Wyniki wyszukiwania

Szukano wśród postów użytkownika @gnieszk@

@gnieszk@

#7111575 Napisano: 25.07.2023 20:32:19 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
harnas napisał(a):

Nadkusia napisał(a):

otter napisał(a):

Poniżej 20minut? Mi rozwiązanie na 500pkt zajęło prawie dwie godziny

No grałam łącznie 2h, mam na myśli zliczony czas samego odpowiadania na pytania 21 min = 1,75 sekundy na pytanie

dobrze rozumiem, że odpowiedziałaś na wszystkie pytania, które zajęły 2h, żeby wygrać leżak za 3 dychy? Ten konkurs stał się absurdalny

Za tyle punktów to już raczej kosz piknikowy. Z kolei leżaki wygrywa się 2 o wartości łącznej około stówki. Dla mnie ten quiz jest zwyczajnie przyjemny, a jego rozwiązywanie sprawia frajdę. Nagroda to  raczej taki dodatek. A i nie trzeba pić piwa, kody można niedrogo kupić na forum. Wyświetl w wątku >>
1 kimberly 0

@gnieszk@

#7111528 Napisano: 25.07.2023 17:21:55 w moje dzisiejsze wygrane :)
Ochłonęłam i mogę się wpisać
Thermomix z Lodów Milka w Biedronce  emotka Wyświetl w wątku >>

@gnieszk@

#7111462 Napisano: 25.07.2023 15:11:57 w Informują
Informują z Konkurs "Delektuj się chwilą i graj o nagrody z Milką"

Rodzaj powiadomienia: mail
Dodatkowe informacje:
mail z prośbą o dane Wyświetl w wątku >>

@gnieszk@

#7111367 Napisano: 25.07.2023 12:02:01 w WC - rozmowy o wszystkim
radziosny napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

radziosny napisał(a):

joan napisał(a):

radziosny napisał(a):

Czyli co uważasz, że marketowa karma truje koty czy jak?

Wiesz, to trochę jak zapytać, czy żywienie dziecka chipsami, batonikami i colą je truje, czy nie. Można je legalnie nabyć w każdym sklepie z żywnością! W sumie to "tylko" warzywa (ziemniaki), przyprawy, tłuszcze (olej), kakao z magnezem, słodziutki cukier z roślin i życiodajna woda. I teraz dasz dziecku cukinię z ogrodu, kalafior ugotowany na parze plus kompot z grejpfruta... nie zawsze się spotkasz z entuzjazmem.

Karmy marketowe = shit. To odpowiednik najtańszych produktów dla ludzi, tych najgorszej jakości. Czy można coś takiego jeść całe życie? Można. Czy warto to robić z premedytacją? Sobie? Kotu? W mojej opinii: nie.

PS: Nawet schroniska (oprócz tych najbiedniejszych) wskazują, jakich karm absolutnie nie kupować. Szczególnie w okresie ślubów, bo goście weselni kupują najtańszy towar i przywożą do schronisk na zasadzie "kto kupił większy wór".

Wybacz, ale nie zgodzę się z Tobą. Trochę przesadziłeś z tą colą, chipsami.. gdyby tak było to moje koty już dawno nie miałyby zębów (koty nie myją ich pastami jak człowiek po spożywaniu syfu)  emotka  Ta karma w odróżnieniu od niektórych konserw w puszkach dla człowieka całkiem przyzwoicie pachnie. Poza tym duże firmy, mają dużą kontrolę nad procesem produkcji, wiem bo trochę pisałem z tymi firmami. A to, że nie daję im droższej karmy nie wynika z chęci oszczędzenia na kocie. Sam jem bułki z carrefoura za 35 groszy za sztukę i nie mogę sobie pozwolić na bułeczkę z piekarni.

No i fakt są karmy podejrzane, jak te z biedronki, lidla itp., ale ten Winston uważam, że jest całkiem ok.

Tylko, że to akurat nie jest oszczędność  a przekręt stulecia. Winston zawiera np. "Mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (m.in. 4% drób), zboża, substancje mineralne, cukier". Produkty pochodzenia zwierzęcego czyli po prostu odpady. Cena pewnie z 4 zł za 100g? Kilogram w takim razie 40 zł. A ile kosztuje teraz kg piersi z kurczaka? Tanie karmy to McDonald's  dla kota. Ładnie pachnie i większości smakuje, a cena tak naprawdę wysoka.

