Konkursowiczki w ciąży

bridget

#5738036 Napisano: 16.09.2013 15:18:57
abodak tez doceniam mojego malza, zawsze w delegacjach wszystko na mojej glowie, a teraz on się mna opiekuje przychodzi do szpitala 2 x dziennie , ma Wikiego i przedszkole, musi pomyslec o jedzeniu dla nich, cos wyprać gdzie nigdy pralki nie nastawil, zrobić mi zakupy, z malym na mecz pojsc i jeszcze popracować w domu, wiec ma szkole przetrwania i widzi ile ja mam na glowie zazwyczaj probujac czasem jeszcze cos konkursowo zadzialac. Nie powiem w tej ostatniej dziedzienie trochę ubolewam bo od 3 tyg w zadnym nie wzielam udziału:? ale to nie najważniejsze.

Olinkowi się poprawia crp już 4,4 meczymy karmienie ( masakra) , walcza ze mna, co rusz biora badania na rozne tam, ale to dobrze przynajmniej mnie przebadają wzdłuż i wszerz, dziś nawet okuliste miałam w związku z bolami ciśnieniowymi w oczodołach...

dzięki dziewczyny za wsparcie
0 0

kalisto1986

#5738045 Napisano: 16.09.2013 15:28:24
doris1 napisał(a):

Dziewczyny, trzymajcie się, chociaż wiem, że ciężko...

Ja się przeziębiłam. Moja Młoda pierwsze dwa tygodnie w szkole i już katar. W sumie to spodziewałam się tego, bo zawsze wrzesień taki był. Ja złapałam od Niej katar. Teraz w ciąży trudno cokolwiek wziąć, więc męczę się domowymi sposobami.

na katar sinupret w tabletkach możesz brać śmiało
0 0

bridget

#5738319 Napisano: 16.09.2013 20:22:08
dziewczyny jak to jest z tymi tacierzysnkimi? czy mezowi mojemu przysługuje cos jeszcze z racji opieki nade mna po cc może się o to starac? na raziema opiekuńcze na Wikiego ze ja przebywamw szpitalu od pediatry bo on ma prace w delegacjach
0 0

Gość: size

#5738357 Napisano: 16.09.2013 20:59:54
bridget napisał(a):

dziewczyny jak to jest z tymi tacierzysnkimi? czy mezowi mojemu przysługuje cos jeszcze z racji opieki nade mna po cc może się o to starac? na raziema opiekuńcze na Wikiego ze ja przebywamw szpitalu od pediatry bo on ma prace w delegacjach

Na pewno mężowi przysługują 2 tyg. zwolnienia z racji opieki nad Tobą - po cc. Wypisuje lekarz szpitalny. To raczej bezpośrednio po wyjściu.
Poza tym przysługuje mężowi urlop ojcowski w wymiarze 14 dni zanim dziecko skończy rok (niepodzielny - dwa pełne tygodnie z sobotami i niedzielami). Zanim z niego skorzysta musi złożyć taką wolę pracodawcy przynajmniej tydzień wcześniej.
Jeszcze ma prawo - o ile się nie mylę - do 2. dni urlopu z uwagi na okoliczność urodzenia dziecka - urlop okolicznościowy chyba emotka

Więcej nie pamiętam emotka Jak się mylę nich sprostują aktualne mamy.

Keiti chcemy usłyszeć, ze wracacie do domku emotka
0 0

kalisto1986

#5738360 Napisano: 16.09.2013 21:13:10
14 dni opieki na kobietą, nie ważne czy po cc,czy sn - w szpitalu czasem nie chcą wypisać mi wystawiała lekarka rodzinna - moja. I wszystko tak jak size napisała emotka Na wykorzystanie ojcowskiego jest rok.
0 0

bridget

#5738382 Napisano: 16.09.2013 21:51:25
dzięki dziewczyny a na te wszystkie fomlnosci meldunkowo- becikowe ile mam czasu po urodzeniu dziecka?
0 0

benasia

#5738400 Napisano: 16.09.2013 22:19:04
Mikołaj ma gorączkę - po Ibumie spadła na chwile teraz znów rośnie, chyba muszę mu podac paracetamol...
to chyba bez znaczenia że Ibum i paracetamol jest w syropie?
0 0

#5738407 Napisano: 16.09.2013 22:26:19
bridget napisał(a):

dzięki dziewczyny a na te wszystkie fomlnosci meldunkowo- becikowe ile mam czasu po urodzeniu dziecka?

