Wyniki wyszukiwania

Szukano wśród postów użytkownika @gnieszk@

@gnieszk@

#7248384 Napisano: 21.03.2025 14:33:00 w moje dzisiejsze wygrane :)
Torby Milka 🐞 Wyświetl w wątku >>

@gnieszk@

#7248313 Napisano: 21.03.2025 12:54:11 w WC - rozmowy o wszystkim
bianka33 napisał(a):

niunio napisał(a):

maryal napisał(a):

cb656 napisał(a):

atyde25 napisał(a):

I te zmiany na plus ale czy wejdą w życie.
Zmiany w reklamowaniu alkoholuResort zdrowia chce także doprecyzować przepisy dotyczące zakazu promocji napojów alkoholowych. Definicja promocji napojów alkoholowych będzie uzupełniona o: sprzedaż napojów alkoholowych z zastosowaniem upustów, rabatów, bonifikat, pakietów i programów lojalnościowych, darowizn, nagród, wycieczek, gier losowych, zakładów wzajemnych, wszelkich form użyczeń, transakcji wiązanych, wszelkiego rodzaju talonów i bonów oraz udzielania innych niewymienionych z nazwy korzyści majątkowych lub osobistych dla nabywcy napojów alkoholowych.Projekt zakłada podniesienie kar za nielegalną reklamę i promocje napojów alkoholowych. Po zmianach minimalna wysokość grzywny wyniesie 20 tys. zł, a maksymalna - 750 tys. zł. Ponadto możliwa będzie kara ograniczenia wolności. Obecne sankcje to grzywna w wysokości od 10 tys. do 500 tys. zł.

Czyli skończą się wszystkie loterie "miliony piw do wygrania, szukaj pod kapslem/zawleczką"?
I te promocje typu "kup 12 piw w naszym sklepie i odbierz drugie 12 gratis"??
emotka emotka emotka

No tak, nie zapomnijcie się uśmiechać   emotka

Racja. Lepiej promować uzależnienia, byleby się nie uśmiechnąć. emotka

Kto ma się napić, ten i tak się napije. Zakazy i ograniczenia zazwyczaj działają na ludzi jak płachta na byka. Należy zająć się edukacją w tym temacie od najmłodszych lat, bo to w Polsce kuleje. Poza tym ludzie nie rozpijają się przez promocje, zazwyczaj gdzie indziej jest pies pogrzebany. Albo wynosi się to z domu, jako kontynuację zachowań kogoś z rodziny, albo ludzie wpadają w alkoholizm przez trudną sytuację życiową, samotność, itp... Patrząc na to jak trudno prowadzi się w Polsce choćby JDG, jak ciężko kupić mieszkanie, jak rosną koszty życia, jak ciągle przypiera się społeczeństwo do muru: tym nie ogrzewaj domu, bo kara; tym samochodem nie wjedziesz do miasta; tego nie pisz w internecie, bo kogoś urazisz; to ludzie i tak będą zaglądać do kieliszka. Trzeba gdzie indziej zacząć pracę u podstaw, aby był jakieś pozytywne efekty. Ja mam z domu wyniesione zdrowe podejście do alkoholu, więc gdy teraz kupuję na konkursy, to wszystko stoi i nie mam potrzeby, aby się napić. Z kolei sąsiad moich rodziców na wsi z alkoholizmu uczynił sposób na życie, ostatnio Panie z MOPS-u osobiście się do niego pofatygowały powiadomić, że dostanie podwyżkę zasiłku. Czy ktoś go wysłał na odwyk? Nie. Czy ma obowiązek uczestniczyć w spotkaniach AA? Nie. Czy ktoś go próbuje resocjalizować? Nie. Czy jakoś rozwiązały się jego problemy alkoholowe? Nie. Po prostu dostaje pieniądze i inne rzeczy na przeżycie (na całkiem wysokim poziomie jak na kogoś, kto nie pracuje). I nawet go trudno winić, bo pochodzi z rodziny alkoholików, nigdy innego życia nie znał, a system zawodził go od najmłodszych lat, bo nie zresocjalizowano tej rodziny, ani nie wyciągnięto dziecka z tego środowiska. Takimi rzeczami należy się zająć, a nie jakieś pozory: tu komuś rzucimy zapomogę, tu zakażemy promocji i niech społeczeństwo myśli, że wszystko gra.

