Wkurza mnie...

Gość: moniaainom

#3087511 Napisano: 05.02.2010 09:35:14
Wkurza mnie jeszcze wziąść- bardzo powszechne oraz krzesna (chrzestna) emotka
Może założymy osobny wątek takich byków konkursowych? emotka
0 0

Gość: twix4

#3087518 Napisano: 05.02.2010 09:36:35
to jak już piszemy o słownictwie w różnych regionach, to wiele osób nie wiedziało co to są bliny , u nich się mówi placki ziemniaczane. <mniam>;p
0 0

Gość: arta

#3087519 Napisano: 05.02.2010 09:36:44
posłuchajcie sobie, co mówi Bralczyk o chodzeniu na dwór i pole emotka

http://www.rdc.pl...dwor_czy_isc_na_pole
0 0

Gość: hittmanka

#3087522 Napisano: 05.02.2010 09:37:21
inka113 napisał(a):

emanuela24 napisał(a):

a mnie w słownictwie najbardziej wkurza różnorodność regionalna - rozmawiam z koleżanką a ona mówi wiesz zaraz idę na pole a ja emotka to co kurcze pole sobie kupili, uprawia coś ??
a u nich tak się właśnie mówi i to naturalne ( u nas na pole to pole no wiecie uprawia się żyto itd. u nas wychodzi się na dwór)
strugaczka też mnie zadziwiła u nas strugaczka to do obierania ziemniaków u nich do ostrzenia kredek
i jeszcze jedno - jesteśmy z siostrą w Zakopanym i siostra kurtkę ogląda i pyta mnie i co fajna?? na to ja odpowiadam - jo i tu nagle góral się cieszy jak małpa blaszką aż podskakuje - KOCIEWIE - i opowiada że jego brat się ożenił z dziewczyną z naszego regionu i ona tez używa słówka JO emotka

tylko w Łodzi jest chyba migawka i krańcówka... wszyscy znajomi wielkie oczy robią jak to słyszą. emotka

no właśnie.... bilet miesięczny mnie u Was rozbawił... rzeczywiście nigdzie się tak nie mówi emotka
0 0

dawidekk

#3087525 Napisano: 05.02.2010 09:37:49
Ja wychodzę na dwór, jem pyry, potem krzyczę na boisku Lech Kolejorz, i potem robię wyro i idę garować emotka emotka
0 0

inka113

#3087527 Napisano: 05.02.2010 09:38:34
tedance napisał(a):

monia24 napisał(a):

tedance napisał(a):

taleksander napisał(a):

a mnie wnerwia huźdać, huźdawka i peruga (słownictwo mojej teściowej)

Przeczytałam pierogi emotka

bo Ty Tedzia za dużo drinkow wypiłaś emotka

Nie piłam drinków, tylko czystą emotka
polec napisał(a):

No i...
umie, rozumie, i umiom i rozumiom
łosz matko... JA UMIEM, ROZUMIEM i ONI UMIEJ¡ I ROZUMIEJ¡

Moja nauczycielka na tablicy pisała umię, rozumię, na szczęście nie udzieliło mi się od niej...
I jeszcze mnie wkurza mylenie końcówek -ą z -om w zależności od przypadku...idę z koleżanką ALE dziękuję koleżankom

ehhh pamiętam jak moja polonistka w 6 klasie wysłała dwie koleżanki podczas lekcji żeby na tabliczce z nazwą ulicy sprawdziły jak napisać PIŁSUDSKI. musiały biec kawał drogi po mieści bo ona nie wiedziała! dobrze, że co do JÓZEFA nie miała wątpliwości...
0 0

79magda

#3087529 Napisano: 05.02.2010 09:39:18
dawidekk napisał(a):

Ja wychodzę na dwór, jem pyry, potem krzyczę na boisku Lech Kolejorz, i potem robię wyro i idę garować emotka emotka

A przykrywasz się kordłą i nosisz pyry w lekramówce?
emotka
0 0

Gość: misia89p

#3087531 Napisano: 05.02.2010 09:40:35
no właśnie w poznaniu mamy swoją gwarę i dla innych ona też jest śmieszna, ale u nas po prostu tak się mówi
np. pyry, chłopok, doktór, chlyb, knypek, bieremy, możno, letki, żym był, badejki, bejmy, bimba, garować, kejter, klajtry itp. ale tak zazwyczaj mówią starsze osoby, u młodzieży już to powoli zanika emotka
0 0

Gość: katjen27

#3087533 Napisano: 05.02.2010 09:41:09
agusia32 napisał(a):

Taaa, perfum i bryloczek są mega emotka emotka emotka

Dokładnie.
Przecież nie będę zwracać uwagi każdemu z tym 'bryloczkiem', bo zaczną krzyczeć i w ogóle.
To i cicho siedzę, bom starej daty - kiedy jeszcze 'po polsku' znaczyło 'po polsku', a nie 'po polskiemu' emotka
0 0

Gość: cb656Old

#3087536 Napisano: 05.02.2010 09:41:54
polec napisał(a):

