SZUKAM....

joan

#6274760 Napisano: 25.10.2016 13:09:21
kadett33 napisał(a):

Ktoś tu pisał że wystawiając fakturę powinienem otrzymać z fakturą także oryginał paragonu, czy ktoś może podać nr paragrafu który o tym mówi? Bo w internecie wszędzie czytam że wystawiając fakturę, sprzedawca zabiera paragon

Nie wiem, kto tak pisał - dla mnie jest oczywiste, że nie możesz mieć DWÓCH różnych oryginalnych dokumentów dotyczących sprzedaży jednej rzeczy. Faktura zastępuje ten paragon, co go pierwotnie dostałeś, więc nie otrzymasz go z powrotem.
0 0

bethan

#6274762 Napisano: 25.10.2016 13:10:14
kadett33 napisał(a):

Bo w internecie wszędzie czytam że wystawiając fakturę, sprzedawca zabiera paragon.

I tak jest.
0 0

mysz-s

#6274764 Napisano: 25.10.2016 13:10:48
kadett33 napisał(a):

Ktoś tu pisał że wystawiając fakturę powinienem otrzymać z fakturą także oryginał paragonu, czy ktoś może podać nr paragrafu który o tym mówi? Bo w internecie wszędzie czytam że wystawiając fakturę, sprzedawca zabiera paragon.

Nigdy w życiu. Paragon zawsze zostaje u wystawcy faktury
0 0

kadett33

#6274767 Napisano: 25.10.2016 13:12:09
joan napisał(a):

kadett33 napisał(a):

Ktoś tu pisał że wystawiając fakturę powinienem otrzymać z fakturą także oryginał paragonu, czy ktoś może podać nr paragrafu który o tym mówi? Bo w internecie wszędzie czytam że wystawiając fakturę, sprzedawca zabiera paragon

Nie wiem, kto tak pisał - dla mnie jest oczywiste, że nie możesz mieć DWÓCH różnych oryginalnych dokumentów dotyczących sprzedaży jednej rzeczy. Faktura zastępuje ten paragon, co go pierwotnie dostałeś, więc nie otrzymasz go z powrotem.

No właśnie to wiem, ale ktoś pisał że pomimo faktury otrzymuje także oryginał paragonu, dlatego chciałem się dowiedzieć na co się powołuje gdy nie chcą mu wydać paragonu.
0 0

joan

#6274771 Napisano: 25.10.2016 13:14:34
kadett33 napisał(a):

No właśnie to wiem, ale ktoś pisał że pomimo faktury otrzymuje także oryginał paragonu, dlatego chciałem się dowiedzieć na co się powołuje gdy nie chcą mu wydać paragonu.

Może ściemniał? Albo źle zapamiętałeś emotka
0 0

kadett33

#6274772 Napisano: 25.10.2016 13:15:21
joan napisał(a):

kadett33 napisał(a):

tu jest ten post:

nkba napisał(a): kadett33 nie wiem czemu ale nie mogę Cię zacytować więc piszę w osobnym komentarzu teraz nie trzeba oddawać paragonów jeśli bierzesz fakturę (choć wiele
sklepów jednak nie wiem czy z niewiedzy czy z przyzwyczajenia tak robi
dalej ) Jeśli mam taką sytuację to zwyczajnie nie daję się spławić - zdarzyło
sie tak tylko kilka razy. Mogą sobie skserować, potwierdzić za
zgodność, wydrukować duplikat itp. i paragon wraz z fakturą do niego
oddać klientowi

0 0

dang21

#6274773 Napisano: 25.10.2016 13:15:36
joan napisał(a):

kadett33 napisał(a):

pierwszy post od góry

https://www.e-kon...trona/3702/#p6274144
0 0

joan

#6274776 Napisano: 25.10.2016 13:17:53
Może dziewczyny rozwiną temat? Dla mnie to nielogiczne zupełnie, ale faktem jest, że osobiście nie pracuję na stanowisku przerabiania paragonów na faktury.
0 0

defed

#6274803 Napisano: 25.10.2016 13:38:08
joan napisał(a):

Może dziewczyny rozwiną temat? Dla mnie to nielogiczne zupełnie, ale faktem jest, że osobiście nie pracuję na stanowisku przerabiania paragonów na faktury.

Moj ksiegowy nakazal mi przyczepiac paragon do kopii FV, czyli dokument dla firmy - a oryginal FV jest oczywiscie dla klienta.
Tak samo robilam, gdy pracowlam na BP. Klient mial 7dni na przerobke.
Paragony fiskalne to takie uproszczone rachunki. Niektorzy klienci wola miec faktury. Na FV mozna zobaczyc szczegolowo za co jest wystawiony rachunek i dodatkowo mozna umiescic dane osobowe , FV jest zazwyczaj drukowana na papierze o dluzszej zywotnosci, co jest wazne w przypadku dowodu zakupu sprzetow z wieloletnia gwarancja. 
To nie jest mozliwe aby do 1 zakupu wystawiac 2 rownolegle dokumenty emotka  Choc byloby fajnie... Dla konkursowicza emotka  2x wiecej szans emotka
0 0

edzia21

#6274812 Napisano: 25.10.2016 13:47:02
Szukam Info, czy Almette z loterii dzwoni z zastrzeżonego?
0 0

nkba

#6274813 Napisano: 25.10.2016 13:49:44
Nie ma obowiązku zwrotu paragonu jeśli zażąda się do niego faktury. Sprzedawca ów paragon ma już przecież na rolce i to on jest księgowany. Oryginał można okazać ale nie oddać jeśli odbiera się fakturę. Nie ma ku temu żadnego powodu. emotka
0 0

ania1234

#6274816 Napisano: 25.10.2016 13:51:40
edzia21 napisał(a):

