Konkursowiczki w ciąży

kalisto1986

#5460544 Napisano: 19.11.2012 08:31:55
Dianek chyba na chustach czytałam, że któraś używa je jako otulaczy na poczatek.

Widziałam tez chinki/otulacze na all może też spróbuje 1 na początek ...

Jak będziesz miała malutkie bardzo tanie to pisz, jak nie to gdzieś w okolicach stycznia dopiero emotka

A co do wesela, też nie wyobrażam sobie organizacji w miesiąc, my same zaproszenia dawaliśmy 3 miesiące wcześniej - baaardzo nie lubie dostawać zaproszenia miesiąc przed, gdzie jakby nie było dla gości też jest to bardzo duży wydatek.
Do tego nasza orkiestra ma swoje terminy, wesele robiliśmy na sali, gdzie wszystko sami przygotowaliśmy ( nie chciałam iść na gotowe), więc też trzeba było dużo zaplanować
0 0

benasia

#5460548 Napisano: 19.11.2012 08:34:46
my tez dawalismy zaproszenia na poczatku maja a ślub był 31 lipca emotka
my mielismy w restaurcji na pięknej sali wesele ale ciasta sami zamawialiśmy z cukierni emotka
0 0

Gość: katrin22

#5460552 Napisano: 19.11.2012 08:37:31
Asiu, właśnie jak się ma tego farta, to nie jest ciężko emotka Mi się w 3 miesiące udało ze wszystkim. Suknię miałam wypożyczoną, kamerzysta z polecenia, Kościół z rodzinką stroiliśmy emotka Fotografów miałam sporo, bo koledzy informatycy spisali się na medal. Wszystko było dograne na tip top i powiem, że da się idealnie zrobić wesele w 3 miechy, ważne tylko, żeby goście dobrze się bawili. My szaleliśmy do 5 rano. Ja nawet nie sądziłam, że wszystko się uda, bo różnie to bywa, ale miałam osoby, które czuwały nad wszystkim (tacy tajni agenci).
0 0

#5460560 Napisano: 19.11.2012 08:40:52
A dodam, że mój brat zrobił w 2 miesiące (poszedł w moje ślady, bo także zwolnił się termin)i także było pięknie, wesele na 100 osób. My ciasta i tort zamawialiśmy u Pani, która piecze domowe ciasta, a tort był piękny i smaczny. My daliśmy zaproszenia z 2 miesięcznym wyprzedzeniem, mój brat także z dwu emotka
Jeśli jest sala, orkiestra i kamerzysta, to reszta to pryszcz.
0 0

benasia

#5460566 Napisano: 19.11.2012 08:43:58
fajnie Kasiu ze wam sie udało, u nas nasze wymarzone ideały trzeba było z rocznym wyprzedzeniem rezerwowac bo z terminami ciezko tak sa rozchwytywani emotka
0 0

#5460595 Napisano: 19.11.2012 08:59:27
benasia napisał(a):

fajnie Kasiu ze wam sie udało, u nas nasze wymarzone ideały trzeba było z rocznym wyprzedzeniem rezerwowac bo z terminami ciezko tak sa rozchwytywani emotka

Jakbym nie znalazła tego ogłoszenia w necie, to także czekalibyśmy ze 2 lata emotka Także, tu głównie chodzi o szczęście.
0 0

Gość: agasiam

#5460745 Napisano: 19.11.2012 10:25:51
dwa lata na sale emotka ja bym roku nie czekała.Tyle tego, ja miałam problem z wyborem bo aż trzy lokale były fajne. wybraliśmy pałacyk bursztynowy blisko nas z zapleczem hotelowym dla gości. wszystko było zapięte na ostatni guzik w 2 mc.
0 0

#5460752 Napisano: 19.11.2012 10:32:34
agasiam napisał(a):

dwa lata na sale emotka ja bym roku nie czekała.Tyle tego, ja miałam problem z wyborem bo aż trzy lokale były fajne. wybraliśmy pałacyk bursztynowy blisko nas z zapleczem hotelowym dla gości. wszystko było zapięte na ostatni guzik w 2 mc.

Też byłam w szoku, że zajęte na dwa lata...bo byliśmy się dużo wcześniej dowiadywać, aż tu nagle taki fart. Nie powiem, że nie było bieganiny, zwłaszcza, że razem z obecnym mężem wszystko sami załatwialiśmy. Także da się emotka
0 0

dolly

#5460757 Napisano: 19.11.2012 10:35:53
A ja myślę, że to nie o czas tutaj chodzi tylko o organizację- jedno zrobią wszystko w miesiąc- dwa- a inni w rok czy dwa i to nie jest ważne, tylko to jaki bedzie efekt emotka
0 0

Gość: asiasia

#5460771 Napisano: 19.11.2012 10:47:11
Dziewczyny wybaczcie mi to ogłoszenie, ale bywają tu nie tylko konkursowiczki w ciąży, ale i mamy starszych dzieciaków.

emotka

Poszukuję do Szlachetnej Paczki ubrań. Zależy mi na atrakcyjnych cenach gdyż muszę tego troszkę nagromadzić. Oferty z cenami na PW. Odzież nie musi być nowa, ale w bardzo dobrym stanie.

