Konkursowiczki w ciąży

abodak

#5861352 Napisano: 13.05.2014 15:21:39
malenka89 napisał(a):

czyli ogólnie warto zrobić takie badanie?

u mnie zdania są podzielone, jedni polecają by zrobić, inni mówią, że po co skoro jestem młoda itd emotka

ja raczej jestem za tym żeby jednak zrobić, skoro to jest zwykłe usg, nie ma żadnego zagrożenia itd emotka

nie wiem co ci poradzic-z Domisiem nie byłam na takim badaniu-teraz byłam z uwagi na wiek-w rodzinie nie bylo zadnych chorob genetycznych ale tak jak patrze z perspektywy czasu to jednak jest to dodatkowe badanie,monitoring dziecka i gdybym teraz była z Domisiem w ciązy nawet choc nie mialam odpowiedniego wieku to bym zrobila
0 0

malenka89

#5861353 Napisano: 13.05.2014 15:21:42
Tutaj są wypisane te badania, mnie chodzi tylko o usg:

http://www.gyncen...7-qL4CFanpwgodf74AZg

a tu jest dokładniej opisane co wykrywa itd

http://badaniapre...-trymestr-ciazy.html
0 0

abodak

#5861354 Napisano: 13.05.2014 15:22:23
tak benasia-badania prenatalne to cos innego niz 3D/4D
0 0

abodak

#5861356 Napisano: 13.05.2014 15:23:19
malenka89 napisał(a):

Tutaj są wypisane te badania, mnie chodzi tylko o usg:

http://www.gyncen...7-qL4CFanpwgodf74AZg

a tu jest dokładniej opisane co wykrywa itd

http://badaniapre...-trymestr-ciazy.html

tzn oni robia usg bodajze na wykrycie Downa i krew na inna chorobe genetyczna-juz nie pamietam jaka musialabym papiery poszukac emotka
0 0

kalisto1986

#5861530 Napisano: 13.05.2014 19:05:27
Ale czy nie jest tak, że w większości przypadków zespół downa wykrywa zwykłe usg ? To chodzi o badanie faldu karkowego i gdy coś lekarza zaniepokoi wtedy kieruje na dokładniejsze ?

Ja nie robiłam dodatkowego tzn tego co Ty Aga piszesz, za to robiłam jak benasia 3d/4d po 20 tyg i to baaardzo polecam
0 0

monika1985monik

#5861580 Napisano: 13.05.2014 19:46:09
Ja robiłam zwykłe usg i miałam robione raz 3d i bardzo go polecam tak widać dosłownie wszystko emotka
0 0

dolly

#5861667 Napisano: 13.05.2014 21:43:12
To moze ja sprobuje doprecyzowac:
te badania, ktore pokazalas malenka to sa tzw. usg genetyczne- tak jak w ramce wykonuje sie je w tych tygodniach i to sa te badania 3D/4D ktore wykonywala tez Benasia, ale :
standardowo wykonuje sie 3-4badania usg w czasie ciazy- wlasnie w tych tygodniach, ktore zostaly wytluszczone w badaniach genetycznych. Dodatkowo w 1 badaniu tym miedzy 11-13tyg mozna pobrac krew i zrobic test pappa, ktory ma na celu wykazanie, jakie jest ryzyko wystapienia wad genetycznych.
Ja osobiscie zrobilam dodatkowo tylko usg w ok 7tyg by potwierdzic ciaze i pod dam koniec ok 40tydz, te 3 wszystkie w 3/4d wlasnie.
Ja bym zrobila malenka, ale bez krwi
0 0

malenka89

#5861690 Napisano: 13.05.2014 22:23:03
dolly napisał(a):

te badania, ktore pokazalas malenka to sa tzw. usg genetyczne- tak jak w ramce wykonuje sie je w tych tygodniach i to sa te badania 3D/4D ktore wykonywala tez Benasia, ale :
standardowo wykonuje sie 3-4badania usg w czasie ciazy- wlasnie w tych tygodniach, ktore zostaly wytluszczone w badaniach genetycznych. Dodatkowo w 1 badaniu tym miedzy 11-13tyg mozna pobrac krew i zrobic test pappa, ktory ma na celu wykazanie, jakie jest ryzyko wystapienia wad genetycznych.
Ja osobiscie zrobilam dodatkowo tylko usg w ok 7tyg by potwierdzic ciaze i pod dam koniec ok 40tydz, te 3 wszystkie w 3/4d wlasnie.

