Konkursowiczki w ciąży

agusia147

#5359604 Napisano: 11.09.2012 07:39:34
benasia napisał(a):

agusia147 napisał(a):

beniaminowa napisał(a):

benasia napisał(a):

Nie wiem czy mi usunęło czy jak bo pisałam o tym a nie widze teraz ale chcę wam się pochwalić że

zarania urodziła ślicznego dużego synka - mały waży 4790g i ma 60cm emotka emotka emotka

emotka Gratulacje emotka Kawał chłopa emotka emotka

Chyba rekord forumowy wielkości emotka Gratulacje emotka
PS> Nie wiedziałam, że wy siostry emotka

a no chyba pobity rekord emotka
No a my siostry ale pewnie wiele osób na forum ma rodzine emotka

Pewnie maluszek w ciuszki 62 od razu wskoczył emotka A ja myślałam że Kamisiul wielki bąbel był emotka
0 0

Gość: katrin22

#5359608 Napisano: 11.09.2012 07:42:20
Ja nadal waham się czy szczepić na pneumo, te artykuły mnie przerażają, a w męża rodzinie jest chłopczyk z autyzmem i ponoć do któregoś momentu rozwijał się prawidłowo...ale szczegółow nie znam. Ja chcę po 2 roku zaszczepić na pneumo. Do żłobka nie będę Małego oddawać.
0 0

#5359609 Napisano: 11.09.2012 07:42:59
Dla zarani wielkie gratulacje emotka
0 0

Gość: merus

#5359616 Napisano: 11.09.2012 07:50:13
katrin22 napisał(a):

Ja nadal waham się czy szczepić na pneumo, te artykuły mnie przerażają, a w męża rodzinie jest chłopczyk z autyzmem i ponoć do któregoś momentu rozwijał się prawidłowo...ale szczegółow nie znam. Ja chcę po 2 roku zaszczepić na pneumo. Do żłobka nie będę Małego oddawać.

Ale przecież autyzm zwykle zaczyna się objawiać dopiero w drugim a nawet trzecim roku życia, dlatego niektórzy myślą, że ma to coś wspólnego z szczepieniami
0 0

benasia

#5359619 Napisano: 11.09.2012 07:53:09
agusia147 napisał(a):

benasia napisał(a):

agusia147 napisał(a):

beniaminowa napisał(a):

benasia napisał(a):

Nie wiem czy mi usunęło czy jak bo pisałam o tym a nie widze teraz ale chcę wam się pochwalić że

zarania urodziła ślicznego dużego synka - mały waży 4790g i ma 60cm emotka emotka emotka

emotka Gratulacje emotka Kawał chłopa emotka emotka

Chyba rekord forumowy wielkości emotka Gratulacje emotka
PS> Nie wiedziałam, że wy siostry emotka

a no chyba pobity rekord emotka
No a my siostry ale pewnie wiele osób na forum ma rodzine emotka

Pewnie maluszek w ciuszki 62 od razu wskoczył emotka A ja myślałam że Kamisiul wielki bąbel był emotka

No ja przewidywałam że będzie miał Norbuś ok 4,5kg a tu niespodzianka i większy urósł emotka
Od razu 62 bedzie nosił emotka

a Kamil ile ważył?

I dziękuję za gratki w imieniu siostry emotka
0 0

#5359621 Napisano: 11.09.2012 07:53:50
merus napisał(a):

katrin22 napisał(a):

Ale przecież autyzm zwykle zaczyna się objawiać dopiero w drugim a nawet trzecim roku życia, dlatego niektórzy myślą, że ma to coś wspólnego z szczepieniami

No niby tak, ale 100% gwarancji mi lekarz nie da czy to nie po szczepionce. Autyzm ponoć jest chorobą genetyczną i kiedyś nie było takich szczepionek i też był autyzm więc człowiek głupieje.
0 0

#5359624 Napisano: 11.09.2012 07:54:46
Asiu to siostra musiała mieć oooogromny brzusio emotka
0 0