Kurtki zimowe: 2x140 cm dziewczynka, 1x128 chłopiec
Buty zimowe: 2x34 dziewczynka, 1x33 chłopiec
Adidasy: 1x35 chłopiec, 1x32 dziewczynka, 1x26 chłopiec, 1x25 chłopiec
Dowolne ubrania rozmiar 146-152 chłopiec
Dowolne ubrania 128-134 dziewczynka
Dowolne ubrania 110 chłopiec
0 0

Gość: grusia

#5460873 Napisano: 20.11.2012 07:19:48
Benasia otóż to, dobre miejsce, zespół,fotograf itd trzeba zaklepac ze sporym wyprzedzeniem. U nad dodatkowo były dwa dni i goście z daleka. A raczej mało kto czeka aż termin się zwolni tak jak u Was, bo jak mówiłaś to był fart, gdyby nie ten termin pewnie wszystko trwało by dłużej . Zresztą znając moje predyspozycje do posiadania wszystkiego dogranego na tip top pewnie bym się na coś takiego nie zdecydowała. od początku miałam konkretne typy sali, samochodu, zespołu i nie brałam niczego innego pod uwagę -wolę wybierać z dużego grona niż liczyć na cud i ze trafi mi się ktoś dobry w tym terminie (zakładam ze dobry zespół jest oblegany i wolnego terminu w krótkim czasie ot tak nie ma).ja wolałam poczekać niż potem na szybko brać co jest tak na prawdę i jeszcze sobie w brode pluć ze mogłam poczekać na lepszy zespół, lepsza sala zwłaszcza ze nie musiałam ukrywać brzucha emotka więc czas nie grał tu roli jak w wypadku większości wesel na szybcika. Ilość gości nie ma tu nic do rzeczy bo czy dla 20 czy dla 200 myślę ze człowiek stara się tak samo. No i jak pisałam każdy ma swoje pojęcie idealnosci emotka i wyobrażenie tego dnia. U nas zaproszenia daje się na ok 4- 3 miesiące wcześniej, taka tradycja i taki savoir vivre i już samo to sprawia ze jak ktoś nie musi to raczej trzyma się tej zasady. U nas wesele trwalo od 12-4 i od 13-2 emotka
0 0

Gość: grusia

#5460877 Napisano: 20.11.2012 07:23:47
Dolly wesele to i w miesiąc jak sie sprezysz tylko wtedy bierzesz jak leci bo na wybrzydzanie raz ze czasu nie ma a dwa terminy zaklepane przez innych blokują. Ale nie każdego tak wygląda wymarzone wesele dlatego pisze ze każdy ma swoje spojrzenie na to. Jedni oszczędzają inni wola wydać itd.
0 0

Gość: dianek

#5460882 Napisano: 20.11.2012 07:29:43
u nas sama organizacja nie trwała jakoś wybitnie długo
tylko że tutaj kraków - na termin w fajnym miejscu czy na fajną kapelę czeka się 2-3 lata
my wesele zaplanowaliśmy na kwiecień, więc udało nam się zarezerwować miejsce (upatrzyliśmy sobie fajny dworek staropolski) tylko z rocznym wyprzedzeniem

catering był przydzielony do dworku, wiec tą kwestię mieliśmy z głowy

najwięcej czasu zajęło szukanie ubrań (moja suknia kupiona przez allegro, była zwężana i skracana nieco, mężu trawił garniak na wyprzedaży, bez poprawek, ale jego niebieskich butów szukaliśmy pół roku emotka ) oraz przygotowanie takich pierdół jak zaproszenia (sami projektowaliśmy i sami drukowaliśmy), wystrój dworku (np. ramki z naszymi zdjęciami z całego życia - rodzinka miała niezły ubaw odnajdując się na fotkach sprzed 15-20 lat emotka )

za fotografa robili znajomi, kamerzysty żadnego nie zamawialiśmy, bo dla nas to bez sensu

jakby tylko terminy były normalniejsze to byśmy to spokojnie w miesiąc zrobili emotka no ale się czeka emotka

a teraz zbliża się powoli 5 rocznica - szykujemy jakiś urlopik i tradycyjnie jakiś odjechany wypad - tylko tym razem z berbeciem emotka
0 0

lilithbb

#5461009 Napisano: 20.11.2012 09:02:37
Dzwonił mąż żeby nas umówić na badania prenetalne - mamy je w zaleceniach ze szpitala a w ośrodku powiedzieli że na NFZ tylko do 23 tc
Co o tym myślicie? Przecież mam chore dziecko i mogę dostać skierowanie - czy może podali mi błędne info?
Koszt to 250 zł więc niemała kwota 100 sam dojazd emotka
0 0

dolly

#5461038 Napisano: 20.11.2012 09:21:23
grusia napisał(a):

Dolly wesele to i w miesiąc jak sie sprezysz tylko wtedy bierzesz jak leci bo na wybrzydzanie raz ze czasu nie ma a dwa terminy zaklepane przez innych blokują. Ale nie każdego tak wygląda wymarzone wesele dlatego pisze ze każdy ma swoje spojrzenie na to. Jedni oszczędzają inni wola wydać itd.

