Wyniki wyszukiwania

Szukano wśród postów użytkownika @gnieszk@

@gnieszk@

#7317383 Napisano: 29.11.2025 20:12:55 w Wygrane na wymianę/sprzedaż
5x50 zł do Intermarche wymienię na Lidl Biedronka lub Allegro Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7316485 Napisano: 25.11.2025 23:28:51 w Paragony na trwające konkursy
Jan Niezbędny Auchan 15 zł Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7316086 Napisano: 24.11.2025 11:55:21 w Giełda Kodów ; )
Kupię 150 kodów Cola w dobrej cenie Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7315849 Napisano: 22.11.2025 18:25:42 w Paragony na trwające konkursy
Jestem w Auchan. Mogę kupić komuś Jana Niezbędnego Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7315716 Napisano: 21.11.2025 21:19:18 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
pikawka napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Są u Was w Dino saszetki Jacobs normalne 3w1 czy też tylko te Dubai?

U mnie dziś ani jednej saszetki nie znalazłam ;(

U mnie w jednym tylko te Dubai ale w drugim jest z kolei Cappuccino Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7315455 Napisano: 20.11.2025 21:43:58 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
sarmaj5182 napisał(a):

MDL napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Są u Was w Dino saszetki Jacobs normalne 3w1 czy też tylko te Dubai?

tylko dubai i to nie jest łatwo znaleźć, znalazłam dzisiaj 16 w jednym z dino, a byłam w czterech emotka

Jakieś mam przeczucie, że organizator odrzuci te saszetki Dubai …. Widziałam je dziś u siebie w Dino , ale wzięłam paczkowane opakowanie za 10 zł . Jakoś mam wątpliwości , że jak dostaną 20 zgłoszeń i paragonów i na każdym saszetka za 1,6 zł to to puszczą dalej

Niby dlaczego? Wykluczone nie są, listy produktów też nie ma w regulaminie. Wyświetl w wątku >>
1 MDL 0

@gnieszk@

#7315440 Napisano: 20.11.2025 21:07:16 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
Są u Was w Dino saszetki Jacobs normalne 3w1 czy też tylko te Dubai? Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7314730 Napisano: 18.11.2025 19:53:31 w SZUKAM....
Szukam kodu do Polsat Box. Jest do odebrania dla klientów Santander w Bezcennych Chwilach za 1 pkt. Może ktoś ma opcję odebrania, a nie będzie korzystał? Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7313934 Napisano: 15.11.2025 16:27:28 w Giełda Kodów ; )
42 naklejki do odebrania w Biedronce wymienię na inny kod, paragon Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7313823 Napisano: 15.11.2025 00:48:02 w WC - rozmowy o wszystkim
ktosiu napisał(a):

@gnieszk@ mój syn niedługo kończy studia prawnicze, specjalizuje się w prawie cywilnym (co prawda bankowym i gospodarczym), ale jest cywilistą.
Nie ma teraz czasu, żeby to dokładnie tu omówić, ale podsumowując różne komentarze, które się pojawiły, to:
1. Zachowek się należy siostrom taty (syn jeszcze podpyta na uczelni, ale jest niemal pewny odpowiedzi). Rozumie też doskonale, skąd się biorą
Twoje wątpliwości, ale to dłuższy i bardziej zawiły temat. Siostry taty mają 5 lat (albo raczej około 5 lat, bo jest to różnie naliczane) na wystąpienie do sądu w sprawie ewentualnego roszczenia, licząc od dnia śmierci babci, potem sprawa się przedawni.
2. Treść aktu notarialnego nie ma tu nic do rzeczy, kwestie, o które pytasz reguluje ustawa, a nie akt notarialny.
3. Przy dziedziczeniu ustawowym obowiązują przepisy dotyczące zachowku (jest orzeczenie SN w tej sprawie). 

Jeśli cokolwiek więcej się dowiem, dam znać.

Dziękuję bardzo serdecznie  za odpowiedź  emotka  I podziękuj ode mnie synowi  emotka  Swoją drogą to trzeba mieć głowę, żeby studiować prawo. To wszystko jest takie trudne, zawiłe i taki ogrom informacji, który trzeba przyswoić... Wyświetl w wątku >>
1 ktosiu 0

@gnieszk@

#7313818 Napisano: 15.11.2025 00:17:53 w WC - rozmowy o wszystkim
sergrazyna napisał(a):

Podsumowując dyskusję - jeśli mamy dziedziczenie z ustawy (z powyższych postów wnioskuję, że testamentu nie było), to nie obowiązują przepisy dotyczy zachowku. Po babci (spadkodawca) dziedziczą jej dzieci (zstępni). Ojciec Agnieszki nie żyje, więc dziedziczy ona jako dalsza zstępna. Darowizna nieruchomości podlega zaliczeniu na schedę spadkową, jeśli babcia (spadkodawca) nie wyraziła odmiennej woli. Ale nawet jeśli wartość darowizny byłaby większa od wartości udziału spadkowego przysługującego Agnieszce, to nie istnieje zobowiązanie do zwrotu nadwyżki - patrz art. 1040 KC. Jak ktoś ma ochotę na lekturę przepisów, to wkleiłam kilka postów wyżej.

