Konkursowiczki w ciąży

monika1985monik

#5665542 Napisano: 30.05.2013 20:15:41
prodiament każda z nas przy 1 taka była . Nie martw się będzie dobrze i pamiętaj słuchaj serca a nie "złotych rad" które nie zawsze są dobre emotka
0 0

kalisto1986

#5665547 Napisano: 30.05.2013 20:17:07
dolly napisał(a):

AAaaaa widzicie, ale podglądaczy mamy, i siedzą cichutko i się nic nie chwalą. Podglądajcie i piszcie, bo juz mnie z topiku chciały wrednoty "wyrzucić" emotka

Oj tam od razu wyrzucają emotka
ale na poprawe humoru, rozumiem,że dzisiaj nasze słowa ostro sobie wziełaś do serca ? emotka emotka
0 0

Gość: quaqua

#5665550 Napisano: 30.05.2013 20:19:08
prodiament napisał(a):

Czuję się taka "nieogarnięta"... Mimo tego, że pokazali w szpitalu jak dbać o noworodka, mimo teorii i porad pisemnych, nie bardzo wiem, czy wszystko robię dobrze. Dzisiaj sami mamy spróbować kąpieli Julci i chociaż wiem niby, jak to ma wyglądać, to jestem cykor emotka

Tylko spokój Was uratuje.
Na pocieszenie dodam, że ja przy pierwszej córze (nigdy nie miałam kontaktu z małymi dziećmi) byłam zielona ze strachu i gdyby nie mąż to nie wiem, jakbym nabrała jakiejkolwiek pewności przy tym co robię. Pamiętam, że jak musiał pojechać po akt urodzenia i pozałatwiać coś jeszcze po paru dniach pobytu razem w domu - pyta się: poradzisz sobie? To mu powiedziałam: jakoś to będzie, jakby co to popłaczemy sobie razem z małą... Z każdym dniem było naprawdę lepiej. Ciesz się, że jest ciepło, możesz spacerować, pogoda nie jest depresyjna (ja rodziłam w październiku i pod tym względem tragedia, szybko zmrok, zimno i blee).
Będzie dobrze, jesteś dla swojej córci najlepszą Mamą na świecie!
0 0

Gość: size

#5665636 Napisano: 30.05.2013 21:45:22
prodiament napisał(a):

Czuję się taka "nieogarnięta"... Mimo tego, że pokazali w szpitalu jak dbać o noworodka, mimo teorii i porad pisemnych, nie bardzo wiem, czy wszystko robię dobrze. Dzisiaj sami mamy spróbować kąpieli Julci i chociaż wiem niby, jak to ma wyglądać, to jestem cykor emotka

Piersi mi twardnieją miejscami mimo okładów i też się boję, żeby nie zrobiło mi się zapalenie.

No i jak to jest przy zmianie pieluszki u dziewczynki? - póki co używam chusteczek nawilżanych Pampers Sensitive - wytrzeć tylko pupę i miejsca, gdzie się zabrudziło, czy tak 'po wierzchu można też przetrzeć przód? A jeśli z przodu w środku troszke sie ubrudziło, to tylko wacikiem zmoczonym w przegotowanej wodzie? Bo tej białego nie wymywam, prawda?

Witaj w domu!

Na początku każdy jest nieogarnięty, spokojnie, daj sobie czas i nie wyrzucaj sobie nic emotka

Nie myśl non stop o zapaleniu w piersiach, zastojach - zawsze jak karmisz, podawaj pierś bardziej twardą, bolesną. Masuj je, a jak Młoda już nie będzie chciała jeść to opróżnij pierś sama - laktatorem jak masz, bądź spróbuj ręcznie (ten sposób nie jest zły, zrozumiałam po roku emotka ).
Ja miałam skały, bałam jak Ty, pomógł mi laktator.

Co do higieny wymywamy "białe" - tak mnie uczyły Panie, tak robiłam, i tak jak mówisz, wacikiem nasączonym przegotowaną wodą - potem już tylko ciepłą :>
Pupę i okolice czyścimy tak, aby pozostałości nie dostały się w okolice wrażliwe - by zapobiec infekcjom pęcherza. Nigdy od pupy do, zawsze odwrotnie.

