Konkursowiczki w ciąży

Gość: dorotka0000025

#5645909 Napisano: 02.05.2013 19:53:38
emotka napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

agusia147 napisał(a):

emotka to teraz twoja kolej?

a Ty na kiedy masz termin ?

Na 24.05 ale lekarz mówi, że nie dotrwam... Od 32tc brałam leki rozkurczowe przez to skracanie szyjki macicy. Ale ona i tak się skróciła i jest już spłaszczona od 2 tygodni. Opakowanie pigułek skończyło się wczoraj ale wspólnie z lekarzem prowadzącym podjęliśmy decyzję, że już nie dokupuję i odstawiam tabletki. Jest 37tc, mała ma wykształcone płucka, waży wdł. USG 2300g - jak chce to niech się rodzi... Konsultowałam się z lekarzem i 2 położnymi i oni twierdzą, że długotrwałe branie Fenoterolu nie jest bez wpływu na dziecko, a u matki może wywołać arytmię... Generalnie teraz czekam na skurcze albo odejście wód, ale słyszałam, że to nie jest tak, że rodzi się zaraz po odstawieniu tabletek. Podobno nawet jeśli odstawi się wcześniej to i tak można urodzić w terminie albo może się skończyć na poterminowym wywoływaniu porodu... Zobaczymy. W zeszłym tygodniu zwiedziłam porodówkę w tutejszym szpitalu - po remoncie oddział i wyposażenie robią wrażenie...

ide o zaklad ze urodzi sie po terminie, mialam podobna sytuacje od 5 miesiaca ciagle na tabletkach - na 4 tygodnie przed terminem odstawilam i czekalam na porod 6 tygodni
0 0

dolly

#5645918 Napisano: 02.05.2013 20:05:55
emotka napisał(a):

Agusia pierwszy chyba lepszy, bo lepiej widzisz obie pociechy...

Wózek waży podobno 15kg z gondolą a 13 ze spacerówką. Gondola jest łatwa do wypięcia przed złożeniem. Ze spacerówką składa się bez wypinania. Po wypięciu wciąga się go na kółeczkach...

no to nie jest straszna ta waga, mój 14kg przy spacerówce, ale za chiny mi sie nie chcialo go wciągać na górę, nie wspominając o tym, że przez pierwsze 2-3tyg to nawet o tym nie myslałam
0 0

Gość: kaskikk

#5645928 Napisano: 02.05.2013 20:25:21
agusia147 napisał(a):

Ja to myślę teraz nad czymś takim: http://allegro.pl...sow-i3185324807.html lub http://allegro.pl...lka-i3186715489.html

przepraszam że się wtrącę, ale ten Twinni do najlepszych nie najeży stelaż jest dość lichy, gondola bardzo mała i spacerówka też nie za wielkich rozmiarów, co prawda cena do zniesienia bo 2 tys a wózki tego typu są dość drogie.
koleżanki które mają dzieciaczki rok po roku chwaliły PHIL&TEDS i ADC DESING ZOOM emotka
przesiedziałam troche nad tym bo też mam rok po roku ale zdecydowałam że nie opłaca mi się kupować bo synek niedługo zacznie chodzić i nie bedzie chciał jeździć.

;)

0 0

agusia147

#5645931 Napisano: 02.05.2013 20:38:47
kaskikk napisał(a):

agusia147 napisał(a):

Ja to myślę teraz nad czymś takim: http://allegro.pl...sow-i3185324807.html lub http://allegro.pl...lka-i3186715489.html

przepraszam że się wtrącę, ale ten Twinni do najlepszych nie najeży stelaż jest dość lichy, gondola bardzo mała i spacerówka też nie za wielkich rozmiarów, co prawda cena do zniesienia bo 2 tys a wózki tego typu są dość drogie.
koleżanki które mają dzieciaczki rok po roku chwaliły PHIL&TEDS i ADC DESING ZOOM emotka
przesiedziałam troche nad tym bo też mam rok po roku ale zdecydowałam że nie opłaca mi się kupować bo synek niedługo zacznie chodzić i nie bedzie chciał jeździć.

