Wyniki wyszukiwania

Szukano wśród postów użytkownika domenicasun

domenicasun

#7313821 Napisano: 15.11.2025 00:38:14 w WC - rozmowy o wszystkim
@agnieszka Ostatnie zadanie w tej sprawie. Pytałam o akt, bo gdy była to umowa dożywocia, to zachowek by się nie należał siostrom taty. Jest umowa służebności, więc się należy. Wyświetl w wątku >>
0 0

domenicasun

#7313816 Napisano: 14.11.2025 23:55:14 w WC - rozmowy o wszystkim
@agnieszka wdawało mi się, że napisałam jasno, że zachowek się siostrom należy. Wyświetl w wątku >>
1 ktosiu 0

domenicasun

#7313807 Napisano: 14.11.2025 23:02:24 w WC - rozmowy o wszystkim
@gnieszk@ napisał(a):

domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

malgosia74 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Może jest na sali prawnik lub osoba, która miała w rodzinie taką sytuację? Babcia przepisała tacie dom w 2010 r. Tata zmarł kilka lat temu. Teraz zmarła babcia. Czy siostrom taty należy się zachowek? Wiem, że przy darowiznach na rzecz spadkobierców nie ma znaczenie 10 letni okres. Gdyby najpierw zmarła babcia, a potem tata wiadomo, że darowizna wchodzi w skład spadku. I, że zobowiązanie podlega dziedziczeniu. Ale co w tej sytuacji "odwrotnej"?

To zależy co było zapisane w akcie notarialnym

Raczej nie. Nieruchomość była przekazana umową darowizny. Sprawy zachowku są regulowane przepisami, a nie aktem.Wiem, że gdyby była to umowa dożywocia to sprawa by była prosta, bo wtedy zachowku nie ma. Gdyby babcia zmarła pierwsza też byłoby to dla mnie jasne. Darowizna wchodzi w skład masy spadkowej, co do której można rościć o zachowek, bo była przekazana potencjalnemu spadkobiercy, a okres 10 letni nie ma tu wtedy znaczenia. Natomiast nie wiem czy to też działa w sytuacji jeśli tata zmarł pierwszy.

Teraz Ty i Twoje rodzeństwo (jeżeli takie masz) wchodzicie na miejsce Twojego Taty.

Jeśli chodzi o potencjqlne dziedziczenie po babci to wiem. Ona nie miała majątku. Dom przekazała darowizną tacie, który zmarł przed nią. I my go odziedziczyliśmy po nim. W momencie śmierci babci on nie żył więc siłą rzeczy nie był spadkobiercą. Wiem, że wtedy zstępni dziedziczą. Mam problem z tym, czy jego siostry mogą otrzymać zachowek oczywiście w odniesieniu do babci.

Ochrona praw najbliższej rodziny zmarłego należy do podstawowych założeń prawa spadkowego. Znajduje ona wyraz w wielu instytucjach uregulowanych
księdze czwartej kodeksu cywilnego, w tym też i w instytucji zachowku (art. 991-1011 k.c.), zapewniającej osobom wskazanym w ustawie określoną korzyść ze spadku nawet wbrew woli zmarłego.
 art. 991 § 1 i 2 k.c.,  Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia.

Potrafię znaleźć przepis:). Ja nie miałabym wątpliwości gdyby pierwsza zmarła babcia. Bo tata byłby wtedy tym obdarowanym spadkobiercą i roszczenie o zachowek w stosunku do niego byłoby bez wątpienia zasadne. A po jego śmierci w stosunku do nas jako jego spadkobierców. Bo to zobowiązanie jest dziedziczone. Natomiast ponieważ w chwili śmierci babci on nie żył nie jest to już dla mnie tak jasne.

Na darowiznę nieruchomości musi być sporządzony akt notarialny. Wszystko zależy od tego co było w nim zapisane. Małgosia74 ma rację. To co po śmierci babci musiałby zrobić tata, gdyby żył, przeszło na Ciebie. Wyświetl w wątku >>
0 0

domenicasun

#7313799 Napisano: 14.11.2025 22:14:12 w WC - rozmowy o wszystkim
@gnieszk@ napisał(a):

domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

malgosia74 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Może jest na sali prawnik lub osoba, która miała w rodzinie taką sytuację? Babcia przepisała tacie dom w 2010 r. Tata zmarł kilka lat temu. Teraz zmarła babcia. Czy siostrom taty należy się zachowek? Wiem, że przy darowiznach na rzecz spadkobierców nie ma znaczenie 10 letni okres. Gdyby najpierw zmarła babcia, a potem tata wiadomo, że darowizna wchodzi w skład spadku. I, że zobowiązanie podlega dziedziczeniu. Ale co w tej sytuacji "odwrotnej"?

