Pomocy!!!!

slavek

#5717667 Napisano: 12.08.2013 15:45:55
swibek napisał(a):

slavek napisał(a):

Czy ktoś mi powie jak zrobić by adres www w stopce był odnośnikiem? Dodam, że próbowałem [ url ] [ / url ] i nie zadziałało emotka

jeśli to ten adres co masz w stopce obecnie to oprócz tych nawiasów URL musisz wpisac przed www to słynne http:// (lub https// ) i powinno zadziałać! emotka
emotka

Dziękuję za pomoc! emotka
0 0

agusia147

#5717829 Napisano: 12.08.2013 17:35:42
koza.k90 napisał(a):

agusia147 napisał(a):

efelinkaaa napisał(a):

koza.k90 napisał(a):

podmienić albo dalej szukać lepszego banku

mam trochę mało czasu, muszę rano zapierniczać do um, a potem przed 9 (po aktualizacji) opłacić zus emotka

Rachunki w banku otwiera się teraz w kilka minut. Ja bym mimo wszystko nie mieszała prywatnego konta z firmowym.

ale o ile dobrze rozumiem efelinkaaa ma problem z kolosalnymi opłatami za typowe konto firmowe

praktycznie za każdą operację płacisz

i potraktowanie konta bezpłatnego jako firmowego ma ratować finanse firmy - zwłaszcza na starcie i rozruchu

Ja mam w Idea Banku - nie płacę za przelewy i opłat żadnych nie ma prócz prowizji, która jest ściągana z konta w wysokości 4,99 za tzw. kartę debetową do rachunku firmowego. Konto takie sobie bo brak mi tam przelewów natychmiastowych, ale przynajmniej za darmo.
0 0

ace

#5718749 Napisano: 13.08.2013 19:55:09
Hej.

Czy jest tu może jakiś prawnik? Albo ktoś kto miał podobny problem i może mi poradzić?
Firma która była winna mi kasę ogłosiła upadłość. Dostałam od nich list, że jeśli mam jakieś roszczenia to mam je zgłosić do sądu w przeciągu 1 mies. od ogłoszenia upadłości w monitorze sądowym i gospodarczym. Ogłoszone to zostało 25 czerwca. Ja list dostałam kilka dni przed upływem tego miesiąca. Niestety mam dosc tej firmy więc list otworzylam dopiero po tyg czyli po terminie... W tym ogłoszeniu piszą, żę wierzytelności zgłoszone po terminie będą rozpatrywane na koszt wierzyciela. I stąd zmoje pytanie. Ile takie rozpatrzenie kosztuje? I jaka jest szansa, że odzyskam w takim wypadku kase (tzn czy wogóle bedzie mi sie oplacało to zgłaszać teraz?). A druga sprawa bo w tym liście mam napisane, że "wierzyciel osobisty upadłego, który chce uczestniczyć w postępowaniu upadłościowym, jeśli niezbędne jest ustalenie jego wierzytelności, powinien w terminie oznaczonym w postanowieniu o ogłoszeniu upadłości zgłosić sędziemu-komisarzowi swoją wierzytelność" - czy w moim przypadku jak miałam podpisaną umowę o dzieło i umowę zlecenie jest niezbędne ustalenie mojej wierzytelnośći?? Bo jak dla mnie to oni chyba wiedza doskonale że są mi winni kasę?
Już mam dość tej firmy, i chce zamknąc ten rozdział - tylko nie wiem czy lepiej nie tracić nerwó i dać sobie spokój czy walczyć o swoje?
0 0

dolly

#5718757 Napisano: 13.08.2013 20:07:25
Ace, jak ogłosiła upadłość, to na nic bym nie liczyła i z pewnością nie jest to warte nerwów. No chyba, ze suma jest dość wysoka. A, no i prawnikiem nie jestem, także może jednak sa jakieś kruczki by cos odzyskać...
0 0

ace

#5718765 Napisano: 13.08.2013 20:21:53
Dzięki Dolly emotka No właśnie nie wiem czy mam po co jeszcze inwestować kasę i tracić włosy z głowy (bo już z tych nerwów chyba wypadają mi jak przy chemii). No winni są 2500 emotka Właśnie podobno pierwsi w kolejce do odzyskania kasy są pracownicy - tylko ja jez bylam taki pracownik na umowe o dzielo i umowe zlecenie...
0 0

