Pomocy!!!!

bridget

#5716784 Napisano: 10.08.2013 15:45:03
szakal007 napisał(a):

co oznacza litera W w numerze paragonu?
bo mam przykladowo cos takieg:
W123456
Czy w konkursach gdzie wpisuje się nr paragonu tą literę a później ciag cyfer mam wstawić??

ja miałam tak w dino wpisywałam z W
0 0

Gość: koza.k90

#5716787 Napisano: 10.08.2013 15:49:08
ale najczęściej agencje przymykają oko na to nieszczęsne W

ma być przecież numer paragonu, a numer to ciąg cyfr

kiedyś ktoś pisał, że agencja Hart Smart anulowała nagrodę z ABC za brak tego W, ale to nie całkiem prawda, bo ja też często mam W na paragonie, nigdy w esku go nie wpisuję i nagrody dostaję
0 0

Gość: szakal007

#5716792 Napisano: 10.08.2013 15:55:49
dobra, ale chyba lepiej wpisać niż nie.
Za wpisanie w razie wygranej nagroda musi być przyznana, a tak to rożnie może byc emotka

dzięki za odp !
0 0

#5716795 Napisano: 10.08.2013 15:58:58
szakal007, to już Twój wybór

ale są też loterie, gdzie nie przyjmie żadnych liter - tylko same cyfry

zdarza się, że ludzie wykorzystują to W - wysyłają eski z nim i bez niego
0 0

efelinkaaa

#5717197 Napisano: 11.08.2013 20:10:22
Proszę o pomoc kogoś, kto w firmie korzysta z konta prywatnego (niekomercyjnego)...
Muszę rano zanieść druk CEIDG i nie wiem, w którą rubrykę wpisać numer konta ;(

są dwie opcje:
a) rachunek bankowy związany z prowadzeniem działalności gospodarczej
b) osobisty rachunek bankowy (niezwiązany z prowadzeniem dg)

W jednym miejscu słyszę jedno, w drugim drugie i już sama nie wiem! Pani w UM mówi b, na infolinii mówią a... kurde no emotka

a ja sama nie wiem jak interpretować to wszystko: związany z prowadzeniem dg - czy to chodzi o to, że konto jest komercyjne i zarejestrowane na firmę czy nieważne jakie to konto, ale z tego korzystam w firmie... Pomocy, proszę ;( Jesli się ktoś zna, proszę o podpowiedź!
0 0

agusia147

#5717221 Napisano: 11.08.2013 20:59:15
efelinkaaa napisał(a):

Proszę o pomoc kogoś, kto w firmie korzysta z konta prywatnego (niekomercyjnego)...
Muszę rano zanieść druk CEIDG i nie wiem, w którą rubrykę wpisać numer konta ;(

są dwie opcje:
b) osobisty rachunek bankowy (niezwiązany z prowadzeniem dg)

W jednym miejscu słyszę jedno, w drugim drugie i już sama nie wiem! Pani w UM mówi b, na infolinii mówią a... kurde no emotka

a ja sama nie wiem jak interpretować to wszystko: związany z prowadzeniem dg - czy to chodzi o to, że konto jest komercyjne i zarejestrowane na firmę czy nieważne jakie to konto, ale z tego korzystam w firmie... Pomocy, proszę ;( Jesli się ktoś zna, proszę o podpowiedź!

Podajesz tylko i wyłącznie numer konta firmowego!! Mi koleś w urzędzie miasta jak rejestrowałam firmę powiedział, żebym nie podawała prywatnego, bo takie info idzie do różnych innych urzędów, a po co mają mieć wgląd?

