Pomocy!!!!

merynosek

#5935961 Napisano: 27.10.2014 18:47:59
Może dość infantylne pytanie, ale zapytam :-D Czy można sprawdzić w jakiś magiczny sposób od kogo dostało się anonimowy prezent na nk? (Znam znaczenie słowa anonimowy, jakby co emotka ) emotka
0 0

constanza

#5935984 Napisano: 27.10.2014 19:53:08
Ja tez znam znaczenie slowa opcjonalnie ale jak rozumiecie taki zapis. Przemiot jest w zestawie z częścią A. Opcjonalnie czesci B i C. Ja mam wybor czy sklep dołącza je jak leci? Zależało mi na czesci A dostalam B i tak sie zastanawiam czy ja zle odczytałam czy sklep mi wcisnal cos innego niz chcialam emotka
0 0

Gość: gocha28

#5938303 Napisano: 01.11.2014 18:54:37
może ktoś z Was wie czy na necie można gdzieś pooglądać film TOMEK I JA (After Thomas) ? szukam szukam ale nic emotka
0 0

serene

#5939889 Napisano: 05.11.2014 19:42:03
Czy jest tu ktoś, kto miał przyjemność wnosić o odszkodowanie do Poczty Polskiej o odszkodowanie za zagubienie listu poleconego?

Jakiś czas temu wysłałam list o znacznej wartości- no i niestety zaginął...
Jutro jadę na Pocztę z potwierdzeniem nadania i nie wiem czego mam się spodziewać emotka emotka emotka
0 0

aneta411

#5939890 Napisano: 05.11.2014 19:46:54
serene napisał(a):

Czy jest tu ktoś, kto miał przyjemność wnosić o odszkodowanie do Poczty Polskiej o odszkodowanie za zagubienie listu poleconego?

Jutro jadę na Pocztę z potwierdzeniem nadania i nie wiem czego mam się spodziewać emotka emotka emotka

Ja. Ale osobiste zgłoszenie nic nie dało, wysłałam reklamację, załączyłam ksero potwierdzenia nadania i po dłuuuuugim czasie dostałam odpowiedź pozytywną.... Odszkodowanie to były jakieś grosze (kilka lat temu).
0 0

rettib

#5939891 Napisano: 05.11.2014 19:49:53
serene napisał(a):

Nie powinno być problemu. Wypełnisz taki dokument/druczek, określisz dane i wartość przedmiotu (z tego co pamiętam). Poczta przyjmie reklamację, i niedługo później zapuka do Ciebie listonosz z pieniążkami. emotka

Moja przesyłka (znaczy mojej Cioci, ale ja słałam) nie doszła, ale nie określałam jej wartości przy wysyłaniu (dopiero przy reklamacji) - i dostałam ponad 100 zł. Pewnie przy przesyłkach o określonej wartości jest inaczej i dostaje się więcej. emotka

Dodam, że było to niecały rok temu.
0 0

benasia

#5939895 Napisano: 05.11.2014 19:53:47
a jak jest z reklamacjami listów które idą za długo - próbował ktoś i co można wskórać?
0 0

ziolko

#5939896 Napisano: 05.11.2014 19:57:23
rettib napisał(a):

serene napisał(a):

Nie powinno być problemu. Wypełnisz taki dokument/druczek, określisz dane i wartość przedmiotu (z tego co pamiętam). Poczta przyjmie reklamację, i niedługo później zapuka do Ciebie listonosz z pieniążkami. emotka

Moja przesyłka (znaczy mojej Cioci, ale ja słałam) nie doszła, ale nie określałam jej wartości przy wysyłaniu (dopiero przy reklamacji) - i dostałam ponad 100 zł. Pewnie przy przesyłkach o określonej wartości jest inaczej i dostaje się więcej. emotka

za polecony jest określona maksymalna wartość, 50x traktowanie listu jako poleconego, czyli 2,20 zł, więc razem 110, plus koszty przesyłki.
0 0

bloomcia

#5940091 Napisano: 06.11.2014 12:19:25
Pomóżcie! Szukam piosenki na teledysk ślubny. Bardzo podoba mi się ta z hobbita: Ed Sheeran - Give me love, ale wydaje mi się że tekst tak nie bardzo po tłumaczeniu. Że to jest taka rozpaczliwa prośba o miłość.

Czy może się wypowiedzieć ktoś kto lepiej zna angielski i napisać czy się nadaje?

Mój TŻ chce Beyonce - Halo, ale ja bardziej wolę coś w klimacie pierwszej propozycji...
0 0

serene

#5940093 Napisano: 06.11.2014 12:28:02
ziolko napisał(a):

rettib napisał(a):

serene napisał(a):

za polecony jest określona maksymalna wartość, 50x traktowanie listu jako poleconego, czyli 2,20 zł, więc razem 110, plus koszty przesyłki.

