Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
Gość: emdeka
Idąc tym tropem, mogła kupić cały filmik
Ktoś pisał powyżej o odpowiedzi organizatora:
"Uprzejmie informujemy, iż zgodnie z Regulaminem Konkursu „Spróbuj czegoś nowego z Visa”, musi Pan posiadać prawo autorskie do wszystkich elementów Zadania Konkursowego, w tym również muzyki."
Jeżeli do muzyki, to i do grafiki też - tak to rozumiem. To również jest element zadania konkursowego.
Wyobraźcie sobie to zgłoszenie bez połowy elementów graficznych, albo bez muzyki. Kicha, nie?
Załóżmy jednak, że grafika została nabyta i nie ma z tym problemu - w sensie: martwa natura, czyli rybka, słoneczko itd.
Ale co z... babcią? W myśl punktu nr 16 regulaminu?
16.W przypadku, gdy Zgłoszenie zawiera wizerunek osób trzecich,
Uczestnik zobowiązany jest uzyskać zgodę takich osób na wykorzystanie ich wizerunku.
Słownik języka polskiego rozwiewa wątpliwości:
http://sjp.pwn.pl...zerunek;2579940.html
1. «czyjaś podobizna na rysunku, obrazie, zdjęciu itp.»
W imieniu organizatora proszę o przedstawienie pisemnej zgody babci na użycie jej wizerunku
oraz skanu dokumentu z widoczną fotografią twarzy
A wizerunki tych osób? Dostali zapewne gażę za udział w kampanii.
Czy wyrazili zgodę na publikację wizerunku w "zadaniu konkurowym"?
http://www.powsze...5x482_ryba%20(2).jpg
https://www.skokc.../visa-1424676959.jpg
Czy organizator naprawdę jest tak niefrasobliwy, mówiąc delikatnie?
Nie było innch dobrych prac, które nie łamały własnego regulaminu organizatora?
No ludzie, błagam....
To nic osobistego, bo film i pomysł fajny, ale wykonanie łamie zasady konkursu.
Wypowiedź była edytowana 1 raz.
staszek
Postów 3670
Data rejestracji 07.02.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Gość: siasiolka
Prawa autorskie dzielą się na osobiste i majątkowe.
Te drugie podlegają odsprzedaży i kupując zdjęcie kupujemy je właśnie z tymi prawami.
Cytat z jednego ze "stocków""
Zastosowanie elektroniczne: strony internetowe, bannery, newslettery, dokumenty PDF, blogi, e-maile, prezentacje, telefony komórkowe, ekrany powitalne ...
Zastosowanie w druku: artykuły prasowe, książki, reklamy, broszury, dokumenty, ilustracje, ulotki, billboardy, wizytówki, opakowania, dekoracje ...
Zastosowanie w wideo: dekoracje i ilustracje dla programów TV, prezentacje wideo, ilustracje filmowe ...
Fotografowie, którzy dostarczają obrazy, odpowiadają za zapewnienie spełnienia najwyższych standardów. W związku z tym, wymaga uzyskania przez fotografa umowy z modelem podpisanej przez rodzica lub opiekuna prawnego, dla każdego nieletniego modela, którego wizerunek występuje w obrazie, przed wysłaniem takiego obrazu.
Cena takich obrazków?
Od 1 zł.
:)
mia
Postów 17547
Data rejestracji 04.05.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane 40
Staszek, masz lepsze riposty niż Wuj Staszek!
Opowiedz Panu Bogu o swoich planach na przyszłość, a rozbawisz Go do rozpuku...
Gość: brudny
oj naiwniacy
Z drugiej jednak strony zazdrością aż kipi w tym wątku,
dobrze że wysyłałem zgłoszenia dostosowane do nagród 200złotowych "kupiłem i visą zapłaciłem"
i teraz mogę na to patrzeć z uśmiechem
marzenier
Postów 2263
Data rejestracji 08.09.2013
Punkty karne 0
Konkursy dodane
o losie ,strzeż mnie przed wygraniem auto , bo moje zdjęcie , film , tekst będzie rozbierana na części pierwsze niczym wiersze Mickewicza. .
petunija1
Postów 2507
Data rejestracji 24.11.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Tam się chyba nie ma do czego przyczepić-chociaż forum kreatywne,więc pewna nie jestem.
koper
Postów 2237
Data rejestracji 20.03.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Cieszę się z tego, że jestem tylko taką konkursową płotką
Ronja
Postów 240
Data rejestracji 19.07.2013
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Gość: goralkrycha
początkowo wygrała pierwszą nagrodę tygodniową? Był to filmik z podkładem muzycznym "Muppet Show - Mahna Mahna". Filmik z grafikami ogólnodostępnymi w sieci. I co?
Była wygrana - nie ma wygranej.
Po bodajże tygodniu zmienili zwycięzcę.
Nie jestem zawodowym grafikiem, więc nie kłócę się.
Organizator nie przewidział chyba jednak korzystania z czegoś takiego, jak wizerunek stockowy. Wizerunek, to wizerunek.
Powtórzę raz jeszcze fragment regulaminu:
16.W przypadku, gdy Zgłoszenie zawiera wizerunek osób trzecich, Uczestnik zobowiązany jest uzyskać zgodę takich osób na wykorzystanie ich wizerunku.
Nikogo w powyższym punkcie nie interesuje, że wizerunek jest ze stocka. Uczestnik ma uzyskać zgodę takich osób.