Grusia, ja dlatego napisałam, że chodzi o organizację a nie o czas, bo nie miałam na mysli brania jak leci emotka
Ale ja to odmienny przypadek, który zrobił tak jak sobie wymarzył w 2 miesiące emotka

aaaa i właśnie, Twoje ostatnie zdanie sugeruje, że tu jednak kasa jest priorytetem dla Ciebie. Hmmmm nie wiem czemu, uważasz, że jak ktoś dłużej załatwia wesele,to więcej kasy wydaje?
To jest kolejna uroczystość, na której ludzie żerują i podbijają maxymalnie stawki, za to samo nie mówiąc, że na wesele płaci się 10-krotnie mniej, niż jak się powie.
Mnie to śmieszy strasznie, jak ktoś chce to niech płaci, ale nie znaczy to, ze ma lepiej zrobione emotka

Lilithbb
, mnie się wydaje, że to nie powinno mieć miejsca. Powinnas mieś mozliwość wykonania badania w każdym momencie
0 0

koper

#5461052 Napisano: 20.11.2012 09:27:56
Lilithbb Czasem niestety NFZ wyznacza dziwne standardy i bzdurne procedury, najlepiej zadzwoń do oddziału NFZ i dowiedz się u źródła, czy tak jest rzeczywiście, czy to jakaś nadinterpretacja ośrodka wykonującego badanie.
A jeżeli tak jest, to zapytaj jak możesz starać się o refundacje tego badania, NFZ często płaci za procedury niestandardowe, czy tam tak oni to nazywają, najczęściej na wniosek lekarza prowadzącego
0 0

lilithbb

#5461440 Napisano: 20.11.2012 12:54:02
Koper dziękuję ci za te cenne informacje! Właśnie napisałam do nich maila.
0 0

#5461477 Napisano: 20.11.2012 01:12:26
grusia w moim przypadku nie braliśmy co leci, bo sala była taka jaką chcieliśmy, a zespół znaleziony fartem, profesjonalny na wysokim poziomie i do tego każda zabawa weselna była omówiona (nie trawię ordynarnych zabaw). O catering nie martwiliśmy się, bo tym zajmowali się właściciele sali, wystrój także był w cenie, ja tylko powiedziałam jaki ma być kolor i jakie kwiaty. Kościół zdobiliśmy sami. Sukien ślubnych teraz od wyboru do koloru. JA byłam w 4 salonach, aż natrafiłam na swój ideał. Fryzura i makijaż próbny to żaden problem zamówić. Obrączki wybraliśmy tradycyjne. Co do auta, to w rodzinie było fajne, nie potrzebowaliśmy limuzyny. Ja nie widzę problemu w tak szybkim przygotowaniu ślubu i jakoś moja familia nie obraziła się, że im zaproszenia tak późno daliśmy, bo zrozumieli, że salę znaleźliśmy dopiero niedawno. A co do zaproszeń, to zamówiłam na allegro (jakieś z naszymi zdjęciami itp. bajerami).
TO JEST KWESTIA TYLKO I WYŁ¡CZNIE ORGANIZACJI. Jak jest sala i jest orkiestra, to resztę można w 2 miechy zrobić, a nie wiem czemu wspomniałaś o ukrywaniu brzucha, bo jak widać nie każdy robi wesele na szybcika tylko i wyłącznie z tego powodu.
0 0

koper

#5461496 Napisano: 20.11.2012 01:24:58
O matko, jakie dyskusje. Każdy sobie organizuje ślub i wesele jak ma ochotę, jeden robi to w miesiąc inny w 3 lata i jego sprawa. I to ile trwały przygotowania, niestety wcale nie musi decydować o tym czy wesele jest dobrze zorganizowane, czy nie...

Ja jako gość wolę dostać zaproszenie z jak największym wyprzedzeniem (2-3 m-ce w zupełności mi wystarczą), ostatnio dostałam zaproszenie na 4 tygodnie przez ślubem i niestety musiałam odmówić, bo miałam inne zobowiązania, chociaż bardzo chciałam być na tym weselu.

A co do ukrywania brzucha, to jestem w szoku. To branie ślubu w ciąży to jakiś wstyd? emotka
Ja ślub wzięłam w październiku, a moja córeczka urodziła się maju przyszłego roku, i wcale nie była wcześniakiem emotka Nigdy do głowy mi nie przyszło, że powinnam się tego wstydzić...
0 0

#5461511 Napisano: 20.11.2012 01:30:59
koper pewnie dla niektórych ludzi to wstyd, a dla mnie to nie ma znaczenia, bo to każdego indywidualna sprawa i tyle w temacie wesel i ślubów emotka
0 0