Wyniki wyszukiwania

Szukano wśród postów użytkownika @gnieszk@

@gnieszk@

#7382286 Napisano: 08.08.2026 15:45:01 w Wkurza mnie...
meliska napisał(a):

A czy naprawdę taka sytuacja miała miejsce? Jeśli tak to myślę, że warto zwrócić uwagę/poprosić o sprawny zwrot butelek. Ja osobiście nigdy nie spotkałam się z sytuacją żeby rodzic z dzieckiem (czy ktokolwiek) "bawi się" w zwroty przy długiej kolejce. Bo to żadna atrakcja. Myślę też, że z każdym przy odrobinie chęci można się dogadać.

Tak, naprawdę miała miejsce. Raczej nie fantazjuję na tematy butelkomatu emotka . Poza tym... Chyba ktoś był z jednej strony, a ktoś  z drugiej emotka ? Cytując "A mnie gdy ktoś za mną sapie i głęboko oddycha gdy wrzucam swoje butelki z moim dzieckiem ". Czytając, że  ktoś sapie, gdy rodzic wrzuca butelki z dzieckiem,  zakładam, że chodzi o sytuację, w której dziecko faktycznie aktywnie uczestniczy w zwrocie, a nie stoi po prostu obok + do zwrotomatu jest kolejka (ktoś tam w końcu "sapie" emotka ).
Oczywiście, teoretycznie można poprosić o sprawny zwrot, tylko trochę kuriozalne jest, że dorosły człowiek ma jeszcze prosić rodzica, żeby przy kilkuosobowej kolejce nie robił z butelkomatu placu zabaw. Inna sprawa, że raczej bym się nie odważyła, bo spora grupa rodziców (sic!) traktuje każdą uwagę dotyczącą zachowania dziecka jak atak na dziecko albo brak szacunku do jego potrzeb. Myślę, że  warto czasem spojrzeć na sytuację również z drugiej strony. To, że ktoś zwróci uwagę albo się "wkurza"  nie oznacza automatycznie, że ma coś przeciwko dzieciom, bo zwyczajnie sam najczęściej je ma i naprawdę jest w stanie wiele sytuacji zrozumieć. Ale może po prostu oczekuje od rodzica, że ten sam zauważy kolejkę i weźmie odpowiedzialność za to, żeby niepotrzebnie jej nie przedłużać? "Z każdym można się dogadać” - zgoda, tylko dobrze byłoby zacząć od założenia, że osobę stojącą w kolejce niespecjalnie raduje to czekanie, co nie oznacza, że  jest wrogiem dziecka, tylko drugim człowiekiem, którego perspektywę warto czasem zauważyć. Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7382254 Napisano: 08.08.2026 13:01:06 w Wkurza mnie...
zezowaty_kot napisał(a):

Bo my za bardzo się w życiu spieszymy. Złoszczą nas kolejki. Ciągle ostatnio zwracam uwagę mężowi na to. Zapominamy, że i staruszka, i małe dziecko mają prawo być przed nami i korzystać z takiej ilości czasu jakiej potrzebują. Rozumiem skąd Wasza złośc, nerwowość w takich sytuacjach. Ale nie krzywdzcie się tym pośpiechem. Warto dać sobie wtedy czas na nicnierobienie. Na spokój. Wyciszenie.

Ja chyba jednak nie jestem jeszcze na tym etapie zen emotka  Nicnierobienie popieram całym sercem, ale zdecydowanie wybieram do niego przyjemniejsze miejsce niż kolejkę przy cuchnącym butelkomacie  emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7382243 Napisano: 08.08.2026 12:34:33 w Wkurza mnie...
meliska napisał(a):

Sama wybieram butelkomaty na świeżym powietrzu i jak tylko mogę dla własnego komfortu idę tam sama. Ale nie zawsze taką możliwość mam. Myślę, że żaden z rodziców nie robi tego z premedytacją, a jedynie z konieczności więc co da to spanie za plecami. 
Na tym zakończę swój udział w tej zbędnej dyskusji i życzę miłego dnia emotka