dolly

#5718919 Napisano: 14.08.2013 00:34:54
Hmmm... próbuje sobie przypomnieć jaka byla sytuacja ze znajomą, Ona własnie miala umowe zlecenie i nie pamietam czy jak poszla do PIP, to czy czasem nie powiedziala ze nie jest chroniona, ale palca nie dam sobie obciąć bo to było kilka lat wstecz. Zresztą jak wiadomo, przepisy sie zmieniają non-stop. a własnie, najlepiej zadzwoń do Państwowej Inspekcji Pracy i podpytaj, Oni udzielają informacji telefonicznej i bedziesz wiedziała na czym stoisz.
Ja uważam, że czasami lepiej odpuścić, by nerwów nie tracić, choc za jakiś czas możesz sobie przypomnieć sytuacje i pomysleć, że szkoda, że nie miałaś więcej siły by walczyć. Wszystko zależy od człowieka.
0 0

Gość: hittmanka

#5718927 Napisano: 14.08.2013 05:39:53
a ja bym spróbowała odzyskać... myślę, że to będzie ciągnąć się miesiącami ale nie będzie zbyt uciążliwe, przecież jak się złoży dokumenty to potem pozostaje tylko czekać... a 2500 to wcale nie mała kasa ...

ps. a za kilka miesięcy wpis w MDW ... to by była prawdziwa wygrana emotka emotka
0 0

joan

#5718937 Napisano: 14.08.2013 08:28:47
ace napisał(a):

Dzięki Dolly emotka No właśnie nie wiem czy mam po co jeszcze inwestować kasę i tracić włosy z głowy (bo już z tych nerwów chyba wypadają mi jak przy chemii). No winni są 2500 emotka Właśnie podobno pierwsi w kolejce do odzyskania kasy są pracownicy - tylko ja jez bylam taki pracownik na umowe o dzielo i umowe zlecenie...

Pierwsze w kolejce są chyba podmioty typu ZUS, US, sąd itp. Potem ewentualnie pracownicy i komercyjni wierzyciele.
0 0

ace

#5718948 Napisano: 14.08.2013 08:43:17
dolly
No właśnie wiem, że mnie nie chroni nic emotka Moja kolezanka miala w tej samej firmie tak ze jej nie wyplacili po odejsciu 2 pensji zaległych to wystarczylo że postraszyła ich inspekcja z PiPu i podzialalo. A ja nawet nie moglam ich czyms takim zastraszac emotka
Właśnie najważniejsze to musze po prostu podjac decyzje że walczę i czy odpuszczam. ALe chce wiedzieć która z nich będzie najbrozsądniejsza. Bo jeśli mam szanse odzyskac kasę to moge nawet zainwestowac by tak sie stalo, ale jesli szanse są nikłe to nie ma co. DLatego może ktoś wie ile takie rozpatrzenie wierzytelności koszttuje?
Albo tak jak piszesz zadzwonię do PiPu to może mi podpowiedzą emotka

hittmanka
Oj to by była wygrana.
A najlepsze jest że właściciele tej firmy słyną z tego, że pogrążają kolejne firmy - to ich już 3. Kupują isteniejącą dobrze prosperującą firmę i wyciskają z niej ostatnie soki i ogłaszają upadłość... Taki sobie sposób znaleźli na robienie kasy... Najgorsze że polskie prawo na to pozwala emotka

joan
No tak wiadomo, że Państwo musi swoje odzyskać emotka Kolejni w kolejce są pracownicy. Dlatego jakieś inne firmy , banki itp próbują odzyskać co ich jeszcze przed upadłością - bo po ogłoszeniu upadłośći juz maja bardzo marne szanse...