Nabierzesz wprawy, nawet nie zauważysz kiedy. Choć ja zauważyłam, po pół roku
emotka

Przyszłym forumowym Mamom serdecznie gratuluję emotka
Fajnie, że tak obrodziłyście emotka
0 0

malutka456

#5665643 Napisano: 30.05.2013 21:54:56
prodiamentJak masz szałwię pod ręką, to napij sie jej śmiało emotka 3 razy dziennie po szklance, przez okres nawału. Po karmieniu dobre są zimne okłady - np. z lisci kapusty, przed karmieniem ciepły prysznic lub ciepły okład- lepiej pokarm będzie wypływać. Z masowaniem to ostrożnie - pobudza laktację. ewentualnie takie opukiwanie z góry na dół, tak delikatnie palcami. Ja na szczęście tylko raz z rana miałam twarde piersi, ale też znam ten ból pełnego "cyca" emotka

u nas zaczął się 5 tydzien i nie poznaję mojej małej - w dzień marudzi, z trudem zasypia... czytałam o skokach rozwojowych i w sumie jakbym widziała moją Helenkę.... Zaraz biorę się za prasowanie, bo w dzień może byc ciężko emotka
0 0

Gość: size

#5665666 Napisano: 30.05.2013 22:14:02
malutka456 napisał(a):

Z masowaniem to ostrożnie - pobudza laktację. ewentualnie takie opukiwanie z góry na dół, tak delikatnie palcami. Ja na szczęście tylko raz z rana miałam twarde piersi, ale też znam ten ból pełnego "cyca" emotka

u nas zaczął się 5 tydzien i nie poznaję mojej małej - w dzień marudzi, z trudem zasypia... czytałam o skokach rozwojowych i w sumie jakbym widziała moją Helenkę.... Zaraz biorę się za prasowanie, bo w dzień może byc ciężko emotka

Mi chodziło o rozmasowywanie zgrubień w piersi - bolesne dosyć, ale zapalenia nigdy nie miałam. Tak mi radziła położna, tak robiłam.
Tutaj pierwszy lepszy art. z netu, w w/w sprawie emotka

http://mojniemowl.../zastoj-pokarmu.html

I większość standardowych rad emotka

Malutka, ale Wy już "dorosłe" jesteście emotka Czas goni, nie da się zaprzeczyć emotka
Prasowanie odpręża i bosko pachnie... emotka :):) I jeszcze te maluszkowe ciuszki emotka
0 0

kalisto1986

#5665674 Napisano: 30.05.2013 22:20:03
Prodiament liście kapusty do lodówki, lekko widelcem ponakłuwaj i z niej rób okłady po karmieniu, możesz też trochę pokarmu odciągać, ale nie dużo bo tak będziesz jeszcze bardziej nakręcała laktacje.
Co do zmęczenia jeśli masz taką możliwość pogoń tate na spacer, a ty prześpij się, korzystaj też z drzemek małej - śpij sobie z nią emotka Mi w pierwszych tygodniach mąż pomagał - wstawał w nocy i podawał mi małego. Teraz jak jest rano w domu ( a zazwyczaj jest) to po tym jak zaprowadzi starszaka do szkoły przychodzi i bawi się z małym, a ja śpie emotka
Nie ma szansy,żebym nie chodziła do tyłu, gdyby mąż mi nie pomagał, a czasem i tak padam.
Teraz mały bardzo marudzi, ale jest nakarmiony, przebrany, więc tatuśko go przejął.

A co robienia przy małej, zaufaj sobie, na pewno robisz dobrze emotka Ja nigdy nie słuchałam rad babć, cioć itp i tak czułam się najlepiej.
Dzisiaj byłam z rodzicami i siostrą u rodzinki, mamuśka latała i jęczała,żeby przykryć małego bo "zimno" to ostrzegłam ją,że jak przykryje go to odrazu zawine ją w pierzynę i będzie tak na słońcu siedziała - podziałało ucichła emotka
0 0

malutka456

#5665679 Napisano: 30.05.2013 22:27:37
kalisto1986 napisał(a):

Prodiament liście kapusty do lodówki, lekko widelcem ponakłuwaj i z niej rób okłady po karmieniu, możesz też trochę pokarmu odciągać, ale nie dużo bo tak będziesz jeszcze bardziej nakręcała laktacje.
Co do zmęczenia jeśli masz taką możliwość pogoń tate na spacer, a ty prześpij się, korzystaj też z drzemek małej - śpij sobie z nią emotka Mi w pierwszych tygodniach mąż pomagał - wstawał w nocy i podawał mi małego. Teraz jak jest rano w domu ( a zazwyczaj jest) to po tym jak zaprowadzi starszaka do szkoły przychodzi i bawi się z małym, a ja śpie emotka
Nie ma szansy,żebym nie chodziła do tyłu, gdyby mąż mi nie pomagał, a czasem i tak padam.
Teraz mały bardzo marudzi, ale jest nakarmiony, przebrany, więc tatuśko go przejął.

