Konkursowiczki w ciąży

agusia147

#5184954 Napisano: 14.05.2012 03:19:17
Ale szalejecie z obiadkami emotka Mój dziś na obiad zjadł: MLEKO emotka
0 0

Gość: grusia

#5185218 Napisano: 14.05.2012 05:39:22
Benasia poszlo na PW emotka
Dianek gratulowac Ci pieluszek ? emotka
0 0

efelinkaaa

#5185304 Napisano: 14.05.2012 06:22:30
beniaminowa napisał(a):

Córeczka mojej koleżanki ma straszne zaparcia (ma już 2 latka - więc je już wszystko). Niestety przez zaparcia wypada jej odbyt... Pierwszy raz o czymś takim słyszę?! Wiecie coś więcej na ten temat?
Wyobrażam to sobie i robi mi się słabo... Koleżanka była u lekarza i najpierw muszą się pozbyć zaparć. Macie jakieś sposoby? Suszona śliwka trochę pomaga... emotka

zaparcia u dzieci to bardzo często problem psychiczny (coś o tym wiem, bo mój synek ma zaparcia nawykowe). Boi się załatwiać na siedząco (czasami muszę założyć mu pieluchę - tylko na ten moment, bo normalnie już nie używamy ani w dzień ani w nocy).
Tak jak pisze grusia - lepiej nie używać syropów na dłuższą metę, bo organizm bardzo się przyzwyczaja. Raz na jakis czas - owszem, ale nie często.
Zmienić dietę - zero czekolady, ograniczyć zapychacze (ryż, gotowana marchew i prod. zawierające gluten) za to jeść dużo owoców i pić płyny.
I najwazniejsze - duuuuużo cierpliwości, nie wolno dziecka popędzać (przynosi odwrotny skutek), karać, szantażować. Trzeba cierpliwie czekac na sukcesy (i je nagradzać!) i tłumaczyć.

U nas sprawdziła się jeszcze jedna rzecz. Może to głupie, ale jak synek chcę się załatwić to tańczymy emotka Były takie momenty, że nie załatwiał się ponad tydzień, co mu się zachciało to zastygał w bezruchu i strasznie się spinał.. Teraz staramy się robić wszystko, aby się rozluźnił.

I powiem szczerze, że są sukcesy - załatwia się codziennie rano. Powodzenia emotka
0 0

Gość: ania75

#5185325 Napisano: 14.05.2012 06:31:52
witam-badanie usg wykazało,ze będzie dziewczynka-ciekawa jestem czy się sprawdzi bo nasza rodzinka ma raczej urodzaj na chłopców
0 0

benasia

#5185383 Napisano: 14.05.2012 06:58:49
no mój Mikuś też się załatwia rano i jak widzę że kupa mocniejsza to daję tarte jabłuszko.

Mam pytanko jakie mięso tzn częśc dawać małemu?
Czy gotować filety np z kurczaka, indyka, czy nóżki czy co?

0 0

Gość: emilka1705

#5185387 Napisano: 14.05.2012 07:00:28
benasia napisał(a):

no mój Mikuś też się załatwia rano i jak widzę że kupa mocniejsza to daję tarte jabłuszko.

ja gotuje filety emotka
0 0

Gość: katrin22

#5185388 Napisano: 14.05.2012 07:01:27
benasia napisał(a):

na początek kawałeczek filecika z indyka, z kupnymi kurczakami uważałabym, a raczej nie dawała emotka bo to same horony
0 0

#5185394 Napisano: 14.05.2012 07:03:11
allice napisał(a):

katrin22 napisał(a):

Moniko gratulacje, ślicznme bobo, podejrzałam na FB emotka emotka

benasiu
mój też ma zatwardzenie ostatnio i chyba wiem po czym! po deserkach z bananem emotka
Ostatnio 2 razy musialam wspomagać czopkiem glicerynowym i masażem brzuszka.
Co do mleka to mój mleczarz, rano nawet do 200ml wypije do 10.00, potem też ze 2-3 razy po 120, i na noc kaszki ryżowej smakowej na mleku robię 180-220 ml.