;)

Pewnie, każda uwaga przydatna. Zastanawiam się także, jak ze składaniem takich wózków, bo jednak czasem przyjdzie mi wsadzić go do bagażnika.
0 0

#5645934 Napisano: 02.05.2013 20:49:13
agusia147 napisał(a):

Pewnie, każda uwaga przydatna. Zastanawiam się także, jak ze składaniem takich wózków, bo jednak czasem przyjdzie mi wsadzić go do bagażnika.

w tym Twinni to większych problemów nie będzie, ale chyba trzeba bedzie odpiąć ten "złącznik" co jest założony na stelaż żeby można było 2 siedzenia zamontować.
jest jedna zaleta tego wózka że można w nim wpiąć tylko jedno siedzisko. ale z tego co widziałam w sklepie to moze i wygląda nie najgorzej ale stelaż i inne detale są podobne do mojego ja mam pojedyńczy Bexa a dziadostwo okropne.

w tym wózkach do trzeba odpiąć siedziska i wsadzić wszystko osobno, więc trzeba miec duuuży samochód emotka
0 0

#5645937 Napisano: 02.05.2013 20:55:01
ja myślałam najbardziej o czymś takim ale to już spacerówka:
http://www.bobowo...423&%3CosCsid%3E
ale to też kiepsko bo do iluś kilo można przewozić dzieci, a moje Skarby lubią sobie zjeść wiec na długo by mi nie posłużył.

ewentualnie coś takiego, tu już jest fajnie bo tylne siedzenie można na płasko rozłożyć i wsadzić gondolkę, później spacerówka dla dwójki, no i cena dość znośna emotka
http://www.bobowo...852&%3CosCsid%3E
http://www.bobowo...925&%3CosCsid%3E

napisałam co wiedziałam więc nie bede Wam przeszkadzać.
powodzenia w szukaniu wózka emotka
0 0

kalisto1986

#5645964 Napisano: 02.05.2013 21:27:25
quaqua napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

Bujak świetny, my kupiliśmy huśtawkę z bright starts i też jestem mega zadowolona, teraz czaje się na mate z tej samej firmy emotka

My w zeszłym tygodniu kupiliśmy właśnie matę bright starts i jest super emotka (Ta z żyrafką) Jedyny minus (przy pierwszej córze mieliśmy tiny love - też genialna ) to że na samej macie nie ma żadnych wypustek i innych materiałów. Jest jednolita, na plus kolory - dużo czarnego, białego i czerwonego. Córcia (prawie 2 m-ce) patrzy na wszystko jak zaczarowana. Acha, no i super sprawdza się do przenoszenia, łapię ją za pałąki i wkładam za łóżeczko emotka

o tej mówisz ? http://www.bright...jna-mata-zyrafa-9167

My mamy tą huśtawkę http://www.bright...a-hybrydowa-lew-6985 i na prawdę polecam, mimo,że wolałabym bardzo żywe kolory to tkaniny z których jest wykonana są mega miłe i cała huśtawka solidna.

dianek u nas wielo od 3-4 doby życia i wiem,że to jest to. Pampersy używamy na wyjścia i czasem na noc, ale i to staram się ograniczyć bo widzę jaka skóra jest po pampersach, a jaka po wielo ( po tych drugich piękna)
Mamy wełniaka ecodidi sfilcowanego do noworodkowych rozmiarów i on razem z otulaczem kokosi to nasze ulubione otulacze. Szukałam wełniaków ( mam jeszcze tylko tetro), ale chyba odpuszcze, bo widzę,że zbliża się moja kolejka u magnolii i chyba u niej poszaleje.
Co ciekawe nawet mój mąż sceptycznie nastawiony do wielo jak zobaczył jak działają na skóre jest zachwycony.
Ps miałaś kieszonki milovia ? Mimo,że jeszcze na nas za duże to zakochałam się zarówno z materiały jakiego jest wykonana kieszonka, jak i samego wkładu - chyba najfajniejszy wkład jaki mamy
0 0

