Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
kalisto1986
Postów 7986
Data rejestracji 13.01.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Skróconą szyjke lekarz o ile się nie myle wybada przy zwykłym badaniu.
Katrin to ja mam tak jak Ty, tylko na samą myśl o cc
A co do zakupów, też uważam,że nie powinno się zostawiać na ostatnią chwile, różne rzeczy się zdarzają. Wyświetl w wątku >>
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
a jaką chcesz tak mniej więcej ? typowo odświętną ? czy taką co jeszcze założysz Wyświetl w wątku >>
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
na 12 kwietnia
Stwierdził,że w terminie porodu zrobimy ... wizyte mam 9.04
Też chciałabym znać przybliżoną wagę młodego, bo już na 3/4d mówili,że będzie duży i patrząc na brzuch jest mały byczek
Dokładnie można go wyczuć, ma już taaaak mało miejsca.
Wrrr umieram dzisiaj na zgage, normalnie wszystko co wezmę to działa przez chwilę Wyświetl w wątku >>
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Wyświetl w wątku >>
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Tak jak pisała katrin, jeśli karmisz piersią to jest duża szansa, że malutka nie załapie choróbska
Trzymam kciuki, żeby było dobrze
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
A co do tej listy szpitalnej, ja spakowałam też tyle jak nie więcej ubranek
Ja pamiętam swoje zakupy i robienie wyprawki dla Domiśka, młoda byłam, niedoświadczona i też słuchałam się innych jak radzili nie kupować wszystkiego, bo po porodzie można. Po porodzie ja miałam komplikacje, kupe kasy szło na leki, do tego różne perypetie i dodatkowe zakupy ostro odczuwaliśmy. Dlatego teraz już planując ciąże powiedziałam, że nie ma takiej opcji,żeby zostawiać coś na później, ewentualnie tylko rzeczy, które normą jest,że kupuje się na bieżąco.
Dlatego teraz mam wszystko to co wiem,że przydało się przy Domiśku, lub czego mi brakowało, zapas kosmetyków, chusteczek itp ciuszki na 56/62 z różną opcją pogodową itd Po porodzie chce się cieszyć naszą czwórką, a nie martwić,że dziecko dostało kolki w nocy i trzeba gnać do apteki, czy tym,że przydałoby się coś czego zakup odłożyłam na później.
Jak coś będzie zbędne to pójdzie w świat i już.
Jednak też nie robiłam tych zakupów w jednym miesiącu, a ustaliłam sobie comiesięczny limit zakupowy z mojej wypłaty i starałam się tego trzymać.
Tak podliczając, to gdyby kupować wszystko nowe i w jednym miesiącu, to nie wiem ile trzeba zarabiać,żeby tego nie odczuć
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
A co do chusty/nosidła nie kupowałam, bo szkoda mi kasy jeśli wiem,że nie ponoszę za dużo. Na wyjazdy moge pożyczyć lub ewentualnie kupić coś taniego. Tak to wózek to podstawa dla mnie, zarówno na spacery, jak i np wyjazdy na działkę ( ja będę mogła grzebać w ziemi, a mały będzie sobie spać/leżeć w wózku)
Aleee jestem padnięta, usnełam i obudziłam się teraz jeszcze bardziej zmęczona
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Już nie mogę doczekać się spacerków, z Domisiem całymi dniami przesiadywałam w parku z książką
Dzisiaj miałam wizyte i co ? I cenzura nie zrobił mi usg
Brak mi słów normalnie, od zawsze do niego chodzę, nie wiem co jego powaliło
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ja kupowałam wszystko przez kilka miesięcy, więc strasznie tego nie odczułam, a nie chciałam zostawiać sobie zakupów na po porodzie, jedynie pościel do dużego łóżeczka - bo takie będę używała dopiero po kilku miesiacach.
prodiament to jest lista moja, dużo rzeczy możesz tam pominąć
a co do listy do szpitala co podałaś link, w większości szpitali taka jest, ciuszki zawsze może tatuś dowozić jeśli będzie taka potrzeba
Wypowiedź była edytowana 1 raz.