Dzięki dziewczyny emotka
0 0

Gość: jola1970

#5719001 Napisano: 14.08.2013 09:59:24
kto mi napisze czy taki laptop jest dobry samsong 500GB 4GB PROCESOR AMID DUAL-CORE E2-2000-1,75 GHZ KARTA GR AMD RADEON HD 7340 CENA 1599
0 0

dolly

#5719128 Napisano: 14.08.2013 11:48:30
hittmanka napisał(a):

a ja bym spróbowała odzyskać... myślę, że to będzie ciągnąć się miesiącami ale nie będzie zbyt uciążliwe, przecież jak się złoży dokumenty to potem pozostaje tylko czekać... a 2500 to wcale nie mała kasa ...

ps. a za kilka miesięcy wpis w MDW ... to by była prawdziwa wygrana emotka emotka

Hittmanka, no własnie niekoniecznie- jak dojdzie do sprawy w sądzie, to sa to i nerwy i koszta. Ja w żadnym wypadku, nie próbuję kogoś przekonac do swoich racji, tylko wypowiadam swoje zdanie. Koleżanka poszła do sądu- miała większą kwote do odzyskania- wygrała- i to była Jej satysfakcja, bo kasy starczyło akurat na prawnika. Ta satysfakcja dla Niej była cenniejsza od tej kasy, ale jeżeli miałaby patrzeć na to ile odzyska to by sie nie opłaciło.
0 0

ankasss

#5719143 Napisano: 14.08.2013 12:00:40
odnośnie odzyskiwania kasy moja koleżanka miała nie wypłacone 6000 zł zaległej pensji, zgłosiła sprawę do sądu, wygrała, nastepnie udała się do frimy windykacyjne, żeby ściągnęli ta kasę. niestety cały majątek właściciele przepisali na córkę i kasy nie ma szans odzyskac.
0 0

ace

#5719186 Napisano: 14.08.2013 12:56:51
to na co pozwala polskie prawo to jakaś masakra. Wielcy właściciele a jak przyjdzie co do czego nie mają nic...
0 0

ankasss

#5719214 Napisano: 14.08.2013 13:32:16
ace napisał(a):

to na co pozwala polskie prawo to jakaś masakra. Wielcy właściciele a jak przyjdzie co do czego nie mają nic...

dokładnie jest tak jak mówisz, Ci właściciele mają wypasiony hotel oraz restaurację, organizują przyjęcia i imprezy, ale formalnie wszystko jest na córkę. I nic im nie można zrobić.
0 0

79magda

#5719280 Napisano: 14.08.2013 14:27:37
Tytyryty007 zrób coś ze swoim avatarem emotka
0 0

ace

#5719399 Napisano: 14.08.2013 16:48:33
zadzwonienie do PiPu to jest dobry pomysł, tylko dodzwonić się do nich to wielki sukces... Cały dzień dzwonie do krakowskiego i do katowickiego. W katowickim najbzej bylam jako 5 oczekująca i to przez 20 min wiec dalam sobie spokoj. Moze w pt beda pracowac to sie dodzwonie emotka
0 0

monikar

#5719511 Napisano: 14.08.2013 19:52:36
dlaczego na koncie forumowym nie wyświetlają mi się wiadomości? widzę jedynie nagłówek:"Komunikat" i białą stronę...
0 0

dolly

#5719523 Napisano: 14.08.2013 20:07:29
ankasss napisał(a):

ace napisał(a):

dokładnie jest tak jak mówisz, Ci właściciele mają wypasiony hotel oraz restaurację, organizują przyjęcia i imprezy, ale formalnie wszystko jest na córkę. I nic im nie można zrobić.

hmm, ale przecież długi rodziców musza spłacać dzieci, więc jak to możliwe...?
0 0

ankasss

#5719525 Napisano: 14.08.2013 20:14:57
nie wiem jak to możliwe, ale w dzisiejszych czasach jeśli masz dobrego prawnika to wszystko jest możliwe. widocznie znaleźli jakiś kruczek prawny, i teraz śmieją się w twarz ludziom, którym wiszą pieniądze
0 0

agusia147

#5719884 Napisano: 15.08.2013 16:20:40
Mają pewnie znajomych gdzie się da i im pomogli nakombinować tak, aby wywinąć się od wszelkiej odpowiedzialności... Normalnego człowieka od razu by udupili... Swoją drogą jak ktoś prowadzi hotel i restaurację, to można mu nasłać urząd skarbowy, inspekcję z sanepidu, inspekcję pracy itp. emotka
0 0