Konkursowiczki w ciąży

kalisto1986

#5643676 Napisano: 28.04.2013 23:08:35
abodak napisał(a):

dziewczyny mam pytanie.Czy któraś z was wie jaki powinien być prawidlowy przedzial po obciazeniu glukozy 75g przez 2 godziny?Na moich wynikach jest przedzial tylko dla glukozy naczczo,a po obciazeniu glukoza mam tylko swoj wynik.Szukam w sieci i nie moge znalezc tej dolnej granicy a boje sie zeby tego hmm cudownego badania nie powtarzac

prawidłowy wynik to poniżej 140, jejku pamiętam jak pisałam jak ja przechodziłam glukoze, jak ten czas mija emotka
0 0

kalisto1986

#5643677 Napisano: 28.04.2013 23:11:10
prodiament napisał(a):

Dziewczyny - jak to jest z urlopem macierzyńskim? - muszę składać wniosek do pracodawcy jeszcze przed terminem porodu, dopiero po porodzie, czy w ogóle nie składam wniosku? A może mam go złożyć bezpośrednio do ZUS-u? I jak taki wniosek ma wyglądać? Czy mam w nim zaznaczyć długość urlopu macierzyńskiego? - czy mozna już wpisywać rok, czy jeszcze nie?

W zależności od twojego lekarza jak wypisze Ci L4, może wystawić nowe do 2 tygodni przed porodem, po tym czasie już nie, chyba,że nie jesteś na zwolenieniu, to sama decydujesz kiedy iść ( możesz iść już 2 tygodnie przed terminem). Wniosku nie składasz, tzn dostajesz zaświadczenie od gina, lub już w szpitalu i zanosisz je do zakładu pracy/kadr, a do tego akt urodzenia ( po porodzie).
Co do rocznego macierzyńskiego, w chwili obecnej nie ma podpisanej ustawy, więc macierzyński jest na starych zasadach, gdy ustawa zostanie podpisana automatycznie będzie można wydłużyć sobie urlop
0 0

Gość: prodiament

#5643682 Napisano: 28.04.2013 23:22:29
kali - jesteś już "oblatana" chyba we wszystkich kwestiach ciążowych i okołoporodowych emotka
Jestem na L4 do terminu porodu - gdyby mi się termin przedłużał, ginekolog podpowiedział, żebym poszła do zwykłego internisty, który na pewno da mi jeszcze zwolnienie na tydzień-dwa.
Niestety umowa w pracy kończy mi się 1,5 mies. po porodzie i nie wiem, czy w takim razie będę mogła przedłużyć sobie ten urlop macierzyński na rok emotka

0 0

abodak

#5643712 Napisano: 29.04.2013 07:54:13
dziekuje-mam 108.Moze bedzie git.W necie znalazlam ze nie moze byc wieksze od 140 ale nie mam tej wartosci najnizszej.No nic mam nadzieje ze nie mam wyniku za niskiego.
Kali-nie masz pojecia jak Ci zazdroszcze ze juz nie musisz myslec:D
Malutka-gratkiiiiii
0 0

kalisto1986

#5643720 Napisano: 29.04.2013 08:13:01
prodiament mi L4 skończyło się 4 dni przed porodem i nic już nie kombinowałam tylko od tego czasu wziełam macierzyński. Może Ci się kończyć umowa nawet w dniu porodu, ale macierzyński będziesz miała, tylko wtedy on jest w formie zasiłku (moja siostra tak miała), pracodawca nie przedłuży Ci umowy ?

abo kochana minie nawet nie zauważysz kiedy emotka
0 0

Gość: katrin22

#5643842 Napisano: 29.04.2013 12:09:09
abodak ja miałam 112 glukozę i coś lekarz mówił, że do 120 jest Ok, tak mi coś świta, także spokojnie emotka ja piłam 75 g bleeeh

Kali, to super, że Ty i dzidzia czujecie się dobrze emotka Nerki wygrzewaj emotka pozdrawiam
0 0

abodak

#5643849 Napisano: 29.04.2013 12:13:23
tez mialam 75 ble ble.JAk czekałam na drugie kłucie dziewczyna zemdlała przy pobieraniu krwi i az mi sie slabo zrobilo.Obym nie musiala tego powtarzac bo najgorsze bylo to czekanie 2 godzinne
0 0

kalisto1986

#5643864 Napisano: 29.04.2013 12:34:53
Abo u mojego lekarza były ze mną 2 ciężarne o tym samym nazwisku iw laboratorium pomyliły imiona, myślałam,że zawału dostanę jak pomyślałam,że będzie trzeba powtórzyć badanie , ale całe szczęście dało się wszystko odkręcić emotka

