Wyniki wyszukiwania

Szukano wśród postów użytkownika @gnieszk@

@gnieszk@

#7394026 Napisano: 15.09.2026 19:57:47 w Lotto i inne
as32572 napisał(a):

29renata napisał(a):

Może komuś się przyda - Mam kupon 30 % do Lotto.pl.
Warunki i zasady:

• Jednorazowy kupon jest ważny do 31.08.2026
  • Nie dotyczy produktu Kaskada
  • Minimalna wartość zamówienia 10,00 zł
  • Można zrealizować tylko online i tylko raz

Ma ktoś może do oddania taki kupon?

Wyślę ci Wyświetl w wątku >>
1 as32572 0

@gnieszk@

#7393351 Napisano: 13.09.2026 17:14:11 w Wkurza mnie...
Diana02 napisał(a):

to poprostu mieszkanie na totalnym zadupiu tak wygląda... 🫣

Zawsze można szukać hybrydowo/zdalnie. Zależy jaka branża Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7393342 Napisano: 13.09.2026 16:28:15 w Wkurza mnie...
Diana02 napisał(a):

mnie wkurza że ja i mąż jesteśmy bez pracy, nie ma nic do znalezienia i nie mamy za co żyć, za co grać, eh... każdy problem można zobaczyć z dwóch stron widzę 🙈

Naprawdę aż tak źle że nie ma żadnych szans? Może warto na forum napisać rejon/miasto, branżę. Fajne oferty często nawet nie trafiają na portale. Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7392975 Napisano: 11.09.2026 14:11:26 w WC - rozmowy o wszystkim
ksiezniczkazasnela napisał(a):

Nie wykorzystasz, musi być zrealizowane w tym samym Rossmannie co się wydrukował emotka

Nieprawda. Ja wykorzystałam w innym Wyświetl w wątku >>
1 elmas 0

@gnieszk@

#7388682 Napisano: 28.08.2026 12:39:49 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
katrin1 napisał(a):

Może była już o tym mowa, ale nie mogę znależć, czy kody Nescafe na zakupy w biedrze można połączyć w ramach 1 transakcji? I czy komuś udało się zapłacić kartą podarunkową goodie z cukru królewskiego?

1. Można łączyć Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7388638 Napisano: 28.08.2026 11:32:01 w Konkursowa Grupa Wsparcia
nanajka81 napisał(a):

Ten czat to głupoty pisze, często na jedno kopyto i jest to bardzo widoczne. Czasami jak sobie z rymem nie radzę to go pytam to mi coś tam podpowie ale na tym się kończy. Czy czat zgarnia wszystko? Trudno stwierdzić, na fejsie bywa że tak (bo czytam te wygrane odpowiedzi i często żal d ściska) ale wszystko zależy od organizatora.

Oj, różnie to bywa. Zależy, jak się z niego korzysta. Niektóre osoby biorą taki gotowy tekst (a z prozą Chat radzi sobie bardzo dobrze). Dla innych to raczej baza pomysłów (których ma wiele). To nawet nie jest tak, że odpowiedzi napisane przez AI wygrywają wszystko albo bardzo dużo. Moim zdaniem dostęp do takich narzędzi po prostu zwielokrotnił liczbę zgłoszeń. Osoby, które wcześniej nawet nie pomyślałyby o udziale w konkursie wymagającym napisania odpowiedzi, bo uważały, że nie mają do tego predyspozycji, teraz robią to bez większego problemu. Nawet na forum są osoby, które kiedyś brały udział praktycznie wyłącznie w loteriach, a teraz grają (i wygrywają)  również w konkursach. Czy te odpowiedzi są świetne? Pewnie różnie z tym bywa, tak jak i z tymi pisanymi przez ludzi. Ale kiedy organizator ma do przeczytania multum zgłoszeń, konkurs często zaczyna przypominać loterię. I wśród wygranych siłą rzeczy znajdują się również odpowiedzi pisane z pomocą ChatGPT. Wyświetl w wątku >>