Tak emotka
1 edzia21 0

defed

#6274818 Napisano: 25.10.2016 13:53:18
nkba napisał(a):

Nie ma obowiązku zwrotu paragonu jeśli zażąda się do niego faktury. Sprzedawca ów paragon ma już przecież na rolce i to on jest księgowany. Oryginał można okazać ale nie oddać jeśli odbiera się fakturę. Nie ma ku temu żadnego powodu. emotka

Sprzedawca nie ma na rolce paragonu, tylko jego kopie. Nie mozna wydac dwoch dokumentow sprzedazy do zakupionego jedego towaru.
1 paula9891 0

nkba

#6274822 Napisano: 25.10.2016 14:01:42
defed napisał(a):

nkba napisał(a):

Sprzedawca nie ma na rolce paragonu, tylko jego kopie. Nie mozna wydac dwoch dokumentow sprzedazy do zakupionego jedego towaru.

Ale te kopie są pełnowartościowymi dowodami księgowymi tak jak z resztą kopie faktur. Dlatego na fakturach do paragonu jest właśnie taka informacja "faktura do paragonu nr..." - nie rodzi ona skutków podatkowych tak jak paragon pierwotny (czyli ta "kopia"). Przecież pierwotny paragon nie znika po wystawieniu do niego faktury emotka  
0 0

defed

#6274828 Napisano: 25.10.2016 14:16:21
nkba napisał(a):

defed napisał(a):

nkba napisał(a):

Ale te kopie są pełnowartościowymi dowodami księgowymi tak jak z resztą kopie faktur. Dlatego na fakturach do paragonu jest właśnie taka informacja "faktura do paragonu nr..." - nie rodzi ona skutków podatkowych tak jak paragon pierwotny (czyli ta "kopia"). Przecież pierwotny paragon nie znika po wystawieniu do niego faktury emotka  

Paragon oryginalny nie znika, tylko MUSI zostac podczepiony pod kopie faktury wystawionej na podstawie tego paragonu.
Jesli jestes odpowiedzialna za wystawianie faktur w firmie w ktorej pracujesz, skontaktuj sie z ksiegowym, zeby firma nie miala nieprzyjemnosci z US.
1 paula9891 0

dang21

#6274829 Napisano: 25.10.2016 14:18:05
defed napisał(a):

nkba napisał(a):

defed napisał(a):

nkba napisał(a):

Paragon oryginalny nie znika, tylko MUSI zostac podczepiony pod kopie faktury wystawionej na podstawie tego paragonu.
Jesli jestes odpowiedzialna za wystawianie faktur w firmie w ktorej pracujesz, skontaktuj sie z ksiegowym, zeby firma nie miala nieprzyjemnosci z US.

Ja robiłam tak samo jak pisze defed. Kopia faktury z paragonem dla firmy, a oryginał faktury dla klienta.
1 defed 0

paula9891

#6274830 Napisano: 25.10.2016 14:20:21
defed napisał(a):

nkba napisał(a):

defed napisał(a):

nkba napisał(a):

Dokładnie emotka  Klient nie może otrzymać 2 dokumentów sprzedaży na te same zakupy, bo równie dobrze może zgłosić się z tym paragonem po raz drugi i zażądać kolejnej faktury.
Poza tym, jeżeli otrzyma fakturę, to paragon mu niepotrzebny.
1 defed 0

nkba

#6274853 Napisano: 25.10.2016 14:50:58
defed napisał(a):

nkba napisał(a):

defed napisał(a):

nkba napisał(a):

Dzięki ale zapewniam Cię, że z mojego powodu nikt nieprzyjemności z US nie miał, nie ma i mieć nie będzie emotka A jeśli pojawi się przepis, który będzie nakazywał dołączanie oryginału paragonu do wystawianej faktury to będę tak robić emotka Póki co takiego nie ma emotka
0 0

czeko

#6274908 Napisano: 25.10.2016 15:47:11
ania1234 napisał(a):

edzia21 napisał(a):

Tak emotka

Dzwonią raz? Do mnie dzisiaj coś dzwoniło z zastrzeżonego..:(
0 0

czeko

#6274911 Napisano: 25.10.2016 15:52:03
czeko napisał(a):

ania1234 napisał(a):

edzia21 napisał(a):

Tak emotka

Dzwonią kilka razy? Do mnie dzisiaj coś dzwoniło z zastrzeżonego i nie moglam odebrac..:(
0 0