Konkursowiczki w ciąży

Gość: katrin22

#5443389 Napisano: 09.11.2012 09:52:37
kalisto1986 napisał(a):

dianek napisał(a):

Kasiu, ale Jakub to też nie nasze tylko zapożyczone emotka
Liliana podobnie

Miałam to napisać emotka
U nas rodzinie nic do imienia, no ewentualnie wykorzystuje tylko głosy poparcia do przekonania męża, nad słusznością moich propozycji emotka

A teściowa raczej się nie wtrąca, zwłaszcza po początkowym szyku odnośnie imienia męża bratanicy - Larysa - teraz oczywiście już każdy się przyzwyczaił

rachel
ehhh te macierzyńskie dołuje mnie, że nie załapie się na rok emotka

No nie polskie, ale choć od XIII wieku jest już w kraju emotka
0 0

leoniu

#5443391 Napisano: 09.11.2012 09:55:26
Rachel, a w wózku nie zaśnie? Moja mała też usypia tylko przy piersi (wieczorem), no ale ja się zaparłam i jeszcze karmię. Natomiast jak raz się zdarzyło, że nie mogłam - to dało się ją uwózkować. W dzień też tak zasypia.
Tyle, że mnie odpadł stres z nianią, bo mama jest z tatą w domu emotka I czasami im tego sam na sam zazdroszczę. Pewnie, że jak M. siada do pracy do komputera po moim powrocie, to mam ją dla siebie, ale to nie do samo emotka
0 0

leoniu

#5443403 Napisano: 09.11.2012 10:00:44
A co do imion, bo tak podczytałam, myśmy mieli imię dla dziewczynki, zanim zaczęliśmy starać się o dziecko... Potem była chwila stresu, bo lekarz zobaczył chłopca (Adaś? Jaś? Antek?), ale ostatecznie okazało się, że dziewczynka, więc nie było problemu...
Co do imion w rodzinie - ja uczę, więc mi się imiona też z dzieciakami kojarzą, i tak na przykład przepadła z kretesem Jagoda, imię, które kiedyś bardzo mi się podobało, bo jak sobie przypomnę ile mi to dziecko krwi napsuło emotka
0 0

#5443405 Napisano: 09.11.2012 10:02:01
Popieram leoniu, próbuj wozić w wózku, mój tak w dzień usypia, mamy też metodę, że kładę się z Małym w łóżku i udaję, że śpię emotka i On też zamyka oczka, a jak przenoszę Go do łóżeczka, to wcześniej daję tam moją poduchę, by czuł zapach mamy emotka
0 0

#5443407 Napisano: 09.11.2012 10:04:02
leoniu napisał(a):

A co do imion, bo tak podczytałam, myśmy mieli imię dla dziewczynki, zanim zaczęliśmy starać się o dziecko... Potem była chwila stresu, bo lekarz zobaczył chłopca (Adaś? Jaś? Antek?), ale ostatecznie okazało się, że dziewczynka, więc nie było problemu...
Co do imion w rodzinie - ja uczę, więc mi się imiona też z dzieciakami kojarzą, i tak na przykład przepadła z kretesem Jagoda, imię, które kiedyś bardzo mi się podobało, bo jak sobie przypomnę ile mi to dziecko krwi napsuło emotka

Ja także kojarzę imiona z osobami
emotka
Mąż chciał JAgoda, więc pewnie Mu się jakaś JAgoda podobała emotka mi Lilianna się podobała już z kilka ładnych lat, ale Lilki żadnej nie znam. Mąż jak usłyszał, że chcę Lilkę, to powiedział Nie ma takiej opcji emotka
0 0

benasia

#5443438 Napisano: 09.11.2012 10:26:42
dzięki dziewczyny za pomoc emotka
oj grusia pomyliło mi się faktycznie masz rację emotka

a co imion to najważniejsze by rodzicom się podobało a reszta rodziny się przyzwyczai emotka
Nam Mikolaj a szczególnie mi jakoś się bardzo podobało i nie to że znałam jakiegoś Mikolaja (no może na praktykach w przedszkolu przewinął się jakiś Mikołajek) i nie to że mój dziadek miał tak na imię (bo jego nie poznałam ponieważ umarł na długo przed moimi narodzinami) - po prostu jakoś tak mi wpadło i wiedziałam że jak bedzie synek to musi być Mikuś emotka
0 0

Gość: grusia

#5443553 Napisano: 10.11.2012 07:11:42
Dziewczyny co do urlopu na nowych zasadach to ma on obowiązywać też mamy które na macierzyńskim sa jeszcze przed wejściem ustawy ale nie wiem na jakich zasadach dokładnie. W necie więcej nic nie pisze.
0 0

