Konkursowiczki w ciąży

Gość: beniaminowa

#5662997 Napisano: 27.05.2013 20:45:22
Ja nie odważyłabym się nie szczepić... I Benio i Adek szczepieni jak leci (z zastrzeżeniem że mają być absolutnie zdrowi i po szczepieniu nie chodzimy na imprezy gdzie jest dużo ludzi). U młodego jeszcze jedna szczepionka i będzie spokój. Odpukać do tej pory nie było żadnych odczynów poszczepiennych.
Benio był szczepiony Priorixem a Adek MMR.
0 0

Gość: katrin22

#5663006 Napisano: 27.05.2013 20:59:01
Diana był szczepiony tym MMR.

JA pewnie też zaszczepię jeszcze, bo ostatnia dawka tych podstawowych 5w1, ale boję się teraz...
0 0

Gość: agusia147

#5663014 Napisano: 27.05.2013 21:05:31
A da się całkiem wywinąć bez szczepienia i bez płacenia mandatów?

Edit: Ok, mam: http://twojeporad...-sanepid-lamie-prawo
0 0

Gość: dianek

#5663069 Napisano: 27.05.2013 21:38:34
katrin22 napisał(a):

JA pewnie też zaszczepię jeszcze, bo ostatnia dawka tych podstawowych 5w1, ale boję się teraz...

no właśnie... kurcze nie wiem co jest z tym MMRPro, ale u nas w piaskownicy (czyt. z tych dwudziestuparu dzieciaków z osiedla) jeśli dziecko miało efekty uboczne po szczepionce odra-świnka-różyczka to właśnie było szczepione MMRPro... po Priorixie nikt na nic nie narzekał
a niby to samo emotka

chyba to przerzucimy na następny rok... Benek starzy będzie, a u nas w przychodni się już Priorix pojawi.... eh z tymi szczepieniami

a w ogóle to wam się pochwalę emotka bo my ostatnio kolejny skok rozwojowy zaliczyliśmy emotka co prawda ciężko było, bo noce przez niego nieprzespane, ale w sobotę włączyło się młodemu gadanie emotka wcześniej nie mówił prawie wcale, nie powtarzał (jakby miał regres)...
a nasza rozmowa (!!) z wczoraj:
- da ko!
- Beniu nie dam ci kotka, bo to kot sąsiadów i on drapie
- ko be! nieeee
- tak, kotek jest be, zostawimy kotka, chodź, idziemy do samochodu
- ... bum?
- tak, brum brum, auto
- mniam?
- nieee, samochodu się nie je, samochodem się jedzie papa
- papa...(chwila zamyślenia).. mniam be!

jestem z niego taaaaka dumna emotka strasznie mnie zaskoczył tym gadaniem emotka tak z dnia na dzień... eh emotka

a wasze dziecie coś rozgadane już?
0 0

#5663119 Napisano: 27.05.2013 22:17:48
dianek napisał(a):

katrin22 napisał(a):

no właśnie... kurcze nie wiem co jest z tym MMRPro, ale u nas w piaskownicy (czyt. z tych dwudziestuparu dzieciaków z osiedla) jeśli dziecko miało efekty uboczne po szczepionce odra-świnka-różyczka to właśnie było szczepione MMRPro... po Priorixie nikt na nic nie narzekał
a niby to samo emotka

chyba to przerzucimy na następny rok... Benek starzy będzie, a u nas w przychodni się już Priorix pojawi.... eh z tymi szczepieniami

a w ogóle to wam się pochwalę emotka bo my ostatnio kolejny skok rozwojowy zaliczyliśmy emotka co prawda ciężko było, bo noce przez niego nieprzespane, ale w sobotę włączyło się młodemu gadanie emotka wcześniej nie mówił prawie wcale, nie powtarzał (jakby miał regres)...
a nasza rozmowa (!!) z wczoraj:
- da ko!
- Beniu nie dam ci kotka, bo to kot sąsiadów i on drapie
- ko be! nieeee
- tak, kotek jest be, zostawimy kotka, chodź, idziemy do samochodu
- ... bum?
- tak, brum brum, auto
- mniam?
- nieee, samochodu się nie je, samochodem się jedzie papa
- papa...(chwila zamyślenia).. mniam be!