Katrin22 banan jak najbardziej zatwardza. Mój jak był mały to miał zatwardzenia po kaszce ryżowej z bananem. Gdy podawałam o innym smaku to wszystko było ok. Tak samo świeżego banana mogłam podać tylko trochę.

Benasia a może spróbuj podawać obiadki które nie maja w składzie gotowanej marchewki lub maja jej mało. Gotowana marchewka może wywoływać zatwardzenia. Moim zdaniem lepiej nie podawać też zupek z ryżem. Nie wiem czy gotujesz sama czy podajesz słoiczki ale moim zdaniem warto w takim wypadku samemu gotować obiadki. Można wtedy tak dobrać warzywa aby nie było kłopotów.

U nas kaszka z bananami jest na noc i dawałam deserek z bananem i raczej jak napisałaś, od banana..
0 0

#5185413 Napisano: 14.05.2012 07:11:39
My podajemy filety kurczaka czy indyka, z krolika wszystko jedno co emotka .Wiele zalezy czy podajesz juz dziecku wywar czy samo mieso. Ja bez wzledu na to czy gotowalam wywar czy dawalam mieso osobno zawsze byla to piers z kurczaka czy indyka ( pomijajac inne miesa ) - jestem zdania ze maluch nie powinien jest tlusto emotka . Takze wszystko zalezy od tego jakie zasady wyznajesz emotka . Piers jest mieskiem delikatnym w odroznieniu od reszty kurczaka emotka

Rosolek mowi sie ze jest alergizujacy dosc mocno dlatego alergikom nie zaleca sie podawac zbyt szybko.
0 0

#5185419 Napisano: 14.05.2012 07:14:18
katrin22 napisał(a):

benasia napisał(a):

na początek kawałeczek filecika z indyka, z kupnymi kurczakami uważałabym, a raczej nie dawała emotka bo to same horony

A jakie dac jak nie kupne emotka Nie kazdy ma dostep do latajacych po podworku emotka . Ja polecam nie kupowac miesa w marketach emotka
0 0

benasia

#5185507 Napisano: 14.05.2012 08:07:41
ok mięso kupiłam w mięsnym. króliki mam swoje bo hoduję na obiad, ale indyka czy kurczaka nie. Ugotowałam właśnie na wodzie kawałek filecika z kurczaka jednak bo też kupiłam oprócz filetu z indyka. A królika mam w zamrażarce ale całego niestety nie poćwiartowanego.

Zblenderowałam tylko ugotowane mięsko (gotowałam na wodzie +odrobinka suszonej włoszczyzny z kucharka, wywar wylałam) z wczoraj ugotowaną marchewką z łyżką ryżu i odrobinką ziemniaka (taką papką ala gęstą zupką która Mikołaj dziś jadł) - i wymieszałam.
Tylko mam wrażenie że samo mięso tam czuć - czy nie bedzie miał zatwardzenia po tym?
Bo qurcze chcę dobrze ale to moje pierwsze gotowania dla synka i mimo że wg mnie mało mięsa dałam to jednak w porównaniu jak się zmieszalo to mięso zadominowalo tzn smak...
0 0

#5185515 Napisano: 14.05.2012 08:09:54
grusia chodziło mi o te marketowe kurczaki emotka
My z królika gotujemy oddzielnie różne części jego ciała emotka
Indyka to raczej trzeba kupić w sklepie, ale może mniej nafaszerowany niż kurczaki.
0 0

#5185520 Napisano: 14.05.2012 08:11:29
benasia u nas też mięskiem czuć, choć na porację daję mięska wielkości orzecha włoskiego.
0 0

#5185527 Napisano: 14.05.2012 08:16:47
katrin22 napisał(a):

benasia u nas też mięskiem czuć, choć na porację daję mięska wielkości orzecha włoskiego.