1,29 zł za 100g

To faktycznie niska cena. Widzę natomiast, że jest jakiś Winston Nature, który ma nieco lepszy skład i też jest tanihttps://www.rossm...iem-85-g,411882,8379
To może chociaż ten emotka ?
A odnośnie bułek z marketu (tych z mrożonego ciasta) warto poczytać z czego pozyskiwana jest cysteina.
https://hipoalerg...zym-jest-l-cysteina/ Wyświetl w wątku >>
1 radziosny 0

@gnieszk@

#7111348 Napisano: 25.07.2023 11:33:47 w WC - rozmowy o wszystkim
radziosny napisał(a):

joan napisał(a):

radziosny napisał(a):

Wiesz, to trochę jak zapytać, czy żywienie dziecka chipsami, batonikami i colą je truje, czy nie. Można je legalnie nabyć w każdym sklepie z żywnością! W sumie to "tylko" warzywa (ziemniaki), przyprawy, tłuszcze (olej), kakao z magnezem, słodziutki cukier z roślin i życiodajna woda. I teraz dasz dziecku cukinię z ogrodu, kalafior ugotowany na parze plus kompot z grejpfruta... nie zawsze się spotkasz z entuzjazmem.

Karmy marketowe = shit. To odpowiednik najtańszych produktów dla ludzi, tych najgorszej jakości. Czy można coś takiego jeść całe życie? Można. Czy warto to robić z premedytacją? Sobie? Kotu? W mojej opinii: nie.

PS: Nawet schroniska (oprócz tych najbiedniejszych) wskazują, jakich karm absolutnie nie kupować. Szczególnie w okresie ślubów, bo goście weselni kupują najtańszy towar i przywożą do schronisk na zasadzie "kto kupił większy wór".

Wybacz, ale nie zgodzę się z Tobą. Trochę przesadziłeś z tą colą, chipsami.. gdyby tak było to moje koty już dawno nie miałyby zębów (koty nie myją ich pastami jak człowiek po spożywaniu syfu)  emotka  Ta karma w odróżnieniu od niektórych konserw w puszkach dla człowieka całkiem przyzwoicie pachnie. Poza tym duże firmy, mają dużą kontrolę nad procesem produkcji, wiem bo trochę pisałem z tymi firmami. A to, że nie daję im droższej karmy nie wynika z chęci oszczędzenia na kocie. Sam jem bułki z carrefoura za 35 groszy za sztukę i nie mogę sobie pozwolić na bułeczkę z piekarni.

No i fakt są karmy podejrzane, jak te z biedronki, lidla itp., ale ten Winston uważam, że jest całkiem ok.

Tylko, że to akurat nie jest oszczędność  a przekręt stulecia. Winston zawiera np. "Mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (m.in. 4% drób), zboża, substancje mineralne, cukier". Produkty pochodzenia zwierzęcego czyli po prostu odpady. Cena pewnie z 4 zł za 100g? Kilogram w takim razie 40 zł. A ile kosztuje teraz kg piersi z kurczaka? Tanie karmy to McDonald's  dla kota. Ładnie pachnie i większości smakuje, a cena tak naprawdę wysoka. Wyświetl w wątku >>
2 joan, kimberly 0

@gnieszk@

#7111338 Napisano: 25.07.2023 11:21:39 w WC - rozmowy o wszystkim
radziosny napisał(a):

joan napisał(a):

radziosny napisał(a):

Moje przepadały za Gourmetem, ale w którymś momenci jedna zaczęła wymiotować po niej. Teraz jadą na Winstonie z Rossmanna i jest ok.. wiadomo są bardziej wyszukane karmy.. alee po co przepłacać x3 jak kotą smakuje (oblizują się po zjedzeniu) i nic im z żołądkami się nie dzieje.

Chciałam coś napisać, ale słów mi brak; polecam zapytać dobrego weterynarza o opinię w tej sprawie (albo przynajmniej wolontariuszki ze schroniska).

banka-manka -> jeśli chodzi o karmy RC, to się je stosuje, jeśli masz kota spoza standardowej puli, czyli przewlekle chorego albo kocie maleństwo. Jest tylko kilka marek, które produkują karmy specjalistyczne.

