Pomocy!!!!

netka2000

#5944024 Napisano: 17.11.2014 17:33:55
spineczka napisał(a):

aneta81 napisał(a):

Czy ktoś się orientuje w sprawach darowizn? 2 lata temu dostałam darowiznę (kawalerkę) od rodziców. Teraz planujemy z mężem zakup większego mieszkania, ale nie chcemy sprzedawać kawalerki. Co w takiej sytuacji? Należy zapłacić podatek od darowizny i w jakiej wysokości?

Jak nie sprzedajecie kawalerki otrzymanej w darowiźnie to podatek was nie dotyczy.

W przypadku sprzedaży kawalerki przed upływem 5 lat od końca roku w którym utrzymano darowiznę należy zapłacić podatek w wysokości 19%,chyba że całość dochodu ze sprzedaży zostanie przeznaczona na cele mieszkaniowe w ciągu dwóch lat od końca roku w którym nieruchomość została sprzedana - min. pieniążki ze sprzedaży zostaną przeznaczone na zakup nowej - innej nieruchomości.

Zgadza się. Pod warunkiem, ze darowiznę zgłosiło się do US.
0 0

androm

#5944042 Napisano: 17.11.2014 17:57:00
netka2000 napisał(a):

spineczka napisał(a):

aneta81 napisał(a):

Czy ktoś się orientuje w sprawach darowizn? 2 lata temu dostałam darowiznę (kawalerkę) od rodziców. Teraz planujemy z mężem zakup większego mieszkania, ale nie chcemy sprzedawać kawalerki. Co w takiej sytuacji? Należy zapłacić podatek od darowizny i w jakiej wysokości?

Jak nie sprzedajecie kawalerki otrzymanej w darowiźnie to podatek was nie dotyczy.

W przypadku sprzedaży kawalerki przed upływem 5 lat od końca roku w którym utrzymano darowiznę należy zapłacić podatek w wysokości 19%,chyba że całość dochodu ze sprzedaży zostanie przeznaczona na cele mieszkaniowe w ciągu dwóch lat od końca roku w którym nieruchomość została sprzedana - min. pieniążki ze sprzedaży zostaną przeznaczone na zakup nowej - innej nieruchomości.

Darowizna była na pewno notarialnie robiona i notariusz powinien to zgłosić do Skarbówki.
0 0

aneta81

#5944045 Napisano: 17.11.2014 18:01:41
androm napisał(a):

netka2000 napisał(a):

spineczka napisał(a):

aneta81 napisał(a):

Darowizna była na pewno notarialnie robiona i notariusz powinien to zgłosić do Skarbówki.

Tak, notariusz zgłaszał.
Chodzi mi jeszcze o to, czy mój brat może mieszkać w takim mieszkaniu po kosztach opłat?
0 0

mkrzysiek

#5944049 Napisano: 17.11.2014 18:06:45
aneta81
Może bez obaw emotka
0 0

aneta81

#5944052 Napisano: 17.11.2014 18:10:07
Dzięki za odpowiedzi emotka )
0 0

netka2000

#5944057 Napisano: 17.11.2014 18:15:10
aneta81 napisał(a):

androm napisał(a):

netka2000 napisał(a):

spineczka napisał(a):

aneta81 napisał(a):

Tak, notariusz zgłaszał.
Chodzi mi jeszcze o to, czy mój brat może mieszkać w takim mieszkaniu po kosztach opłat?

Jeżeli sąsiedzi nie podkablują... W przeciwnym razie skarbówka policzy te koszty jako przychód i oby na tym sie skończyło.
0 0

Gość: spineczka

#5944072 Napisano: 17.11.2014 18:45:54
netka2000 napisał(a):

Jeżeli sąsiedzi nie podkablują... W przeciwnym razie skarbówka policzy te koszty jako przychód i oby na tym sie skończyło.