@gnieszk@

#7388195 Napisano: 27.08.2026 08:25:13 w Gratulacje! Dla wygranych!
Uzuri
Agicho
Wielkie Gratulacje emotka emotka emotka Wyświetl w wątku >>
2 agicho, uzuri 0

@gnieszk@

#7387843 Napisano: 26.08.2026 12:53:56 w Kupię...
Allegro, Lidl, Biedronka, Auchan, Orlen, BP, Mol (lub inne paliwowe) Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7386901 Napisano: 23.08.2026 14:57:34 w Wygrane na wymianę/sprzedaż
Bony Dino wymienię na Allegro Lidl Biedronka Orlen Bp Circle. Mam 11 x100 zł Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7386507 Napisano: 21.08.2026 12:46:12 w Pomocy!!!!
Szukam osoby pracującej w Sanepidzie (mam pytania odnośnie książeczki) Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7386449 Napisano: 21.08.2026 10:24:35 w Lotto i inne
radziosny napisał(a):

Nic tam nie działa.. jakby działało to by nie było lotto. To ma na siebie zarabiać i koniec. Gdyby istniała wyższa matematyka dzięki, której się wygrywa z kolekturą to wystarczyłoby z 10 dobrych matematyków żeby kolektura zbankrutowała emotka  Jedyny co ją odróżnia od kasyna to, że część kasy idzie na cele rozwoju sportu w Polsce (chyba), chociaż i tak uważam, że żyjemy w dziwnym kraju, gdzie zabronili grać w pokera online (gdzie mogliby też sobie jakiś lekki podatek od wygranych ustawić), a kolektury lotto to na każdym osiedlu i czasami biedni ludzie zamiast wydać na dobre śniadanie, to wydają na kupon.. ot taka polityka w tym kraju.

W odniesieniu do głównej wygranej- z pewnością. Loteria musi być tak skonstruowana, żeby zwiększanie szansy na główną wygraną było ekonomicznie nieopłacalne- koszt zakupu większej liczby kombinacji rośnie wraz z szansą, a oczekiwana wartość pozostaje po stronie organizatora. Inaczej jest z tymi niższymi wygranymi. Oczywiście, żaden system skrócony nie daje sposobu na „pokonanie” Lotto ani nie zmienia prawdopodobieństwa pojedynczego losowania. Ale może sensownie organizować większą liczbę zakładów - zamiast obstawiać wszystkie kombinacje osobno, można za określoną kwotę pokryć wybrane układy w sposób bardziej uporządkowany. To nie jest sposób na obejście matematyki, tylko lepsze wykorzystanie określonego budżetu. Systemy skrócone mogą zwiększać szanse na niższe wygrane, ale nie dają też żadnej gwarancji. Osoby grające systemami często są po prostu regularnymi graczami i zawierają więcej zakładów, więc statystycznie częściej coś trafiają, szczególnie wygrane niższego rzędu. Tyle że częstsze wygrane nie oznaczają automatycznie zysku  emotka  Bo siłą rzeczy więcej też wydają. Oczywiście mogą też trafić główną wygraną-  tak samo jak ktoś, kto wysłał jeden przypadkowy zakład na chybił trafił  emotka Wyświetl w wątku >>
1 radziosny 0

@gnieszk@

#7386244 Napisano: 20.08.2026 16:46:43 w Lotto i inne
niunio napisał(a):

Albo "działa" albo hazard

Jedno drugiego nie wyklucza emotka . System może działać matematycznie, czyli zwiększać prawdopodobieństwo wygranej, a mimo to  gra nadal jest losowa  i pozostaje hazardem. "Działa" nie znaczy "gwarantuje wygraną". Wyświetl w wątku >>
0 1 niunio

@gnieszk@

#7386210 Napisano: 20.08.2026 15:02:25 w Lotto i inne
netka2000 napisał(a):

Muszę Cię zmartwić. Matematyka matematyką, ale to działa. Gdybyś znała moje imię i nazwisko to zobaczyłabyś w necie jak odbieram samochód w loterii (w konkursie też) i główną wygraną w Mini Lotto też. Nie pławię się w bogactwie bowiem wiem co to hazard, a hazardziści zazwyczaj bankrutują.