jestem z niego taaaaka dumna emotka strasznie mnie zaskoczył tym gadaniem emotka tak z dnia na dzień... eh emotka

Z moim się można kłócić emotka Ja mówię Kamilku chodź zjedz, a on Nieee, a ja Taaak, a on nieee i tak w kółko. A ogólnie to częściej gada sobie po swojemu, ale coraz łatwiej się z nim porozumieć. Choć wiem że rozumie i to dobrze to co do niego mówimy.
0 0

#5663120 Napisano: 27.05.2013 22:18:25
PS. Ale u męża w rodzinie dzieci wcześnie zaczynały chodzić a późno mówić...
0 0

Gość: dolly

#5663142 Napisano: 27.05.2013 22:38:24
dianek napisał(a):

a niby to samo emotka

aż sprawdziłam u swojego i widnieje Priorix.

Rozgadane, rozgadane, że hej emotka
0 0

benasia

#5663145 Napisano: 27.05.2013 22:42:32
My mieliśmy Priorixa i było ok emotka

moj też rozgdany jak na swój wiek- chyba tak od 8-9 mies. zaczał powtarzać po nas, teraz normalnie z nim rozmawiamy i fajnie sie rozmawia mozna powiedziec że prawie jak z dorosłym choc wiadomo nie wszysko powtorzy dokładnie ale nawet dosyc długie słowa typu "kukułka" nie sprawiaja mu problemow emotka
0 0

#5663155 Napisano: 27.05.2013 22:49:44
hmmmm a czy to nie było tak, że do PRIORIX nie było dofinansowania?
0 0

#5663157 Napisano: 27.05.2013 22:50:56
Diana moje dziecko dużo mówi po swojemu, zwłaszcza rano jak wstaje, wtedy macha nawet rękoma jakby coś tłumaczył, komicznie, to wygląda.
Jeśli chodzi o powtarzanie, to powtarza i jak zobaczy np.auto, to mówi "aaato", jak się bawi autkami, to mówi Bruuum- czyli wywali jęzor i pluje emotka Jak coś chce ode mnie to mówi "mam", wie kto to tata, ale nie woła "tata" do taty hehe, za to babcię widzi codziennie i mówi do Niej "baba", a ulubione słowo to "ne". Ogólnie dużo rozumie, jak powiem " Kubuś buduj klocuszkami", to idzie układa sobie, jak powiem idziemy "papa", to idzie po czapkę i próbuje ubierać. Słowo "be" też dobrze rozumie. Ostatnio mnie zaskoczył i to bardzo, bo jadł wafelka i wziął ode mnie papierek po wafelku, zgniótł go i zaniósł do kosza, a mnie gały wylazły, bo nie uczyłam tego, sam zaobserwował.
0 0

#5663159 Napisano: 27.05.2013 22:53:08
To wychodzi na to, że ta MMRpro jest jakaś lewa, bo moje dziecko się po niej strasznie męczyło.
0 0

benasia

#5663180 Napisano: 27.05.2013 23:15:59
moj Miki woła mamo lub nawet czasem po imieniu mnie "Asiu" zazwyczaj gdy jego kuzynka jest i tez mnie zamiast ciocia woła po imieniu.
Tatę woła normalnie "tata, tato" nawet czasem tatuś.
Ślicznie mowi "ciociu" - ostatnio jak była rodzinka on pokazuje cioci szklankę i mówi takim przymilnym głosem "ciooociuuuu" -tzn że ciocia miała się napić emotka
"Dziadziuś" ile woła na dzień to nie zliczę bo bardzo go kocha i ciągle to słyszę emotka
Poza tym mówi wiele innych słów ktore używamy i naprawdę fajnie mozna się już dogadać - czasem mnie aż zadziwia że taki mały a potrafi wszystko jakby był większy wiekiem tak z 2-3 lata jakby miał emotka
0 0