My jesteśmy po pierwszej wizycie położnej, fajna babeczka, niestety przychodzi 5 razy emotka ale przeżyje emotka
Mały przybrał w 4 dni 240 gram, troszkę pępek paprze się więc poleciła proszek, mi kazała jeść wszystko łącznie ze smażonym raz dziennie, będziemy próbować i zobaczymy.
Śmiała się z młodego, bo tylko jak go zbadała dalej poszedł spać emotka
I najważniejsze babeczka ma swój gabinet, więc po południu możemy zawsze podjechać jakby coś się działo i do tego mamy jej nr w razie potrzeby mamy dzwonić nie patrzeć czy niedziela, czy wieczór itp
0 0

Gość: quaqua

#5643874 Napisano: 29.04.2013 12:43:14
kalisto1986 napisał(a):

My jesteśmy po pierwszej wizycie położnej, fajna babeczka, niestety przychodzi 5 razy emotka ale przeżyje emotka
Mały przybrał w 4 dni 240 gram, troszkę pępek paprze się więc poleciła proszek, mi kazała jeść wszystko łącznie ze smażonym raz dziennie, będziemy próbować i zobaczymy.
I najważniejsze babeczka ma swój gabinet, więc po południu możemy zawsze podjechać jakby coś się działo i do tego mamy jej nr w razie potrzeby mamy dzwonić nie patrzeć czy niedziela, czy wieczór itp

Super, fajnie mieć taką zaufaną, doświadczoną osobę blisko emotka Od razu człowiek spokojniejszy o wszystko jest. A z jedzeniem to na zdrowie. Mleko nie bierze się z żołądka przecież emotka Mi teściowa mówiła: nie pij gazowanego! Na pytanie czemu odpowiadała, że od bąbelków dzieci kolki mają. No jasne, już sobie wyobraziłam jak leci ze mnie gazowane mleczko emotka Oczywiście piłam wodę, nie jakieś syfy z barwnikami, których raczej warto się wystrzegać nie tylko podczas karmienia piersią.
Przyrost wagi u Bartusia chyba całkiem w porządku, nie? Ile spadła mu waga po urodzeniu? (tak z ciekawości pytam, bo u nas 300g i na słowo honoru nas ze szpitala puścili, bo to dużo było).
0 0

abodak

#5643882 Napisano: 29.04.2013 12:49:53
kalisto1986 napisał(a):

Abo u mojego lekarza były ze mną 2 ciężarne o tym samym nazwisku iw laboratorium pomyliły imiona, myślałam,że zawału dostanę jak pomyślałam,że będzie trzeba powtórzyć badanie , ale całe szczęście dało się wszystko odkręcić emotka

powinno sie jeszcze nick podawać emotka emotka
0 0

Gość: prodiament

#5643895 Napisano: 29.04.2013 13:07:55
kalisto1986 napisał(a):

prodiament mi L4 skończyło się 4 dni przed porodem i nic już nie kombinowałam tylko od tego czasu wziełam macierzyński. Może Ci się kończyć umowa nawet w dniu porodu, ale macierzyński będziesz miała, tylko wtedy on jest w formie zasiłku (moja siostra tak miała), pracodawca nie przedłuży Ci umowy ?

Pracodawca nic nie wspomina o przedłużeniu umowy, dlatego właśnie obawiam się, czy po pół roku przedłużą mi w ZUS-ie macierzyński, jak już wejdzie ustawa, czy wtedy nie będzie już takiej możliwości, skoro w tym czasie nie będe już pracownikiem emotka
0 0

kalisto1986

#5643898 Napisano: 29.04.2013 13:11:57
quaqua napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

Super, fajnie mieć taką zaufaną, doświadczoną osobę blisko emotka Od razu człowiek spokojniejszy o wszystko jest. A z jedzeniem to na zdrowie. Mleko nie bierze się z żołądka przecież emotka Mi teściowa mówiła: nie pij gazowanego! Na pytanie czemu odpowiadała, że od bąbelków dzieci kolki mają. No jasne, już sobie wyobraziłam jak leci ze mnie gazowane mleczko emotka Oczywiście piłam wodę, nie jakieś syfy z barwnikami, których raczej warto się wystrzegać nie tylko podczas karmienia piersią.
Przyrost wagi u Bartusia chyba całkiem w porządku, nie? Ile spadła mu waga po urodzeniu? (tak z ciekawości pytam, bo u nas 300g i na słowo honoru nas ze szpitala puścili, bo to dużo było).

