Konkursowiczki w ciąży

leoniu

#5543907 Napisano: 07.01.2013 09:32:06
agusia147 napisał(a):

et1978 napisał(a):

Dziewczyny mam pytanie...
Czy któraś z was interesowała sie nowymi zasadami becikowego?

Do tej pory jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka przysługiwała niezależnie od dochodów i wynosiła 1000 zł. Rządowa nowela ustawy o świadczeniach rodzinnych wprowadziła kryterium dochodowe przy przyznawaniu tego świadczenia. Według nowych przepisów od 2013 r. becikowe ma trafiać tylko do rodzin o miesięcznych dochodach poniżej 1922 zł na osobę.

No i to jest jasne ale ta kwota jest netto, czy brutto - nigdzie nie piszą !

Ale przepisy wchodzą z początkiem 2013? Czy później?

To jest jakaś farsa, nie dość, że dają nędzne 1000 zł, bo co to jest przy wychowaniu dziecka (nie mówię, że to dla mnie mało, tylko w ogólnym rozrachunku to tyle co nic)... To jeszcze i to zabierają, bo te zarobki to nawet nie pół średniej krajowej. Jak mnie to wkurza!!!
Podobnie jest z pomocą socjalną - tym nieszczęsnym rodzinnym. Dochody chyba 500 na osobę trzeba mieć emotka
Komentarz licealisty, kiedy mówiłam o tym na wosie (zakładam, że nie do końca świadomy emotka ) : 500 brutto??? Tyle to ja na papierosy miesięcznie wydaję... Wrrrrrrrrrrrrr.... Bez sensu się denerwuję.

Kalisto czasownik focić jest boski emotka
0 0

agusia147

#5543960 Napisano: 07.01.2013 10:06:27
leoniu napisał(a):

agusia147 napisał(a):

et1978 napisał(a):

Dziewczyny mam pytanie...
Czy któraś z was interesowała sie nowymi zasadami becikowego?

Do tej pory jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka przysługiwała niezależnie od dochodów i wynosiła 1000 zł. Rządowa nowela ustawy o świadczeniach rodzinnych wprowadziła kryterium dochodowe przy przyznawaniu tego świadczenia. Według nowych przepisów od 2013 r. becikowe ma trafiać tylko do rodzin o miesięcznych dochodach poniżej 1922 zł na osobę.

No i to jest jasne ale ta kwota jest netto, czy brutto - nigdzie nie piszą !

Ale przepisy wchodzą z początkiem 2013? Czy później?

To jest jakaś farsa, nie dość, że dają nędzne 1000 zł, bo co to jest przy wychowaniu dziecka (nie mówię, że to dla mnie mało, tylko w ogólnym rozrachunku to tyle co nic)... To jeszcze i to zabierają, bo te zarobki to nawet nie pół średniej krajowej. Jak mnie to wkurza!!!
Podobnie jest z pomocą socjalną - tym nieszczęsnym rodzinnym. Dochody chyba 500 na osobę trzeba mieć emotka
Komentarz licealisty, kiedy mówiłam o tym na wosie (zakładam, że nie do końca świadomy emotka ) : 500 brutto??? Tyle to ja na papierosy miesięcznie wydaję... Wrrrrrrrrrrrrr.... Bez sensu się denerwuję.

Kalisto czasownik focić jest boski emotka

Nie wyobrażam sobie tak żyć, a jeszcze to rodzinne jest śmiesznie niskie. 500zł na osobę, nas jest troje, to za 1500 to żywieniowo, pieluszkowo i ubraniowo w sam raz, ale w dochodzie są jeszcze rachunki...
0 0

Gość: grusia

#5544131 Napisano: 08.01.2013 07:44:06
Dla osob ktore mieszcza sie w tych kryteriach ( teraz jest wiecej niz 504 zl na osobe ) to nie sa smieszne pieniadze - nawet dla mnie te 77 zl to fajny pieniadz - miec a nie miec to roznica. Wielu musi zyc za jedna wyplate w wysokosci 1500 zl i potrafia - nie maja tego co inni ale potrafia bardziej docenic to co posiadaja. Niektorzy to by chcieli zarabiac po 3-5 tys i jeszcze brac zasilki .
0 0

monika1985monik

#5544145 Napisano: 08.01.2013 08:01:04
grusia zgadzam się z Tobą w 100% ja niestety zaliczam się do tych osób co mają niewiele ponad 1000 zł na naszą czwórkę i jakoś musimy żyć i nie narzekamy dla mnie np to 77 zł to bardzo dużo.
0 0

