Wyniki wyszukiwania

Szukano wśród postów użytkownika sergrazyna

sergrazyna

#7314614 Napisano: 18.11.2025 16:20:09 w Czy informują/ informowali?
Shottini pozamiatane? Tyle bonów do żaby i 3 wpisy… Wyświetl w wątku >>
0 0

sergrazyna

#7314566 Napisano: 18.11.2025 12:20:33 w Czy informują/ informowali?
cristal55 napisał(a):

czy były wyniki z przedostatniego etapu martini restaurantweek? dziś ostatni dzień na rezerwację...

Nadal cisza, mają 7 dni od zeszłego wtorku Wyświetl w wątku >>
0 0

sergrazyna

#7314477 Napisano: 17.11.2025 22:15:52 w Czy informują/ informowali?
stokrotka11 napisał(a):

Czy już informowali z Jesienne wieczory - Intermarche?

nie Wyświetl w wątku >>

sergrazyna

#7314443 Napisano: 17.11.2025 19:20:27 w Czy wysyłają juz nagrody z... ???
Luiza12 napisał(a):

Czy wysyłali już nagrody z tego konkursu https://www.e-kon...urs-30-lecie-benecol ?

też czekam na te wspaniałe kijki emotka Wyświetl w wątku >>
1 Luiza12 0

sergrazyna

#7314415 Napisano: 17.11.2025 17:41:02 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
makra napisał(a):

Byłam dumna z mojego opisu bo na serio był z serca więc mam nadzieję że coś się udało wygrać emotka

Ja byłam zadowolona z moich 3 odp, ale o paragon nie zapytali, więc wyczuwam kolejną porażkę emotka  Zawsze jak jestem zadowolona, to nici z tego Wyświetl w wątku >>
0 0

sergrazyna

#7314410 Napisano: 17.11.2025 17:28:54 w Paragony na trwające konkursy
fan-mandaryny napisał(a):

Kupię  so!flow i Nivea Celluar Rossman (najlepiej saszetki).

Nie ma saszetek. Były, ale wycofane Wyświetl w wątku >>

sergrazyna

#7314405 Napisano: 17.11.2025 17:03:15 w SZUKAM....
InkaR napisał(a):

Czy w Rossmannie jest nivea cellular w saszetkach?

nie ma, najtańszy produkt 26.99 Wyświetl w wątku >>
1 InkaR 0

sergrazyna

#7314352 Napisano: 17.11.2025 14:50:11 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
Eh oby nie było tak, że jak nie proszą, to już pozamiatane emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

sergrazyna

#7314204 Napisano: 17.11.2025 00:01:12 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
malgosia74 napisał(a):

mia napisał(a):

ZetZ napisał(a):

mia napisał(a):

malgosia74 napisał(a):

Na konkurs Tropi de Lux wysyłacie jedno foto czy może być kolaż?

Ja w poprzedniej edycji wysłałam jedno zdjęcie (wygrany bon 500) - teraz zastanawiałam się nad kolażem, nawet miałam niezły pomysł, ale na realizację zabrakło czasu, więc znów poszlo pojedyncze zdjęcie.

Z innej beczki:
Czy w Tropi nie przychodzi na maila potwierdzenie udziału? Coś mi się mota po głowie, że w poprzedniej edycji przychodziło.emotka

Tak, przychodzi.

Psiakrew! To pewnie żle wpisałam maila. Ekstra. emotka  
Dzięki za odpowiedź. emotka

Edit:
Jednak (po 20 minutach) przyszło.emotka

Dziękuję za odpowiedzi, a czy umieszczałyście produkt na zdjęciu?

Na jednym dodałam puszkę, na drugim nie Wyświetl w wątku >>
0 0

sergrazyna

#7314175 Napisano: 16.11.2025 20:50:22 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
https://www.e-konkursy.info/konkurs/konkurs-wygraj-z-paulanerem-kaufland-18 orientuje się ktoś, po ile około wyjdzie paragon na ten konek? Wyświetl w wątku >>
0 0

sergrazyna

#7314173 Napisano: 16.11.2025 20:39:38 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
malgosia74 napisał(a):

Na konkurs Tropi de Lux wysyłacie jedno foto czy może być kolaż?

Regulamin nie zakazuje kolażu. Ja wysłałam dwa pojedyncze, z jednym się postarałam, przebrałam pieska, zrobiłam napis. Drugie to po prostu oblizujący się kotek emotka  Zobaczymy, nie zdziwię się, jak będą woleli kotka bez żadnych atrakcji Wyświetl w wątku >>

sergrazyna

#7314152 Napisano: 16.11.2025 19:23:56 w Paragony na trwające konkursy
Kupię lech Lidl, jeśli ktoś ma, najchętniej 2 paragony emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

sergrazyna

#7314030 Napisano: 16.11.2025 05:45:17 w Czy informują/ informowali?
aibofobia napisał(a):

Halloween 2025" Desperados, Żabka! 18+  został już rozwiązany?