Gość: agasiam

#5359629 Napisano: 11.09.2012 07:58:59
dianek pogadaj ze specjalistą-pediatrą. Net nie jest dobrym doradcą. My też mieliśmy dużo watpliwości, naczytałam się i poszłam z tą wiedza do lekarza. Pediatra synka rozwiał moje watpliwości. ale decyzja zawsze leży po stronie rodziców. My zdecydowaliśmy sie na Preveran poniewaz jest dłużej na rynku i jest bardziej przebadany. Pewnie za rok pojawi się nowa szczepionka bo nauka sie rozwija i chyba o to chodzi. Co do masowego wycofywania szczepionki to słyszałam tylko o Portugali i to okreslonych serii ze względu na jeden przypadek( jest w trakcie śledztwa). Coś tam obiło mi sie o uszy że w Japoni tez jej nie ma -od roku nie udało i się wyjasnić czy przyczyną zgonu kilkorga dzieci była szczepionka . Reszta Europy i USA szczepi od 10 lat. Jak szczepiłam 5w1 to miałam dusze na ramieniu, jak szczepiłam rota to bałam sie okrutnie a teraz pneumo. Co do autyzmu to chyba tyczy się to wszystkich szczepionek szczególnie skojarzonych-przeciwnicy szczepienia tym argumentem najszęściej się posługują. Z tego co ja słyszałam to autyzm może wywołac nawet gluten, silne alergie czy toksoplazmoza.Publikacje Wakefielda zrobiła wiele krzywdy i obawiam sie że w tym przypadku może być podobnie. Bardziej skłaniam sie ku genom które są odpowiedzialne za autyzm. Ale ja specjalistą nie jestem!!!!:)
0 0

Gość: dianek

#5359636 Napisano: 11.09.2012 08:05:05
agasiam,
właśnie im więcej czytam tym mniej wiem emotka

rota się nie bałam, bo moja siostra chorowała ciężko, z powikłaniami i jestem przekonana że ta szczepionka jest warta ryzyka

z pneumokokami nie miałam do czynienia... i pewnie stąd teraz to wahanie

w czwartek pogadamy, lekarkę mamy bardzo fajną to może nam coś powie sensownego

kasiu,
Benia też nie ślemy do żłobka, ale ostatnio ma sporo kontaktu z 9-miesięczną sąsiadką oraz innymi ludźmi (głównie w centrach handlowych - do Ikei mam 2 kroki, często wpadamy na obiadki lub po prostu połazić i pooglądać)
i trochę się tych mas boję...
0 0

#5359649 Napisano: 11.09.2012 08:13:42
Dianko no tak pneumo wszędzie się czają i nie uchroni się dziecka przed nimi, my mamy kontakt z 2,5 letnią bratanicą, ale Ona zaszczepiona na wszystko, ale tak jak napisałaś człowiek po sklepach z dzieckiem chodzi. Rozmawiałam ostatnio z pielęgniarką mojej lekarki ( akurat lekarka miała urlop) na temet szczepień na pneumo, to pow. że Ona sama dzieci szczepiła jak szły do przedszkola,a na koniec powiedziała mi: Skoro nie chodzi Pani z dzieckiem po sklepach ani placach zabaw to ryzko jest minimalne, no nie pocieszyła mnie, bo dziecka w szklanej kuli nie zamknę...
0 0

#5359652 Napisano: 11.09.2012 08:19:42
A Dianko jak robisz zakwas z mąki pszennej, bo nie wiem kiedy kupię sobie żytnią.
0 0

benasia

#5359662 Napisano: 11.09.2012 08:27:17
katrin22 napisał(a):

Asiu to siostra musiała mieć oooogromny brzusio emotka

No wielki był, ale siostra małego też duża się urodziła 4250g miała emotka
A Mikołajek tez powyzej 4kg by miał gdyby posiedział te 3 tyg emotka

A my szczepilismy na pneumo i nawet gdybym miala zapłacić to bym zaszczepiła.
I nie brałam pod uwage tego że się jeździ gdzieś - choć my jeździmy z małym bardzo dużo: na zakupy do różnych sklepów, do rodziny, do znajomych, czasem nawet w sklepie czy gdzieś potrafią obce dzieci podejść i dawać część Mikołajowi - z tej perspektywy też się cieszę że zaszczepiony jest.
0 0

