Konkursowiczki w ciąży

Gość: quaqua

#5704663 Napisano: 23.07.2013 08:29:44
Dziewczyny,

moja młodsza córcia (4,5 m-ca) nagle przestała gaworzyć, tzn. wydaje mniej dźwięków niż tydzień temu. Zaczęłam sprawdzać, czy reaguje na dźwięki, no i raz tak raz nie... Sama nie wiem co o tym myśleć. Raz na grzechotkę podprowadzoną tak żeby nie widziała odwróci główkę, a innym razem nie. Z drugiej strony reaguje jak np. śpi, a ja wejdę do pokoju to skrzypnięcie drzwi ją troszkę przebudzi. Nie wiem, czy już za dużo jej nie sprawdzam i jej nie męczę, ale zaczęło mnie to niepokoić. Wasze maluchy za każdym razem reagują na dźwięk ?? Jutro mamy szczepienie, więc pogadam z pediatrą, ale niepokój duży, więc i Was pytam.

edit: jeszcze zapomniałam, że na 3 dni zapomniała jak się przewracać na brzuszek, teraz znowu się przekręca, ale z większym trudem. Doszła za to umiejętność przekładania zabawek z łapki do łapki + skupia się długo na zabawie jakąś zabawką.
0 0

monika1985monik

#5704724 Napisano: 23.07.2013 10:18:25
quaqua obserwuj mało możliwe że interesuje ją teraz co innego i to co wcześniej sprawiało jej radość teraz jest be emotka bacznie obserwuj tylko bez przesady nie lataj całymi dniami z grzechotką emotka jeżeli zauważysz że faktycznie nie reaguje na dźwięki to idź do lekarza.
0 0

koper

#5704736 Napisano: 23.07.2013 10:38:42
Ale chyba z dziećmi właśnie tak jest, że jak mocno skupiają się na nauce jakiejś nowej umiejętności, to "olewają" jakąś inną. Moja córcia jak uczyła się chodzić, to chwilowo przestała mówić itd. Jak było z tymi "młodszymi" umiejętnościami to nie pamiętam. emotka
Wszystkie dzieci po urodzeniu mają badanie słuchu i skoro czasem reaguje na dźwięki, to myślę, że słyszy, tylko nie zawsze jest zainteresowana, bo zajęta jest czymś innym, ale jak coś Cię niepokoi, to pogadaj z pediatrą.

A mój przepis na ogórki chili jest taki:
http://www.koper-...niszony-z-chili.html

Ja zawsze sobie dzielę ogórki i duże kroję na ćwiartki lub plasterki i robię jakieś sałatki, jak np sałatka szwedzka, lub ogórki z curry (takie słodkie, pyszne). Średnie ogórki nastawiam na małosolne, a z najmniejszych robię korniszony. Zwykłe korniszony i właśnie korniszony z chili.
0 0

#5704737 Napisano: 23.07.2013 10:44:52
monika , koper dzięki za przywołanie do porządku emotka No właśnie ja praktycznie cały dzień z grzechotką sprawdzam emotka Teraz np. odkurzacza się nie przestraszyła, ale z drugiej strony nigdy nie odkurzałam przy niej, tylko jak była w drugim pokoju, albo na spacerze... Ach, obsesja normalnie. Gorzej niż przy pierwszym dziecku emotka Tak sobie staram się tłumaczyć, że 4-5 miesiąc to czas największego skoku rozwojowego, ale w głowie tlą się dziwne myśli czasem emotka
0 0

agusia147

#5704745 Napisano: 23.07.2013 10:52:04
quaqua napisał(a):

monika , koper dzięki za przywołanie do porządku emotka No właśnie ja praktycznie cały dzień z grzechotką sprawdzam emotka Teraz np. odkurzacza się nie przestraszyła, ale z drugiej strony nigdy nie odkurzałam przy niej, tylko jak była w drugim pokoju, albo na spacerze... Ach, obsesja normalnie. Gorzej niż przy pierwszym dziecku emotka Tak sobie staram się tłumaczyć, że 4-5 miesiąc to czas największego skoku rozwojowego, ale w głowie tlą się dziwne myśli czasem emotka

Wyluzuj, pewnie jest tak skupiona na nowej umiejętności i nią zafascynowana, że ciężko jej się od niej oderwać, aby zareagować na grzechotkę, którą pewnie zna od urodzenia.
0 0

monika1985monik

#5704749 Napisano: 23.07.2013 10:57:04
quaqua panikę na bok i będzie ok emotka Mój jak zaczął sam wstawać w łóżeczku potrafił przez 3 dni nie spać tak był zafascynowany co on nie potrafi emotka

Pomyśl jak ty byś się czuła jak by np mąż cały dzień latał za Tobą z grzechotką przy uchu emotka pewnie 1 co to chciała byś mieć spokój i twoja dzidzi pewnie też ma dość emotka emotka Daj jej i sobie luzu a będzie ok emotka emotka
0 0

Gość: inpossible

#5704765 Napisano: 23.07.2013 11:06:45
quaqua - dzieci, gdy uczą się czegoś nowego, tak jakby przestają robić coś co umiały ju ż wcześniej. Wiem to z doświadczenia - nie martw się.

a przy okazji polecam konkurs dla mam w ciązy:
https://www.faceb...120434188&type=1
0 0

#5704879 Napisano: 23.07.2013 12:28:00
monika1985monik napisał(a):

Pomyśl jak ty byś się czuła jak by np mąż cały dzień latał za Tobą z grzechotką przy uchu emotka pewnie 1 co to chciała byś mieć spokój i twoja dzidzi pewnie też ma dość emotka emotka Daj jej i sobie luzu a będzie ok emotka emotka

No to chyba do mnie przemówiło emotka emotka
Dam znać jutro co powiedziała pediatra.
0 0

agusia147

#5704908 Napisano: 23.07.2013 12:54:54
quaqua napisał(a):

monika1985monik napisał(a):

No to chyba do mnie przemówiło emotka emotka
Dam znać jutro co powiedziała pediatra.