Rachunek związany z prowadzeniem dg to inaczej mówiąc rachunek zarejestrowany firmowy, z którego będziesz robiła przelewy do ZUS i US i na które będą przychodziły "dochody".
0 0

efelinkaaa

#5717231 Napisano: 11.08.2013 21:27:19
No dobra, ale to nie jest rachunek typowo firmowy, ale prywatny, na moje imię i nazwisko. Bez opłat, darmowy, skierowany do osób prywatnych - nie firm (uprzedzę pytanie - bank nie robi problemu, aby wykorzystywac go w inny sposób emotka ). I ja zamierzam wykorzystać go jako firmowy emotka
Stąd moje pytanie, gdzie to wpisać? emotka
0 0

#5717237 Napisano: 11.08.2013 21:40:50
efelinkaaa, ale Ty już masz działalność i jedynie zmieniasz pewne dane - w tym również nr konta

to raczej na początku, gdy ubiegasz sie o dotacje, stawiają różne wymagania i weryfikują

agusia, ale urzędy nie mogą mieć wglądu na Twoje konto
chyba tylko skarbówka podczas jakiejś kontroli

więc ja bym nie panikowała
wiele osób korzysta z konta prywatnego na potrzeby działalności
0 0

efelinkaaa

#5717241 Napisano: 11.08.2013 21:46:09
Czyli podmienić je z tamtym, tak?

koza - wpis w ceidg jest zgłoszeniem do zusu/krusu, urzędu skarbowego - ot, wszystko w jednym okienku emotka Cokolwiek tam zmienię w mojej firmie przekazywane jest dalej do wszystkich zainteresowanych instytucji emotka
0 0

#5717244 Napisano: 11.08.2013 21:49:35
podmienić albo dalej szukać lepszego banku
0 0

efelinkaaa

#5717250 Napisano: 11.08.2013 21:53:29
koza.k90 napisał(a):

mam trochę mało czasu, muszę rano zapierniczać do um, a potem przed 9 (po aktualizacji) opłacić zus emotka
0 0

slavek

#5717251 Napisano: 11.08.2013 21:56:56
Czy ktoś mi powie jak zrobić by adres www w stopce był odnośnikiem? Dodam, że próbowałem [ url ] [ / url ] i nie zadziałało emotka
0 0

agusia147

#5717265 Napisano: 11.08.2013 22:34:26
efelinkaaa napisał(a):

koza.k90 napisał(a):

mam trochę mało czasu, muszę rano zapierniczać do um, a potem przed 9 (po aktualizacji) opłacić zus emotka

Rachunki w banku otwiera się teraz w kilka minut. Ja bym mimo wszystko nie mieszała prywatnego konta z firmowym.
0 0

Gość: swibek

#5717268 Napisano: 11.08.2013 22:39:48
slavek napisał(a):

Czy ktoś mi powie jak zrobić by adres www w stopce był odnośnikiem? Dodam, że próbowałem [ url ] [ / url ] i nie zadziałało emotka

jeśli to ten adres co masz w stopce obecnie to oprócz tych nawiasów URL musisz wpisac przed www to słynne http:// (lub https// ) i powinno zadziałać! emotka
emotka
0 0

efelinkaaa

#5717270 Napisano: 11.08.2013 22:43:51
agusia147 napisał(a):

efelinkaaa napisał(a):

koza.k90 napisał(a):

Rachunki w banku otwiera się teraz w kilka minut. Ja bym mimo wszystko nie mieszała prywatnego konta z firmowym.

ale to nie jest moje konto osobiste, takie do celów prywatnych typu: opłaty za przedszkole i wpłata za sprzedane dresy po synku emotka od tego mam inne.

To konto to tylko produkt niekomercyjny banku: bezpłatny, z darmowwymi przelewami i kartą. I chciałabym je wykorzystać TYLKO do celów firmowych emotka Założyłam je kiedyś jako pomocnicze przy firmowym, żeby móc w banku wpłacać/wypłacać pieniądze bez prowizji (i potem je np. przelewać na firmowe).

Nikt w żadnej ustawie nie narzuca, żeby konto było z półki "dla firm", ma być po prostu rachunek bankowy, nieważne czy to konto studenckie czy dla przedsiębiorstwa emotka Jakieś "ale" może mieć jedynie bank..