Uważam, że każde działanie, które może w jakikolwiek sposób działać prewencyjnie w tym zakresie jest potrzebne. Zachęcanie do kupna alkoholu poprzez promocje, loterie, rabaty jest złym pomysłem i tyle.
I nie oznacza to, że to rozwiąże problem i na tym należy poprzestać. Wyświetl w wątku >>

@gnieszk@

#7248309 Napisano: 21.03.2025 12:43:27 w WC - rozmowy o wszystkim
cb656 napisał(a):

atyde25 napisał(a):

I te zmiany na plus ale czy wejdą w życie.
Zmiany w reklamowaniu alkoholuResort zdrowia chce także doprecyzować przepisy dotyczące zakazu promocji napojów alkoholowych. Definicja promocji napojów alkoholowych będzie uzupełniona o: sprzedaż napojów alkoholowych z zastosowaniem upustów, rabatów, bonifikat, pakietów i programów lojalnościowych, darowizn, nagród, wycieczek, gier losowych, zakładów wzajemnych, wszelkich form użyczeń, transakcji wiązanych, wszelkiego rodzaju talonów i bonów oraz udzielania innych niewymienionych z nazwy korzyści majątkowych lub osobistych dla nabywcy napojów alkoholowych.Projekt zakłada podniesienie kar za nielegalną reklamę i promocje napojów alkoholowych. Po zmianach minimalna wysokość grzywny wyniesie 20 tys. zł, a maksymalna - 750 tys. zł. Ponadto możliwa będzie kara ograniczenia wolności. Obecne sankcje to grzywna w wysokości od 10 tys. do 500 tys. zł.

Czyli skończą się wszystkie loterie "miliony piw do wygrania, szukaj pod kapslem/zawleczką"?
I te promocje typu "kup 12 piw w naszym sklepie i odbierz drugie 12 gratis"??
emotka emotka emotka

To akurat bardzo dobrze. Niepotrzebne jest promowanie % w kraju alkoholików... Wyświetl w wątku >>
1 cb656 0

@gnieszk@

#7247889 Napisano: 19.03.2025 19:37:07 w moje dzisiejsze wygrane :)

@gnieszk@

#7247530 Napisano: 18.03.2025 15:21:43 w Gratulacje! Dla wygranych!
Miętowa Brawo 🙂 Wyświetl w wątku >>
1 nienia 0

@gnieszk@

#7247376 Napisano: 18.03.2025 11:03:28 w moje dzisiejsze wygrane :)

@gnieszk@

#7246651 Napisano: 14.03.2025 14:13:07 w Dziś cieszę się z.....
cb656 napisał(a):

Bardzo lubię oznaki wiosny w przyrodzie. Dziś na przykład znalazłem pierwszą zieloność pąków na krzewach. uwielbiam to po prostu! To tak, jakbym się nawdychał rozweselającego helu! emotka emotka

Gaz rozweselający to nie hel tylko mieszanina podtlenku azotu i tlenu. Wyświetl w wątku >>

@gnieszk@

#7246492 Napisano: 13.03.2025 19:33:35 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
W Wedlu (bilety do muzeum) są bramki czy losowania? Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7246433 Napisano: 13.03.2025 15:07:24 w Czy informują/ informowali?
fan-mandaryny napisał(a):

agaluna napisał(a):

fan-mandaryny napisał(a):

Z Tchibo itm ktoś wygrał już bonik?

Wczoraj poszły smsy

Chyba tylko jeden wpis na forum był na 100 nagród. Dostałaś tego smsa?