Ja wiem,że nie z żołądka, dużo już jem tzn wystrzegałam się smażonego głównie.
W szpitalu spadła mu waga dokładnie 150 g, położna powiedziała,że 240 g w kilka dni to ładny przyrost, ale on pięknie je, regularnie więc nawet nie spodziewałam się problemów z przyrostem.
Zmykam na spacerek przed obiadowy
0 0

kalisto1986

#5643900 Napisano: 29.04.2013 13:13:20
prodiament napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

Pracodawca nic nie wspomina o przedłużeniu umowy, dlatego właśnie obawiam się, czy po pół roku przedłużą mi w ZUS-ie macierzyński, jak już wejdzie ustawa, czy wtedy nie będzie już takiej możliwości, skoro w tym czasie nie będe już pracownikiem emotka

będziesz cały czas na macierzyńskim więc moim zdaniem nadal będziesz przysługiwało Ci przedłużenie, ale musisz dowiedzieć się dokładnie jak już podpiszą ustawe
0 0

agusia147

#5643912 Napisano: 29.04.2013 13:44:16
kalisto1986 napisał(a):

quaqua napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

Ja wiem,że nie z żołądka, dużo już jem tzn wystrzegałam się smażonego głównie.
W szpitalu spadła mu waga dokładnie 150 g, położna powiedziała,że 240 g w kilka dni to ładny przyrost, ale on pięknie je, regularnie więc nawet nie spodziewałam się problemów z przyrostem.
Zmykam na spacerek przed obiadowy

Ja jadłam wszystko normalnie, smażone, gazowane - nie wyobrażam sobie innej mineralnej jak gazowana, młodemu nic nie było. Mam wrażenie, że dużo tych "zakazów" to z nieświadomości, albo jakieś zabobony, bo przecież gazowane idzie do mojego żołądka, a nie dziecka itp.
0 0

monika1985monik

#5643914 Napisano: 29.04.2013 13:47:37
Ja jadłam też wszystko jak leci po za grochem emotka i nic młodemu nie było emotka głównie jadłam to samo co w ciąży więc może już znał ten smak i był przyzwyczajony emotka Co do picia gazowanego ja nie piłam ani w ciąży ani teraz jak karmię.
0 0

benasia

#5643925 Napisano: 29.04.2013 13:56:35
W sumie spadek wagi w szpitalu maliszka to tak do 10% może być. Mój tez coś schudł około 200g ale potem szybko nadrobił. Co do jedzenia to chyba wszystko zalezy od dziecka - bo ja i tak nie moglam wszystkiego jeść..
0 0

Gość: quaqua

#5643975 Napisano: 29.04.2013 15:04:38
Jak któraś ma teraz wolne to na tvn style leci właśnie program o karmieniu piersią, a raczej o kobietach które karmią nawet 8-letnie dzieci.
0 0

dolly

#5643990 Napisano: 29.04.2013 15:32:22
size napisał(a):

Malutka przeogromne gratulacje!
Wszystkiego dobrego dla Was!
emotka emotka emotka emotka emotka emotka

Przyłączam się do gratulacji emotka
Dużo sił dla Was dziewczynki emotka
0 0

agusia147

#5644048 Napisano: 29.04.2013 16:59:23
quaqua napisał(a):

Jak któraś ma teraz wolne to na tvn style leci właśnie program o karmieniu piersią, a raczej o kobietach które karmią nawet 8-letnie dzieci.

Dla mnie to już dewiacja i patologia...
0 0

emotka

#5644122 Napisano: 29.04.2013 18:56:08
zaba napisał(a):

Witam, jestem siostrą malutkiej456 i mam wiadomości od niej. Dzisiaj o 7.15 urodziła się Helenka. Miała cesarkę. Mała ma 52cm i waży 2760 emotka

Gratuluję i życzę dużo pociechy i uciechy z pociechy...
0 0