Nie, nikt się nie chwalił, do jutra mają czas Wyświetl w wątku >>
0 0

sergrazyna

#7313817 Napisano: 15.11.2025 00:04:33 w WC - rozmowy o wszystkim
Podsumowując dyskusję - jeśli mamy dziedziczenie z ustawy (z powyższych postów wnioskuję, że testamentu nie było), to nie obowiązują przepisy dotyczy zachowku. Po babci (spadkodawca) dziedziczą jej dzieci (zstępni). Ojciec Agnieszki nie żyje, więc dziedziczy ona jako dalsza zstępna. Darowizna nieruchomości podlega zaliczeniu na schedę spadkową, jeśli babcia (spadkodawca) nie wyraziła odmiennej woli. Ale nawet jeśli wartość darowizny byłaby większa od wartości udziału spadkowego przysługującego Agnieszce, to nie istnieje zobowiązanie do zwrotu nadwyżki - patrz art. 1040 KC. Jak ktoś ma ochotę na lekturę przepisów, to wkleiłam kilka postów wyżej. Wyświetl w wątku >>
0 0

sergrazyna

#7313814 Napisano: 14.11.2025 23:43:26 w WC - rozmowy o wszystkim
@gnieszk@ napisał(a):

domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

malgosia74 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Może jest na sali prawnik lub osoba, która miała w rodzinie taką sytuację? Babcia przepisała tacie dom w 2010 r. Tata zmarł kilka lat temu. Teraz zmarła babcia. Czy siostrom taty należy się zachowek? Wiem, że przy darowiznach na rzecz spadkobierców nie ma znaczenie 10 letni okres. Gdyby najpierw zmarła babcia, a potem tata wiadomo, że darowizna wchodzi w skład spadku. I, że zobowiązanie podlega dziedziczeniu. Ale co w tej sytuacji "odwrotnej"?

To zależy co było zapisane w akcie notarialnym

Raczej nie. Nieruchomość była przekazana umową darowizny. Sprawy zachowku są regulowane przepisami, a nie aktem.Wiem, że gdyby była to umowa dożywocia to sprawa by była prosta, bo wtedy zachowku nie ma. Gdyby babcia zmarła pierwsza też byłoby to dla mnie jasne. Darowizna wchodzi w skład masy spadkowej, co do której można rościć o zachowek, bo była przekazana potencjalnemu spadkobiercy, a okres 10 letni nie ma tu wtedy znaczenia. Natomiast nie wiem czy to też działa w sytuacji jeśli tata zmarł pierwszy.

Teraz Ty i Twoje rodzeństwo (jeżeli takie masz) wchodzicie na miejsce Twojego Taty.

Jeśli chodzi o potencjqlne dziedziczenie po babci to wiem. Ona nie miała majątku. Dom przekazała darowizną tacie, który zmarł przed nią. I my go odziedziczyliśmy po nim. W momencie śmierci babci on nie żył więc siłą rzeczy nie był spadkobiercą. Wiem, że wtedy zstępni dziedziczą. Mam problem z tym, czy jego siostry mogą otrzymać zachowek oczywiście w odniesieniu do babci.

Ochrona praw najbliższej rodziny zmarłego należy do podstawowych założeń prawa spadkowego. Znajduje ona wyraz w wielu instytucjach uregulowanych
księdze czwartej kodeksu cywilnego, w tym też i w instytucji zachowku (art. 991-1011 k.c.), zapewniającej osobom wskazanym w ustawie określoną korzyść ze spadku nawet wbrew woli zmarłego.
 art. 991 § 1 i 2 k.c.,  Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia.

Potrafię znaleźć przepis:). Ja nie miałabym wątpliwości gdyby pierwsza zmarła babcia. Bo tata byłby wtedy tym obdarowanym spadkobiercą i roszczenie o zachowek w stosunku do niego byłoby bez wątpienia zasadne. A po jego śmierci w stosunku do nas jako jego spadkobierców. Bo to zobowiązanie jest dziedziczone. Natomiast ponieważ w chwili śmierci babci on nie żył nie jest to już dla mnie tak jasne.

Na darowiznę nieruchomości musi być sporządzony akt notarialny. Wszystko zależy od tego co było w nim zapisane. Małgosia74 ma rację. To co po śmierci babci musiałby zrobić tata, gdyby żył, przeszło na Ciebie.

Oczywiście, że jest akt. Ale przecież w nim nie ma uregulowanych kwestii zachowku. Jest darowana nieruchomość z ustanowieniem służebności dla babci. I tyle. Liczyłam, że jest ktoś na forum kto zna się na przepisach spadkowych lub był w podobnej sytuacji. Ale faktycznie chyba pozostaje mi skorzystać z pomocy fachowca.