Gość: eywa

#5359698 Napisano: 11.09.2012 08:49:16
gratuluje bobasa:)
moja mała tez od razu w 62 wskoczyła jak sie rodziła;) a miedzy nia a moim bratankiem jest tylko 2 tyg róznicy,więc wesoło mamy,naprawde fajnie jak tak równe wiekowo maluchy są:)
0 0

kalisto1986

#5359719 Napisano: 11.09.2012 09:07:35
Ja na pneumo szczepiłam późno,ale podam przykład kuzynki córeczki, która urodziła się jako wczesniaczek.
Pomine powikłania wcześniactwa, ale gdy w końcu wyszła do domu cała i zdrowa po jakimś czasie zaczeła kuzynce się dusić - ledwo dowieźli ją do szpitala. Później szpital okazało się, że to ostre zapalenie płuc, później poszło w zapalenie opon mózgowych, a na koniec w sepse - a wszystkiemu winne pneumokoki którymi zaraził ją ktoś odwiedzający ich w domu.

Całe szczęście mała wyszła z tego i jest teraz zdrową, niesamowicie mądrą 5 latką, ale to już pokazało mi że warto szczepić.

A co do autyzmu jak ktoś wcześniej napisał, rozpoznawalny jest około 2-3 roku życia, a wcześniej nie da się tego zauważyć
0 0

benasia

#5359720 Napisano: 11.09.2012 09:07:49
No Mikołajek ma jeszcze drugą kuzynkę od męża strony ale ona 3 miesiące starsza od niego emotka
A w tej samej miejscowości ma koleżankę 3 tyg starszą od siebie emotka
0 0

kalisto1986

#5359722 Napisano: 11.09.2012 09:08:28
eywa napisał(a):

gratuluje bobasa:)
moja mała tez od razu w 62 wskoczyła jak sie rodziła;) a miedzy nia a moim bratankiem jest tylko 2 tyg róznicy,więc wesoło mamy,naprawde fajnie jak tak równe wiekowo maluchy są:)

u nas między synem a siostrzeńcem nie całe 2 dni emotka razem z siostrą leżałyśmy w szpitalu
0 0

Gość: eywa

#5359732 Napisano: 11.09.2012 09:16:09
no moja bratowa trafiła do szpitala od razu jak ja wyszlam,ale że to był 33 tc to przetrzymali jakos ich jeszcze te 2 a i tak wcześniak, ale super chlopak;)
0 0

agusia147

#5359763 Napisano: 11.09.2012 10:04:44
Kamiś miał 4350. U nas w rodzinie to nie ma bobasów, no chyba, że sobie drugiego zrobimy. Ale to chyba nie teraz.
0 0

Gość: size

#5359771 Napisano: 11.09.2012 10:40:29
dianek napisał(a):

benasia napisał(a):

A szczepiliśmy szczepionką SYNOFLORIX i było ok emotka

o właśnie, Synoflorix! nad nią się zastanawiam...

najgorsze jest to, że jak coś będzie nie tak to wyjdzie dopiero po kilku latach emotka

ale ta szczepionka dużo bezpieczniejsza podobno

w czwartek bedziemy na szczepieniu, muszę obgadać z lekarką..

Synflorix - jak już emotka

http://www.ema.eu...0973/WC500054347.pdf

My szczepiliśmy i było ok, wskazania lekarza.
0 0

Gość: agasiam

#5360003 Napisano: 12.09.2012 09:41:39
na moją decyzje wpłynął również ten artykuł
http://polishphar...nely-dzieci/0,-38g,1
http://polishphar...erci-dzieci/0,-3cz,1
to ten etap gdy się naczytałam o szczepieniach i lekarz musiał mi wszystko rozjaśnić. Jedna i druga szczepionka ma swoje ale...

Zmieniając temat zapisałam synka na warsztaty sensoryczne dla niemowląt zaczynamy od października. Czy ktoś z was chodził może na coś takiego?Czy warto?
0 0