Ale ja nigdzie nie napisałam, że rodzice robią to z premedytacją, ani że mają zostawić dziecko w domu. To trochę wygodna zmiana tematu.  Mowa jest o czymś zupełnie innym: o sytuacji, w której za kimś czeka kilka czy kilkanaście osób, a mimo to dorosły oddaje dziecku całą czynność, która siłą rzeczy trwa wtedy znacznie dłużej. Chodzi o zwykły rozsądek i szacunek do ludzi, którzy stoją w kolejce. Jeżeli za nimi stoi 10 osób, to naprawdę nie widzę powodu, żeby trzylatek musiał samodzielnie wrzucać kilkadziesiąt butelek, podczas gdy rodzic może zrobić to sprawnie w minutę czy dwie. Dziecko może w tym uczestniczyć, ale nie musi przy okazji blokować automatu całej kolejce. Osoba stojąca za nimi ma prawo uważać, że jeśli można tę czynność wykonać sprawnie, to wypada mieć wzgląd na innych. Jedno drugiego naprawdę nie wyklucza. I nie, nie chodzi o „sapanie za plecami” ani o to, żeby komuś zatruwać życie. Chodzi o zwykłą zasadę: skoro korzystamy ze wspólnej przestrzeni i widzimy kolejkę, to warto niepotrzebnie jej nie wydłużać. Zwłaszcza że trzyletnie dziecko może sobie urządzić z tego świetną zabawę, ale dla pozostałych osób jest to po prostu stanie przy śmierdzącym automacie. A argument „dzieci są częścią społeczeństwa” jest oczywiście prawdziwy, tylko nie rozumiem, dlaczego miałby oznaczać, że każda krytyka konkretnego zachowania  automatycznie staje się brakiem akceptacji dla dzieci. Można jednocześnie szanować dzieci i oczekiwać od ich rodziców szanowania innych ludzi i nauczenia tego szacunku dzieci.  Dziecko ma prawa, ale rodzic ma  obowiązek nauczyć je funkcjonowania wśród innych ludzi, a jednym z elementów tego jest właśnie zauważenie, że za nami czeka kilkanaście osób. Naprawdę można być rodzicem, kochać swoje dziecko, pozwalać mu uczestniczyć w różnych czynnościach i jednocześnie powiedzieć: „Dzisiaj jest kolejka, więc zrobimy to sprawnie”.  To zwykła kultura współżycia społecznego. A tym bardziej jeśli czeka za nimi starsza osoba, to rolą rodzica jest chyba również nauczyć dziecko, że nie zawsze najważniejsze jest to, żeby ono miało frajdę - czasem trzeba zrobić coś sprawnie, bo komuś stojącemu w kolejce może być zwyczajnie ciężko czekać. Czasem warto po prostu spojrzeć na sytuację szerzej i zauważyć, że oprócz naszych praw i potrzeb są jeszcze prawa i potrzeby innych ludzi. Żyjemy przecież razem, a szacunek i uwzględnianie drugiego człowieka powinny działać w obie strony. Miłego dnia również. Wyświetl w wątku >>

@gnieszk@

#7382209 Napisano: 08.08.2026 10:04:33 w Wkurza mnie...
meliska napisał(a):

Dokładnie. Dzieci są częścią społeczeństwa i mają prawo być w sklepie, w kinie czy na plaży. Tak samo jak osoby starsze czy niepełnosprawne. 
Wystarczy to zaakceptować i nie szukać problemów tam gdzie ich nie ma.