Gratuluję wygranych  emotka I absolutnie nie podważam Twoich osiągnięć. Tylko pojedyncze sukcesy (nawet bardzo spektakularne) nie są same w sobie dowodem na to, że dana metoda zwiększa prawdopodobieństwo pojedynczego losowania. Sama wygrana piątka w Mini Lotto również nie dowodzi, że wynikała akurat z zastosowania systemu skróconego, mogła być jego efektem, ale równie dobrze mogła paść przy zwykłym zakładzie. Moim zdaniem o ile opisana metoda zwiększa szanse na niższe wygrane to nie na główną. Ale większa liczba wysyłanych kombinacji już tak mogła zadziałać. Wiele osób na tym forum ma na koncie główne, wartościowe wygrane w loteriach, mimo że z rachunkiem prawdopodobieństwa ostatni raz miało  kontakt w szkole.  emotka Wygrana jest faktem, ale nie mówi jeszcze, dlaczego akurat ta osoba wygrała. Moja kuzynka wygrała wysoką kwotę w Multi Multi, nie mając pojęcia jak się w to gra. Weszła do kolektury żeby rozmienić pieniądze na bilet, więc kupiła zakład. Czy to czegoś dowodzi? emotka  I właśnie dlatego oddzieliłabym doświadczenie od matematycznego dowodu. Tak czy siak życzę dalszych sukcesów i dziękuję za ciekawą rozmowę  emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7386119 Napisano: 20.08.2026 12:32:47 w Lotto i inne
netka2000 napisał(a):

Wytłumaczę to obrazowo, trochę posiłkując się mechanika kwantową. Masz dwie urny. W pierwszej, której właścicielem jest Totalizator, znajduje się 49 kul, w drugiej, której właścicielem jest gracz, jest 31 kul. Losowanie polega na wyciągnięciu 6 kul, tylko, że nikt nie wie, zarówno Totalizator jak i gracz, które kule są
wygrywające. Kule Totalizatora bezwładnie i przypadkowo tłoczą się w urnie. Kule gracza są natomiast połączone ze sobą, po 6. Nie oznacza to, że w tej urnie leży sobie 31 połączonych ze sobą 6 kul. Może być jedna „szóstka, dwie „szóstki” połączone ze sobą jedną kulą, trzy „szóstki” połączone ze sobą trzema kulami itp. itd. Losują z pierwszej urny. Wylosowana kula zaświeca się. Jeżeli w drugiej urnie jest bliźniacza kula ta także zaświeca się. Może jest jedna, może dwie, może trzy? Wszystkie świecą. To samo dzieje się przy drugiej, trzeciej…. szóstej kuli. Wiemy, że wygraliśmy, tylko nie wiemy co. Cały dowcip polega na tym, jak w naszej urnie są połączone wzajemnie „szóstki”. I tu niestety nie da się obliczyć prawdopodobieństwa, bo wszystko zależy od naszego sposobu połączeń, zarówno wewnątrz „szóstek” jak i samych „szóstek”. Podobny problem miał polski matematyk, Ulam, który był pasjonatem pasjansa i chciał obliczyć prawdopodobieństwo jego ułożenia. Udowodnił tylko, że nie można tego obliczyć. I stworzył metodę Monte Carlo.