Jeśli brat będzie mieszał i opłacał koszty utrzymania mieszkania tj. czynsz do sp-ni/ wspólnoty + media, to nie powstanie przychód. Nie ma co się obawiać US, nie czepiaja się gdy w mieszkaniu mieszka najbliższa rodzina.Nie straszcie dziewczyny na zapas emotka
Urząd się zainteresuje, gdy mieszkanie faktycznie zostanie komuś wynajęte i z tego tytułu wynajmująca otrzymywać będzie dodatkowe pieniążki za najem... ale oczywiście najpierw musi sie US o tym dowiedzieć. Wtedy z tego co wiem za nieujawnione dochody grozi kara w wysokości 70% ukrytego dochodu i traktowane to jest jak przestępstwo skarbowe emotka
0 0

netka2000

#5944082 Napisano: 17.11.2014 19:03:30
spineczka napisał(a):

netka2000 napisał(a):

Jeśli brat będzie mieszał i opłacał koszty utrzymania mieszkania tj. czynsz do sp-ni/ wspólnoty + media, to nie powstanie przychód. Nie ma co się obawiać US, nie czepiaja się gdy w mieszkaniu mieszka najbliższa rodzina.Nie straszcie dziewczyny na zapas emotka
Urząd się zainteresuje, gdy mieszkanie faktycznie zostanie komuś wynajęte i z tego tytułu wynajmująca otrzymywać będzie dodatkowe pieniążki za najem... ale oczywiście najpierw musi sie US o tym dowiedzieć. Wtedy z tego co wiem za nieujawnione dochody grozi kara w wysokości 70% ukrytego dochodu i traktowane to jest jak przestępstwo skarbowe emotka

Znam przypadek z autopsji. Wynajęli mieszkanie rodzinie. US się dowiedział i wyszedł z założenia, że koszty stałe np. czynsz do spółdzielni i tak musiał by właściciel uiszczać, niezależnie od tego czy mieszkał czy nie mieszkał, więc skoro przestał je płacić to ta suma została mu w kieszeni, czyli uzyskał przychód i powinien to wykazać w PIT. Sprawa w toku.
0 0

#5944083 Napisano: 17.11.2014 19:08:17
netka2000 napisał(a):

Znam przypadek z autopsji. Wynajęli mieszkanie rodzinie. US się dowiedział i wyszedł z założenia, że koszty stałe np. czynsz do spółdzielni i tak musiał by właściciel uiszczać, niezależnie od tego czy mieszkał czy nie mieszkał, więc skoro przestał je płacić to ta suma została mu w kieszeni, czyli uzyskał przychód i powinien to wykazać w PIT. Sprawa w toku.

Dziwne... bo jesli np.
właścicielem mieszkania są moi rodzice,
ja jako córka mieszkam z nimi i to ja opłacam rachunki to tez US uzna to za dochód moich rodziców emotka

Myślę, że w opisanym przez Ciebie przypadku "było" coś więcej emotka

W przypadku gdy w mieszkaniu zamieszkuje najbliższa rodzina to mamy tu do czynienia z użyczeniem. emotka

Charakterystyczną cechą użyczenia jest więc szeroko rozumiana nieodpłatność - osoba biorąca rzecz w użytkowanie nie może ponosić z tego tytułu żadnych kosztów, z wyjątkiem kosztów eksploatacyjnych. Do dopuszczalnych kosztów utrzymania użyczonego lokalu można więc zaliczyć np. opłaty za wywóz śmieci, rachunki za zużycie wody oraz gazu, wydatki związane z drobnymi remontami, różne opłaty administracyjne (czynsz).

Czy umowa użyczenia jest wolna od podatku?