Oczywiście, że tak. Ale nie o tym tu mowa. Nigdy mi nie przeszkadzały czyjeś dzieci- w sklepie, w restauracji, na plaży czy w samolocie. Każdy to przeżył "z drugiej strony" i wie jak to jest. Mam naprawdę dużo zrozumienia...Tym bardziej nie mam nic do osób starszych. Ba, często pomagam staruszkom "zagubionym" w marketach czy to szukając jakiegoś produktu, sprawdzając cenę czy zasady jakiejś promocji. Inna sprawa, że w sklepie mam zwyczajnie wybór i mogę iść do innej kasy, gdy kolejka jest zbyt wolna. Ale wkurza mnie, gdy stoję w upale z kilkoma butelkami, a rodzice z dziećmi niepotrzebnie to przedłużają robiąc z tego jakiś rodzaj zabawy. I nie chodzi przecież o to, że ktoś ma nie przychodzić tam z dzieckiem. Ale może sam sprawniej to załatwić niż jego dajmy na to trzyletnie dziecko, któremu wiadomo, że wychodzi to różnie. Butelka a to spada, a to nie tak włożona itd. I trwa to w nieskończoność. Często to właśnie za nimi czeka jakaś starsza osoba, która niekoniecznie ma na to siłę. I nie, jej ewentualna nieporadność mnie nie irytuje, bo ona z reguły nie ma wyjścia jak iść z tymi butelkami sama. A rodzic z dzieckiem (którego nikt mu nie każe zostawiać w domu...) może to zrobić po prostu sprawniej i tyle. Jak nie ma za nimi innych osób to niech sobie dzieciak i dwie godziny wrzuca te śmieci. Ale wkurza mnie niepotrzebne przedłużanie. I nie chodzi o pośpiech. Tylko jak idę do sklepu biorąc po drodze butelki to już potem mam średni wybór. Muszę czekać, bo do sklepu z nimi nie pójdę, a do domu zanosić z powrotem nie będę. Więc nie upraszczajmy sytuacji. Znam przyjemniejsze sposoby spędzania czasu niż stanie przy śmierdzacym automacie. Każdy (kto zwyczajnie może) powinien oddać te butelki sprawnie z szacunku do osób, które czekają za nią. Wyświetl w wątku >>

@gnieszk@

#7382098 Napisano: 07.08.2026 18:54:50 w WC - rozmowy o wszystkim
nanajka81 napisał(a):

chyba kwestia gustu. Ja kawy nie pijam ale jak już wspomniałam moi teściowie tylko ją piją. Mąż czerwoną rozpuszczalną i mówi że może być.

Oczywiście, że tak. Napisałam swoje zdanie. Żółta Tchibo/Eduscho jest najgorszą kawą jakiej próbowałam. Po prostu wstrętna - oczywiście wg mnie. Wyświetl w wątku >>

@gnieszk@

#7382085 Napisano: 07.08.2026 18:18:42 w Wkurza mnie...
zaczytana-pola napisał(a):

A mnie wkurzają rodzice, którzy idą z takim 3-latkiem i trzema worami butelek w czasie największego "ruchu". I ten 3-latek w taką sobotę wrzuca te butelki do tego zwrotomatu. I tworzy się kolejna na sto osób. I każdy oddycha głęboko i ciężko stojąc z tym swoim workiem 😏

Oj  tak. "Bombelek" ma taką frajdę przecież  emotka Wyświetl w wątku >>
1 ewikewikk 0

@gnieszk@

#7382084 Napisano: 07.08.2026 18:17:05 w WC - rozmowy o wszystkim
Dama_z_lisem napisał(a):

Czy kawa Eduscho jest smaczna?

Wyjątkowo niesmaczna niestety. Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7380614 Napisano: 04.08.2026 12:59:04 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
olunka napisał(a):

a mogę kupic 2 kawy i zaplacic kilkoma?

