Visa Konkursy

Gość: emdeka

#6009175 Napisano: 24.04.2015 21:27:28
siasiolka napisał(a):

Haha... Pani Kaja mogla kupic te grafiki.. To nie jest drogie.. 

Idąc tym tropem, mogła kupić cały filmik  To nie musi być drogie, gdy nagroda jest warta 81.332 złote.

Ktoś pisał powyżej o odpowiedzi organizatora: 
"Uprzejmie informujemy, iż zgodnie z Regulaminem Konkursu „Spróbuj czegoś nowego z Visa”, musi Pan posiadać prawo autorskie do wszystkich elementów Zadania Konkursowego, w tym również muzyki." 

Jeżeli do muzyki, to i do grafiki też - tak to rozumiem. To również jest element zadania konkursowego. 
Wyobraźcie sobie to zgłoszenie bez połowy elementów graficznych, albo bez muzyki. Kicha, nie?

Załóżmy jednak, że grafika została nabyta i nie ma z tym problemu - w sensie: martwa natura, czyli rybka, słoneczko itd.
Ale co z... babcią? W myśl punktu nr 16 regulaminu? 

16.W przypadku, gdy Zgłoszenie zawiera wizerunek osób trzecich,
Uczestnik zobowiązany jest uzyskać zgodę takich osób na wykorzystanie ich wizerunku.

Słownik języka polskiego rozwiewa wątpliwości:
http://sjp.pwn.pl...zerunek;2579940.html
1. «czyjaś podobizna na rysunku, obrazie, zdjęciu itp.»

W imieniu organizatora proszę o przedstawienie pisemnej zgody babci na użycie jej wizerunku
oraz skanu dokumentu z widoczną fotografią twarzy  emotka

A wizerunki tych osób? Dostali zapewne gażę za udział w kampanii.
Czy wyrazili zgodę na publikację wizerunku w "zadaniu konkurowym"?
http://www.powsze...5x482_ryba%20(2).jpg
https://www.skokc.../visa-1424676959.jpg

Czy organizator naprawdę jest tak niefrasobliwy, mówiąc delikatnie?
Nie było innch dobrych prac, które nie łamały własnego regulaminu organizatora?
No ludzie, błagam....

To nic osobistego, bo film i pomysł fajny, ale wykonanie łamie zasady konkursu.

0 0

staszek

#6009180 Napisano: 24.04.2015 21:40:53
nie wiem za bardzo o co chodzi w dyskusji, bo za bardzo się nie wczytywałam, ale musi być grubo skoro większość aż pozakładała nowe konta, by móc dyskutować emotka
0 0

Gość: siasiolka

#6009181 Napisano: 24.04.2015 21:43:20
emdeka napisał(a):

siasiolka napisał(a):

załóżmy jednak, że grafika została nabyta i nie ma z tym problemu - w sensie: martwa natura, czyli rybka, słoneczko itd.

Uczestnik zobowiązany jest uzyskać zgodę takich osób na wykorzystanie ich wizerunku.

W imieniu organizatora proszę o przedstawienie pisemnej zgody babci na użycie jej wizerunku

Kupując zdjęcia ze "stocku" kupuje się je z prawami do wykorzystywania, a sprzedawca oświadcza, że posiada wszelkie prawa do zdjęć i zgody na wykorzystywanie wizerunku.
Prawa autorskie dzielą się na osobiste i majątkowe.
Te drugie podlegają odsprzedaży i kupując zdjęcie kupujemy je właśnie z tymi prawami.

Cytat z jednego ze "stocków""
Zastosowanie elektroniczne: strony internetowe, bannery, newslettery, dokumenty PDF, blogi, e-maile, prezentacje, telefony komórkowe, ekrany powitalne ... 

Zastosowanie w druku: artykuły prasowe, książki, reklamy, broszury, dokumenty, ilustracje, ulotki, billboardy, wizytówki, opakowania, dekoracje ... 

Zastosowanie w wideo: dekoracje i ilustracje dla programów TV, prezentacje wideo, ilustracje filmowe ...

Fotografowie, którzy dostarczają  obrazy, odpowiadają za zapewnienie spełnienia najwyższych standardów. W związku z tym, wymaga uzyskania przez fotografa umowy z modelem podpisanej przez rodzica lub opiekuna prawnego, dla każdego nieletniego modela, którego wizerunek występuje w obrazie, przed wysłaniem takiego obrazu.