Bezlitosne to, ale tak mówi regulamin.
W punkcie 13 Uczestnik oświadcza i gwarantuje, że jest wyłącznie uprawniony do utworów słownych, audiowizualnych oraz fotograficznych, które dodaje w Zadaniu Konkursowym.
Rozumiem to tak, że uczestnik musi zrobić wszystko sam, od a do zet, skoro ma gwarantować, że jest wyłącznie uprawniony.
Punkt 10 Wykluczenie gdy Uczestnik nie posiada praw autorskich lub praw zależnych do Zadania Konkursowego i jego wszystkich elementów.
W przypadku reklamacji (a czytając ten wątek tak się pewnie stanie), to Pani Kaja będzie musiała udowodnić posiadanie praw zależnych do każdego elementu Zadania Konkursowego. Jeżeli więc wizerunek jest takim elementem Zadania Konkursowego, to patrz punkt 16 ^.
Odnośnie uwag: nie jestem nowym kontem; niedługo minie 10 lat. Dlaczego zniknęły moje stare posty, nie wiem.
Moja praca nie zawiera niczego ze stocka albo na licencji, więc nie boję się rozbierania na części pierwsze.
I nie zazdroszczę Pani Kaji, bo nie ma czego w takiej sytuacji.
Z mojej strony to wszystko. Dobranoc Państwu.
ps. Pani Agata, która wygrała właśnie Jeepa, zrobiła pracę bardzo podobną do zgłoszenia Pani Kaji - ta sama metoda animacji; pojawia się i nurkowanie w wodzie i kosmos... Proszę jednak zobaczyć, że nie ma tam ani grama stocka, grafik i muzyki. Sprawa jest czysta. Da się? Da się. I tu zazdroszczę, bo brałem udział w tym konkursie
http://mamstandar...ubmissions/winners
Gość: mikki85
cudaczek121
Postów 6765
Data rejestracji 28.02.2006
Punkty karne 2
Konkursy dodane
https://poznaj.to/rejestracja?r=qYGwG
http://greenpanth...pl/?rf=fe7923290ef74
http://rejestracj...apros.htm?u=76199977
https://panel.dem...2421eee602a151c9a17/
Gość: R4di
EDIT
W odniesieniu do muzyki. Zależne prawo autorskie np skrócenie melodii do długości filmu. Jeśli licencja jest użyta poprawnie to powinna się wybronić. W tym przypadku nie ma nigdzie informacji o autorze i nazwie utworu. Licencje CC zazwyczaj jej wymagają
Tak samo ze zdjęciami...
I teraz zrobiło mi się smutno.
Firma Fideli, z miejscowości Przemęt koło Zielonej Góry, zatrudniła artystę plastyka i kupiła od niego projekt graficzny do kolorowanek na płótnie. Plastyk wywiązał się z zadania i firma Fideli sprzedaje zestawy artystyczne Artello. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Chyba, że to stock, w co wątpię, bo nie ma w necie żadnej takiej grafiki. R4di nie znalazł.
Zresztą zawsze się można dowiedzieć u producenta, kto im to projektował.
http://sklep.cogd...-dzieci-zabawki.html
Jeżeli Pani Kaja nie jest tym plastykiem, to...?
Nie mam więcej pytań.
Wypowiedź była edytowana 3 razy.
marzenier
Postów 2263
Punkty karne 0
Konkursy dodane
No bo jak to? Niebieskie ?
Bez wątpienia nie jest to jej autorki pomysł .
fryteczka
Postów 4225
Data rejestracji 13.06.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane 1
Gość: c4rtman
"13. Uczestnik oświadcza i gwarantuje, że jest wyłącznie uprawniony do utworów słownych, audiowizualnych oraz fotograficznych,
które dodaje w Zadaniu Konkursowym, a prawa do utworów nie są obciążone
na rzecz osób trzecich. Ponadto, Uczestnik oświadcza i gwarantuje, że
utwory nie naruszają jakichkolwiek praw osób trzecich."
WYŁĄCZNIE UPRAWNIONY do utworów słownych, audiowizualnych co oznacza że musi być TWÓRCĄ.
Zapewne jak dobrze poszukacie to i tło znajdziecie. Mapy europy przecież sama ni enamalowała.
Ojejku jejku tam. To się nie liczy, nie? Postawa żenująca.
marzenier
Postów 2263
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Rozumiem ze zaangażowanie niektórych tutaj w akcje "udupianie laureatki" wynika z faktu , że aspirowali do głównej ..
Rozumiem oburzenie , rozczarowanie , żal .
Rozumiem silne poczucie sprawiedliwości i chęć zwalczanie dziadostwo
Za cholerę nie rozumiem ,nie ogarniam swoim mózgiem co Wam daje cytowanie po 10 razy regulaminów , siedzenie na necie w poszukiwaniu wogonikow, słoneczek i innych rybek .
W celu jakim to jest robione ?
Aby uświadomić resztę .
Dziekuje .
Załapałam o co chodzi po pierwszych dwóch postach .
A teraz to jest już nudne.
To robienie sztucznego tłoku i lanie wody w kółko czerpanej z tego samego źródła .
Nie wiem , kto się zajmuje takimi sprawami jak kradziesz słońca czy wagonika, ale napewno ktoś taki jest ,więc może warto tam uderzyć .