Tak Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7380390 Napisano: 03.08.2026 17:31:17 w Żegnamy zmarłych
Jest informacja na stronie zbiórki, że zgodnie z wolą Edyty 9-10 tys zostanie przekazane na koszty pogrzebu, a reszta na cele statutowe Stowarzyszenia Onkologicznego Sanitas czyli organizatora zbiórki. Rodzina akceptuje ten sposób postępowania. Zmiana celu tak jak pisałam wymaga poinformowania darczyńców, którzy będą mogli zadecydować co z ich wpłatami. Wyświetl w wątku >>

@gnieszk@

#7380364 Napisano: 03.08.2026 15:52:47 w Wkurza mnie...
PrzemekNMR napisał(a):

Wyskakuje jakiś błąd że nie zgodna karta biedronki

Masz vouchery dodane w aplikacji i skanujesz tą kartę Biedronka i mimo tego jest niezgodne? Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7380360 Napisano: 03.08.2026 15:44:14 w Żegnamy zmarłych
Diana02 napisał(a):

cudownie! mam pytanie, pieniądze że zrzutki na chorobę Edyty, mam nadzieję że trafią do nich? Czy w wypadku śmierci osoby na którą się zbierało pieniądze wracają na konta? ktoś wie jak to jest? chyba gruba suma tam była już, ponad 30, napewno ułatwiłby im życie.

Środki nie są automatycznie dziedziczone. Na Zrzutka.pl zależy to od organizatora. Może zlecić zwrot wpłacającym, zaproponować nowy cel zbiórki (np. wsparcie rodziny, pokrycie kosztów pogrzebu tylko wymaga to akceptacji przez zrzutka.pl i poinformowania darczyńców). W okresie od śmierci beneficjenta do decyzji organizatora osoby które wpłaciły mogą wystąpić o zwrot. Na siepomaga jest jeszcze inaczej. Wyświetl w wątku >>

@gnieszk@

#7380280 Napisano: 03.08.2026 13:03:16 w Wkurza mnie...
PrzemekNMR napisał(a):

Nescafe nie działają mi te kody na kawę. Tyle wygranych i wszystko do niczego emotka

A w czym jest problem? Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

@gnieszk@

#7379931 Napisano: 01.08.2026 22:16:59 w Żegnamy zmarłych
cudaczek121 napisał(a):

Jej córki mają konta na fb EmiLcia i Antonina Wilk, ale wątpię, że będą miały czas i głowę do tego, aby teraz wchodzić na media społecznościowe i odczytywać wiadomości. Moze  faktycznie przeznaczyc te pieniążki z nadwyżki na fundacje DKMS albo jakieś potrzebujące dziecko emotka

Myślę, że fajnie by było spróbować się z nimi skontaktować i poprosić choćby numer do Blika. W trudnej sytuacji przyda się pewnie każdy grosz. Wyświetl w wątku >>

@gnieszk@

#7379858 Napisano: 01.08.2026 15:30:24 w Pomocy!!!!
fryz napisał(a):

Czy ktos potrafilby mi wytlumaczyc jak wyszukac dostepnosc produktow w biedronkach? Jak probuje przez skaner to wyszukuje tylko w najblizszym sklepie emotka

Na dole jest sprawdź w innych sklepach. A potem ewentualnie Sprawdź na mapie i wtedy można wyszukać na wybranym obszarze Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7379664 Napisano: 31.07.2026 17:20:53 w Żegnamy zmarłych
[*] 0

@gnieszk@

#7379430 Napisano: 31.07.2026 10:33:28 w Kupię...
Bony Allegro, Kaufland, Lidl, Biedronka. Orlen, Mol, BP Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7379416 Napisano: 31.07.2026 09:57:01 w Czy wysyłają juz nagrody z... ???
zebry napisał(a):

Wczoraj bon do Dino

Z którego konkursu? Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7379415 Napisano: 31.07.2026 09:55:44 w Wygrane na wymianę/sprzedaż
Bony Dino wymienię na inne - Allegro, Biedronka, Lidl, Orlen, Mol, BP, Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7379390 Napisano: 31.07.2026 08:55:28 w SZUKAM....
Co dzisiaj wozi GLS? Wyświetl w wątku >>
0 0