Tak - jeśli biorącym jest członek najbliższej rodziny i zostały spełnione określone warunki. Zgodnie z art. 21 ust. 1 pkt 125 ustawy o PIT, takim zwolnieniem są objęte osoby zaliczone do I i II grupy podatkowej. Mówiąc innymi słowy, biorący nie zapłaci podatku, o ile łączy go z użyczającym bliski stopień pokrewieństwa.
0 0

androm

#5944088 Napisano: 17.11.2014 19:21:13
Aneto, nie martw się. Użyczenie lokalu mieszkalne (cechą użyczenia jest nieodpłatność) bratu (1. stopień pokrewieństwa) jest zwolnione z podatku. Taką umowę można zawrzeć w formie ustnej lub pisemnej.
0 0

#5944090 Napisano: 17.11.2014 19:24:37
androm napisał(a):

Aneto, nie martw się. Użyczenie lokalu mieszkalne (cechą użyczenia jest nieodpłatność) bratu (1. stopień pokrewieństwa) jest zwolnione z podatku. Taką umowę można zawrzeć w formie ustnej lub pisemnej.

oooo, własnie to też doczytałam w necie emotka
Wiedziałam, że podatku od tego nie ma, ale nie byłam pewna... bo niestety w tych przepisach specjalizuje się okazjonalnie.

emotka
0 0

aneta81

#5944214 Napisano: 18.11.2014 06:46:49
Dzięki za odpowiedzi. Wszystkie te sprawy z US spędzają mi sen z powiek... Nie mogę spać w nocy, a jak już śpię, to mam koszmary... Teraz zastanawiam się, czy warto kupować mieszkanie... a jestem zmuszona, bo rodzina się powiększa...
0 0

#5944295 Napisano: 18.11.2014 11:50:42
Jako, że po kilku latach wracam do konkursów i mam zaległości wiedzowe emotka ...

mam pytanie odnośnie zaproszeń na przepremierowe pokazy filmów w cinema z konkursu RMFMaxxx

jak wygląda kwestia miejsc na pokazie?
czy przed pokazem trzeba odebrać bilety z numerowanym miejscem czy może wpuszczają do sali wszystkich zaproszonych i miejsca zajmowane są w stylu "kto pierwszy ten lepszy" ??

0 0

alamak

#5944299 Napisano: 18.11.2014 11:52:41
Kto pierwszy ten lepszy emotka
0 0

#5944301 Napisano: 18.11.2014 11:54:58
alamak napisał(a):

oooooooooj! zapowiada się dziś ostra walka o miejsca emotka
trzeba się wybrać wcześniej do kina i powalczyć...

Dziękuję za odpowiedź emotka
0 0

dolly

#5944420 Napisano: 18.11.2014 14:30:45
spineczka napisał(a):

alamak napisał(a):

oooooooooj! zapowiada się dziś ostra walka o miejsca emotka
trzeba się wybrać wcześniej do kina i powalczyć...

Dziękuję za odpowiedź emotka

jeszcze nie widzialam, by ktos walczyl o miejsce, albo rzucal sie do sali jak na promocjach biedronki, ale zawsze mozesz byc pierwsza emotka
0 0

bridget

#5944979 Napisano: 19.11.2014 12:04:57
pomocy! moj mały szkodnik wrzucił mi pilota do wanny z woda, da sie cos zrobic? na obecna chwile nie dziala:(
0 0

Gość: mikki85

#5944982 Napisano: 19.11.2014 12:11:14
bridget napisał(a):

pomocy! moj mały szkodnik wrzucił mi pilota do wanny z woda, da sie cos zrobic? na obecna chwile nie dziala:(

kupić nowy
0 0

koper

#5944984 Napisano: 19.11.2014 12:11:25
bridget napisał(a):

Trzeba go dobrze osuszyć, może będzie działał...

Ja bym wrzuciła do miseczki z ryżem- ryż dobrze wyciąga wilgoć, na mój telefon kiedyś pomogło.
0 0

bridget

#5944985 Napisano: 19.11.2014 12:14:26
koper napisał(a):

bridget napisał(a):

Trzeba go dobrze osuszyć, może będzie działał...

Ja bym wrzuciła do miseczki z ryżem- ryż dobrze wyciąga wilgoć, na mój telefon kiedyś pomogło.

dzieki juz robie uhuuh nawet kanału nie moge przełaczyc emotka emotka
0 0