Visa Konkursy

Gość: emdeka

#6009332 Napisano: 25.04.2015 11:14:21
mcookie napisał(a):

Bardzo fajnie z wyborem nagród głównych postąpił Play - samochodami nagrodził dwa filmy przy których osoby dość się natrudziły i nie ma co do  oryginalności i praw autorskich żadnych obaw - jest prawdziwa babcia, dziadek, własnoręcznie wycięte gwiazdki 

To samo pisałem wczoraj o 22:17:56.
Co do konkursów i loterii: wolę, żeby było ich mniej, ale za to uczciwych i zgodnych z regulaminem. Loterie nie pozwalają się spełnić. 
0 0

Gość: mcookie

#6009333 Napisano: 25.04.2015 11:17:14
Nie, nie przesadzam. Skoro takie gnioty wygrywały dzienne  i taki był zapis w regulaminie, że do wszystkich elementów filmu powinno się posiadać prawa autorskie to powinien wygrać taki właśnie film a było ich pewnie sporo.
0 0

#6009334 Napisano: 25.04.2015 11:18:31
andzi18 napisał(a):

Pewnie zdjęcie wieży Eiffla, koloseum itp. też powinno być zrobione przez nią? Na prawdę przesadzacie emotka

Nie musi być zrobione przez nią, o ile posiada prawa - regulamin 10d. Tak trudno pojąć, o co chodzi???
Jak nie mam do czegoś praw, to nie wykorzystuję tego w pracy konkursowej, Jezu.
"posiada praw autorskich lub praw zależnych do Zadania Konkursowego i jego wszystkich elementów w zakresie wskazanym w Regulaminie".
0 0

Gość: R4di

#6009336 Napisano: 25.04.2015 11:25:08
Utwór jest to rezultat działalności twórcy, o cechach indywidualnych, oryginalnych. Utwór może być utrwalony na tzw. nośniku materialnym (np. płycie CD, papierze itd.) jednak ochronie prawno–autorskiej podlega utwór sam w sobie. Żeby uznać coś za utwór nie ma znaczenia jego wartość, przeznaczenie czy też sposób wyrażania. Przykładami utworów są np. wiersz, obraz, fotografia, projekt architektoniczny, film, logo, Taki utwór jest chroniony od momentu powstania i to niezależnie od tego czy został ukończony. Ochrona utworu nie zależy od żadnych formalności np. nie trzeba dzieła rejestrować czy wskazywać na zastrzeżenie praw do niego.

Utwór słowny - rymowanki z konkursu
Utwór fotograficzny - jak sama nazwa wskazuje
Utwór audiowizualny - film ( ważne: jako całość: połączenie muzyki i obrazu)
Pani Kaja stworzyła film i posiada do niego wyłączne prawa jak całości i tak należy rozumieć pkt 13 regulaminu!
13. Uczestnik oświadcza i gwarantuje, że jest wyłącznie uprawniony do utworów słownych, audiowizualnych oraz fotograficznych, które dodaje w Zadaniu Konkursowym, a prawa do utworów nie są obciążone na rzecz osób trzecich. Ponadto, Uczestnik oświadcza i gwarantuje, że utwory nie naruszają jakichkolwiek praw osób trzecich.

Inna sprawa że mamy wątpliwości do:
10.Organizator zastrzega sobie prawo do wykluczenia z Konkursu zgłoszonego Zadania Konkursowego w przypadku:
  • gdy Uczestnik nie posiada praw autorskich lub praw zależnych do Zadania Konkursowego i jego wszystkich elementów w zakresie wskazanym w Regulaminie.
Prawa zależne w przypadku muzyki to opowiednia licencja a pani Kaja umieściła ją w swoim filmie i wg mnie to sprawa jest ok.
Prawa zależne w przypadku obrazu to - zakupienie ich na stocku z odpowiednią licencją.

Jeśli pobrane z internetu bez licencji to łamanie prawa ponieważ
Ochrona utworu nie zależy od żadnych formalności np. nie trzeba dzieła rejestrować czy wskazywać na zastrzeżenie praw do niego.

Pozdrwaiam
R
Edit: zezwalam na wykorzystanie tego utworu w celu dowolnym emotka
0 0

Andrzej007

#6009342 Napisano: 25.04.2015 11:44:22
emdeka napisał(a):

andzi18 napisał(a):

Pewnie zdjęcie wieży Eiffla, koloseum itp. też powinno być zrobione przez nią? Na prawdę przesadzacie emotka

Nie musi być zrobione przez nią, o ile posiada prawa - regulamin 10d. Tak trudno pojąć, o co chodzi???
Jak nie mam do czegoś praw, to nie wykorzystuję tego w pracy konkursowej, Jezu.
"posiada praw autorskich lub praw zależnych do Zadania Konkursowego i jego wszystkich elementów w zakresie wskazanym w Regulaminie".