Gość: dianek

#5645982 Napisano: 02.05.2013 21:51:46
kali, milovii nie miałam, nie stać nas emotka a my powoli pieluch się pozbywamy, więc już nowych testować nie będę

od Magnolii miałam gatki polarowe - rewelacyjne! dziewczyna świetnie szyje
no i pomagała mi wybrać swetry do sfilcowania na wełniaki... ale ostatecznie nie miałam kiedy uszyć emotka
szalej u niej, bo warto, a ceny w sumie ma spoko emotka

my bardzo dużo używaliśmy gatek Storchenkinder - na formowanki jakoś mi się ich najlepiej używało

my pampków ostatnio trochę poużywaliśmy - dla mnie masakra, śmierdzi, skóra jakaś tłusta po tym, pupa Benkowi nimi śmierdziała nawet po umyciu, fuj
strasznie są jakieś takie niehigieniczne jak dla mnie...

fajnie że wam się wielo przyjęły - zdrowiej dla Bartka i dla waszych portfeli emotka
0 0

kalisto1986

#5645987 Napisano: 02.05.2013 21:58:05
dianek no właśnie po pampkach skóra jest taka jakby czerwona, a po wielo zdrowiutka, piękna.
Na milovie naciągnełam szwagra i jego żone emotka ale już wiem,że kupie sama też.
Od magnoli mamy gatki polarkowe, ale jeszcze duże, teraz chce zamówić gatki/otulacz wełniany z długimi nogawkami,żeby już nic na to nie nakładać, plus jakiś otulacz, czekam jeszcze na otulacz wełniany kokosi, bo sylwia mi jakiś szyje w rozmiarze s, ogólnie mamy mase pieluch, ale już teraz mamy swoje ulubione.
Formowanki tylko takie mikro są dobre na chudzielca, bo wszystkie s np little lamb itp jeszcze duże. Musze przetestować AIO bimgeniusa, bo leżą i czekają, a ja ciągle pcham coś albo do wełniaka ecodidi, albo do otulacza kokosi, inne to tylko jak te nam się ubrudzą, aaa jeszcze gdiapers fajnie się sprawdza na chudzielcu.

A co do portfela, noooo staram się go oszczędzać emotka na razie mimo wielkiej ilości wielo dużo nie wydałam, bo kombinowałam z wymianką i mam pewien układ z jedną osobą, ale jak młody wyrośnie z noworodkowych to będę chciała dokupić te co najbardziej nam się sprawdzają
0 0

agusia147

#5646010 Napisano: 02.05.2013 22:50:01
kalisto1986 napisał(a):

dianek no właśnie po pampkach skóra jest taka jakby czerwona, a po wielo zdrowiutka, piękna.
Na milovie naciągnełam szwagra i jego żone emotka ale już wiem,że kupie sama też.
Od magnoli mamy gatki polarkowe, ale jeszcze duże, teraz chce zamówić gatki/otulacz wełniany z długimi nogawkami,żeby już nic na to nie nakładać, plus jakiś otulacz, czekam jeszcze na otulacz wełniany kokosi, bo sylwia mi jakiś szyje w rozmiarze s, ogólnie mamy mase pieluch, ale już teraz mamy swoje ulubione.
Formowanki tylko takie mikro są dobre na chudzielca, bo wszystkie s np little lamb itp jeszcze duże. Musze przetestować AIO bimgeniusa, bo leżą i czekają, a ja ciągle pcham coś albo do wełniaka ecodidi, albo do otulacza kokosi, inne to tylko jak te nam się ubrudzą, aaa jeszcze gdiapers fajnie się sprawdza na chudzielcu.

A co do portfela, noooo staram się go oszczędzać emotka na razie mimo wielkiej ilości wielo dużo nie wydałam, bo kombinowałam z wymianką i mam pewien układ z jedną osobą, ale jak młody wyrośnie z noworodkowych to będę chciała dokupić te co najbardziej nam się sprawdzają