Taką porcję mam na 2 dni emotka
0 0

fryteczka

#5185557 Napisano: 14.05.2012 08:29:14
benasia zobacz ile w słoiczkowych daniach z miesem jest miesa..na 190 g ok 8% to mieso reszta warzywa
0 0

benasia

#5185590 Napisano: 14.05.2012 08:44:08
wiem więc mam za dużo ale co zrobię...
chyba Mikuś jednak jutro dostanie takie bo moje mięsko to chyba z 2-3 orzechy włoskie emotka
Ale boję się czy zatwardzenia nie będzie miał po tym... emotka
0 0

#5185621 Napisano: 14.05.2012 09:01:27
benasia napisał(a):

wiem więc mam za dużo ale co zrobię...
chyba Mikuś jednak jutro dostanie takie bo moje mięsko to chyba z 2-3 orzechy włoskie emotka
Ale boję się czy zatwardzenia nie będzie miał po tym... emotka

Spokojnie, jutro ugotuj marchewkę np. z ziemniaczkiem i dodaj łyżkę swojej dzisiejszej zupki i nie panikuj emotka
Ja jutro wyparzę i ugotruję śliwkę suszoną, dodam ją do jabłuszka i podam taki deserek na rozluźnienie jelita emotka
0 0

Gość: dianek

#5185851 Napisano: 15.05.2012 07:31:16
Wczoraj wygraliśmy 3 pieluszki - kieszonki Lulajbaby na familie.pl emotka

będziemy testować, może będą lepsze niż charlie emotka

no i w ekomaluchu zamówione dwa otulacze (Close i Bluebarry Dinusiowy) i prefold w rozmiarze Regular - żebyśmy wiedzieli kiedy zamawiać większe emotka

no i po 2 miesiącach zabaw z wielorazówkami chyba wreszcie mamy system dla nas idealny emotka
0 0

#5185878 Napisano: 15.05.2012 07:48:40
Dianek wiec jednak gratulowac emotka Zastanawialam sie czy tamta Dianek to Ty emotka

Benasia nie wylewaj wywaru - Mozesz do miesa dorzucic swieze warzywa ( nie jakies tam suszone ) i pozniej po wyjeciu miesa i warzyw ten wywar uzyc np jako baza do sosu dla Was itp.Albo gotujac zupe dla siebie wrzuc kawalek piersi i tez bedzie emotka
0 0

Gość: allice

#5185879 Napisano: 15.05.2012 07:48:43
benasia napisał(a):

ok mięso kupiłam w mięsnym. króliki mam swoje bo hoduję na obiad, ale indyka czy kurczaka nie. Ugotowałam właśnie na wodzie kawałek filecika z kurczaka jednak bo też kupiłam oprócz filetu z indyka. A królika mam w zamrażarce ale całego niestety nie poćwiartowanego.

Zblenderowałam tylko ugotowane mięsko (gotowałam na wodzie +odrobinka suszonej włoszczyzny z kucharka, wywar wylałam) z wczoraj ugotowaną marchewką z łyżką ryżu i odrobinką ziemniaka (taką papką ala gęstą zupką która Mikołaj dziś jadł) - i wymieszałam.
Tylko mam wrażenie że samo mięso tam czuć - czy nie bedzie miał zatwardzenia po tym?
Bo qurcze chcę dobrze ale to moje pierwsze gotowania dla synka i mimo że wg mnie mało mięsa dałam to jednak w porównaniu jak się zmieszalo to mięso zadominowalo tzn smak...

Po mięsku nie powinien mieć zatwardzenia bardziej martwi mnie ta zupka marchewka z ryżem
emotka taka kombinacja składników z pewnością mu nie pomoże.

Możesz mu podać np. samego ziemniaczka z mięskiem (dla smaku można dodać plasterek czy dwa korzenia pietruszki albo odrobinę natki pietruszki czy koperku). Ja dodawałam też do gotowania odrobinę masełka (witaminy rozpuszczalne w tłuszczach nie giną i smak lepszy).
Albo jeżeli masz dostęp to bardzo dobrze sprawdza się dodanie kawałka dyni.
0 0