https://furtastic...go-whiskas-jest-zly/
"
  • Koty są mięsożerne, a to oznacza, że głównym składnikiem ich diety musi być mięso.
  • Karmy, jakie znajdziesz w markecie, nie posiadają mięsa oraz przepełnione są zbożami.
  • Koty, które dożywają sędziwego wieku na śmieciowych karmach są wyjątkiem, tak jak człowiek całe życie palący papierosy. Wyjątkiem, który mimo życia może cierpieć na rozmaite choroby i czuć ból, którego nie okazuje – profilaktyczne badania są niezbędne, aby potwierdzić czy kot jest zdrowy.
  • Niektórzy polecają śmieciowe karmy z własnej niewiedzy lub korzyści – nawet osoby, które w innych kwestiach uważane są za autorytet.
  • Marketowe karmy nie są zdrowe i nie powinny stanowić diety zwierzęcia. Ich składy stanowią zboża i cukry, które szkodzą kotu."
Wyświetl w wątku >>
1 joan 0

@gnieszk@

#7111186 Napisano: 24.07.2023 20:03:02 w WC - rozmowy o wszystkim
banka-manka napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

banka-manka napisał(a):

Możecie polecić jakieś strony lub konta na IG/FB, gdzie rzetelnie opisane są karmy dla kotów?
Mamy kota przybłędę, do tej pory jadła wygraną karmę Royal Canin.
Przyszedł czas by zacząć coś kupować i nie mam pojęcia na co postawić, żeby jej nie dawać najgorszego syfu, ale też w rozsądnej cenie.
Ostatnio kota miałam za dzieciaka i wtedy karmiło się je całkiem inaczej.

Royal to akurat kiepska choć nietania karma. Np. Orijen, Acana mają dobry skład

No właśnie tak słyszałam. Ale jak wygrane 15 kg, to trzeba było zużyć.
Nie chciałabym teraz jej wybrać jak mam możliwość kupić cokolwiek. 
Dzięki, zapisuje te dwie marki.

Jeśli chodzi o dobre mokre karmy to taniej niż one wychodzi ugotowanie np. piersi z kurczaka z niewielkim dodatkiem warzyw. Wyświetl w wątku >>

@gnieszk@

#7111185 Napisano: 24.07.2023 19:59:52 w WC - rozmowy o wszystkim
nanajka81 napisał(a):

banka-manka napisał(a):

joan napisał(a):

banka-manka napisał(a):

Możecie polecić jakieś strony lub konta na IG/FB, gdzie rzetelnie opisane są karmy dla kotów?
Przyszedł czas by zacząć coś kupować i nie mam pojęcia na co postawić, żeby jej nie dawać najgorszego syfu, ale też w rozsądnej cenie.

Mam takie notatki sprzed lat / dostępne były w Zooplusie:
Acana,
Almo Nature,
Applaws,
Bozita,
Catz Finefood,
Feline Porta,
Gimpet,
GranataPet,
Miamor,
Natures Menu,
Princess Premium,
Schesir,
Schmusy
Thrive,
ZiwiPeak.

Bardzo dziękuje emotka
To już duża wskazówka, będę czytać.

mój kot jedyną karmę jaką je to Winston - tyle że niemiecką (ta co obecnie jest w Rossmanie to robiona w Czechach - i jej nie tknie) oraz Felixa. Kiedyś kilka razy kupiłam mu mokrą z "górnej półki" i po prostu się na nią wypiął. A wygranej, dość luksusowej karmy też nie tknął (oddałam do schroniska) Podobno najgorszy jest whiskas i te biedronkowe dziwności.

No niestety Winston i Felix to taki sam dramat jak Whiskas. Koty je lubią, ale skład jest delikatnie mówiąc fatalny. No ale ludzie też uwielbiają fast foody i inne śmieciowe jedzenie.
Choć namówić kota do jedzenia którego nie chce to wyczyn 🙂 Wyświetl w wątku >>
1 joan 0

@gnieszk@

#7111174 Napisano: 24.07.2023 19:38:25 w WC - rozmowy o wszystkim
banka-manka napisał(a):

Royal to akurat kiepska choć nietania karma. Np. Orijen, Acana mają dobry skład Wyświetl w wątku >>

@gnieszk@

#7110725 Napisano: 22.07.2023 10:12:26 w Pomocy!!!!
Szukam osoby, która ma wiedzę na temat dofinansowań do. termomodernizacji. Np pracuje w Urzędzie albo sama korzystała z programu. Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7110677 Napisano: 21.07.2023 19:33:25 w SZUKAM....
TurboMike napisał(a):

Ja mam na razie 312 emotka  Ale pytań jest mnóstwo i dopisują nowe ;/ Kurde nie wiem jak tam jest maks możliwy emotka

Chyba 700? Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7110662 Napisano: 21.07.2023 18:38:16 w Smolar
gregory napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

W Dino Somersby Garage jest ograniczenie na osobę lub dom?