Raczej nie. Nieruchomość była przekazana umową darowizny. Sprawy zachowku są regulowane przepisami, a nie aktem.Wiem, że gdyby była to umowa dożywocia to sprawa by była prosta, bo wtedy zachowku nie ma. Gdyby babcia zmarła pierwsza też byłoby to dla mnie jasne. Darowizna wchodzi w skład masy spadkowej, co do której można rościć o zachowek, bo była przekazana potencjalnemu spadkobiercy, a okres 10 letni nie ma tu wtedy znaczenia. Natomiast nie wiem czy to też działa w sytuacji jeśli tata zmarł pierwszy.

Teraz Ty i Twoje rodzeństwo (jeżeli takie masz) wchodzicie na miejsce Twojego Taty.

Jeśli chodzi o potencjqlne dziedziczenie po babci to wiem. Ona nie miała majątku. Dom przekazała darowizną tacie, który zmarł przed nią. I my go odziedziczyliśmy po nim. W momencie śmierci babci on nie żył więc siłą rzeczy nie był spadkobiercą. Wiem, że wtedy zstępni dziedziczą. Mam problem z tym, czy jego siostry mogą otrzymać zachowek oczywiście w odniesieniu do babci.

Ochrona praw najbliższej rodziny zmarłego należy do podstawowych założeń prawa spadkowego. Znajduje ona wyraz w wielu instytucjach uregulowanych
księdze czwartej kodeksu cywilnego, w tym też i w instytucji zachowku (art. 991-1011 k.c.), zapewniającej osobom wskazanym w ustawie określoną korzyść ze spadku nawet wbrew woli zmarłego.
 art. 991 § 1 i 2 k.c.,  Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia. Wyświetl w wątku >>
0 0

domenicasun

#7313796 Napisano: 14.11.2025 22:04:16 w WC - rozmowy o wszystkim
@gnieszk@ napisał(a):

malgosia74 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Teraz Ty i Twoje rodzeństwo (jeżeli takie masz) wchodzicie na miejsce Twojego Taty. Wyświetl w wątku >>

domenicasun

#7310997 Napisano: 04.11.2025 16:13:45 w Paragony na trwające konkursy
Sprzedam paragon Schwarzkopf Creme Supreme - Rossmann, blik 10 zł
Nieaktualne. Wyświetl w wątku >>
0 0

domenicasun

#7307753 Napisano: 22.10.2025 15:13:04 w Smolar
kasia9630 napisał(a):

Jak mi przestanie w końcu mulić wgrywanie zdjęć to wrzucę 😊 No właśnie o to chodzi, rzeczy pójdą za grosze przez to, że głupia grafika. Bo zestaw bez tych nadruków na spokojnie by udało się sprzedać w dobrej cenie, bo dużo osób lubi markę prosto.

Dodałam zdjęcie w odpowiednim wątku. Napis Axe jest b. mały. Wyświetl w wątku >>
0 0

domenicasun

domenicasun

#7306099 Napisano: 15.10.2025 20:59:54 w NA CO CZEKAMY?
do10.11 (27.10 + 10 dni roboczych) Konkurs Prezent od Milka, Carrefour
do 3.11 (30.10 + 2 dni robocze) Loteria Chcesz nagrodę? Zjedz ciasteczko! główna i dodatkowe niewydane, e-mail Wyświetl w wątku >>

domenicasun

#7298671 Napisano: 19.09.2025 18:18:50 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
visserarthur napisał(a):

ania1111 napisał(a):

zaczytana-pola napisał(a):

Agnes napisał(a):

zaczytana-pola napisał(a):

Czy w Netto zrealizowali Wam bony z konkursu "Wszystkie smaki Azji"? Mi dziś odmówili. Oni takich nie realizują. I trzeba było zapłacić 200 zl gotówką... niech ich szlag.

o kurcze ja swojego jeszcze nie realizowałam ale chyba jak kiedyś wygrałam do netto to wygladał tak samo i przeszedł bez problemu

Jak wrócę do domu to od razu nasmaruję do centrali. Gdyby nie te bony to zrobiłabym zakupy w innym sklepie 😑

Netto należy do grupy Muszkieterów. Tak samo w Intermarche robią problemy z ich bonami. Bo to potem trzeba to rozliczać.  Ja ostatnio zgłosiłam i do agencji od konkursu i do centrali. Zrobiłam tak dużą aferę, że nawet mi dali dodatkowe bony na przeproszenie. Walcz i się nie poddawaj emotka

Od kiedy Netto ma coś wspólnego z Intermarche?
W życiu bym się nie dał spławić. Bon pochodzi z legalnego źródła, mają mi go przyjąć. Jak mają problem, niech wyjaśniają z kierownikiem regionalnym, lub z kimś jeszcze wyżej.