Mam wrażenie, że jakimś dziwnym slangiem rozmawiacie emotka Ja jakoś nie przekonam się do pieluszek wielorazowych, jestem na to za leniwa. Dziecku muszą starczyć pampersy.
0 0

kalisto1986

#5646022 Napisano: 02.05.2013 23:03:33
Agusia uwierz mi bardziej leniwej osoby ode mnie nie znajdziesz emotka a przy wielo nie ma ŻADNEJ dodatkowej roboty, bo gdyby trzeba było poświęcić im czas, to też grubo bym się zastanowiła.
A dodatkowo przekonała mnie ostatnia rozmowa z moją położną - młoda babka, która sama powiedziała,że w pampersach jest tak wielki syf,że wszystko wyjdzie po latach. Zresztą nawet nie zdziwiły ją wielo, bo spotyka je coraz częściej emotka
To nie jest stara tetra, którą trzeba za każdym razem gotować, prasować i nie wiem co jeszcze emotka
0 0

Gość: quaqua

#5646092 Napisano: 03.05.2013 08:41:45
kali tak, dokładnie taką matę mamy, a bujaczek taki dla starszej mieliśmy, ale to już kiedyś pisałam emotka Na samo wspomnienie melodyjek miło mi się robi, podobają Ci się?
0 0

kalisto1986

#5646094 Napisano: 03.05.2013 08:51:42
quaqua napisał(a):

kali tak, dokładnie taką matę mamy, a bujaczek taki dla starszej mieliśmy, ale to już kiedyś pisałam emotka Na samo wspomnienie melodyjek miło mi się robi, podobają Ci się?

baardzo, sama zdziwiłam się,że są takie przyjemne jak rzadko w zabawkach emotka
My początkowo mieliśmy wziąć leżaczek, ale jak już miałam zamawiać stwierdziłam,że 2 kg różnicy wagowej jaka jest między bujaczkiem, a huśtawką to dosyć dużo i staneło na huśtawce.

Ehh my gamonie dowiedzieliśmy się wczoraj przed północą,że Domiś ma dzisiaj bardzo ważny wystep emotka Nie było go na ostatnich treningach, bo wypadały w dniu w którym rodziłam i później jak byłam w szpitalu i teraz mamy 2 godziny na odkręcanie planów, bo byliśmy umówieni na wypad do stadniny i do zoo wrrr
0 0

#5646168 Napisano: 03.05.2013 11:47:57
kali, ja później robiłam tak, że te co nam średnio podpasowały to od razu puszczałam na allegro i za tą kasę co sprzedałam kupowałam to co nam się bardziej podobało emotka

agusia, przy wielo jest mniej roboty niż z pampkami - przynajmnieju nas, jak już system mamy opracowany
no i poźniej dużo większe szanse że odpanie zabawa z uciążliwym odpieluchowywaniem

nie wiem ile Twój syn korzysta z nocnika, nasz od kilku dni mówi (!) że chce siku i zaczyna się rozbierać jak ma mokrą pieluchę emotka ma niecałe 14 miesięcy, myślę że za 2 mies będziemy na samych trenerkach i zanim skończy 1,5roku sprzedam wszystkie pieluchy jakie mamy - bezboleśnie, bezstresowo
no ale można się bawić w jeżdżenie do sklepów po pampki, wynoszenie śmieci co 2 dni (ja wyrzucam raz na 1,5tyg - nic mi nie śmierdzi, nie zalega), smarowanie, częste mycie bo pupa dziecka po tym tak śmierdzi że masakra, no i później serwować sobie pół roku odpieluchowywania buntującego się -latka emotka i motywować się przy tym tym, że "wielo są czasochłonne" emotka

aczkolwiek - co kto lubi oczywiście emotka
0 0

agusia147

#5646207 Napisano: 03.05.2013 12:32:43
Jak patrzę na te pieluchy to mega drogie mi się wydają w porównaniu z pampersami.
0 0

#5646218 Napisano: 03.05.2013 12:52:24
no, strasznie drogie są emotka
kupujesz nówki, pełen komplet, chcesz wypasione więc wydajesz 700zł na cały okres pieluchowania
dzeć ci chodzi w tym załóżmy 2 lata
po czym sprzedajesz za 500zł całość

albo kupujesz używane za te 500zł i sprzedajesz za... 700zł emotka
my na pieluchach duużo zarobimy

ale trzymajmy się wersji z nówkami - pieluchowanie kosztuje Cię 200zł, plus pranie (załóżmy że coś ci się ubzdura i będziesz pieluchy prać zupełnie osobno) to razem z proszkami przez te 2 lata masz ok 200zł (choc to zależy jeszcze od cen wody)
razem 400zł