Jedna główna i jedna dzienna na gospodarstwo domowe w całym konkursie.

Jakaś masakra. Mogli chociaż na osobę zrobić a nie na gospodarstwo emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7110660 Napisano: 21.07.2023 18:26:00 w SZUKAM....
Bartosz2137 napisał(a):

Mam pytanie, ile trzeba zdobyć najmniej punktów, aby wygrać w konkursie Somersby?

Do tej pory Trzydzieści kilka wystarczało Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7110575 Napisano: 21.07.2023 13:30:27 w Smolar
W Dino Somersby Garage jest ograniczenie na osobę lub dom? Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7110049 Napisano: 19.07.2023 13:37:14 w Gratulacje! Dla wygranych!
Placek
Wielkie Braaaawo 🙂 Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7109869 Napisano: 18.07.2023 19:00:47 w Pomocy!!!!
tamtiram napisał(a):

Czy paragon z nipem jest zgodny z regulaminem? Chodzi mi dokładnie o loterie produktów E. Jeśli nic nie wpadnie to chociaż firmie się paragon przyda, a ceny nie male.

Paragon z NIPem do 450 zł brutto to faktura uproszczona. Nabywcą jest firma, której NIP widnieje na paragonie. Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7109383 Napisano: 17.07.2023 13:01:00 w Dziś nic nie wygrałem! To już było!
Serio? Nawet pasty do zębów? Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7109061 Napisano: 15.07.2023 13:14:36 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
mandarynka16 napisał(a):

Czy po wypełnieniu formularza laureata w maślance przychodzi jakieś potwierdzenie ? 
Zastanawiam się czy formularz przeszedł, bo jak wchodze w link to jest aktywny i mogę go wypełnić jeszcze raz

Tak Wyświetl w wątku >>

@gnieszk@

#7108584 Napisano: 13.07.2023 21:01:05 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
anialistopad napisał(a):

Ale tu nie jest moja wina,że skończył się papier w kasie . Jutro podejdę do nich i się dopytam. Niech sobie wyszukaja  paragon w systemie i sprawdza . Ja mam go w aplikacji i zielona kartkę . Zobaczymy co zrobi kierowniczka. Napisałam jeszcze do bok biedronki zobaczę co oni na to

No właśnie. Paragon nie został zgubiony, ani zniszczony przez Ciebie. To oni nie wydali Ci paragonu fiskalnego tylko zastępczy...więc ja bym się upierała przy fakturze. Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7108582 Napisano: 13.07.2023 20:59:18 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
zielonaszpilka napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

anialistopad napisał(a):

Słuchajcie mąż robił zakupy w Biedronce i między innymi lavazza,Bakoma,familijne na loterie i skończył się papier . Dostał paragon zastępczy na zielonej kartce. Do loterii jak domyślam się już nie nadaje ? A jeśli jutro podejdę do biedrony dadzą mi fv czy już za późno ?Mam jeszcze paragon w aplikacji ,ale na niego zagrać to raczej nie można czy się mylę ?

Na fakturę za późno, na taki paragon zastępczy też lepiej nigdzie nie grać, a co do paragonu w apce to już chyba trzebaby pytać każdego organizatora osobno emotka

Dlaczego na fakturę za późno?

Wydaje mi się, że teraz już nie wydają faktur na podstawie paragonów po dokonaniu zakupów, ale nie będę się upierać, musiałabym to sprawdzić.

To dotyczy jedynie przedsiębiorców. Do 450 zł paragon z NIPem jest fakturą uproszczoną. W przypadku wyższej kwoty może się to odbyć na zasadzie albo od razu faktury albo faktury do paragonu. Ale tylko jeśli paragon zawiera NIP nabywcy.
Oaoba fizyczna może wnioskować o fakturę imienną w ciągu 3 miesięcy
"Konsument (osoba fizyczna niebędąca podatnikiem), który jest nabywcą towarów lub usług, może żądać wystawienia faktury. Podatnik ma obowiązek wystawienia faktury, jeśli takie żądanie zostanie zgłoszone w ciągu 3 miesięcy, licząc od końca miesiąca, w którym dostarczono towar lub wykonano usługę"

A brak paragonu fiskalnego nie jest problemem? Ania może chcieć tej faktury na podstawie paragonu zastępczego albo paragonu z aplikacji?

Tego nie wiem, ale skoro Biedronka uważa ten zastępczy za równoważny (wydanie paragonu jest ich obowiązkiem, a wydali go zamiast fiskalnego) to i fakturę do niego powinni wystawić. Wyświetl w wątku >>