Cena takich obrazków?
Od 1 zł.
:)
0 0

mia

#6009182 Napisano: 24.04.2015 21:46:12
staszek napisał(a):

nie wiem za bardzo o co chodzi w dyskusji, bo za bardzo się nie wczytywałam, ale musi być grubo skoro większość aż pozakładała nowe konta, by móc dyskutować emotka

emotka emotka emotka emotka I to jest jeden z najcelniejszych komentarzy w całej dyskusji.
Staszek, masz lepsze riposty niż Wuj Staszek! emotka emotka emotka emotka
0 0

Gość: brudny

#6009184 Napisano: 24.04.2015 21:47:43
na prawdę ktoś z Was wierzy, że te fotografia zostały zakupione i użyte zgodnie z regulaminem? 
oj naiwniacy emotka
Z drugiej jednak strony zazdrością aż kipi w tym wątku,
dobrze że wysyłałem zgłoszenia dostosowane do nagród 200złotowych "kupiłem i visą zapłaciłem" emotka
i teraz mogę na to patrzeć z uśmiechem emotka
0 0

marzenier

#6009185 Napisano: 24.04.2015 21:48:24
jeszcze wczoraj ok godziny 23 wydawało mi się to zabawne , a teraz ...
o losie ,strzeż mnie przed wygraniem auto , bo moje zdjęcie , film , tekst będzie rozbierana na części pierwsze niczym wiersze Mickewicza. . 
0 0

petunija1

#6009188 Napisano: 24.04.2015 21:51:17
marzenier napisał(a):

o losie ,straż mnie przed wygraniem auto , bo moje zdjęcie , film , tekst będzie rozbierana na części pierwsze niczym wiersze Mickewicza. . 

Najlepiej trafić autko w loterii.
Tam się chyba nie ma do czego przyczepić-chociaż forum kreatywne,więc pewna nie jestem.emotka
0 0

koper

#6009191 Napisano: 24.04.2015 21:57:07
marzenier napisał(a):

o losie ,strzeż mnie przed wygraniem auto , bo moje zdjęcie , film , tekst będzie rozbierana na części pierwsze niczym wiersze Mickewicza. . 

Dokładnie o tym pomyślałam po przejrzeniu kilku ostatnich stron tego tematu  emotka
Cieszę się z tego, że jestem tylko taką konkursową płotką emotka
0 0

Ronja

#6009199 Napisano: 24.04.2015 22:12:18
Powiem tylko, że mnie ujęły najbardziej te zdjęcia mamy i babci - myślałam, że to autentyk rodzinny. W sumie to całkiem zabawne studium konkursowego przypadku.  Tyle pracy włożyć i fot czy rysunków własnych nie dać, to jednak dziwne jak dla mnie, bo to akurat najmniej czasochłonny aspekt tego filmu.  I nie jest to złośliwa uwaga. Końcówkę konkursu spędziłam w szpitalu, to dobrze ustawia człowiekowi priorytety - zdrowie jest w nich duuuużo wyżej niż autko emotka
0 0

Gość: goralkrycha

#6009201 Napisano: 24.04.2015 22:14:28
emdeka napisał(a):

siasiolka napisał(a):

Idąc tym tropem, mogła kupić cały filmik  To nie musi być drogie, gdy nagroda jest warta 81.332 złote.

Ktoś pisał powyżej o odpowiedzi organizatora: 
"Uprzejmie informujemy, iż zgodnie z Regulaminem Konkursu „Spróbuj czegoś nowego z Visa”, musi Pan posiadać prawo autorskie do wszystkich elementów Zadania Konkursowego, w tym również muzyki." 

Jeżeli do muzyki, to i do grafiki też - tak to rozumiem. To również jest element zadania konkursowego. 
Wyobraźcie sobie to zgłoszenie bez połowy elementów graficznych, albo bez muzyki. Kicha, nie?

Załóżmy jednak, że grafika została nabyta i nie ma z tym problemu - w sensie: martwa natura, czyli rybka, słoneczko itd.