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
- maść na sutki - możesz kupić czystą lanoline w aptece 30 zł, jak weźmiesz od lekarza receptę to około 8 zł, do tego na pewno zaopatrzę się w bepanthen
- majtki poporodowe siateczkowe
-wkłady poporodowe ( coś jak podpaski, ale większe i chłonniejsze)
- podpaski - ja kupiłam nocne allways
- płyn do higieny intymnej z korą dębu
- kora dębu
- tamtum rosa
- wkładki laktacyjne (tommee tippee są fajne)
- piżama do karmienia
- szlafrok
-klapki
-kapcie
- staniki wygodne do karmienia, ale to najlepiej po porodzie jak zobaczysz jaki rozmiar
- laktator (tommee tippee)
Dla dziecka :
- ciuszki ( pajace, śpiochy, body, kaftaniki (te są wg mnie mało wygodne, lepiej mieć więcej bodów), łapki niedrapki, skarpetki, i wyjściowe typu spodnie, bluzy i bluzki , kurteczkę, czapki kąpielowe i wyjściowe)
- smoczek uspakajający (tommee tippee - ogólnie poszłam w tą firmę)
- butelki ( nawet jeśli zamierza się karmić piersią dobrze mieć 1-2 szt)
- szczotka do włosów
- pościel do kołyski, łóżeczka
- rożek
- kocyki
- pieluszki tetra i flanela + ja idę w pieluszki wielorazowe więc też takie
- pampersy (pampers)
- chusteczki nawilżane
- kosmetyki ( żel do mycia, oliwka, balsam, kremy itp)
- kropelki na kolke
- komoda kąpielowa ( wanienka+przewijak z półeczkami na art pierwszej potrzeby)
- kołyska
- materacyk do kołyski
- karuzela do kołyski/łóżeczka
- wózek, fotelik samochodowy
- leżaczek do wanienki
- leżaczek bujaczek
- płatki kosmetyczne canpol (takie duże) i huggies
- gruszka do noska
- aspirator frida
- sól fizjologicza
- gaziki nasączone 70% spirytusem
- termometr elektryczny (na czoło i do ucha)
- klips do smoczka
- pampersy - pampersa
- mały kosz na brudne ciuszki ( nie chce trzymać razem z naszymi)
- proszek do prania i płyn do płukania ubranek niemowlęcych (nawet nowe ciuszki trzeba wyprać przed użyciem)
- podkład do łóżeczka pod prześcieradło ( ja kupiłam taki wielokrotnegoużytki)
- prześcieradełka
- ręczniki z kapturkiem i zwykłe
- nożyczki do paznokci
- patyczki do uszu ze stoperem
- termometr kąpielowy
- pojemniczki do mrożenia mleka
Mase tego i zapewne zapomniałam coś wypisać.
Ja robiłam sobie listę na podstawie doświadczeń ze starszym, kupowałam " na raty" w sensie,że podzieliłam sobie zakupy na kilka miesięcy, więc nie zrujnowało to mojego portfela tak jakby to było, gdybym miała kupować na raz. Wyświetl w wątku >>
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Dużo lekarzy twierdzi,że hartowanie przez pocieranie jest na czele ciążowych "zabobonów", można smarować maścią na brodawki, ale moim zdaniem i tak początkowo będzie boleć
A domiś wczoraj wyglądał jak po bitwie (spuchnięty) dzisiaj wszystko schodzi ... i podejrzewamy teraz wode, lub coś w domu bo spał u chrzestnego i jest dużo lepiej, dzisiaj moja mamuśka go przejeła i dalej będziemy obserwować. Coś czuje,że czeka nas gotowanie wody do kąpieli w garze Wyświetl w wątku >>
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
A święta u nas do duszy, męzu dopiero zaraz wraca z pracy po całym dniu, ja ledwo się ruszam, a reszta wiadomo
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ehh u nas ciąg dalszy przebojów Dominikowych
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Wesołych świąt babeczki