#5544168 Napisano: 08.01.2013 08:23:38
Mialam staz w MOPS'ie i wiele widziałam. Zadna rodzina z dziecmi nie powiedziala mi ze to mało, doceniali pomoc jaką otrzymują .Nie pisze tu o patologiach,pijakach itd ale o zwykłych rodzinach z niskimi zarobkami.Przeliczajac to np 3 paczki pieluszek DADA - mało ? Niektorzy chyba nie wiedzą ile zarabia przecietny los polakos emotka I nie wszedzie np za czynsz płaci sie 1500 zl emotka .A jak sie pogada z ludzmi to Ci zachodza w głowe jak mozna zyc np za 1000 zl - mozna i wcale nie graniczy to z cudem,trzeba fakt zrezygnować z wielu rzeczy ale patrzac tak na te rodziny przychodzace do MOPS'u miałam wrazenie ze sa one duzo szczesliwsze niz te ktore zarabiaja duuuzo wiecej a mimo to narzekaja.
0 0

dolly

#5544174 Napisano: 08.01.2013 08:28:06
Dziewczyny mam pytanie,
mały uderzył się wczoraj tuż nad skronią, chwilkę popłakał, ale po przyłożeniu zimnego przestał i chwilę się bawił i śmiał, rysował. To było tuż przed snem, więc za jakieś 30min poszedł do łóżka. spał normalnie, poszedł rano do przedszkola i w sali powiedział, że Go trochę boli, ale odwrócił się i poszedł. Tak teraz siedzę i myślę, czy może powinien zostać w domu dzisiaj, a nie szaleć w przedszkolu?... stresuję się trochę, bo to jest delikatne i wrażliwe miejsce na głowie.
0 0

monika1985monik

#5544187 Napisano: 08.01.2013 08:41:06
dolly może a raczej na pewno będzie mieć siniaka więc trochę może go boleć ja bym się nie zamartwiała na zapas przecież na pewno jak coś się będzie działo zadzwonią z przedszkola, ja bym go poobserwowała jak wróci i gdy by coś się działo wtedy do lekarza.
0 0

#5544188 Napisano: 08.01.2013 08:42:02
Fakt skron to swinstwo .Zadzwon moze do przedszkola niech go mają Panie na uwadze. Lepiej dmuchac na zimne - jak bedzie go bolec nie zaszkodzi odwiedzic lekarza. Najwazniejsze ze nie mdlal ,nie wymiotowal itd.
0 0

dolly

#5544202 Napisano: 08.01.2013 08:50:26
Oczywiście, że powiedziałam wychowawczyni, spojrzała dokładnie w którym miejscu i powiedziała, że trzeba GO tylko poobserwować i tak zrobi. wiem, że właśnie 2 dnia zaczyna w zasadzie boleć, ale jakoś dopiero jak powiedział to się zastanowiłam, że może powinien pobyć w spokoju, a nie w hałasie i jeszcze rytmikę dzisiaj mają. Ech, zła jestem, że nie pomyślałam o tym wcześniej emotka
0 0

#5544207 Napisano: 08.01.2013 08:55:33
No to skoro babki wiedza to pewnie beda pilnowac by zbytnio nie szlał. A jesli za bardzo nie daje Ci to spokoju to zadzwon popros by nie bral udzialu w rytmice czy cos w tym stylu.
0 0

dolly

#5544212 Napisano: 08.01.2013 08:57:17
Rytmika właśnie trwa emotka
0 0

koper

#5544380 Napisano: 08.01.2013 10:06:32
Dziewczyny, potrzebuję pomocy, porady, może poradziłyście już sobie kiedyś z podobnym problemem emotka
Z zasady nie używamy brzydkich słów, nie mamy takich przyzwyczajeń, nie leży to w naszej naturze, więc myślałam, że ominie nas podobny problem z dzieckiem, ale niestety nie emotka
Moja córeczka ma 2 i pół roku i jest na etapie poszerzania swojego słownika. Prawie bez przerwy mówi, ma sporo własnych, wymyślonych słów, ale coraz więcej mówi normalnie.
A problem jest taki, że parę dni temu upadł mi telefon na podłogę. Rozpadł się na kawałki i ja nie wiem czemu, ale odruchowo powiedziałam o shit i teraz jest to najczęściej powtarzane wyrażenie przez moją słodką dziewczynkę emotka

Stwierdziliśmy, że najlepiej będzie nie reagować, nie śmiejemy się, kiedy np potknie się i mówi o shit, ja bam, chociaż czasem ciężko się powstrzymać emotka A ona mówi to kilkanaście razy dziennie...