A co robienia przy małej, zaufaj sobie, na pewno robisz dobrze emotka Ja nigdy nie słuchałam rad babć, cioć itp i tak czułam się najlepiej.
Dzisiaj byłam z rodzicami i siostrą u rodzinki, mamuśka latała i jęczała,żeby przykryć małego bo "zimno" to ostrzegłam ją,że jak przykryje go to odrazu zawine ją w pierzynę i będzie tak na słońcu siedziała - podziałało ucichła emotka

nasi rodzice juz tak maja emotka jak dzisiaj ubieralam malej u rodzicow body z sukienka, to tata zawolal, ze zapomnialam o koszulce pod body emotka no to mama go pouczyla, ze dzieci juz tak grubo sie nie ubiera emotka przyznaje, ze 2 tyg. opieka, ktora mial maz jest bardzo przydatna, fakt faktem jak glupia w pierwszym tyg. po cieciu chcialam biegac z mopem, a on mi na to nie pozwalal...dopiero w drugim tyg. jak musial cos zaltwic to szybko ogarnelam mieszkanie emotka oj, glupia bylam, tzreba bylo korzystac i spac emotka
0 0

malutka456

#5665680 Napisano: 30.05.2013 22:29:01
sizeczas szybko mija emotka a ja zamiast prasowac siedze na forum emotka uciekam, do pozniej emotka
0 0

agusia147

#5665711 Napisano: 30.05.2013 23:31:02
A może któraś wpadnie do mnie na małe prasowanko? Mam wielkie niechcemisieeeee...

Młodemu mi coś odbiło i ma fazę plucia jedzeniem na podłogę... Nie wiem co mam z tym robić?

No i zęby kolejne poszły, ma już wszystkie jedynki, dwójki, czwórki, kły się przebiły. Zostały piątki. Strasznie szybko poszło to i nawet bezinwazyjnie, bo nawet nie był marudny, a przynajmniej nie bardziej niż zwykle.

Prodiament kochana rób wszystko tak, jak podpowiada ci intuicja i nikogo nie słuchaj - złote rady rodziny nie są dobre, a w dłuższym okresie czasu prowadzą do samych niesnasek...
0 0

aneta411

#5665726 Napisano: 31.05.2013 00:02:34
rachel napisał(a):

pięknie tylko drogi jak na nas:/

trochę tańszy, ciut skromniejszy, ale rónież super jest hotel Astor też w Jastrzębiej Górze http://www.astorhotel.pl/index.html
polecam
0 0

dolly

#5665731 Napisano: 31.05.2013 00:20:40
monika1985monik napisał(a):

dolly bo Ty za dobrze masz chciałyśmy żebyś trochę pomarudziła że nie wyspana, że ząbki idą itd emotka emotka

buahaha jak ja bym zaczęła marudzic to bym sama w tym topiku została emotka

Prodiament Size już CI dokladnie wyjasniła co i jak emotka

kalisto1986 napisał(a):

Oj tam od razu wyrzucają emotka
ale na poprawe humoru, rozumiem,że dzisiaj nasze słowa ostro sobie wziełaś do serca ? emotka emotka

hehe, ponieważ to forum ogólnodostepne to nie napisze tak jakbym normalnie odpowiedziała, wiec napisze tylko tyle- to nie ten cykl emotka
0 0

Gość: quaqua

#5665748 Napisano: 31.05.2013 06:55:34
aneta19790411 napisał(a):

rachel napisał(a):

trochę tańszy, ciut skromniejszy, ale rónież super jest hotel Astor też w Jastrzębiej Górze http://www.astorhotel.pl/index.html
polecam