Już chyba lepiej rozumiem, co masz na myśli z tymi „połączonymi kulami”  emotka  Czy nie na  tym polega granie "systemem" w Lotto? Wybiera się większą pulę liczb, a następnie nie gra wszystkich możliwych kombinacji, tylko odpowiednio dobrany ich układ, Te „połączenia” między kulami są obrazowym przedstawieniem tego, jak poszczególne zakłady są ze sobą powiązane i jak pokrywają różne możliwe wyniki. Masz zupełną rację  jeśli chodzi o niższe wygrane - 30 przypadkowych zakładów i 30 zakładów ułożonych według konkretnego systemu to niekoniecznie to samo pod względem pokrycia niższych trafień. I właśnie ta część Twojego wyjaśnienia z „połączonymi kulami” jest dla mnie najbardziej interesująca  emotka  Nadal jednak mam jedną wątpliwość. Nie przekonuje mnie stwierdzenie, że nie da się obliczyć prawdopodobieństwa. Jeśli znamy dokładny system, czyli wszystkie 30 konkretnych zakładów i sposób ich „połączenia”, to przecież można policzyć, dla ilu możliwych wyników uzyskamy piątkę, czwórkę czy inne trafienia? I oczywiście jest jeszcze jeden mały haczyk – jeśli wylosowane liczby będą spoza wybranych 31, to żadna „bliźniacza kula” się nie zaświeci. Monte Carlo może być sposobem na oszacowanie przy bardzo skomplikowanych układach, ale samo w sobie nie oznacza, że prawdopodobieństwo jest nieobliczalne. Tym chyba jest Monte Carlo? To oszacowanie prawdopodobieństwa. W każdym razie dzięki za wyjaśnienie – teraz już przynajmniej wiem, co miałaś na myśli z tymi „połączonymi kulami”. Przyznaję, zrobiło się ciekawie. A czy dzięki temu uda się wygrać? No cóż… matematyka matematyką, a kule i tak zrobią swoje emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7385953 Napisano: 20.08.2026 02:04:58 w Lotto i inne
netka2000 napisał(a):

Dzięki za doprecyzowanie emotka . Tak, faktycznie pisałam głównie o prawdopodobieństwie trafienia szóstki  emotka  Ja  nie kwestionuję tego, że strategia, systematyczność i przede wszystkim duża liczba prób zwiększają łączną szansę na jakąś wygraną. Jeśli bierzesz udział w 100 loteriach zamiast w 1, to oczywiście masz 100 okazji zamiast jednej. Jeżeli wybierasz loterie, gdzie koszt udziału jest niski, a potencjalna nagroda wysoka, to można to sobie rzeczywiście rozsądnie kalkulować. Tylko nie nazwałabym tego optymalizacją samego prawdopodobieństwa. Optymalizujesz liczbę prób, sposób ich rozłożenia i stosunek kosztu do potencjalnej wygranej, ale prawdopodobieństwo pojedynczego zdarzenia pozostaje takie samo. Co do prawa wielkich liczb, to  mam wrażenie, że często przypisuje mu się trochę więcej, niż faktycznie mówi. Ono nie mówi, że im więcej grasz, tym większa staje się szansa pojedynczej próby, ani że po odpowiednio dużej liczbie prób „musi” przyjść wygrana. Mówi raczej, że przy bardzo dużej liczbie niezależnych prób obserwowana częstość danego zdarzenia będzie zbliżała się do jego teoretycznego prawdopodobieństwa. Czyli większa liczba prób pozwala po prostu lepiej „zobaczyć” prawdopodobieństwo, które i tak istniało od początku. I właśnie dlatego zaciekawiła mnie ta teoria, w kontekście tego, co napisałaś o Lotto, że pula  31 liczb – 30 zakładów → 5,26% i potem 50% na szóstkę. Te 5,26% rzeczywiście ma sens. Ale wtedy z tych 31 liczb można stworzyć 736281 różnych szóstek, a Ty "obstawiasz" tylko 30. Sam fakt, że wylosowana szóstka znajduje się w Twojej puli 31, nie daje więc moim zdaniem 50% szans na trafienie szóstki. Jestem ciekawa, skąd dokładnie wzięło się to 50% - być może dotyczy ono konkretnej gwarancji systemu albo określonego układu trafień, a nie prawdopodobieństwa trafienia pełnej szóstki?  Co do Mini Lotto, tutaj rzeczywiście sytuacja jest korzystniejsza, bo mamy mniej liczb i zdecydowanie mniej możliwych kombinacji niż w Lotto. Dlatego samo prawdopodobieństwo trafienia głównej wygranej jest dużo większe. I właśnie w Mini Lotto system skrócony może mieć większy praktyczny sens - przy mniejszej liczbie wszystkich możliwych kombinacji łatwiej pokryć ich większą część za rozsądniejszą kwotę. Taki system może lepiej rozłożyć zakłady i poprawić pokrycie niższych trafień, ale prawdopodobieństwo trafienia piątki dla pojedynczego zakładu nadal pozostaje takie samo, Nawiązując do „prawa naprawdę wielkich liczb” – przy bardzo dużej liczbie prób nawet zdarzenie, które w pojedynczej próbie jest niezwykle mało prawdopodobne, może stać się całkiem realne w skali wszystkich tych prób. I konkursowicze wiedzą to chyba najlepiej. Nie da się zwiększyć prawdopodobieństwa dla pojedynczego losu, ale zwiększamy liczbę okazji, żeby rzadkie zdarzenie w końcu nas spotkało. I chyba właśnie dlatego doświadczenie wielu konkursowiczów pokazuje, że „jak się gra dużo, to w końcu coś wpada”. Nie dlatego, że los zaczyna nam sprzyjać, tylko dlatego, że przy bardzo dużej liczbie prób nawet rzadkie zdarzenia przestają być aż tak niezwykłe. A z tym hazardem zdecydowanie się zgadzam. Bo nawet najlepsza strategia nie zmienia faktu, że na końcu pozostaje losowanie  emotka Wyświetl w wątku >>
1 uzuri 0