Ja póki co miałam robione usg co wizytę (raz w miesiącu)i pewnie jeszcze przez jakiś czas tak będę miała z racji obumarcia poprzedniej ciąży.

A to usg genetyczne to lekarz mi mówił, że jest dokładniejsze, są mierzone różne wymiary, więc pewnie czymś tam się różni od standardowego usg na wizycie u ginekologa.
0 0

Gość: katrin22

#5861699 Napisano: 13.05.2014 22:32:37
malenka bo te 3d/4d są wiadomo dokładniejsze niż zwykłe usg. Ja miałam robione zwykłe USG przy każdej wizycie. Jeśli nie masz w rodzinie chorych na zespół Downa, to nie masz się co na zapas martwić emotka a nawet jak masz, to jeszcze nic nie znaczy.
Dla własnej spokojności możesz porobić te 3d/4d w poszczególnych tygodniach ciąży emotka Podejrzysz sobie dzidzię
emotka
0 0

malenka89

#5861703 Napisano: 13.05.2014 22:35:42
a one też są robione jeszcze wewnętrznie? przeraża mnie fakt, że będę musiała tak leżeć 40 minut emotka
0 0

dolly

#5861704 Napisano: 13.05.2014 22:35:47
malenka89 napisał(a):

Ja póki co miałam robione usg co wizytę (raz w miesiącu)i pewnie jeszcze przez jakiś czas tak będę miała z racji obumarcia poprzedniej ciąży.

A to usg genetyczne to lekarz mi mówił, że jest dokładniejsze, są mierzone różne wymiary, więc pewnie czymś tam się różni od standardowego usg na wizycie u ginekologa.

o to mi wlasnie chodzilo, ze niektorzy lekarze robia usg co wizyte, mimo braku wskazan.
Ja tak jak pisalam mialam robione tylko te obowiązkowe- juz dziewczyny pisaly wyzej, wiec nie chce ich powielac, 3/4d sa dokladniejsze, ale przede wszystkim rozni sie tym ze sa mierzone bardziej szczegolowo wszystkie parametry- dlatego tez nazywa sie genetycznym
Samo badanie niczym sie nie rozni, poza tym, ze i Ty masz radoche, bo widzisz swojego dzidziola "normalnie" a nie w "przekroju"
Powiem szczerze, nie wiem jak jest na nfz, bo ja usg robilam prywatnie, wiec tak czy tak mialabym w 3/4d.
Faktycznie bylo tak, ze po 35rz usg genetyczne jest refundowane przez nfz, ale to tylko dlatego, ze z racji weiku jest wieksze ryzyko nieprawidlowosci, ale nie zdziwie sie jak niedlugo te granice przesuna po 40rz
0 0

dolly

#5861706 Napisano: 13.05.2014 22:37:09
malenka89 napisał(a):

a one też są robione jeszcze wewnętrznie? przeraża mnie fakt, że będę musiała tak leżeć 40 minut emotka

nie emotka przez powłoki brzuszne emotka 40min to max czas, takze sie ie stresuj emotka
0 0

malenka89

#5861710 Napisano: 13.05.2014 22:41:56
dolly napisał(a):

malenka89 napisał(a):

o to mi wlasnie chodzilo, ze niektorzy lekarze robia usg co wizyte, mimo braku wskazan.
Ja tak jak pisalam mialam robione tylko te obowiązkowe- juz dziewczyny pisaly wyzej, wiec nie chce ich powielac, 3/4d sa dokladniejsze, ale przede wszystkim rozni sie tym ze sa mierzone bardziej szczegolowo wszystkie parametry- dlatego tez nazywa sie genetycznym
Samo badanie niczym sie nie rozni, poza tym, ze i Ty masz radoche, bo widzisz swojego dzidziola "normalnie" a nie w "przekroju"
Powiem szczerze, nie wiem jak jest na nfz, bo ja usg robilam prywatnie, wiec tak czy tak mialabym w 3/4d.
Faktycznie bylo tak, ze po 35rz usg genetyczne jest refundowane przez nfz, ale to tylko dlatego, ze z racji weiku jest wieksze ryzyko nieprawidlowosci, ale nie zdziwie sie jak niedlugo te granice przesuna po 40rz

ja w sumie ciesze się, że mam teraz robione co wizytę, bo przy ostatniej ciąży lekarka nie chciała mi zrobić, bo mówiła że nie ma takiej potrzeby, ale w końcu zrobiła, bo powiedziałam jej, że zaczęłam jakoś tyć no i wyszło, że ciąża obumarła, a ja już zaczęłam puchnąć. Nie wiem co by było, gdyby jednak tego usg nie zrobiła.