U mnie bez problemu zrealizowali. Na dole paragonu zapis: bon towarowy. Paragon wychodzi cały, nie odejmuje kwot od produktów, tak jak to jest w przypadku biedronkowych bonów czy kodów. Pani kasjerka powiedziała nawet, że lubi te bony. Wyświetl w wątku >>

domenicasun

#7298172 Napisano: 17.09.2025 18:02:40 w Czy informują/ informowali?
nanajka81 napisał(a):

agakaz2 napisał(a):

kujawski to tylko lista na stronie czy juz informowali?

oby lista bo widzę swoje inicjały

Maila z olejami dostałam o godz.16:12 . Tytuł maila: Konkurs. Wyświetl w wątku >>

domenicasun

#7298044 Napisano: 17.09.2025 12:45:03 w Wyniki konkursów (tylko wyniki!!!)

domenicasun

#7293155 Napisano: 01.09.2025 21:00:53 w Paragony na trwające konkursy
Sprzedam paragon Aldi Wedel za 8 zł, płatność blikiem.
Sprzedane Wyświetl w wątku >>
0 0

domenicasun

#7290346 Napisano: 24.08.2025 09:45:27 w Dziś nic nie wygrałem! To już było!
Kompletny klops papciu! Wyświetl w wątku >>
0 0

domenicasun

#7280725 Napisano: 21.07.2025 15:07:19 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
Agnes napisał(a):

kacia napisał(a):

Hej, powiedziałby mi ktoś kilka słów o skanowaniu paragonów gfk ? Jak się nazywa aplikacja ? Czy jest jakiś limit do skanowania paragonów dziennie ? Długo się zbiera na np jakiś bon na 50 zł? Jakieś punkty za regularność ?

ja mam aplikację YG shopper
w niecały rok kiedy nie wbijałam wszystkich paragonów uzbierałam na ekspres do kawy
teraz od kwietnia mam juz prawie 800 pkt

YG shopper to portal, który ma aplikację ScanClient. Piszemy o tym samym. Kacia zapytał(a) się o aplikację, więc podałam jej nazwę. Raz, czasem dwa razy w tygodniu uzupełniam tabelę z zakupami (spożywka, chemia, kosmetyki, apteka). Od kilku lat mam konto tylko na siebie. Dostaję też dodatkowe punkty za staż. Katalog  z nagrodami jest atrakcyjny. Ja wybieram przelewy 100 zł. W ciągu roku byłam w stanie uzbierać na dwa takie przelewy. Wkrótce mam zamiar wpisać się z tego panelu. Nie mam już motywacji, żeby się w to bawić. Wam życzę powodzenia i zadowolenia. Dodam jeszcze dla porównania, że za przelew 100 zł płacę 2 tys. punktów. Wyświetl w wątku >>
0 0

domenicasun

#7280666 Napisano: 21.07.2025 12:53:20 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
kacia napisał(a):

Hej, powiedziałby mi ktoś kilka słów o skanowaniu paragonów gfk ? Jak się nazywa aplikacja ? Czy jest jakiś limit do skanowania paragonów dziennie ? Długo się zbiera na np jakiś bon na 50 zł? Jakieś punkty za regularność ?

Aplikacja to ScanClient. Limitów paragonów nie ma. Są punkty za systematyczność i staż. Na przelew 50 zł trzeba skanować codzienne zakupy przez około 3 miesiące. Wyświetl w wątku >>
1 kacia 0

domenicasun

#7270982 Napisano: 16.06.2025 23:11:56 w NA CO CZEKAMY?
do 30.06 (od 23.06) nagrody I stopień Konkurs Wygraj swój Glow Up! Rossmann
do 21.07 (od 14.07) nagrody II stopień Konkurs Wygraj swój Glow Up! Rossmann
do 1.07 (od 23.06) Konkurs "Wygrywaj na pełnych obrotach z Jacobsem" Intermarche Wyświetl w wątku >>
0 0

domenicasun

#7262100 Napisano: 16.05.2025 17:40:45 w Czy informują/ informowali?
81czarnaowca napisał(a):

domenicasun napisał(a):

gregory04 napisał(a):

Ten Empik z dziś to z tej nowej loterii czy rezerwa poprzedniej

Rezerwa

U mnie z dnia dziecka.

Dziś o godz. 16 mieli losować niewydane z loterii kinder z lodówki. Myślałam, że to. Sorry  emotka  i gratulacje emotka Wyświetl w wątku >>

domenicasun

#7262092 Napisano: 16.05.2025 17:26:30 w Czy informują/ informowali?
gregory04 napisał(a):

Ten Empik z dziś to z tej nowej loterii czy rezerwa poprzedniej

Rezerwa Wyświetl w wątku >>
1 gregory04 0

domenicasun

#7256522 Napisano: 26.04.2025 18:10:21 w Dziś nic nie wygrałem! To już było!
pakowa napisał(a):

Kinder to jakoś da się ustrzelić?

16.05.2025 r. o godzinie 16:00 losowanie niewydanych nagród  emotka Wyświetl w wątku >>
1 andii 0