Nie wiem jak wypada cenowo, bo nie mam teraz czasu porównać, ale ja cudownie wspominam pobyt tu: http://www.chomiczowkaleba.pl/ Byliśmy w zeszłym roku (pensjnat, nie domki) na weekend majowy, więc taniej niż w wakacje dużo było. Pensjonat totalnie pod dzieci przygotowany - dla mnie to ważne, nie muszę brać masy rzeczy ze sobą (łóżeczka, krzesełka do karmienia, wanienki, wszystko na miejscu). Wszyscy z dziećmi, więc nikt nie marudzi, że czasem słychać głoooośny płacz. Jedzonko pyszne i w ilościach nie do przejedzenia. Fajny plac zabaw na zewnątrz, dwie sale zabaw w środku. Animacje dla dzieciaków, jacuzzi dla starszych. Gdyby nie moja niechęć do jeżdżenia co roku w to samo miejsce to na pewno bym tam teraz jechała.
0 0

agusia147

#5665875 Napisano: 31.05.2013 10:45:29
My jeździmy do Zem Tourist w Pustkowie, mają i ośrodek - a tam dla dzieci basen, plac zabaw i wielka dmuchana piłka, pokoje spoko, jedzenie smaczne w cenie pobytu - 3 posiłki: śniadanie, obiad, kolacja, a w cenie turnusu od razu są wycieczki w stylu wyjazd do Międzyzdrojów czy Kołobrzegu. Byliśmy tam już 4 razy w tym raz z malutkim i było super. A przede wszystkim jest gdzie chodzić bo na piechotkę i do Trzęsacza i do Rewala i do Pobierowa można. Plaża czysta, a to też ważne i ogólnie super. Ośrodek dostosowany dla matek z dziećmi, wózków i osób niepełnosprawnych. Polecam. http://zem-pustkowo.pl/index.php
0 0

monika1985monik

#5665885 Napisano: 31.05.2013 10:53:25
agusia147 Aga podziwiam ja to bym nie pojechała i pod koniec ciąży i z niemowlakiem ale to ja.
0 0

agusia147

#5665887 Napisano: 31.05.2013 10:55:59

agusia147 Aga podziwiam ja to bym nie pojechała i pod koniec ciąży i z niemowlakiem ale to ja.

My się jeszcze wahamy, bo nie do końca wiemy od kiedy mężu ma wolne.

Kurdeeee jestem taka złaaaaa. Chciałam bardzo bardzo bardzo iść na koncert na ursynalia, gra mój ulubiony zespół jutro i cholera nie mam z kim młodego zostawić...... Zuuuuuaaaaa jestem jak nie wiem ;( A tyle lat czekałam na taką okazję (jak dobrze liczę ponad 10)
0 0

olunka

#5665891 Napisano: 31.05.2013 10:57:49

rachel napisał(a):

polecam

mysmy byli z citeamu i wyszlo calkiem nieźle:)
0 0

monika1985monik

#5665892 Napisano: 31.05.2013 10:58:46
Aga ja teraz mam tak cały czas chętnie bym gdzie poszła i co cenzura bo nie ma z kim zostawić dzieciaków i tak siedzę 4 lata dzień na dzień z dziećmi emotka emotka
0 0

agusia147

#5665911 Napisano: 31.05.2013 11:09:11
olunka napisał(a):

rachel napisał(a):

polecam

mysmy byli z citeamu i wyszlo calkiem nieźle:)

Mój mąż nie chce np do Jastrzębiej jechać bo tam salmonellę złapał...

Jaką macie pogodę? U mnie pada deszcz ;(
0 0

staszek

#5665947 Napisano: 31.05.2013 11:42:20
agusia147 napisał(a):

My się jeszcze wahamy, bo nie do końca wiemy od kiedy mężu ma wolne.

Kurdeeee jestem taka złaaaaa. Chciałam bardzo bardzo bardzo iść na koncert na ursynalia, gra mój ulubiony zespół jutro i cholera nie mam z kim młodego zostawić...... Zuuuuuaaaaa jestem jak nie wiem ;( A tyle lat czekałam na taką okazję (jak dobrze liczę ponad 10)

co do koncertów... z tego co czytałam w necie chyba nie ma większych przeciwwskazań. Mam zamiar wybrać się na impact festival na koncert rammsteina, strefa vip, więc nie ma niebezpieczeństwa że ktoś uderzy mnie w brzuch. Będę mogła siedzieć itp. To będzie 8 tydzień. Myślicie, że bez problemu mogę iść? Mnie się wydaje, że tak, ale zapytam bardziej doświadczone emotka
to ostra muzyka, ale maluch jeszcze nie słyszy, więc nie powinien się bać, a mama na pewno dostarczy mu mnóstwa pozytywnych wibracji, bo uwielbiam rammsteina emotka
0 0