Co najmniej kilkanaście osób się wpisało w MDW Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7246276 Napisano: 13.03.2025 09:59:34 w Kupię...
Karty: Lidl, paliwową, allegro Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7246140 Napisano: 12.03.2025 17:28:50 w moje dzisiejsze wygrane :)
OMG 😯
300 zł do ITM z Tchibo ❤️ Wyświetl w wątku >>

@gnieszk@

#7245402 Napisano: 09.03.2025 20:48:46 w Kupię...
0 0

@gnieszk@

#7244310 Napisano: 03.03.2025 18:37:17 w Pomocy!!!!
koniczynka123 napisał(a):

isiulka napisał(a):

mandarynka16 napisał(a):

snowflake napisał(a):

Jestem zielona w tym temacie, może ktoś mi pomoże. Córka ma wynajęte mieszkanie na rok, do końca zostało jej kilka m-cy. Wynajmujący w umowie zaznaczył, że w przypadku rezygnacji mam zapłacić czynsz do końca umowy. Teraz słownie zdecydował, że może zrezygnować z takiej opcji ale pobierze jej całą kaucję. Czy prawo pozwala na takie zamiany? W ogóle pierwsze słyszę, że trzeba zapłacić czynsz za cały, pozostały  okres- ale co ja tam wiem emotka

Po prostu podpisała beznadziejną umowę. A skoro podpisała - to się na te warunki zgodziła. Osobiście nigdy bym czegoś takiego nie podpisała...

A co do reszty - czy jest w umowie zapis, w jaki sposób można zmienić umowę? Zazwyczaj jest informacja, że zmiany pod rygorem nieważności muszą być dokonywane na piśmie.
Jeśli natomiast chodzi o obecną sytuację - jeśli bardziej Wam się opłaca stracić kaucję niż płacić czynsz do końca umowy - ja bym na to poszła. Ale tylko w formie aneksu do umowy, pisemnego, podpisanego przez obie strony. W przeciwnym razie nie masz gwarancji, że za 2-4 m-ce właściciel nie będzie chciał tego czynszu - bo tak ma na piśmie, w umowie.

A masz zapis o miesięcznym wypowiedzeniu umowy ?

Nie ma. Ale jest zapis że może na swoje miejsce kogoś innego dać i za 200 zł zmienić cesje. Niestety gość się nie zgadza na to, mimo że jest taki zapis w umowie

Trochę ciężko ci pomóc , jak wrzucasz szczątkowe zapisy z umowy emotka  |Ale co do zasady, umowa była na czas określony , nie ma w niej zapisu o sposobach i terminach wypowiedzenia - Twoja córka ma obowiązek zapłaty czynszu za pozostałe miesiące do końca trwania umowy. Propozycja z kaucją jest uczciwa o ile opłaca się bardziej finansowo i podpiszecie ją na piśmie.
Jeżeli nie zapłaci za czynsz to wystarczy, że facet skieruje sprawę do sądu w trybie uproszczonym, i córka w szybkim tempie dostaje komornika.

Co do zrobienia cesji to raczej wymaga ona zawsze uprzedniej zgody wynajmującego i jestem przekonana, że jest o tym wzmianka.  Generalnie w interesie Twojej córki jest się dogadać, bo to ona złamała warunki umowy.

W tym problem, że ma kogoś na swoje miejsce (firma zmieniła jej miejsce pracy) ale właściciel nie chce przenieść cesji, mimo że taki zapis jest w umowie. Siłą go nie zmusi. Tak jak powyżej ktoś napisał, córka zgadza się na skończenie umowy w zamian za kaucje, ale nie wiadomo czy gościu za kilka miesięcy nie wyskoczy z brakiem zapłaty za czynsz. Czy w ogóle gościu zgodzi się na aneks...  Akurat takiego "niemiłego" gościa nie spotkałam, choć dzieciaki wynajmują mieszkania od prawie 10 latemotka

A może warto podejść z tą umową do Rzecznika praw konsumenta albo skorzystać choćby z darmowej porady prawnej? Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7244148 Napisano: 03.03.2025 08:59:36 w Pomocy!!!!

mandarynka16 napisał(a):

snowflake napisał(a):