Zerknij post wyżej emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

sergrazyna

#7313812 Napisano: 14.11.2025 23:38:55 w WC - rozmowy o wszystkim
sergrazyna napisał(a):

Może jest na sali prawnik lub osoba, która miała w rodzinie taką sytuację? Babcia przepisała tacie dom w 2010 r. Tata zmarł kilka lat temu. Teraz zmarła babcia. Czy siostrom taty należy się zachowek? Wiem, że przy darowiznach na rzecz spadkobierców nie ma znaczenie 10 letni okres. Gdyby najpierw zmarła babcia, a potem tata wiadomo, że darowizna wchodzi w skład spadku. I, że zobowiązanie podlega dziedziczeniu. Ale co w tej sytuacji "odwrotnej"?

Jeśli w ogóle mamy mówić o zachowku, to musiałby istnieć testament. Czy babcia sporządziła testament? Jeśli nie, to mamy dziedziczenie z ustawy. W takim razie NIE obowiązują przepisy dotyczące zachowku, a tym samym 10 letni termin.  Jako wnuczka jesteś dalszą zstępną spadkodawcy (babci), o którym mowa w art. 1041 KC. Tata to Twój wstępny. 

Art. 931.
 § 1. W pierwszej kolejności powołane są z ustawy do spadku dzieci spadkodawcy oraz jego małżonek; dziedziczą oni w częściach równych. Jednakże część przypadająca małżonkowi nie może być mniejsza niż jedna czwarta całości spadku.
§ 2. Jeżeli dziecko spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział spadkowy, który by mu przypadał, przypada jego dzieciom w częściach równych. Przepis ten stosuje się odpowiednio do dalszych zstępnych.

Art. 1039.
§ 1. Jeżeli w razie dziedziczenia ustawowego dział spadku następuje między zstępnymi albo między zstępnymi i małżonkiem, spadkobiercy ci są wzajemnie zobowiązani do zaliczenia na schedę spadkową otrzymanych od spadko­dawcy darowizn oraz zapisów windyka­cyjnych, chyba że z oświadczenia spadko­dawcy lub z okoliczności wynika, że darowizna lub zapis windykacyjny zostały dokonane ze zwolnieniem od obowiązku zaliczenia.
§ 2. Spadkodawca może włożyć obowiązek zali­czenia darowizny lub zapisu windykacyjnego na schedę spadkową także na spadkobiercę ustawowego nie wymienionego w paragrafie poprzedzającym.
§ 3. Nie podlegają zaliczeniu na schedę spadkową drobne darowizny zwyczajowo w danych sto­sunkach przyjęte.

Art. 1040 
Jeżeli wartość darowizny lub zapisu windykacyjnego podlegających zaliczeniu przewyższa wartość schedy spadkowej, spadkobierca nie jest obowiązany do zwrotu nadwyżki. W wypadku takim nie uwzględnia się przy dziale spadku ani darowizny lub zapisu windykacyjnego, ani spadkobiercy zobowiązanego do ich zaliczenia.
Art. 1041.
Dalszy zstępny spadkodawcy obowiązany jest do za­li­czenia na schedę spadkową darowizny oraz zapisu windykacyjnego dokonanych przez spadkodawcę na rzecz jego wstępnego.

Art. 1042.
§ 1. Zaliczenie na schedę spadkową przeprowadza się w ten sposób, że wartość darowizn lub zapisów windy­kacyjnych podlegających zaliczeniu dolicza się do spadku lub do części spadku, która ulega podziałowi między spadkobierców obowiązanych wzajemnie do zaliczenia, po czym oblicza się schedę spadkową każdego z tych spadkobierców, a następnie każdemu z nich zalicza się na poczet jego schedy wartość daro­wizny lub zapisu windykacyjnego podlegającej zali­czeniu.

Wyświetl w wątku >>
0 0

sergrazyna

#7313795 Napisano: 14.11.2025 22:01:15 w Czy informują/ informowali?
gryszelm napisał(a):

A Martini week był za III etap?

nie było, oni mają 7 dni od wyboru we wtorki na maile emotka  ostatnie etapy były ekspresowo, z tym się jakąś ociągają Wyświetl w wątku >>
0 0

sergrazyna

#7313778 Napisano: 14.11.2025 20:43:57 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
konkurs-sweet-blend kup za 70 zł I wygraj ścierki z brandingiem od poniedziałku emotka Wyświetl w wątku >>

sergrazyna

#7313736 Napisano: 14.11.2025 17:56:00 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
makra napisał(a):

Dzieki za informację w sprawie konkursu gillette z Hebe.  U mnie nici i może dlatego że się numer nie wyświetlił. Szkoda że nie wiedziałam wcześniej bo zgłosiłbym jeszcze raz. No cóż człowiek uczy się całe życie emotka

Mnie to spotkało w rossmann i ariel, a też zakup był za 50 zl emotka  Najlepiej wgrać paragon i od razu wkleić odpowiedź, wtedy jest oki Wyświetl w wątku >>
0 0

sergrazyna

#7313733 Napisano: 14.11.2025 17:41:40 w Paragony na trwające konkursy
Kupię paragon na Berlinki premium x 2 emotka Wyświetl w wątku >>
0 0