pampersy?
nie wiem ile kosztują miesięcznie, bo my używamy sporadycznie
natomiast wiem, że wyjazd do sklepu to dla mnie koszt 12zł w obie strony, sąsiedzi jak jeżdżą po pieluchy to przynajmniej raz w miesiącu, czyli przez 2 lata mają minimum 288zł za same dojazdy po pampki (jeżdżą po nie spejalnie, bo resztę zakupów im alma przywozi, więc nigdzie by się ruszać nie musieli)
do tego koszt wywozu śmieci, kremów na odparzenia
chyba wyjdzie więcej niż 400zł przez całe 2 lata emotka
0 0

agusia147

#5646252 Napisano: 03.05.2013 13:27:41
dianek napisał(a):

no, strasznie drogie są emotka
kupujesz nówki, pełen komplet, chcesz wypasione więc wydajesz 700zł na cały okres pieluchowania
dzeć ci chodzi w tym załóżmy 2 lata
po czym sprzedajesz za 500zł całość

albo kupujesz używane za te 500zł i sprzedajesz za... 700zł emotka
my na pieluchach duużo zarobimy

ale trzymajmy się wersji z nówkami - pieluchowanie kosztuje Cię 200zł, plus pranie (załóżmy że coś ci się ubzdura i będziesz pieluchy prać zupełnie osobno) to razem z proszkami przez te 2 lata masz ok 200zł (choc to zależy jeszcze od cen wody)
razem 400zł

pampersy?
nie wiem ile kosztują miesięcznie, bo my używamy sporadycznie
natomiast wiem, że wyjazd do sklepu to dla mnie koszt 12zł w obie strony, sąsiedzi jak jeżdżą po pieluchy to przynajmniej raz w miesiącu, czyli przez 2 lata mają minimum 288zł za same dojazdy po pampki (jeżdżą po nie spejalnie, bo resztę zakupów im alma przywozi, więc nigdzie by się ruszać nie musieli)
do tego koszt wywozu śmieci, kremów na odparzenia
chyba wyjdzie więcej niż 400zł przez całe 2 lata emotka

No nie wiem, nam kremy na odparzenia nie były jeszcze potrzebne bo młody odparzeń nigdy nie miał. Prać nie muszę, więc tu odpada koszt proszków i wody do prania pieluch, za wywóz śmieci i tak płacę. A Tesko mam około 100 metrów od domu, 1km do Auchan, a około 2km do Reala, tak więc spokojnie w ramach spaceru możemy się przejść emotka I tak codziennie wychodzimy.
0 0

#5646266 Napisano: 03.05.2013 13:44:27
ok
ale skoro wielorazówki są strasznie drogie, to ile kosztują Cię pampersy?
0 0

benasia

#5646276 Napisano: 03.05.2013 13:53:37
nie powiem obie strony mają rację ale szczerze mówiąc koszty wielo tez mnie trochę odstraszyły no i te prania -bo ja bym nie prała z ubrankami, a zeby puszczac pralke bym musiała miec ich stos...
A z pampkami jak Aga pisała to nic nie pierze się, moj syn tez nie miał problemow z skóra i odparzeniami, nigdy nie jade extra po pampersy bo jak jade na zakupy a jest mega promocja to kupowałam zapas na pewnien czas...
W sumie moj i tak nie zużywa dużo bo ma etap oduczania i bardzo ładnie korzysta z nocnika i toalety emotka

I nie powiem tez bym sprobowala wielo ale raz ze syn moj juz duzy a dwa nie znam się na tym i nie wiem co bym miala kupic no i te koszty wydaja mi się mimo wszystko mało realne tzn ze takie niskie są.

W sumie każdy robi jak chce i nie macie co sie licytować - obie strony mają poniekąd rację bo są niektóre dzieci mega wrażliwe że chyba tylko wielo im odpowiadają a innym odpowiadają pampersy emotka
0 0

benasia

#5646277 Napisano: 03.05.2013 13:54:33
a no i ja nie kupuję pampersów za gotowke tylko bony więc tu tez mam oszczędność emotka
0 0