnie skończyłam trylogię czarnego maga
ostatni tom poszedł na raz, z małą przerwą na krótki sen dzisiejszej nocy

i właśnie poszukuję trylogi zdrajcy (nie wygrał ktoś i nie ma na zbyciu?) bo mi mało strasnie emotka

chociaż wiem, że czeka mnie teraz ciężki tydzień, bo muszę nadrobić "trochę" zaległości w robocie, o domu nie wspominając...
no ale są rzeczy ważne i ważniejsze
emotka

Rachel, z poniższej listy nie wszystkie czytałam, pogrubieniem oznaczyłam te które zdecydowanie polecam (z resztą chyba nie tylko ja emotka )

"Mądrzy rodzice" Margot Sunderland
"W głębi kontinuum" Jean Liedloff
" Twoje kompetentne dziecko" JAsper Jull
"Co tam się dzieje" Lise Eliot
"Jak kochać dziecko" Janusz Korczak
"Wychowanie bez porażek" Thomas Gordon
"Rozwój psychiczny dziecka od 0 do 10 lat" Bates, Ilg, Baker
"10 błędów popełnianych przez dobrych rodziców" Kevin Steede

"Zjedz zupkę i bądź cicho" Michel Ghazal
"Jak mówić, żeby dzieci nas słuchały, jak słuchać, żeby dzieci do nas mówiły" Adele Faber, Elaine Mazlish
"Rodzeństwo bez rywalizacji" j.w.

"Kochac i rozumiec" Obuchowska ( oraz tej samej autorki "NAsze dzieci", "Dzieci małei duże")
"W sercu emocji dziecka" Isabelle Filliozat
"Biegnąca z Wilkami"
"Byc kobietą" Miller ("Nie bój się życia",itd)
Marta i Wiliam Sears "Zasypianie bez płaczu"
"Wychowanie bez krzyku" Runkel
"Wychowanie bez klapsa"
Katarzyna Rojkowska "Naucz małe dziecko myśleć i czuć"
"NIE z miłości" Juul
"Porozumienie bez przemocy"
"Tańcowała żyrafa z szakalem" Rust
"Co wolno dziecku" M.Herbert
"Między rodzicami a dziecmi" G. Gniott
"Jak wychowac szczęśliwe dzieci" Eichelberger
"Nietoksyczne rodzicielstwo"
"Wyzwoleni rodzice, wyzwolone dzieci"
Robert J. MacKenzie "Kiedy pozwolić? Kiedy zabronić?"
Catherine Dumonteil - Kremer "Ustanowić granice"
"Kiedyś"
0 0

agusia147

#5669007 Napisano: 04.06.2013 19:39:50
Normalnie można nie mieć, nie wiem kiedy czas mi zapierdziela, dni uciekają itp. Trzeba posprzątać, uprać, pozmywać, zrobić zakupy, obiad ugotować itp... Do tego piszę teksty coś ala tutoriale i na tym też schodzi czasu...
0 0

monika1985monik

#5669023 Napisano: 04.06.2013 19:59:41
Aga uwierz mi że dopiero przy 2 doznasz co to znaczy jak czas zapierdziela emotka Ja w sumie ani nie mam czasu ani ochoty no kurka nie lubię czytać emotka
0 0

beniaminowa

#5669065 Napisano: 04.06.2013 20:44:08
Ja lubię... Czasem coś czytam, ale tak jak pisze Monika przy dwójce czasu nie ma - a jak już go wygospodaruję (zazwyczaj w niedzielę jak dzieci śpią) to pędzę na basen emotka
0 0

agusia147

#5669124 Napisano: 04.06.2013 21:39:05
beniaminowa napisał(a):

Ja lubię... Czasem coś czytam, ale tak jak pisze Monika przy dwójce czasu nie ma - a jak już go wygospodaruję (zazwyczaj w niedzielę jak dzieci śpią) to pędzę na basen emotka

Ja czytam, w pomieszczeniu, do którego "król piechotą chodził" emotka Ale jedna książka to mi zajmuje z tydzień. Kiedyś łykałam jedną to dziennie... A tak mam trochę obowiązków itp i jakoś czas ucieka...