dzięki za rady emotka zrobię tylko to usg, z krwi nie będę robić, chyba że coś wyjdzie nie tak na tym usg (odpukać!) emotka
0 0

malenka89

#5861714 Napisano: 13.05.2014 22:43:41
dolly napisał(a):

malenka89 napisał(a):

nie emotka przez powłoki brzuszne emotka 40min to max czas, takze sie ie stresuj emotka

ale w 12-13 tyg też? emotka

zastanawiam się czy da radę, bo ja ogólnie mam lekko wystający brzuszek z tłuszczykiem emotka
0 0

dolly

#5861723 Napisano: 13.05.2014 23:08:50
malenka89 napisał(a):

ale w 12-13 tyg też? emotka

zastanawiam się czy da radę, bo ja ogólnie mam lekko wystający brzuszek z tłuszczykiem emotka

też, też, wszystko bedzie cacy, nie takie tłuszczyki badają emotka
Z krwi robisz tylko wtedy, gdy lekarz ewidentnie Ci to zaleci, a nie zaproponuje- jezeli przezierność karkowa nie jest w normie- to badanie jest dodatkowo płatne, wiec niektorzy zalecaja ot tak- i wyjonuje sie je od razu po usg
0 0

kalisto1986

#5861737 Napisano: 14.05.2014 00:27:28
dolly napisał(a):

na nfz w 11-13 tygodniu robią te same pomiary .
Mi tłumaczył usg 3d/4d lekarz u którego robiłam go. Powiedział,że tak na prawde 3d/4d jest dla rodziców, bo i tak wszystkie pomiary robi się na 2d,a a później przełącza się na 3d/4d żeby popatrzeć.
Jeśli chodzi o pomiary 2d jest dokładniejsze, jeśli o podglądanie to te drugie. A był to świetny specjalista (płeć Bartusia określił najpierw po mózgu, później tylko się upewniał), wiec wierze mu
0 0

dolly

#5861742 Napisano: 14.05.2014 00:44:45
kalisto1986 napisał(a):

(...) A był to świetny specjalista (płeć Bartusia określił najpierw po mózgu, później tylko się upewniał), wiec wierze mu

buahah Kalisto, mozg mężczyzny rozni się od kobiety to fakt, ale żeby az tak, by okreslic plec dziecka???
0 0

kalisto1986

#5861743 Napisano: 14.05.2014 00:51:38
dolly napisał(a):

kalisto1986 napisał(a):

(...) A był to świetny specjalista (płeć Bartusia określił najpierw po mózgu, później tylko się upewniał), wiec wierze mu

buahah Kalisto, mozg mężczyzny rozni się od kobiety to fakt, ale żeby az tak, by okreslic plec dziecka???

no podobno tak, serio. Serio kopara mi opadła jak przed usg spytal się czy znamy płeć, powiedziałam, że tak, ale nie powiem emotka To zaczął badanie od główki i stwierdził, że po mózgu widzi chłopca, ale zaraz zejdziemy niżej to potwierdzi. I jak już "zszedł" niżej to musiał brzuchem poruszać, żeby Bartuś pokazał co tam ma - więc nawet nie wchodzi gre to, że wcześniej podejrzał.

Matkooo jak ja to napisałam emotka
0 0

dolly

#5861744 Napisano: 14.05.2014 00:56:20
pozna pora, można pisać jak się chce emotka
Nie wiem, jakies to mało racjonalne dla mnie, ale skoro, "trafil" to może cos w tym jest emotka
0 0

bridget

#5861850 Napisano: 14.05.2014 11:06:07
dziewczyny zostały mi słoiczki praktycznie same hippa 1 od 4 msc 3-4 od 5 miesiaca cos od 6 moze któras chce wymienic na coś? dla dziecka lub inna nagrode?
0 0