W takim razie szybko napisz reklamację. Czas nagli.
0 0

ktosiu

#6009345 Napisano: 25.04.2015 11:54:37
andzi18 napisał(a):

Zdjęcie wieży Eiffla? Nie dość, że trzeba je zrobić samodzielnie to jeszcze... tylko za dnia! Bo nocą łamie się prawa autorskie emotka  To tylko taka ciekawostka (jako że nie uczestniczyłam w konkursie Visy, teraz też nie uczestniczę w dyskusji, wkładam tylko swoje 3 grosze do samego tematu praw autorskich, który to jest bardzo pokręcony):
 http://www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-robisz-zdjecia-noca-wiezy-eiffla-mozesz-zlamac-prawo,nId,1552571
0 0

#6009357 Napisano: 25.04.2015 12:33:37
andzi18 napisał(a):

Ponoszą kolegę nerwy  emotka   A po co? Pogoda tak piękna...
Stwierdzam, że dyskusja została wyczerpana z powodu braku argumentów jednej ze stron i nie ma co już strzępić klawiatury. 
0 0

Andrzej007

#6009374 Napisano: 25.04.2015 13:13:06
emdeka napisał(a):

andzi18 napisał(a):

bzowapani napisał(a):

Ponoszą kolegę nerwy  emotka   A po co? Pogoda tak piękna...
Stwierdzam, że dyskusja została wyczerpana z powodu braku argumentów jednej ze stron i nie ma co już strzępić klawiatury. 

Jakie nerwy? To była wyłącznie ironia. Ja po prostu widzę to trochę inaczej. Tak rygorystyczny regulamin istnieje przede wszystkim po to by organizator nie odpowiadał za to, że uczestnicy wykorzystali czyjąś pracę. Inaczej mówiąc cała odpowiedzialność spada na uczestnika, który złamał regulamin. Organizatorzy nie będą sprawdzali każdej pracy czy nie złamała czyiś praw autorskich, bo to po prostu nierealne. W większości przypadków ich to wali, do momentu gdy ktoś zgłosi naruszenie praw autorskich, szczególnie gdy zgłosi się do nich autor. Internet jest niemal nieograniczonym źródłem informacji, zdjęć itp. Właściwie tam to cały czas są łamane prawa autorskie (nie mam tutaj na myśli pobieranie filmów, gier itp) i nikt wielkiej afery nie robi. Jak potrzebuje ściągnąć obrazek z różowym trójkątem do filmu, to wchodzę w google grafika i już go mam. Gdybym miał się interesować czy mogę ten trójkąt użyć w moim filmie, to chyba zalałbym nie krew. W końcu to tylko różowy trójkąt. Po prostu w tym przypadku uważam to za mało istotną sprawę. Może się mylę, ale ja nie widzę w tym nic złego.
0 0

cudaczek121

#6009381 Napisano: 25.04.2015 13:37:38
Ja to jednak miałam szczęście w tej Visie. Wygrałam 2 karty, przy czym przy wpisywaniu kwoty transakcji w formularz zamiast rzeczywistej kwoty "10,60", omyłkowo wpisałam "10,50". Plułam sobie w brodę za moją ślepotę i nieuwagę, byłam na 100 procent pewna,że takie coś nie przejdzie, bo jednak te kwoty się różnią.Ten wadliwy wydruk z terminala wysyłałam im nawet 2 razy, gdyż za pierwszym razem, kiedy wysyłam już po wygranej zwycięski świstek nie zauważyłam ,że przypadkiem ucięłam datę transakcji (która akurat była dobra). Nic im nawet nie pisałam o tej pomyłce,pogodziłam się ze stratą i jakież było moje zdziwienie, gdy kurier przywiózł 2 koperty z nagrodami emotka Dziś wyjęłam z bankomatu Visowe 400 zł i idę na jakiś shopping. Nie wiem, czy oni nie zauważyli tego błędu, czy też uznali to za czeski błąd, dlatego postanowili wysłać kartę.Dziwi mnie tylko fakt,że komuś przepada nagroda tylko dlatego,że na wydruku z banku nie było napisu Visa tudzież pomylił datę transakcji. Niektórzy mnie w tym wątku straszyli, że gdy gram na wydrukach także osób z mojej rodziny, to na pewno kart nie otrzymam, bo oni mnie sprawdzą dokładnie.Tymczasem obie nagrody mam z karty siostry, która ma konto w PKO. (grałam tylko na siebie).
P.S Do autora postu o Pani "Kaji", uprzejmie donoszę,że imię Kaja, podobnie jak Maja, odmieniamy przez "i" krótkie, czyli Kai, Mai.
Z moich doświadczeń z Visą Wam się tu zwierzam, przed nikim "kajać" się nie zamierzam.
0 0

Gość: R4di

#6009388 Napisano: 25.04.2015 14:31:05
Andzi18 raczej praw aurtorskich nikt nie bedzie zgladzal. Bo ich to "wali" jak to napisalas. Za to lamanie regulaminu konkursu juz nie przejdzie. Bo to oznacza wybor innego zwyciezcy.
0 0

#6009396 Napisano: 25.04.2015 15:58:13
andzi18 napisał(a):

Tak rygorystyczny regulamin istnieje przede wszystkim po to by organizator nie odpowiadał za to, że uczestnicy wykorzystali czyjąś pracę. Inaczej mówiąc cała odpowiedzialność spada na uczestnika, który złamał regulamin. Organizatorzy nie będą sprawdzali każdej pracy czy nie złamała czyiś praw autorskich, bo to po prostu nierealne. W większości przypadków ich to wali, do momentu gdy ktoś zgłosi naruszenie praw autorskich, szczególnie gdy zgłosi się do nich autor. 

