Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
abodak
Postów 2220
Data rejestracji 29.12.2008
Punkty karne 0
Konkursy dodane 13
nie wiem co ci poradzic-z Domisiem nie byłam na takim badaniu-teraz byłam z uwagi na wiek-w rodzinie nie bylo zadnych chorob genetycznych ale tak jak patrze z perspektywy czasu to jednak jest to dodatkowe badanie,monitoring dziecka i gdybym teraz była z Domisiem w ciązy nawet choc nie mialam odpowiedniego wieku to bym zrobila
klik dla dzieci,to tylko chwilka http://www.dobryklik.pl/
malenka89
Postów 7292
Data rejestracji 10.06.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
http://www.gyncen...7-qL4CFanpwgodf74AZg
a tu jest dokładniej opisane co wykrywa itd
http://badaniapre...-trymestr-ciazy.html
Wypowiedź była edytowana 1 raz.
abodak
Postów 2220
Punkty karne 0
Konkursy dodane 13
abodak
Postów 2220
Punkty karne 0
Konkursy dodane 13
tzn oni robia usg bodajze na wykrycie Downa i krew na inna chorobe genetyczna-juz nie pamietam jaka musialabym papiery poszukac
kalisto1986
Postów 7986
Data rejestracji 13.01.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ja nie robiłam dodatkowego tzn tego co Ty Aga piszesz, za to robiłam jak benasia 3d/4d po 20 tyg i to baaardzo polecam
monika1985monik
Postów 1415
Data rejestracji 08.04.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
dolly
Postów 8954
Data rejestracji 01.09.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
te badania, ktore pokazalas malenka to sa tzw. usg genetyczne- tak jak w ramce wykonuje sie je w tych tygodniach i to sa te badania 3D/4D ktore wykonywala tez Benasia, ale :
standardowo wykonuje sie 3-4badania usg w czasie ciazy- wlasnie w tych tygodniach, ktore zostaly wytluszczone w badaniach genetycznych. Dodatkowo w 1 badaniu tym miedzy 11-13tyg mozna pobrac krew i zrobic test pappa, ktory ma na celu wykazanie, jakie jest ryzyko wystapienia wad genetycznych.
Ja osobiscie zrobilam dodatkowo tylko usg w ok 7tyg by potwierdzic ciaze i pod dam koniec ok 40tydz, te 3 wszystkie w 3/4d wlasnie.
Ja bym zrobila malenka, ale bez krwi
malenka89
Postów 7292
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ja póki co miałam robione usg co wizytę (raz w miesiącu)i pewnie jeszcze przez jakiś czas tak będę miała z racji obumarcia poprzedniej ciąży.
A to usg genetyczne to lekarz mi mówił, że jest dokładniejsze, są mierzone różne wymiary, więc pewnie czymś tam się różni od standardowego usg na wizycie u ginekologa.
Gość: katrin22
Dla własnej spokojności możesz porobić te 3d/4d w poszczególnych tygodniach ciąży
malenka89
Postów 7292
Punkty karne 0
Konkursy dodane
dolly
Postów 8954
Punkty karne 0
Konkursy dodane
o to mi wlasnie chodzilo, ze niektorzy lekarze robia usg co wizyte, mimo braku wskazan.
Ja tak jak pisalam mialam robione tylko te obowiązkowe- juz dziewczyny pisaly wyzej, wiec nie chce ich powielac, 3/4d sa dokladniejsze, ale przede wszystkim rozni sie tym ze sa mierzone bardziej szczegolowo wszystkie parametry- dlatego tez nazywa sie genetycznym
Samo badanie niczym sie nie rozni, poza tym, ze i Ty masz radoche, bo widzisz swojego dzidziola "normalnie" a nie w "przekroju"
Powiem szczerze, nie wiem jak jest na nfz, bo ja usg robilam prywatnie, wiec tak czy tak mialabym w 3/4d.
Faktycznie bylo tak, ze po 35rz usg genetyczne jest refundowane przez nfz, ale to tylko dlatego, ze z racji weiku jest wieksze ryzyko nieprawidlowosci, ale nie zdziwie sie jak niedlugo te granice przesuna po 40rz
dolly
Postów 8954
Punkty karne 0
Konkursy dodane
nie
malenka89
Postów 7292
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ja w sumie ciesze się, że mam teraz robione co wizytę, bo przy ostatniej ciąży lekarka nie chciała mi zrobić, bo mówiła że nie ma takiej potrzeby, ale w końcu zrobiła, bo powiedziałam jej, że zaczęłam jakoś tyć no i wyszło, że ciąża obumarła, a ja już zaczęłam puchnąć. Nie wiem co by było, gdyby jednak tego usg nie zrobiła.
dzięki za rady
malenka89
Postów 7292
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ale w 12-13 tyg też?
zastanawiam się czy da radę, bo ja ogólnie mam lekko wystający brzuszek z tłuszczykiem
dolly
Postów 8954
Punkty karne 0
Konkursy dodane
też, też, wszystko bedzie cacy, nie takie tłuszczyki badają
Z krwi robisz tylko wtedy, gdy lekarz ewidentnie Ci to zaleci, a nie zaproponuje- jezeli przezierność karkowa nie jest w normie- to badanie jest dodatkowo płatne, wiec niektorzy zalecaja ot tak- i wyjonuje sie je od razu po usg
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
na nfz w 11-13 tygodniu robią te same pomiary .
Mi tłumaczył usg 3d/4d lekarz u którego robiłam go. Powiedział,że tak na prawde 3d/4d jest dla rodziców, bo i tak wszystkie pomiary robi się na 2d,a a później przełącza się na 3d/4d żeby popatrzeć.
Jeśli chodzi o pomiary 2d jest dokładniejsze, jeśli o podglądanie to te drugie. A był to świetny specjalista (płeć Bartusia określił najpierw po mózgu, później tylko się upewniał), wiec wierze mu
dolly
Postów 8954
Punkty karne 0
Konkursy dodane
buahah Kalisto, mozg mężczyzny rozni się od kobiety to fakt, ale żeby az tak, by okreslic plec dziecka???
kalisto1986
Postów 7986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
no podobno tak, serio. Serio kopara mi opadła jak przed usg spytal się czy znamy płeć, powiedziałam, że tak, ale nie powiem
Matkooo jak ja to napisałam
dolly
Postów 8954
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Nie wiem, jakies to mało racjonalne dla mnie, ale skoro, "trafil" to może cos w tym jest
bridget
Postów 5955
Data rejestracji 11.08.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Jeżeli nie potrafisz kogoś zrozumieć, załóż jego buty, przejdź jego drogę i spójrz jego oczami, a dopiero później oceniaj !!