Jestem zielona w tym temacie, może ktoś mi pomoże. Córka ma wynajęte mieszkanie na rok, do końca zostało jej kilka m-cy. Wynajmujący w umowie zaznaczył, że w przypadku rezygnacji mam zapłacić czynsz do końca umowy. Teraz słownie zdecydował, że może zrezygnować z takiej opcji ale pobierze jej całą kaucję. Czy prawo pozwala na takie zamiany? W ogóle pierwsze słyszę, że trzeba zapłacić czynsz za cały, pozostały  okres- ale co ja tam wiem emotka

Po prostu podpisała beznadziejną umowę. A skoro podpisała - to się na te warunki zgodziła. Osobiście nigdy bym czegoś takiego nie podpisała...

A co do reszty - czy jest w umowie zapis, w jaki sposób można zmienić umowę? Zazwyczaj jest informacja, że zmiany pod rygorem nieważności muszą być dokonywane na piśmie.
Jeśli natomiast chodzi o obecną sytuację - jeśli bardziej Wam się opłaca stracić kaucję niż płacić czynsz do końca umowy - ja bym na to poszła. Ale tylko w formie aneksu do umowy, pisemnego, podpisanego przez obie strony. W przeciwnym razie nie masz gwarancji, że za 2-4 m-ce właściciel nie będzie chciał tego czynszu - bo tak ma na piśmie, w umowie.

A masz zapis o miesięcznym wypowiedzeniu umowy ?

Nie ma. Ale jest zapis że może na swoje miejsce kogoś innego dać i za 200 zł zmienić cesje. Niestety gość się nie zgadza na to, mimo że jest taki zapis w umowie

No to skoro on sam nie zamierza respektować warunków umowy to dlaczego oczekuje tego od drugiej strony. W takim razie prosta sprawa. Niech zaproponuje kogoś na swoje miejsce. Wszystko na piśmie. Wyświetl w wątku >>

@gnieszk@

#7243838 Napisano: 28.02.2025 23:25:36 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
magalan83 napisał(a):

agawaga napisał(a):

magalan83 napisał(a):

Do której godz był Pawełek? Specjalnie zakupiłam a tu już po loterii emotka

Do 21:00

Ani razu nie udało mi się trafić w Pawełka ☹️ dzis przed 21 postanowiłam się skusić, kupiłam 4 emotka  😂 śmiać mi się chce z samej siebie. Widocznie ten konkurs nie był dla mnie…

#thesame emotka Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7242891 Napisano: 25.02.2025 13:07:41 w moje dzisiejsze wygrane :)
I ostatnia stówka do 🐞od Avanti ❤️ Wyświetl w wątku >>

@gnieszk@

#7242788 Napisano: 24.02.2025 22:28:10 w SZUKAM....
Czy przy odbiorze Piniaty coś się podpisuje/podaje? Wyświetl w wątku >>
0 0

@gnieszk@

#7242678 Napisano: 24.02.2025 15:30:48 w Dyskusje o innych konkursach (bez klików)
atyde25 napisał(a):

Tak to prawda kupowałam w Zabie jogurt mały, naturalny jest opis bez nazwy jakiejkolwiek. Ale zrobili promocję podstępną.

W tej sprawie nie chodzi o kiepski opis na paragonie tylko o zakup nieprawidłowego produktu (wypasiony zamiast polski) Wyświetl w wątku >>

@gnieszk@

#7242162 Napisano: 21.02.2025 11:54:40 w moje dzisiejsze wygrane :)
100 zł 🐞 Avanti ❤️ Wyświetl w wątku >>

@gnieszk@

#7241116 Napisano: 17.02.2025 17:01:42 w Czy informują/ informowali?
rudzixon napisał(a):

Wiecie, że Whiskas poinformował? emotka  taka dostałam informację. Ale to na Fejsie, więc sama nie wiem jak oni są polaczeni ze sobą i na jakim etapie wymiany informacji.

Jakoś wątpię. Wyświetl w wątku >>
0 0