Dlatego biorąc udział w jakimkolwiek konkursie - czy nagrodą jest puszka piwa, czy bmw, należy wziąć to pod uwagę; w myśl zasady, że kłamstwo ma krótkie nogi, oliwa sprawiedliwa i prawda wychodzi na jaw. Jak piszesz, internet jest nieograniczony, ale jest również takim dobrodziejstwem, że nie da się dziś ukryć "zapożyczeń" z cudzej pracy. Jeżeli więc regulamin zabrania takich praktyk, to zgłosić naruszenie może nie tylko autor, ale też każdy inny uczestnik konkursu. To na złodzieju czapka gore, a  organizator musi wtedy się stosować do prawa, które sam stanowił.
Parafrazując rzymską sentencję: nieznajomość regulaminu szkodzi. Tym bardziej jego naginanie.

Jak potrzebuje ściągnąć obrazek z różowym trójkątem do filmu, to wchodzę w google grafika i już go mam. Gdybym miał się interesować czy mogę ten trójkąt użyć w moim filmie, to chyba zalałbym nie krew. W końcu to tylko różowy trójkąt. Po prostu w tym przypadku uważam to za mało istotną sprawę. Może się mylę, ale ja nie widzę w tym nic złego. 

Być może prowadzisz studio foto-video. Być może robisz filmy dla pary młodej. Jeżeli jest w nich zawarty różowy trójkąt, to bardzo mała szansa, że ujrzy go w Twojej pracy autor, chyba że jest akurat nowożeńcem, a to już graniczy z cudem (albo pechem).
Mamy tu jednak różnicę poglądów, która jest chyba nie do przeskoczenia. Nieważne, czy jest to różowy trójkąt, czy słoneczko, czy babcia z drewnianą łyżką w dłoni, jeżeli nie jest to moja twórczość - nie używam jej w zadaniach konkursowych. Tylko i wyłącznie dlatego moje imię i nazwisko nigdy nie pojawiło się na tym forum, gdy ogłaszano wyniki różnych konkursów.
0 0

mia

#6009766 Napisano: 27.04.2015 10:14:34
bc14 napisał(a):

dziś otrzymałam kartę z 25 więc czekajcie w poniedziałek na kurierów albo dziś (...)

Czy ktoś może dostał dziś kartę z końca marca?
Wiem, że dzień się dopiero zaczął, ale rodzinka przebiera nogami...emotka
0 0

karkocka

#6009769 Napisano: 27.04.2015 10:24:16
mia napisał(a):

bc14 napisał(a):

dziś otrzymałam kartę z 25 więc czekajcie w poniedziałek na kurierów albo dziś (...)

Czy ktoś może dostał dziś kartę z końca marca?
Wiem, że dzień się dopiero zaczął, ale rodzinka przebiera nogami...emotka

w sobotę dostałam kartę z końca marca i druga z początku kwietnia
0 0

marionzzz

#6009775 Napisano: 27.04.2015 10:38:52
no cóż, jak widać nie tylko my walczymy z nieuczciwością...i najlepszym się zdarza...

http://stopklatka...aign=FB_stopklatkapl
0 0

Gość: trampek

#6009815 Napisano: 27.04.2015 11:39:37
ja dzisiaj dostalam dwie karty z ostatnich dni
0 0

marionzzz

#6009834 Napisano: 27.04.2015 12:00:23
czy piny do kart też przyjeżdżają kurierem czy listem zwykłym?
0 0

Gość: ksantypa

#6009837 Napisano: 27.04.2015 12:04:34
doszła karta emotka juz aktywowana
0 0

defed

#6009842 Napisano: 27.04.2015 12:13:39
marionzzz napisał(a):

czy piny do kart też przyjeżdżają kurierem czy listem zwykłym?

do mnie piny przywiózł ten sam kurier
a dzisiaj kolejna karta z przedostatniego dnia,ale czekam jeszcze na 1kwietnia - mam nadzieje, że wygrana z tego dnia nie była żartem emotka
0 0

leona

#6009850 Napisano: 27.04.2015 12:18:44
Przyszła karta na razie bez PINu. A do kart City przychodzą wogóle piny, czy wystarczy zadzwonić na infolinię?
0 0

defed

#6009852 Napisano: 27.04.2015 12:21:49
leona napisał(a):

Przyszła karta na razie bez PINu. A do kart City przychodzą wogóle piny, czy wystarczy zadzwonić na infolinię?

do City nie ma pinów - tylko do Visy przesyłają piny  (po około tygodniu od dostarczenia karty, jako osobna przesyłka)
0 0