@gnieszk@

#7385905 Napisano: 19.08.2026 21:14:43 w Lotto i inne
netka2000 napisał(a):

Zgadza się. Tylko, że te zakłady są specjalnie wybrane. W Lotto specjalnie się nie opłaca, rozkład 25:24 i koszt wejścia wysoki. ale np. Szybkie 600, Keno, Mini Lotto czy Extra Pensja szybciej. Zaznaczam, że rachunek prawdopodobieństwa tu działa. To taka optymalizacja prawdopodobieństwa.

Hmmm. Nie traktuj tego proszę jako jakiegoś zarzutu emotka , przyznaję, że raczej mnie to zaciekawiło. I będę wdzięczna za wyjaśnienie. Bo według mnie, patrząc czysto matematycznie, prawdopodobieństwo trafienia szóstki tu nie wzrasta ani 10-krotnie, ani w ogóle. Samo ograniczenie puli do 25 liczb nie zwiększa przecież  prawdopodobieństwa pojedynczej kombinacji? Jeśli mówimy o Lotto, to każda pojedyncza kombinacja 6 z 49 ma dokładnie taką samą szansę, czyli 1 do 13983816. Bez znaczenia jest to, z jakiej puli wybrano te liczby. Nawet kombinacja 1,2,3,4,5,6 ma dokładnie taką samą szansę jak każda inna. Jeśli zmniejszysz sobie pulę i z 25, a nie 49 liczb, układasz 30 różnych zakładów, to Twoja szansa rośnie dlatego, że obstawiasz 30 kombinacji zamiast jednej. Gdyby ktoś inny wybrał 30 różnych zakładów z całych 49 liczb, miałby dokładnie taką samą szansę trafienia 6. „Mniejsza pula” sama w sobie nie daje więc żadnej przewagi matematycznej, bo pula w losowaniu nadal ma 49 liczb, a Ty jedynie ograniczasz zbiór kombinacji, z których wybierasz swoje zakłady.  30 różnych zakładów zwiększa  szansę z 1/13983816 do 30/13983816, czyli 1 do 466127 (dla jednego losowania i 30 różnych kombinacji), jednak bez względu na pulę, z której zostały wybrane.  Podejrzewam, o co Ci chodzi z takim "systemem skróconym", ale moim zdaniem trzeba tu rozdzielić dwie rzeczy. Jeśli z 25 wybranych liczb układasz 30 odpowiednio dobranych zakładów, to faktycznie możesz lepiej rozłożyć te kombinacje i zwiększyć szansę na trafienie jakiejś wygranej niższego rzędu, ale jedynie w obrębie wybranej puli. Tylko że jednocześnie pomijasz 24 liczby z 49, więc jeśli losowanie będzie zawierało liczby spoza Twojej 25, cały system może okazać się nietrafiony. Samo „specjalne” ułożenie zakładów nie sprawia więc, że konkretne liczby mają większą szansę zostać wylosowane. Możesz dzięki temu lepiej rozłożyć swoje zakłady i zoptymalizować szanse na niższe trafienia, ale nie zmieniasz rachunku prawdopodobieństwa samego losowania. Inaczej: możesz zoptymalizować swoje zakłady, ale nie możesz zoptymalizować samego losowania. Nie ma żadnego matematycznego bonusu za wybór 25 liczb. Jeśli masz 30 różnych zakładów, masz 30 obstawionych