Po pierwsze to obawiam się, że jak powie to w większym gronie i ktoś wybuchnie śmiechem, a ona właśnie wchodzi w etap w którym bardzo lubi być w centrum uwagi, to już nie pozbędziemy się tego wyrażenia z jej słownika.
Boję się też, że jak zacznę jej tłumaczyć, że tak nie można mówić, to odniesie to odwrotny skutek.
Kompletnie nie wiem co robić... emotka
0 0

dolly

#5544399 Napisano: 08.01.2013 10:14:31
Koper, u mnie jak na razie działa- robię groźną minę i mówię co powiedziałeś, co Ty brzydkiego powiedziałeś? No powtórz Mój milknie i już wie, że to było brzydko, wtedy mówię, że chyba powiedział coś brzydkiego i nie chce tego więcej słyszeć, bo tak mówią łobuzy. Raz był przypadek, że w zabawie powiedział, ja udałam że nie słyszę i nie patrzyłam na Niego, bo On od razu się zorientował, spojrzał na mnie i uciekł do pokoju.
Jak tak dużo razy mówi Twoja córeczka, to musisz zareagować, bo Ona nie wie, że to brzydko.
I jeszcze powiedziałam, ze tak nie wolno mówić i mama też nie będzie i jak czasmi mi się wymsknie shit po polsku- to On mówi nie móóóów taaaak
emotka
0 0

leoniu

#5544400 Napisano: 08.01.2013 10:15:16
grusia napisał(a):

Mialam staz w MOPS'ie i wiele widziałam. Zadna rodzina z dziecmi nie powiedziala mi ze to mało, doceniali pomoc jaką otrzymują .Nie pisze tu o patologiach,pijakach itd ale o zwykłych rodzinach z niskimi zarobkami.Przeliczajac to np 3 paczki pieluszek DADA - mało ? Niektorzy chyba nie wiedzą ile zarabia przecietny los polakos emotka I nie wszedzie np za czynsz płaci sie 1500 zl emotka .A jak sie pogada z ludzmi to Ci zachodza w głowe jak mozna zyc np za 1000 zl - mozna i wcale nie graniczy to z cudem,trzeba fakt zrezygnować z wielu rzeczy ale patrzac tak na te rodziny przychodzace do MOPS'u miałam wrazenie ze sa one duzo szczesliwsze niz te ktore zarabiaja duuuzo wiecej a mimo to narzekaja.

Grusiu, ja nie mówię, że to mało. Tylko, że ja jakiś czas mieszkałam we Francji i wiem, jak może funkcjonować prawdziwe państwo socjalne. Jako student dostawalam tam takie pieniądze, że moja pierwsza pensja w Polsce była mniejsza. Pensja!!! I tu nie chodzi o narzekanie lub nie, tylko o to, jak państwo traktuje obywateli.
Tyle się mówi o dzietności itp. itd. i w zasadzie zamiast zwiększać pomoc państwo ją odbiera (vide: becikowe, zwrot podatku).
Ja nie piszę o ludziach. Piszę o czymś innym emotka
0 0

koper

#5544416 Napisano: 08.01.2013 10:25:05
No właśnie chyba masz rację, chciałam to ignorować, ale ona przecież nie ma pojęcia, że to brzydkie wyrażenie, traktuje to jako normalny zwrot...
0 0