Gość: grusia

#5443554 Napisano: 10.11.2012 07:15:12
Premier Donald Tusk zapowiedział
we wtorek, że chce, aby po wejściu
w życie ustawy o rocznym urlopie
macierzyńskim przepisy te objęły
także kobiety, które już będą na
urlopie macierzyńskim, a nie tylko
czekające na narodziny dziecka
Jeśli na przykład ustawa wejdzie w życie,
powiedzmy, 1 września (przyszłego roku
- PAP) - rzucam to jako przykładową
datę, to chcemy, żeby matki, które są na
urlopie macierzyńskim mogły dokonać
wyboru - mimo że ustawa wchodzi w
życie już po narodzinach ich dziecka -
powiedział premier na konferencji
prasowej po posiedzeniu rządu.
0 0

kalisto1986

#5443568 Napisano: 10.11.2012 07:41:39
grusia pamiętam, że już kiedyś jak wydłużali macierzyński właśnie tak były - automatycznie przedłużyli urlop kobietą, które urodziły i były na macierzyńskim w chwili wejścia ustawy.
Teraz szukałam tego i nie mogłam znaleźć nic na ten temat.
Oby tak było jak zapowiada emotka
Fajne jest to, że zapowiadają, że mamy będą miały wybór - te co chcą to to wrócą szybciej do pracy, a te co nie boją się o posade będą mogły posiedzieć dłużej z dzieckiem emotka
0 0

kalisto1986

#5443570 Napisano: 10.11.2012 07:43:27
Jeju jak ja to napisałam emotka Nie mogłam już edytować emotka
0 0

Gość: dianek

#5443599 Napisano: 10.11.2012 08:30:56
rachel,
jeśli chodzi o problemy z piersiowym maluchem, który inaczej nie chce spać to ja polecam forum chusty.info
tam większość dzieci na piersi bardzo długo i mamy miały podobne problemy - tam Ci powiedzą co robić

co do mojego zapału - ja pracuję w domu, młodego będę słyszeć, jak się uprę to mogę podglądać emotka gdybym miała wyjść z domu na 8h.. to nie wiem nie zastanawiałam się emotka
0 0

dejzi

#5443718 Napisano: 10.11.2012 10:13:40
Benasia głosiki poszły emotka

Fajnie by było z tym macierzyńskim wprawdzie teraz się nie załapałam, ale może na drugie. emotka
0 0

dolly

#5443737 Napisano: 10.11.2012 10:32:52
Dziewczyny znacie albo podawałyście maluchom jakiś bezpieczny lek przy anginie?
0 0

kalisto1986

#5443842 Napisano: 10.11.2012 12:10:47
dolly napisał(a):

Do lekarza koniecznie ...

U nas też panuje angina i dzisiaj okropnie mnie gardło boli, mam nadzieję, że to nie to, bo mam już dosyć, że ciągle w ciąży mnie coś łapie jak normalnie chorowałam bardzo rzadko emotka
0 0

Gość: dianek

#5443965 Napisano: 10.11.2012 01:34:24
dolly napisał(a):

przy anginie antybiotyk, anginę wywołują paciorkowce, przy źle leczonej są bardzo duże szanse na powikłania, które trwale uszkadzają nerki, mięsień sercowy lub wywołują zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych

polecam się przejść do lekarza, który stwierdzi, czy to angina czy zwykłe zapalenie gardła wywołane przez inne baterie niż paciorkowce

zwykłe zapalenie można leczyć innymi specyfikami
0 0

dolly

#5444624 Napisano: 10.11.2012 09:22:26
haha, dziewczyny ja wiem, że mam iść do lekarza (czy raczej, że miałam iść emotka ) ja pytałam o lek, który był podawany i nie było sensacji- bo antybiotyków jest kilka- chciałam się zorientować przed wypisywaniem recepty co i jak emotka
ale dziękuję za zalecenia emotka

Benasia głosik poleciał
0 0

agusia147

#5445776 Napisano: 11.11.2012 07:00:53
A nie wiecie jak działa z macierzyńskim dla osób samozatrudniających się?
0 0

Gość: rachel

#5445798 Napisano: 11.11.2012 07:13:06
dianek dzięki za link:))) emotka emotka jak tylko przestaję płakać z załamania to czytam:/

agusia147 - to chyba jednak o ten projekt chodziło:PP Mi się wydaje ze skoro płaci to wszystko zus to powinno być normalnie. Na mój rozum odprowadzasz składkę do zusu a za to macierzyńskie dostajesz od nich....no ale sprawdz bo gdybam
0 0

agusia147

#5445854 Napisano: 11.11.2012 07:45:52
rachel napisał(a):

dianek dzięki za link:))) emotka emotka jak tylko przestaję płakać z załamania to czytam:/

agusia147 - to chyba jednak o ten projekt chodziło:PP Mi się wydaje ze skoro płaci to wszystko zus to powinno być normalnie. Na mój rozum odprowadzasz składkę do zusu a za to macierzyńskie dostajesz od nich....no ale sprawdz bo gdybam

Ale są różne stawki ZUS. Kurcze no nie wiem, muszę chyba z księgową o tym pogadać bo ciekawe info znalazłam. http://www.ekorod...3,1090,strona,2.html
Jeśli to działa jak myślę, to miesiąc przed urodzeniem bobo przystępuję do chorobowego i podnoszę zus do najwyższej stawki i mam emotka
0 0

kalisto1986

#5445900 Napisano: 11.11.2012 08:06:48
agusia147 napisał(a):

rachel napisał(a):

Ale są różne stawki ZUS. Kurcze no nie wiem, muszę chyba z księgową o tym pogadać bo ciekawe info znalazłam. http://www.ekorod...3,1090,strona,2.html
Jeśli to działa jak myślę, to miesiąc przed urodzeniem bobo przystępuję do chorobowego i podnoszę zus do najwyższej stawki i mam emotka

To działa, ale teraz są ogromne kontrole jeśli chodzi o te praktyki. Z drugiej strony, skoro prowadzisz firmę i możesz przedstawić dokumenty, ze nie jest to fikcyjne samozatrudnienie to jak najbardziej, możesz tak zrobić emotka
0 0