A wizerunki tych osób? Dostali zapewne gażę za udział w kampanii.
Czy wyrazili zgodę na publikację wizerunku w "zadaniu konkurowym"?
http://www.powsze...5x482_ryba%20(2).jpg
https://www.skokc.../visa-1424676959.jpg

Czy organizator naprawdę jest tak niefrasobliwy, mówiąc delikatnie?
Nie było innch dobrych prac, które nie łamały własnego regulaminu organizatora?
No ludzie, błagam....

To nic osobistego, bo film i pomysł fajny, ale wykonanie łamie zasady konkursu.

Najwidoczniej organizatorzy konkursu mają lekko niefrasobliwe podejście do konkursu. Pamiętacie jaka praca
początkowo wygrała pierwszą nagrodę tygodniową? Był to filmik z podkładem muzycznym "Muppet Show - Mahna Mahna". Filmik z grafikami ogólnodostępnymi w sieci. I co?
Była wygrana - nie ma wygranej.
Po bodajże tygodniu zmienili zwycięzcę.
0 0

#6009203 Napisano: 24.04.2015 22:17:56
siasiolka napisał(a):

Kupując zdjęcia ze "stocku" kupuje się je z prawami do wykorzystywania, a sprzedawca oświadcza, że posiada wszelkie prawa do zdjęć i zgody na wykorzystywanie wizerunku. Prawa autorskie dzielą się na osobiste i majątkowe. Te drugie podlegają odsprzedaży i kupując zdjęcie kupujemy je właśnie z tymi prawami.

Nie jestem zawodowym grafikiem, więc nie kłócę się. 
Organizator nie przewidział chyba jednak korzystania z czegoś takiego, jak wizerunek stockowy. Wizerunek, to wizerunek. 

Powtórzę raz jeszcze fragment regulaminu:
16.W przypadku, gdy Zgłoszenie zawiera wizerunek osób trzecich,  Uczestnik zobowiązany jest uzyskać zgodę takich osób na wykorzystanie ich wizerunku.
Nikogo w powyższym punkcie nie interesuje, że wizerunek jest ze stocka. Uczestnik ma uzyskać zgodę takich osób.
Bezlitosne to, ale tak mówi regulamin.

W punkcie 13 Uczestnik oświadcza i gwarantuje, że jest wyłącznie uprawniony do utworów słownych, audiowizualnych oraz fotograficznych, które dodaje w Zadaniu Konkursowym.
Rozumiem to tak, że uczestnik musi zrobić wszystko sam, od a do zet, skoro ma gwarantować, że jest wyłącznie uprawniony.

Punkt 10  Wykluczenie gdy Uczestnik nie posiada praw autorskich lub praw zależnych do Zadania Konkursowego i jego wszystkich elementów.
W przypadku reklamacji (a czytając ten wątek tak się pewnie stanie), to Pani Kaja będzie musiała udowodnić posiadanie praw zależnych do każdego elementu Zadania Konkursowego. Jeżeli więc wizerunek jest takim elementem Zadania Konkursowego, to patrz punkt 16 ^.

Odnośnie uwag: nie jestem nowym kontem; niedługo minie 10 lat. Dlaczego zniknęły moje stare posty, nie wiem.
Moja praca nie zawiera niczego ze stocka albo na licencji, więc nie boję się rozbierania na części pierwsze.
I nie zazdroszczę Pani Kaji, bo nie ma czego w takiej sytuacji. 

Z mojej strony to wszystko. Dobranoc Państwu.

ps. Pani Agata, która wygrała właśnie Jeepa, zrobiła pracę bardzo podobną do zgłoszenia Pani Kaji - ta sama metoda animacji; pojawia się i nurkowanie w wodzie i kosmos... Proszę jednak zobaczyć, że nie ma tam ani grama stocka, grafik i muzyki. Sprawa jest czysta. Da się? Da się. I tu zazdroszczę, bo brałem udział w tym konkursie emotka
http://mamstandar...ubmissions/winners 
0 0

Gość: mikki85

#6009207 Napisano: 24.04.2015 22:24:13
To może zmienią po raz trzeci ?
0 0

cudaczek121

#6009208 Napisano: 24.04.2015 22:26:10

Gość: R4di

#6009209 Napisano: 24.04.2015 22:31:54
Ciuchcia: długi link:)

EDIT
bzowapani napisał(a):

Punkt 10  Wykluczenie gdy Uczestnik nie posiada praw autorskich lub praw zależnych do Zadania Konkursowego i jego wszystkich elementów.
W przypadku reklamacji (a czytając ten wątek tak się pewnie stanie), to Pani Kaja będzie musiała udowodnić posiadanie praw zależnych do każdego elementu Zadania Konkursowego. Jeżeli więc wizerunek jest takim elementem Zadania Konkursowego, to patrz punkt 16 ^.