Też miałam z Kamisiem na początku stracha bo w szpitalu przesiewowe badanie słuchu nie wyszło i dostał do książeczki żółtą wlepkę. Nastraszyli mnie wtedy co nie miara, że mój maluszek może mieć problemy ze słuchem, a on słyszy świetnie emotka Więc nie ma co się przejmować.
0 0

benasia

#5704928 Napisano: 23.07.2013 13:08:26
dokładnie jak pisaly dziewczyny gdy dziecko nabywa nową umiejętność poprzednie chwilowo schodza na drugi plan - nie ma sie co martwić quaqua emotka

Koper poproszę przepis jeszcze na te pyszne ogórki z curry emotka
0 0

Gość: agasiam

#5704982 Napisano: 23.07.2013 14:04:01
Benasia ty teraz jesteś na etapie wykańczania mieszkania?szukam porady w sprawie blatu kuchennego. U nas nic się nie zmieniło.młody zachowuje się jakby miał ADHD lekarz nic nie stwierdził. Słuch wporządku. Gada jak katarynki tylko w swoim języku. Ostatnio nauczył się mówić swoje imię ale nic dziwnego tyle razy go upominam, wołam. Wyrzuca swoje zabawki przez balkon. Jednym słowem nie nudzę się. Jutro odbieramy wyniki eeg.
0 0

kalisto1986

#5705001 Napisano: 23.07.2013 14:36:30
Dziewczyny a robiła któraś z was cukinie kiszoną ?
Muszę coś nowego wymyślić, bo z cukini jedynie smakuje mi w zalewie musztardowej (tak jak na pikle), a wszystkie inne które robiłam stoją bo nie przypasowały nam emotka
W tym roku miałobyć symbolicznie cukini, a zapowiada się,że z połowy mniej krzaków zbiore więcej niż zawsze emotka
0 0

benasia

#5705002 Napisano: 23.07.2013 14:37:20
Agasiam no etap końcowy czy wnętrze ale mebli jeszcze nie zamawiałam póki co podłogi, ściany itp. Meble będziemy miec w kuchni na wymiar robione. Jak coś to napisz pw może pomogę bo mąz pracuje w branży takiej z meblami na wymiar, blatami i płytami emotka
0 0

agusia147

#5705011 Napisano: 23.07.2013 14:43:45
Mój mąż uwielbia cukinię ale usmażoną na patelni pokrojoną w cieniutkie plasterki i lekko posoloną.
0 0

kalisto1986

#5705016 Napisano: 23.07.2013 14:47:42
My lubimy faszerowaną, ale dania łatwo wymyśleć, tylko ile tego można jeść emotka
Znowu ludzie na widok mnie z cukinią będą wiać, bo będę wciskać komu sie da emotka
0 0

koper

#5705019 Napisano: 23.07.2013 14:49:57
benasia to moje ogórki curry- właśnie pasteryzuje się kolejna partia emotka
http://koper-w-ku...onserwowe-curry.html

kalisto1986 cukinii nigdy nie kisiłam, marynowana nam nie smakuje.

Ale z cukinii robię dżem, którym nam idealnie pasuje do naleśników i gofrów, ale radzę zrobić na próbę tylko trochę, bo nie wszystkim smakuje (np mój tato nie lubi)

http://koper-w-ku.../dzem-z-cukinii.html

a moim faworytem jest ketchup z cukinii:
http://koper-w-ku...tchup-z-cukinii.html

On jest super jako np sos do pizzy, albo marynata do kurczaka (np do pieczonych skrzydełek, czy pałek z grilla), albo po prostu jako taki sos do przekąsek.

Podaj proszę przepis na cukinię w zalewie musztardowej, chętnie wypróbuję emotka
0 0

benasia

#5705021 Napisano: 23.07.2013 14:55:13
dziękuję koper napewno skorzytam z tych z curry - juz widzę ze to są takie jak lubię emotka
0 0

#5705027 Napisano: 23.07.2013 14:57:26
Wy wiecie wszystko, więc i tu poradźcie. Nie mam w domu praktycznie dywanów, ale młoda rwie się do pełzania jednak. Główkę niby trzyma, ale czasem na brzuchu potrafi "zaryć" w podłoże, więc zastanawiam się nad jakąś "pianką". Te literki ogólnie dostępne śmierdzą mi chemią i nie chcę ich. Gdzieś mi dzwoni, że ludzie zastępują je matami do ćwiczeń? czymś innym? Co proponujecie. Matę edukacyjną mamy, ale tu chodzi o dłuższe odcinki poza nią, no i podwija się razem z małą jak się rusza emotka
0 0

kalisto1986

#5705031 Napisano: 23.07.2013 15:01:24
koper
ten przepis na ketchup ciekawy, a ile wychodzi Ci mały słoiczków dżemowych z podanych porcji ?
Chyba zrobie na próbę, dżem znam, ale u nas mało dżemu schodzi, jedynie bardzo lubie czeko-śliwkę

posialam stary zeszyt z przepisami słoikowymi, ale jak będe u mamuśki to spisze, bo jej dawałam. W oryginale robi się ogórki, ale cukinia też jest świetna zalewa jest na słodko z musztardą francuską
0 0

benasia

#5705034 Napisano: 23.07.2013 15:02:33
quaqua a może taki dywanik dla dzieci jakis? nie wiem jak dla dziewczynki ale dla chłopców fajnie pasuje taki co jest droga i auta i dziecko ma na kiedys tez do zabawy emotka
0 0