Dziedziczenie ustawowe nie wyklucza roszczeń o zachowek
Zachowek przy dziedziczeniu ustawowym - Adwokat Cebo-Kubiczek
Zachowek a testament, dziedziczenie ustawowe i darowizna

A jeśli chodzi o akt notarialny to zapis o wyłączeniu darowizny ze schedy spadkowej też nic nie daje
"Panuje błędne przekonanie, że zawarcie w akcie darowizny zapisu o jej niezaliczaniu na schedę spadkową, chroni obdarowanego przed obowiązkiem zapłaty zachowku. Nic bardziej mylnego. Taki zapis ma znaczenie tylko przy dziale spadku, ale w żaden sposób nie wpływa na roszczenia z tytułu zachowku" Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7313813 Napisano: 14.11.2025 23:39:03 w WC - rozmowy o wszystkim
domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

malgosia74 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Może jest na sali prawnik lub osoba, która miała w rodzinie taką sytuację? Babcia przepisała tacie dom w 2010 r. Tata zmarł kilka lat temu. Teraz zmarła babcia. Czy siostrom taty należy się zachowek? Wiem, że przy darowiznach na rzecz spadkobierców nie ma znaczenie 10 letni okres. Gdyby najpierw zmarła babcia, a potem tata wiadomo, że darowizna wchodzi w skład spadku. I, że zobowiązanie podlega dziedziczeniu. Ale co w tej sytuacji "odwrotnej"?

To zależy co było zapisane w akcie notarialnym

Raczej nie. Nieruchomość była przekazana umową darowizny. Sprawy zachowku są regulowane przepisami, a nie aktem.Wiem, że gdyby była to umowa dożywocia to sprawa by była prosta, bo wtedy zachowku nie ma. Gdyby babcia zmarła pierwsza też byłoby to dla mnie jasne. Darowizna wchodzi w skład masy spadkowej, co do której można rościć o zachowek, bo była przekazana potencjalnemu spadkobiercy, a okres 10 letni nie ma tu wtedy znaczenia. Natomiast nie wiem czy to też działa w sytuacji jeśli tata zmarł pierwszy.

Teraz Ty i Twoje rodzeństwo (jeżeli takie masz) wchodzicie na miejsce Twojego Taty.

Jeśli chodzi o potencjqlne dziedziczenie po babci to wiem. Ona nie miała majątku. Dom przekazała darowizną tacie, który zmarł przed nią. I my go odziedziczyliśmy po nim. W momencie śmierci babci on nie żył więc siłą rzeczy nie był spadkobiercą. Wiem, że wtedy zstępni dziedziczą. Mam problem z tym, czy jego siostry mogą otrzymać zachowek oczywiście w odniesieniu do babci.

Ochrona praw najbliższej rodziny zmarłego należy do podstawowych założeń prawa spadkowego. Znajduje ona wyraz w wielu instytucjach uregulowanych
księdze czwartej kodeksu cywilnego, w tym też i w instytucji zachowku (art. 991-1011 k.c.), zapewniającej osobom wskazanym w ustawie określoną korzyść ze spadku nawet wbrew woli zmarłego.
 art. 991 § 1 i 2 k.c.,  Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia.

Potrafię znaleźć przepis:). Ja nie miałabym wątpliwości gdyby pierwsza zmarła babcia. Bo tata byłby wtedy tym obdarowanym spadkobiercą i roszczenie o zachowek w stosunku do niego byłoby bez wątpienia zasadne. A po jego śmierci w stosunku do nas jako jego spadkobierców. Bo to zobowiązanie jest dziedziczone. Natomiast ponieważ w chwili śmierci babci on nie żył nie jest to już dla mnie tak jasne.

Na darowiznę nieruchomości musi być sporządzony akt notarialny. Wszystko zależy od tego co było w nim zapisane. Małgosia74 ma rację. To co po śmierci babci musiałby zrobić tata, gdyby żył, przeszło na Ciebie.

Oczywiście, że jest akt. Ale przecież w nim nie ma uregulowanych kwestii zachowku. Jest darowana nieruchomość z ustanowieniem służebności dla babci. I tyle. Liczyłam, że jest ktoś na forum kto zna się na przepisach spadkowych lub był w podobnej sytuacji. Ale faktycznie chyba pozostaje mi skorzystać z pomocy fachowca. Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7313810 Napisano: 14.11.2025 23:32:56 w WC - rozmowy o wszystkim
cudaczek121 napisał(a):

W tej sytuacji @agnieszka tylko dzieci dziedziczą. Siostrom nic się nie przysługuje.

Po tacie tak masz rację, to wiem. Nie wiem natomiast co z zachowkiem dla jego sióstr po babci w sytuacji gdy ona zmarła później niż obdarowany tata. Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7313802 Napisano: 14.11.2025 22:28:40 w WC - rozmowy o wszystkim
domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

malgosia74 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Może jest na sali prawnik lub osoba, która miała w rodzinie taką sytuację? Babcia przepisała tacie dom w 2010 r. Tata zmarł kilka lat temu. Teraz zmarła babcia. Czy siostrom taty należy się zachowek? Wiem, że przy darowiznach na rzecz spadkobierców nie ma znaczenie 10 letni okres. Gdyby najpierw zmarła babcia, a potem tata wiadomo, że darowizna wchodzi w skład spadku. I, że zobowiązanie podlega dziedziczeniu. Ale co w tej sytuacji "odwrotnej"?