Wiecie co wam powiem? Mam bardzo kreatywne dziecko, myślałam, że dziś padnę ze śmiechu. Jesteśmy na spacerze, młody w wózku jechał bo wracaliśmy z bazarku, wózek obładowany. Przed nami idzie dziewczyna ubrana w krótką mini sukienkę z dekoltem, czarne skarpetki za kolano, szpilki, a młody woła za nią "niunia niunia", ja kompletnie nie wiem kto go tego nauczył... Ale myślałam, że się pod ziemię zapadnę w momencie jak dziewczyna się obejrzała... emotka
0 0

benasia

#5669135 Napisano: 04.06.2013 21:50:36
ja lubie czytać ale zależy co - kiedys zaczytywałam się w fantazy choć niektóre historyczne też niczego sobie, czasem i coś innego mnie wciągało - potrafiłam 1 ksiażkę na dzień, ale i u mnie teraz brak czasu - a jak mam chwile gdy mały śpi to mam inne rzeczy do zrobienie no i gdzie jeszcze czas na konkursy znaleźć...
0 0

monika1985monik

#5669139 Napisano: 04.06.2013 21:53:49
Wy to macie chociaż chwile dla siebie jak Wam dzieciaki śpią emotka emotka emotka
0 0

dolly

#5669141 Napisano: 04.06.2013 21:57:59
agusia147 napisał(a):

(...) Przed nami idzie dziewczyna ubrana w krótką mini sukienkę z dekoltem, czarne skarpetki za kolano, szpilki, a młody woła za nią "niunia niunia", ja kompletnie nie wiem kto go tego nauczył... Ale myślałam, że się pod ziemię zapadnę w momencie jak dziewczyna się obejrzała... emotka

bbuuauaahahahahahahahahahaha emotka dobreeeeee
0 0

Gość: allice

#5669143 Napisano: 04.06.2013 22:02:19
Nic nie mówcie o braku czasu... fakt jest taki, że przy dwójce to już nic nie można zrobić tak jak by się chciało, a z pewnością nic zaplanować nie można, tak to już jest, że wszystkie prace i przyjemności (o ile są takowe) trzeba dopasować do dzieci. Jak to mawiała moja babka "Dzieciątko w klinie, robótka minie" emotka
0 0

#5669150 Napisano: 04.06.2013 22:16:54
aga, dobre z tą niunią emotka emotka to ci rośnie agregat emotka emotka
0 0

agusia147

#5669156 Napisano: 04.06.2013 22:22:14
allice napisał(a):

Nic nie mówcie o braku czasu... fakt jest taki, że przy dwójce to już nic nie można zrobić tak jak by się chciało, a z pewnością nic zaplanować nie można, tak to już jest, że wszystkie prace i przyjemności (o ile są takowe) trzeba dopasować do dzieci. Jak to mawiała moja babka "Dzieciątko w klinie, robótka minie" emotka

Oj tam, ja na brak przyjemności nie narzekam. Mam często syf w mieszkaniu (nie będę wstawiać fotek bo padniecie ) emotka mimo, że staram się to ogarniać, ale młody i tak powywleka i poroznosi. Sterta upranych rzeczy czekająca na poskładanie i pochowanie do szafek to u mnie norma. Na podłodze ciągle okruszki - mimo codziennego odkurzania - przestało już nam to przeszkadzać... Ale za to dziecko szczęśliwe, zadowolone, uśmiechnięte. Wszyscy zawsze pytają jak to jest, że on zawsze się śmieje i nam nie płacze. Są ważniejsze przecież rzeczy od zapierdzielania z mopem non stop. Wychodzimy na długie spacery, chodzimy sobie z synkiem do parku, na plac zabaw, bawimy się. Na czas dla siebie do końca nie mogę narzekać, bo i mam kiedy paznokcie pomalować, włosy ufarbować, mejkap walnąć. Wychodzimy do kina, restauracji, ostatnio na konferencji prasowej nawet z młodym byliśmy emotka Wszyscy wniebowzięci skąd taki grzeczny maluch emotka
0 0

Gość: quaqua

#5669245 Napisano: 05.06.2013 07:54:10
A ja Wam powiem, że przy jednym dziecku byłam totalnie niezorganizowana, a teraz przy dwójce i ogarnięte mieszkanie, obiad ugotowany i chwila dla siebie nawet jest. Ale ja tak mam, że im więcej do zrobienia, a mniej czasu to lepiej mi to wychodzi.
0 0

agusia147

#5669253 Napisano: 05.06.2013 08:28:11
quaqua napisał(a):

A ja Wam powiem, że przy jednym dziecku byłam totalnie niezorganizowana, a teraz przy dwójce i ogarnięte mieszkanie, obiad ugotowany i chwila dla siebie nawet jest. Ale ja tak mam, że im więcej do zrobienia, a mniej czasu to lepiej mi to wychodzi.