Gość: kalisto1986

#5663253 Napisano: 28.05.2013 00:56:31
to jak jesteśmy w temacie szczepień, napiszcie jaką szczepionką szczepiłyśćie w 6-8 tygodniu 5w1 czy 6w1, są różne rodzaje ? jeszcze nie zagłębiałam się w to, a przy domisiu były odrobine inne szczepienia. tzn na pewno te płatne ale za niektóre teraz refundowane, wtedy płaciło się
0 0

#5663255 Napisano: 28.05.2013 01:02:39
6w1 .....
0 0

Gość: kalisto1986

#5663259 Napisano: 28.05.2013 01:10:38
dolly napisał(a):

6w1 .....

no właśnie ja nastawiałam się na 6w1, ale pielęgniarka w przychodni (ufam jej) doradzala mi 5w1, ale wpadłam tam zaraz po porodzie na chwile i nie pamiętam już jej argumentów, a z lekarką jak rozgadałam sie (oczywiście wszystko nie medyczne tematy) toooo musiałam lecieć emotka teraz dopytam sie tzn pójde z listą, bo znowu się rozgadamy emotka
0 0

benasia

#5663260 Napisano: 28.05.2013 01:11:18
ja miałam normalne szczepionki nie płatne, jedynie dodatkowo szczepiliśmy na pneumokoki.
0 0

Gość: dianek

#5663269 Napisano: 28.05.2013 07:07:43
my normalnymi szczepiliśmy, pojedynczymi, bo na 5w1 ani 6w1 kasy wtedy nie było

teraz też bym szczepiła pojedynczymi, natomiast porozciągałabym te szczepienia w czasie, rozbiła

chociaż tak czy siak Benek je nieźle znosił
0 0

#5663313 Napisano: 28.05.2013 09:10:07
My też szczepiliśmy normalnymi, kasy nie było na inne i tyle.
0 0

#5663320 Napisano: 28.05.2013 09:18:41
kalisto1986 napisał(a):

dolly napisał(a):

6w1 .....

no właśnie ja nastawiałam się na 6w1, ale pielęgniarka w przychodni (ufam jej) doradzala mi 5w1, ale wpadłam tam zaraz po porodzie na chwile i nie pamiętam już jej argumentów, a z lekarką jak rozgadałam sie (oczywiście wszystko nie medyczne tematy) toooo musiałam lecieć emotka teraz dopytam sie tzn pójde z listą, bo znowu się rozgadamy emotka

My szczepiliśmy 5w1, ponieważ lekarka i pielęgniarka mówiły mi, że na żółtaczkę i tak szczepionka jest refundowana i ta była oddzielnie, po 5w1 nigdy nie mieliśmy powikłań, raz czy dwa razy była gorączka, ale to standard.
0 0

Gość: agasiam

#5663337 Napisano: 28.05.2013 09:42:05
Cześć dziewczyny. Nie mam teraz czasu na siedzenie na forum ale czasem Was podczytuje. U nas ok. Młody czasem zostaje z opiekunką co mnie bardzo cieszy. Ciągle kombinuje co by tu zbroić. Taśma bezbarwna na szafach kuchennych już nie daje rady. Na spacerze biegamy, młody nie potrafi spacerować.kupiliśmy spacerówkę Multiway ale...... Jest za długa do bagażnika w naszym samochodzie. Jest fajna ale czasem wracam do starego wózka. Po pierwszym spacerze strasznie bolała mnie ręce przez brak amortyzatorów emotka
Co do szczepień my też priorix u nas było ok jeden dzień stan podgorączkowy z tego co pamiętam. Teraz mamy ostatnie 5w1 . Do tej pory bez komplikacji. Czekamy aż wyjdzie ostatnia trójka. U nas 5w1 bo w 6w1 jest o dwie dawki szczepienia za dużo ( wzw.b). Pozdrawiam i gratuluje nowym mamusią.
0 0