W odniesieniu do muzyki. Zależne prawo autorskie np skrócenie melodii do długości filmu. Jeśli licencja jest użyta poprawnie to powinna się wybronić. W tym przypadku nie ma nigdzie informacji o autorze i nazwie utworu. Licencje CC zazwyczaj jej wymagają

Tak samo ze zdjęciami... 
0 0

#6009216 Napisano: 24.04.2015 22:54:34
R4di napisał(a):

Ciuchcia: długi link:)

I teraz zrobiło mi się smutno.

Firma Fideli, z miejscowości Przemęt koło Zielonej Góry, zatrudniła artystę plastyka i kupiła od niego projekt graficzny do kolorowanek na płótnie. Plastyk wywiązał się z zadania i firma Fideli sprzedaje zestawy artystyczne Artello. Wszelkie prawa zastrzeżone.

Chyba, że to stock, w co wątpię, bo nie ma w necie żadnej takiej grafiki. R4di nie znalazł. 
Zresztą zawsze się można dowiedzieć u producenta, kto im to projektował.

http://sklep.cogd...-dzieci-zabawki.html

Jeżeli Pani Kaja nie jest tym plastykiem, to...?
Nie mam więcej pytań.

0 0

marzenier

#6009224 Napisano: 24.04.2015 23:18:02
No...kolor nieba tez ukradła 
No bo jak to? Niebieskie ?
Bez wątpienia nie jest to jej autorki pomysł . 
0 0

fryteczka

#6009225 Napisano: 24.04.2015 23:22:50
Komisja śledcza emotka
0 0

Gość: c4rtman

#6009228 Napisano: 24.04.2015 23:28:07
staszek napisał(a):

założyłem bo boli mnie nieprzestrzeganie regulaminu.

"13. Uczestnik oświadcza i gwarantuje, że jest wyłącznie uprawniony do utworów słownych, audiowizualnych oraz fotograficznych,
które dodaje w Zadaniu Konkursowym, a prawa do utworów nie są obciążone
na rzecz osób trzecich. Ponadto, Uczestnik oświadcza i gwarantuje, że
utwory nie naruszają jakichkolwiek praw osób trzecich."

WYŁĄCZNIE UPRAWNIONY do utworów słownych, audiowizualnych co oznacza że musi być TWÓRCĄ.
Zapewne jak dobrze poszukacie to i tło znajdziecie. Mapy europy przecież sama ni enamalowała.
0 0

#6009233 Napisano: 24.04.2015 23:33:43
Taa. Gdyby ukradli wam rower z piwnicy, to byście płakali za komisją śledczą. Ale cudzą pracę, grafikę czy muzykę można, co? 
Ojejku jejku tam. To się nie liczy, nie? Postawa żenująca. 
0 0

marzenier

#6009236 Napisano: 24.04.2015 23:39:57
Rower trzymam na strychu emotka

Rozumiem ze zaangażowanie niektórych tutaj w akcje "udupianie laureatki" wynika z faktu , że aspirowali do głównej ..
Rozumiem oburzenie , rozczarowanie , żal .
Rozumiem silne poczucie sprawiedliwości i chęć zwalczanie dziadostwo 

Za cholerę nie rozumiem ,nie ogarniam swoim mózgiem co Wam daje cytowanie po 10 razy regulaminów , siedzenie na necie w poszukiwaniu wogonikow, słoneczek i innych rybek . 
W celu jakim to jest robione ?
Aby uświadomić resztę .
Dziekuje .
Załapałam o co chodzi po pierwszych dwóch postach .
A teraz to jest już nudne.
To robienie sztucznego tłoku i lanie wody w kółko czerpanej z tego samego źródła .
Nie wiem , kto się zajmuje takimi sprawami jak kradziesz słońca czy wagonika, ale napewno ktoś taki jest ,więc może warto tam uderzyć .
0 0