Ale co mnie najbardziej wkurza to GWARA. Każda gwara, nie tylko śląska, ale tak samo Kaszubi i inni. Gwara to gwara, chcesz to ją pielęgnuj Ok. Nie ma problemu, ale naucz sie mówić czysto po polsku. A nie w szkole dzieci gwarą walą, że aż uszy więdną, przyjedzie później jeden z drugim na studia i szlag człowieka trafia, bo nic nie rozumiesz emotka . Porażka

gwarą walą = typowo polskie, literackie ujęcie tematu emotka
0 0

Gość: rafi323raf

#3087544 Napisano: 05.02.2010 09:43:57
marecki62 napisał(a):

rafi323raf napisał(a):

a mnie wkurza tu pisze zamiast jest napisane. Nawet nauczyciele tak mówią emotka

Od kiedy forma pisze jest równie poprawna jak jest napisane przestało mnie to wkurzać:))
Bardziej mnie irytowało jak moja nauczycielka od j. polskiego mówiła weznę

Co tu pisze? można używać? Jak zawsze tak mówiłem to mnie siostra poprawiała na Co tu jest napisane i już sam na to jestem uczulony emotka
Jak ktoś tu już pisał, wziąść też jest strrraszne emotka
0 0

#3087546 Napisano: 05.02.2010 09:46:09
a co do poruszanego wcześniej bryloczka i gwary regionalnej to przypomniała mi sie historia prawdziwa...
Mieszkam na śląskui więc tu część mówi po polsku, część gwarą... jak kto lubi...
Wiele lat temu byłam na koloni z kopalni. Był tam m.in. chłopiec, może 9 letni... taka maskotka... nawijał gwarą, że ciężko było go zrozumieć ale był pocieszny i bardzo lubiany...
Pewnego dnia w ramach zajęć Pani kazała nam robić breloczki... jedni robili z muszelek inni z bursztynów... co komu wpadło do głowy... wszystkie dzieci coś miały oprócz tego chłopca... w końcu Pani zapytała dlaczego nie zrobił breloczka a on z poważną miną i trzesącą się brodą odpowiedział, że próbował ale za nic nie potrafi zrobić tego chopa w brylach

emotka emotka

dla nie znających gwary śląskiej napiszę że chop w brylach to pan w okularach emotka
0 0

dawidekk

#3087550 Napisano: 05.02.2010 09:48:46
79magda napisał(a):

dawidekk napisał(a):

emotka

przykrywam się kołdrą i pyry noszę w reklamówce emotka emotka

ale na szczęście jak się przechadzałem gaską to nie zgubiłem flepów emotka emotka
0 0

#3087552 Napisano: 05.02.2010 09:50:15
A ja wolę iśc na pole, niż na dwór - no bo ten dwór to królewski, czy jaki ?
A pole - to ogródek, park, łąka, ulica, wszystko na zewnątrz, etc.

Pyry ? wiem, że to ziemniaki, ale mieszkam między Katowicami, a Krakowem... W sumie ziemniaki u nas rządzą, bo nie kartofle, czy pyry emotka

Kiedy studiowałam w Kielcach tam nagminnie mówiono 'kluski' - na początku myślałam sobie: 'O co im chodzi ? O kluski na parze ? Że niby ktoś w akademiku będzie robił ? No bez jaj...'
Dopiero później dowiedziałam się, że makaron - nitki, kokardki, świderki, rurki, etc., to 'kluski'... emotka

I bądź tu mądry emotka
0 0

#3087555 Napisano: 05.02.2010 09:51:02
polec napisał(a):

a chop w brylach- breloczek .... ahaha leże pod stołem i konam emotka emotka emotka

heheh... no właśnie ... to było jego jedyne skojarzenie emotka
0 0

Gość: iwek

#3087560 Napisano: 05.02.2010 09:53:37
A mnie na studiach wkurzały centimetry. emotka
0 0

#3087564 Napisano: 05.02.2010 09:54:18
Jednakże 'lekramówki' i 'kordły' nie zniesem emotka
0 0

Gość: misia89p

#3087565 Napisano: 05.02.2010 09:54:25
dawidekk napisał(a):

79magda napisał(a):

dawidekk napisał(a):

emotka

przykrywam się kołdrą i pyry noszę w reklamówce emotka emotka

ale na szczęście jak się przechadzałem gaską to nie zgubiłem flepów emotka emotka

ale jesz sznekę z glancem i badejki zakładasz a przy okazji wykopyrtnąłeś się dzisiaj emotka
0 0

Gość: iwek

#3087569 Napisano: 05.02.2010 09:56:11
katjen27 napisał(a):

A ja wolę iśc na pole, niż na dwór - no bo ten dwór to królewski, czy jaki ?
A pole - to ogródek, park, łąka, ulica, wszystko na zewnątrz, etc.

Pyry ? wiem, że to ziemniaki, ale mieszkam między Katowicami, a Krakowem... W sumie ziemniaki u nas rządzą, bo nie kartofle, czy pyry emotka

Kiedy studiowałam w Kielcach tam nagminnie mówiono 'kluski' - na początku myślałam sobie: 'O co im chodzi ? O kluski na parze ? Że niby ktoś w akademiku będzie robił ? No bez jaj...'
Dopiero później dowiedziałam się, że makaron - nitki, kokardki, świderki, rurki, etc., to 'kluski'... emotka

I bądź tu mądry emotka

Też chodzę na pole i gotuję kluski. Oprócz tego piekę placki,co dla mojego męża spod zachodniej granicy było przez długi czas nie do przyjęcia bo według Niego placki to...krowa na łące zostawia, a piecze się ciasto. emotka
0 0

agusia32

#3087570 Napisano: 05.02.2010 09:56:30
Lekramówka to taka siateczka z Leclerca, nie denerwujcie się emotka
0 0