Otóż to, mam to samo, a jeszcze odkładam wsio na ostatnią chwilę i to jest najbardziej motywujące.
0 0

Gość: rachel

#5669291 Napisano: 05.06.2013 09:18:26
Dianek dzieki za liste lektur, coś pewnie wybiorę:) A i od razu prostuję że mega dużo czasu to ja nie mam. Zresztą same wiecie jak zycie matki wygląda. U mnie praca, potem szybko do domu, obiad dla małej obiad dla nas (nie kupuję słoiczków),spacer, potem kąpiel małej w miedzy czasie pranie - łapię sie na tym że codziennie coś piorę. Prasowac nauczyłam sie podczas serialu (jedyny na jaki sobioe pozwalam to na wspólnej) W przerwie sama biorę szybki prysznic i się dogarniam (jednego dnia szybki peeling, drugiego maseczka, trzeciego regulacja brwi itd). W sobotę kiedy mała śpi ogarniam z męzem całe mieszkanie. Czasu brakuje...ale nie wyobrażam sobie nie czytać. Wiec wieczorem staram się zawsze przeczytać chociaż z 5 stron...i tak ksiązki które mnie porwą czytam tydzień średnio a te co nie porywają naweet i miesiac:P
I wracając do braku czasu to czasami zazroszcze sąsiadce z dołu co mieszka z mamą i tamta nie dość ze zajmie sie dzieckiem to jeszcze sprzata, gotuje...sąsiadka tylko pracą moze sie zająć. Ale jak widze ze dziecko nie pała entuzjazmem kiedy mama wraca, a jak juz są na dworzu to widac ze dziewczyna nie wie co z dzieckiem zrobić to wiem ze jestem szczewsciarą:))
0 0

beniaminowa

#5669298 Napisano: 05.06.2013 09:31:23
quaqua napisał(a):

Hehhe mam dokładnie to samo. Przy pierwszym totalny sajgon, a teraz mieszkanie wysprzątane, obiad ugotowany i dzieciaki ogarnięte ale czasu dla siebie niestety mniej emotka
0 0

bridget

#5669311 Napisano: 05.06.2013 09:48:05
beniaminowa napisał(a):

quaqua napisał(a):

Hehhe mam dokładnie to samo. Przy pierwszym totalny sajgon, a teraz mieszkanie wysprzątane, obiad ugotowany i dzieciaki ogarnięte ale czasu dla siebie niestety mniej emotka

mam nadzieje ze u mni tez tak bedzie:)) bo 2 dzieci, dom i praca jakos dla mni awykonalne jedno pozniej do szkoły 2 do przedszkola i małz w delegacjach masakra
0 0

#5669339 Napisano: 05.06.2013 10:18:54
ja też jestem z tych, co im mniej mają czasu tym... więcej mają czasu emotka
ale nie marnuję go na sprzątanie - raz na 2-4 tygodnie cośtam się sprzątnie jak nam przyjdzie ochota
znacznie ważniejsze jest dla nas wspólne spędzanie czasu lub rozwój osobisty niż np. idealnie czysta podłoga

a dnia bez czytania sobie nie wyobrażam... ja bez książek się czuję jakaś taka wybrakowana
musi być chociaż rozdzialik, nawet jeśli jest to kosztem snu (którego i tak mam niezbyt wiele) - choć zazwyczaj czytam przy posiłkach
za to TV nie posiadam, nie rozumiem jak można oglądać seriale (próbowałam - nudne, przewidywalne, ogłupiające - wolę książkę)

ale to ja.. a jak wiadomo - ja mocno szurnięta jestem

emotka
0 0