Meldunek
Dziecko ma z automatu, gdy zgłaszasz jego urodzenie w USC (poza sytuacjami w której dziecko nie mieszka z obojgiem rodziców) - ponoć 14 dni masz na to, wszyscy pewnie robią to od razu. My nie wiedzieliśmy o tym i w spółdzielni zgłosiliśmy nowego członka emotka
Tutaj z bip:
http://www.bip.krakow.pl/?dok_id=28754

Krakowskie info, ale myślę, że działa wszędzie.

Becikowe:

Tu cytuję świeżość:
"Od 1 stycznia 2013 r. wprowadzono nowe zasady i warunkiem przyznania świadczenia jest kryterium dochodowe nie przekraczające kwoty 1922 zł. netto na osobę. Podstawą do obliczenia kryterium dochodowego są na chwilę obecną dochody za 2011 r. Od listopada tego roku trzeba będzie przedstawiać dochody za rok 2012"

Wniosek składasz w MOPS-ie do ukończenia przez dziecko 1. r.ż. na podstawie ich formularzy, w miejscu zamieszkania.

Tutaj artykuł:
http://wrolimamy....kowego-od-2013-roku/

Jakby co, prostujcie.
0 0

bridget

#5738413 Napisano: 16.09.2013 22:33:23
dzięki size , bo ja tak trochę w oderwaniu od rzeczywistości pewnie maz poczytal /poczyta ale ja nie miałam glowy do tego ostatnio
0 0

#5738418 Napisano: 16.09.2013 22:39:21
bridget napisał(a):

dzięki size , bo ja tak trochę w oderwaniu od rzeczywistości pewnie maz poczytal /poczyta ale ja nie miałam glowy do tego ostatnio

No co Ty, nie ma za co.

A jak się czujesz? Głowa boli nadal?
Jak Wasz Olinek Okrąglinek? Wisi ciągle przy Tobie/na Tobie? emotka

Trzymaj się i nie daj się emotka
Będzie dobrze.
0 0

#5738424 Napisano: 16.09.2013 22:47:41
benasia napisał(a):

Mikołaj ma gorączkę - po Ibumie spadła na chwile teraz znów rośnie, chyba muszę mu podac paracetamol...
to chyba bez znaczenia że Ibum i paracetamol jest w syropie?

Bez znaczenia - byle nie te same leki w innej postaci.
Jak masz czopek z paracetamolem to polecam - szybko i mało inwazyjnie.

0 0

benasia

#5738425 Napisano: 16.09.2013 22:50:12
mam czopek ale 150mg wiec pisze ze do 12kg a Miki ma ponad 15kg...
Ale mam syrop kupiony paracetamol jeszcze.
0 0

#5738427 Napisano: 16.09.2013 22:54:29
benasia napisał(a):

mam czopek ale 150mg wiec pisze ze do 12kg a Miki ma ponad 15kg...
Ale mam syrop kupiony paracetamol jeszcze.

Dałabym syrop w takim układzie.
0 0

kalisto1986

#5738432 Napisano: 16.09.2013 23:04:44
ooo size dobrze,że wkleiłaś to z becikowym, bo ostatnio miałąm spór z jedną osobą, która twierdziła,że na odebranie becikowego mam 3 miesiące - ja oczywiście jeszcze nie załatwiłam tego emotka
0 0

bridget

#5738499 Napisano: 17.09.2013 09:32:17
Mój stan się po mału stabilizuje,biorę leki i pewnie w domu też będę brała.Czekam teraz na obchod pediatry,ale z tego co wiem Olinek będzie miał jutro kontrolne wyniki i moze jutro lub pojutrze wyjdziemy,jeszcze jeden wynik mój powinien być jutro.Z karmieniem mam trochę problem korzystam tu ze szpitalnego laktatora i je z butelki,wypiął się na karmienie naturalne,woli silikon,staram się walczyć przystawiac,ale wciąż puszcza,prezy sie.Az się boje w tym aspekcie powrotu do domu.Czy korzystacie z laktatora i czy możecie polecić fajny krem na jesienna aurę prze spacerach z Okraglinkiem?
0 0