Gość: emilka1705

#5544421 Napisano: 08.01.2013 10:27:32
Leoniu w 100% się z Tobą zgadzam.
Sami po powrocie z UK mieliśmy na utrzymaniu maleńkie dziecko, dom i 1400zł miesięcznie.
Rodzinne w takiej sytuacji to bardzo dużo bo wystarcza choćby na mleko dla maluszka.
Jednak my z takimi dochodami nie otrzymaliśmy go!!! Bo przez jakieś przepisy pani przeliczyła zarobki z ostatnich 3 miesięcy i nic z tego!!! Wylatałam się jak głupia po urzędach po karteczki inne cuda żeby usłyszeć, że 50zł nie dostane miesięcznie. Nigdy nie powiem, że ta kasa jest śmieszna bo dla kogoś kto jej potrzebuje znaczy wiele. Jednak formalności z tym związane sprawiły, że czułam się jakbym chciała coś ukraść. Szlag mnie trafiał jak zobaczyłam rodzinkę, która pod Urząd podjechała super furą, ubrana w same firmówki i rodzinne dostała od ręki bo w Polsce to oni dochodów nie mają, a zagranicznych nikt nie wie...
Patrząc na inne państwa gdzie rodzinne wynosi tyle co u nas dobra pensja, dofinansowanie do mieszkania to standard, a w służbie zdrowia i urzędach chcą Ci pomóc, a nie patrzą jak na złodzieja to nasz Polska wypada dość marnie.
0 0

Gość: dianek

#5544441 Napisano: 08.01.2013 10:39:02
tylko sobie zobaczcie ile wynoszą podatki w tych krajach, gdzie jest takie wysokie rodzinne i inne zapomogi

ja się bardzo cieszę, że u nas mogę płacić podatek tylko 18%
w belgii jest cenzura socjal - taki że mało kto tam chce normalnie pracować, bo się to nie opłaca - najniższy podatek dochodowy to 30% - dziękuję...

jak dla mnie (to moje własne prywatne zdanie) mogliby cały socjal obciąć - wkurza mnie, że muszę płacić na oszustów i nieudaczników

z drugiej strony, pewnie spora część z nich by poszła kraść, gdyby tej kasy nie dostawała, bo pracować by im się dalej nie chciało...

wiec w sumie nie wiem co lepsze emotka

tylko mi nie piszcie, że to konieczność bo w polsce nie ma pracy

bo to fikcja, trzeba mieć kompletnie dwie lewe ręce, żeby nie móc sobie znaleźć zajęcia, za które ktoś zapłaci...
0 0

#5544506 Napisano: 08.01.2013 11:07:41
O to to Dianek emotka
Zreszta po co porównywac ze niby inny kraj ma lepiej? Zyjemy w tym a nasz nie ma takich mozliwosci, daje co daje i tyle. A głupota jest wg mnie psioczenie ze polityka prorodzinna taka a taka - ja mam dzieci bo chce a nie bo Panstwo daje tyle a tyle kasy.Albo ze nie mam dzieci bo Panstwo mi pomoc nie chce. Dla mnie moglo by nie byc np tego becikowego ,nie zmieniloby to mojego podejscia do posiadania dzieci. Nie przeliczajmy dzieci na kase bo tak to wyglada własnie.
A kanciarze sa wszedzie - moja znajoma musi oddawac teraz roczny zasilek bo ktos ją podał ze mieszka z facetem ( ojcem dziecka ) a ta byla w papierach jako matka samotnie wychowujaca dziecko. I nawet kszty mi jej nie zal.To wlasnie w duzej mierze ludzie i to nie Ci biedni a Ci ktorych stac na wiele sprawiaja ze Panstwo nie moze pozwolic sobie na duzo.

Jak to mówila moja profesor od WOSu - to ludzie tworza Panstwo, oszukujac innych oszukuja siebie a jak im tak zle to granice sa otwarte emotka Oczywiscie zeby nie bylo pisze to juz tak dla rozluznienia a nie ze wyganiam kogos z kraju. Zyjemy gdzie zyjemy ,trzeba nauczyc sie liczyc na samego siebie a nie czekac az spadnie z nieba.
Ja jestem zadowolona ze swojego zycia - mam co mam, od nikogo nie biore i moge sobie pozwolic na dwoje dzieci emotka Nigdy od Panstwa pomocy sie nie domagalam.

0 0

#5544582 Napisano: 08.01.2013 11:37:15
Dziewczyny czy ktoras jest obcykana w zakupach na ebay'u ? Potrzebuje pomocy na PW emotka
0 0

Gość: katrin22

#5544618 Napisano: 08.01.2013 12:02:23
U nas 7 dzień kataru i Mały do tego zaczął kasłać raz mokro, potem na sucho emotka jedziemy do lekarki przed 18.00 emotka
0 0