Dziękuję za pomoc. Byłam na poczcie-nikt nic nie wie. Będę reklamowała.
0 0

agusia147

#5940483 Napisano: 07.11.2014 07:16:57
ace napisał(a):

Mam problem z lapkiem emotka Jakiś miesiąc temu zaczął mi wydawać dziwne dźwięki... Tzn może nie dziwne - bo dźwięk błedu systemowego, ale chodzi o to że wydaje je cały czas (tzn gdy coś przetwarza np oglądam film, ładuję stronę w necie itp to z różną częstotliwością się odzywa. co pare-paredziesiąt sekund). Problem zlikwidowałam (a raczej ukryłam) poprzez wyłączenie dźwieków systemowych i przez to zapomnałam o problemie... Tyle, że teraz doszło mi jeszcze miganie ekranu... W takich samych sytuacjach jak dźwięk... Czy ktoś się z tym spotkał? Może wiecie jak rozwiązać taki problem? Tzn czy mogę to załatwic jakoś sama czy nie obejdzie się bez serwisu? Wspomnę, że laptop ma już ok 7lat. Czas pewnie wymienić go, ale kasy nie mam więc póki co muszę go reanimować emotka Nie szykuje się może jakiś konk gdzie można wygrać lapka?
Z góry dziękuję za pomoc emotka

Ja bym już robiła backup danych na innym dysku, żeby ich nie stracić jak komputer padnie, a dysk ci padnie bankowo w niedługim czasie skoro już ci terkocze (rozumiem, że w momencie odczytu lub zapisu, czyli jak pracuje). Z objawów to już kwestia czasu aż padnie na amen i dane pójdą się... A odzyskiwanie danych z padniętego dysku to już grube tysiące złotych...
0 0

slavek

#5940484 Napisano: 07.11.2014 07:24:34
prawdopodobnie z dyskiem wszystko w porządku - pewnie wystarczy przeinstalowanie systemu
0 0

warcik

#5942185 Napisano: 12.11.2014 14:00:12
Szukam osób, które do końca roku planują zakup farb, tapet, kafelków, paneli itp. Pilne.
0 0

rettib

#5942419 Napisano: 12.11.2014 21:19:27
Help - czy da się coś zrobić, żeby na trnd dostać zaproszenie do testowania?
Mój Tato próbuje, zarejestrował się, komentował nową kampanię, wyrażał chęć i nic, formularza nie widać. A jutro kończy się w ogóle zgłaszanie.
0 0

joan

#5943337 Napisano: 15.11.2014 13:05:34
Szukam kogoś, kto w 2-3 zdaniach wyjaśni mi, jak prawidłowo założyć konto na Spotify ORAZ aktywować wygrany abonament emotka
0 0

witegz

#5943648 Napisano: 17.11.2014 07:28:54
joan napisał(a):

Szukam kogoś, kto w 2-3 zdaniach wyjaśni mi, jak prawidłowo założyć konto na Spotify ORAZ aktywować wygrany abonament emotka

To ja proszę o to samo. Nijak nie wiem gdzie go wklepać emotka
0 0

joan

#5943667 Napisano: 17.11.2014 10:10:24
witegz napisał(a):

joan napisał(a):

To ja proszę o to samo. Nijak nie wiem gdzie go wklepać emotka

Odkryłam Amerykę, więc zapodaję dla potomnych:

"Jak prawidłowo aktywować wygrany kod Spotify premium?"
1) wchodzisz na stronę www.spotify.com/redeem - w przeglądarce adres nieco się zmieni, to ok
2) pojawia się formularz rejestracyjny Spotify, wypełniasz go,
3) zostajesz zarejestrowany, a po lewej stronie ukazuje się pole, gdzie należy wpisać wygrany kodzik,
4) wyskakuje informacja, że kod jest prawidłowy, jego wartość to X, a dotyczy usługi bla bla bla; potwierdzasz,
5) Twoje konto Spotify premium zostaje aktywowane emotka
0 0

aneta81

#5943870 Napisano: 17.11.2014 14:56:45
Czy ktoś się orientuje w sprawach darowizn? 2 lata temu dostałam darowiznę (kawalerkę) od rodziców. Teraz planujemy z mężem zakup większego mieszkania, ale nie chcemy sprzedawać kawalerki. Co w takiej sytuacji? Należy zapłacić podatek od darowizny i w jakiej wysokości?
0 0

Gość: spineczka

#5943893 Napisano: 17.11.2014 15:38:58
aneta81 napisał(a):

Czy ktoś się orientuje w sprawach darowizn? 2 lata temu dostałam darowiznę (kawalerkę) od rodziców. Teraz planujemy z mężem zakup większego mieszkania, ale nie chcemy sprzedawać kawalerki. Co w takiej sytuacji? Należy zapłacić podatek od darowizny i w jakiej wysokości?

Jak nie sprzedajecie kawalerki otrzymanej w darowiźnie to podatek was nie dotyczy.

W przypadku sprzedaży kawalerki przed upływem 5 lat od końca roku w którym utrzymano darowiznę należy zapłacić podatek w wysokości 19%,chyba że całość dochodu ze sprzedaży zostanie przeznaczona na cele mieszkaniowe w ciągu dwóch lat od końca roku w którym nieruchomość została sprzedana - min. pieniążki ze sprzedaży zostaną przeznaczone na zakup nowej - innej nieruchomości.
0 0

constanza

#5943979 Napisano: 17.11.2014 17:05:23
Czy ktos z Was mial podcinane wedzidelko wargi górnej (Ew. dolnej)?
Mialam podciete to nad zebami ponad tydzien temu, szwy zdjęte w sobote. Wszystko bylo w porzadku ale od zdjeica szwow gdy np. robie dziubek albo sie szeroko usmiechem czuje lekki bol w tym miejscu jakby ciągnęła sie skora. Ciezko to opisac emotka chcialam zapytac tych co mieli taki zabieg czy po zdjeciu szwow odczuwali jakis dyskomfort w miejscu zabiegu?nie wiem czy to normalne. Lekarz bedzie za 2 tyg emotka
0 0