kombinacji i tyle. Nawet gdyby ktoś za każdym razem grał dokładnie na te same 6 liczb, to przy 156 losowaniach rocznie średni oczekiwany czas, po którym ta konkretna kombinacja pojawi się przynajmniej raz, wynosi około 89640 lat. Oczywiście może ona paść w pierwszym losowaniu, po roku albo dopiero za baaaardzo długi czas. I nie ma żadnej gwarancji, że w ciągu tych  89 tys. lat na pewno się pojawi, bo każde losowanie jest niezależne. Dlatego nie ma „lepszych” 6 liczb ani „lepszej” puli liczb (czysto matematycznie, bo są tzw. gorące liczby, które przecząc temu padają częściej niż inne). Można jedynie zwiększać swoje prawdopodobieństwo poprzez obstawianie większej liczby różnych kombinacji, a przy niższych wygranych można dodatkowo odpowiednio zoptymalizować ich rozłożenie. Ale to, kto faktycznie trafi, jest już kwestią przypadku. Ktoś może wygrać szóstkę, zawierając jeden zakład w życiu, a ktoś inny może nie wygrać jej nigdy, mimo wydawania setek złotych miesięcznie przez całe życie. Statystyka określa prawdopodobieństwo, ale nie jest w stanie przewidzieć, kto konkretnie będzie tym szczęśliwcem.  Każdy może zostać milionerem, choć już niestety za 5 zł, a nie 3  emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7385845 Napisano: 19.08.2026 17:37:19 w Lotto i inne
netka2000 napisał(a):

Po pierwsze, nie grać na chybił trafił. Najbardziej optymalny sposób to wybrać losowo 25 liczb - 30 zakładów i odpowiednie skreślenie. Szansa wygrania wzrasta wtedy ok. 10 krotnie. I nie kupować zdrapek. To nie uczciwa gra.

Czyli, że ograniczasz pulę z 49 do 25 liczb i układasz z nich 30 różnych zakładów? W Lotto czy coś źle rozumiem? Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7385523 Napisano: 18.08.2026 22:05:40 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
dede napisał(a):

Zdarzył się komuś może poślizg z odesłaniem danych o jeden dzień i agencja wysłała nagrodę? Pierwszy raz mi się tak zdarzyło, nagroda za ok. 400 zł ale taka wymarzonaemotka

Na pewno warto spróbować. Może akurat się uda. Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7384260 Napisano: 14.08.2026 12:58:52 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
tosia777 napisał(a):

coś się stało mojemu paragonowi w torbie, zamazało część kodu qr i inne części paragonu. Myślicie, żeby zgłaszać ten paragon do konkursu czy nie? emotka

Ja bym zgłosiła - widać to co istotne Wyświetl w wątku >>

@gnieszk@

#7384183 Napisano: 14.08.2026 09:39:56 w Coś wam się nie podoba? Piszcie!
pioge7 napisał(a):

To u mnie nie emotka dziwne

Przez stronę czy w aplikacji? Wyświetl w wątku >>
0 0