Tylko zastanawiam się czy twórca druku ceidg nie dokonał takiego podziału, na firmowe i nie firmowe ;/ Stąd moje pytanie gdzie ten numer wpisać ;/
0 0

Gość: hittmanka

#5717278 Napisano: 11.08.2013 23:02:11
nie wiem z czym masz problem... jak sama napisałaś "są dwie opcje:
b) osobisty rachunek bankowy (niezwiązany z prowadzeniem dg)"
to albo związany albo niezwiązany... nikt poza Tobą tego na forum nie wie emotka
0 0

agusia147

#5717279 Napisano: 11.08.2013 23:04:21
efelinkaaa napisał(a):

agusia147 napisał(a):

efelinkaaa napisał(a):

koza.k90 napisał(a):

ale to nie jest moje konto osobiste, takie do celów prywatnych typu: opłaty za przedszkole i wpłata za sprzedane dresy po synku emotka od tego mam inne.

To konto to tylko produkt niekomercyjny banku: bezpłatny, z darmowwymi przelewami i kartą. I chciałabym je wykorzystać TYLKO do celów firmowych emotka Założyłam je kiedyś jako pomocnicze przy firmowym, żeby móc w banku wpłacać/wypłacać pieniądze bez prowizji (i potem je np. przelewać na firmowe).

Nikt w żadnej ustawie nie narzuca, żeby konto było z półki "dla firm", ma być po prostu rachunek bankowy, nieważne czy to konto studenckie czy dla przedsiębiorstwa emotka Jakieś "ale" może mieć jedynie bank..

Tylko zastanawiam się czy twórca druku ceidg nie dokonał takiego podziału, na firmowe i nie firmowe ;/ Stąd moje pytanie gdzie ten numer wpisać ;/

Niby do celów firmowych, ale zapewne nadawcą przelewów w takim wypadku nie będzie firma, tylko ty - tak jak osoba prywatna z imienia i nazwiska. Więc to będzie chyba ta druga opcja. Ale najlepiej będzie jak zapytasz w UM przy składaniu wniosku CEIDG.
0 0

efelinkaaa

#5717281 Napisano: 11.08.2013 23:07:53
hittmanka napisał(a):

nie wiem z czym masz problem... jak sama napisałaś "są dwie opcje:
b) osobisty rachunek bankowy (niezwiązany z prowadzeniem dg)"
to albo związany albo niezwiązany... nikt poza Tobą tego na forum nie wie emotka

No właśnie z tym, że każdy twierdzi coś innego emotka
Gdzie nie spytam, to inna rada emotka W UM kazali wpisać jako rachunek osobisty (bo jest zarejestrowany na osobę - nie na firmę), na infolinii jako firmowy, ale kazali dopytać w skarbówce, w biurze rachunkowym też kierowali się w stronę osobistego... Normalnie gdzie nie pójdę to mówią coś innego emotka i weź tu bądź mądry emotka

Ja wiem, że moje pytanie może być banalne dla niektórych, ale ja tak bardzo nie chcę kolejny raz być wzywana do Skarbówki, bo nie dopełniłam jakiś formalności, coś źle wpisałam lub czegoś nie zrobiłam emotka Dlatego zadałam tutaj pytanie, jest tu sporo osób, które prowadzą firmy, może przechodzili przez aktualizację danych i numeru konta...
0 0

Gość: hittmanka

#5717286 Napisano: 11.08.2013 23:22:17
ja firmy nie mam i nie znam tych druków ale zawsze "trzymam się" logiki i tak wypełniam papiery żeby w razie draki logicznie wytłumaczyć swój sposób myślenia emotka
najlepszym rozwiązaniem byłoby jednak założenie konta typowo firmowego ale jeżeli to nie wchodzi w grę to musisz dopytać emotka
ja osobiście (i pewnie błędnie) wpisałabym związany z prowadzeniem działalności skoro do prowdzenia tej działalności będzie wykorzystywany...
0 0

#5717295 Napisano: 11.08.2013 23:46:07
agusia147 napisał(a):

efelinkaaa napisał(a):

koza.k90 napisał(a):

ale o ile dobrze rozumiem efelinkaaa ma problem z kolosalnymi opłatami za typowe konto firmowe

praktycznie za każdą operację płacisz

i potraktowanie konta bezpłatnego jako firmowego ma ratować finanse firmy - zwłaszcza na starcie i rozruchu
0 0