#5739144 Napisano: 17.09.2013 21:27:38
bridget napisał(a):

Mój stan się po mału stabilizuje,biorę leki i pewnie w domu też będę brała.Czekam teraz na obchod pediatry,ale z tego co wiem Olinek będzie miał jutro kontrolne wyniki i moze jutro lub pojutrze wyjdziemy,jeszcze jeden wynik mój powinien być jutro.Z karmieniem mam trochę problem korzystam tu ze szpitalnego laktatora i je z butelki,wypiął się na piersi,woli silikon,staram się walczyć przystawiac,ale wciąż puszcza,prezy sie,mam wrażenie ze brodawka jest dla niego za miękka,poza tym musze odciągnąć z początku bo zbyt pełnych piersi też nie chce chwycić.Az się boje w tym aspekcie powrotu do domu.Czy korzystacie z laktatora i czy możecie polecić fajny krem na jesienna aurę prze spacerach z Okraglinkiem?

* oby nie syndrom czasów emotka Żartowniś z Niego emotka

Dobrze, ze wracasz do formy emotka

Z tym karmieniem to musisz się pomęczyć... Dzieciaki są w tych czasach takie wymagające emotka W domu kolega nie będzie miał wyjścia, po tygodniu może doceni tradycję emotka
Ja używałam medeli elektrycznej, na początku przed karmieniem, potem by opróżnić do reszty. W szpitalu mój Olinek mnie tylko pokiereszował. Coś jest w tych imionach, mimo płci emotka

Co do kremu:
- w tym wczesnym okresie Okrąglinkowego życia to polecam Mustela Bebe, Cold Cream , od narodzin. Mało tłusty i fajny. I tak na teraz - w czasie jesieni
- potem na mrozy, od 6 mca mam paru faworytów:
*emolium - krem ochronny na mróz - mało tłusty
*nivea baby - krem na każdą pogodę - tłusty ale fajny
Chyba można używać od pierwszych dni, ale nie mam pewności.
*flos-lek - krem ochronny dla dzieci i niemowląt - w moim odczuciu lepszy niż nivea - lepiej się rozprowadza choć też tłusty (od 6. m.ż)
*sztyft Mustela - na podorędziu zawsze gdy wiatr i chłód - przejedziesz po policzku i gitara. Baaardzo fajny, używam sama do teraz emotka Bez ograniczeń wiekowych o ile się nie mylę.

Mustela - mój faworyt na jesienne dni (krem i sztyft). Potem tłuścizny na zimę.

Benasia, jak Miki? Wykluło się coś?
0 0

benasia

#5739191 Napisano: 17.09.2013 22:08:09
size temp. wczoraj spadła bez tego dodatkowego syropu ale co dziś wieczorem znów 38,8 emotka
Podobno węzły ma powiększone i coś z dziąsłami nie wiem czy nie od 5-tek...
0 0

#5739198 Napisano: 17.09.2013 22:19:44
benasia napisał(a):

size temp. wczoraj spadła bez tego dodatkowego syropu ale co dziś wieczorem znów 38,8 emotka
Podobno węzły ma powiększone i coś z dziąsłami nie wiem czy nie od 5-tek...

Kuurde, spora. Coś się może kluć (tfu, tfu). Oby ząbki. Poobserwujesz i zobaczysz.
Zdrówka dla Mikusia.
0 0

benasia

#5739199 Napisano: 17.09.2013 22:20:44
wczoraj tez taka miał wieczorem...
dostał zapisany syrop bactrim i na dziasła nystatyne.
W piatek do kontroli...
0 0

#5739205 Napisano: 17.09.2013 22:29:24
benasia napisał(a):

wczoraj tez taka miał wieczorem...
dostał zapisany syrop bactrim i na dziasła nystatyne.
W piatek do kontroli...

Trzymam kciuki, by wszystko było ok emotka . Dobrze, ze jesteście już pod opieką emotka
0 0