Raczej nie. Nieruchomość była przekazana umową darowizny. Sprawy zachowku są regulowane przepisami, a nie aktem.Wiem, że gdyby była to umowa dożywocia to sprawa by była prosta, bo wtedy zachowku nie ma. Gdyby babcia zmarła pierwsza też byłoby to dla mnie jasne. Darowizna wchodzi w skład masy spadkowej, co do której można rościć o zachowek, bo była przekazana potencjalnemu spadkobiercy, a okres 10 letni nie ma tu wtedy znaczenia. Natomiast nie wiem czy to też działa w sytuacji jeśli tata zmarł pierwszy.

Teraz Ty i Twoje rodzeństwo (jeżeli takie masz) wchodzicie na miejsce Twojego Taty.

Jeśli chodzi o potencjqlne dziedziczenie po babci to wiem. Ona nie miała majątku. Dom przekazała darowizną tacie, który zmarł przed nią. I my go odziedziczyliśmy po nim. W momencie śmierci babci on nie żył więc siłą rzeczy nie był spadkobiercą. Wiem, że wtedy zstępni dziedziczą. Mam problem z tym, czy jego siostry mogą otrzymać zachowek oczywiście w odniesieniu do babci.

Ochrona praw najbliższej rodziny zmarłego należy do podstawowych założeń prawa spadkowego. Znajduje ona wyraz w wielu instytucjach uregulowanych
księdze czwartej kodeksu cywilnego, w tym też i w instytucji zachowku (art. 991-1011 k.c.), zapewniającej osobom wskazanym w ustawie określoną korzyść ze spadku nawet wbrew woli zmarłego.
 art. 991 § 1 i 2 k.c.,  Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia.

Potrafię znaleźć przepis:). Ja nie miałabym wątpliwości gdyby pierwsza zmarła babcia. Bo tata byłby wtedy tym obdarowanym spadkobiercą i roszczenie o zachowek w stosunku do niego byłoby bez wątpienia zasadne. A po jego śmierci w stosunku do nas jako jego spadkobierców. Bo to zobowiązanie jest dziedziczone. Natomiast ponieważ w chwili śmierci babci on nie żył nie jest to już dla mnie tak jasne. Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7313797 Napisano: 14.11.2025 22:07:55 w WC - rozmowy o wszystkim
domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

malgosia74 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Jeśli chodzi o potencjqlne dziedziczenie po babci to wiem. Ona nie miała majątku. Dom przekazała darowizną tacie, który zmarł przed nią. I my go odziedziczyliśmy po nim. W momencie śmierci babci on nie żył więc siłą rzeczy nie był spadkobiercą. Wiem, że wtedy zstępni dziedziczą. Mam problem z tym, czy jego siostry mogą otrzymać zachowek oczywiście w odniesieniu do babci. Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7313794 Napisano: 14.11.2025 22:01:00 w WC - rozmowy o wszystkim
malgosia74 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Raczej nie. Nieruchomość była przekazana umową darowizny. Sprawy zachowku są regulowane przepisami, a nie aktem.Wiem, że gdyby była to umowa dożywocia to sprawa by była prosta, bo wtedy zachowku nie ma. Gdyby babcia zmarła pierwsza też byłoby to dla mnie jasne. Darowizna wchodzi w skład masy spadkowej, co do której można rościć o zachowek, bo była przekazana potencjalnemu spadkobiercy, a okres 10 letni nie ma tu wtedy znaczenia. Natomiast nie wiem czy to też działa w sytuacji jeśli tata zmarł pierwszy. Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7313759 Napisano: 14.11.2025 19:21:50 w WC - rozmowy o wszystkim
Może jest na sali prawnik lub osoba, która miała w rodzinie taką sytuację? Babcia przepisała tacie dom w 2010 r. Tata zmarł kilka lat temu. Teraz zmarła babcia. Czy siostrom taty należy się zachowek? Wiem, że przy darowiznach na rzecz spadkobierców nie ma znaczenie 10 letni okres. Gdyby najpierw zmarła babcia, a potem tata wiadomo, że darowizna wchodzi w skład spadku. I, że zobowiązanie podlega dziedziczeniu. Ale co w tej sytuacji "odwrotnej"? Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7313422 Napisano: 13.11.2025 15:58:46 w Giełda Kodów ; )
39 naklejek z Biedronki do odbioru z apki wymienię na coś innego Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7312946 Napisano: 12.11.2025 12:00:17 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
Czy ktoś odbierał natychmiastowe z Auchan (torcik, miód itd.) na kasie samoobsługowej? Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7312944 Napisano: 12.11.2025 11:58:43 w Giełda Kodów ; )
39 naklejek z Biedronki wymienię na coś innego 0  0 Wyświetl w wątku >>
0 0