Wkurza mnie...

Gość: martakonopko

#3087634 Napisano: 05.02.2010 10:20:11
u nas są kołduny i pyzy a 80 km dalej,w Białymstoku przeważnie wszystko do jednego wora i zwie się -PYZY
0 0

Gość: iwek

#3087637 Napisano: 05.02.2010 10:22:06
martakonopko napisał(a):

katjen27 napisał(a):

jolcia12 napisał(a):

emanuela24 napisał(a):

a i zwyczaje opowiadam jej o moim tłuczeniu butelek a koleżanka wielkie oczy - jakie tłuczenie butelek po co na co się butelki tłucze ?? u nas każdy przed ślubem ma tłuczenie butelek i nie znam nikogo z naszych stron kto by nie miał tłuczenia butelek przed ślubem

u mojego znajomego zamiast tłuczenia butelek było tłuczenie kineskopów od telewizorów, ale się działo emotka

Kiedy mieszkałam w akademiku - 7. piętro, to widziałam, jak monitor spadał na dół... Hmm, ale to nie miało chyba nic wspólnego z ożenkiem tak zwanym emotka

Ty się ciesz,że tym monitorem w głowę nie dostałaś-niektórzy dostali.Żeby nie było-to nie byłam ja(na szczęście) emotka

A na AGH-owskim miasteczku to nawet lodówki latały.
Zaiste wkurzające bo nie miałam własnej a złapać nie umiałam.
emotka
0 0

Gość: katjen27

#3087639 Napisano: 05.02.2010 10:22:20
No ale wkurza mnie, jak się na makaron mówi 'kluski'... Przecież na żadnym opakowaniu makaronu w sklepie nie pisze 'kluski', tylko 'MAKARON' taki, a taki... emotka
0 0

inka113

#3087649 Napisano: 05.02.2010 10:26:00
katjen27 napisał(a):

No ale wkurza mnie, jak się na makaron mówi 'kluski'... Przecież na żadnym opakowaniu makaronu w sklepie nie pisze 'kluski', tylko 'MAKARON' taki, a taki... emotka

kluski carbonara, kluski z sosem bolońskim... też to słyszalam! śmiesznie brzmi! emotka
0 0

Gość: arta

#3087650 Napisano: 05.02.2010 10:26:03
emanuela24 napisał(a):

inka113 napisał(a):

tego też nigdy nie słyszałam... co to i w jakim celu? emotka

dzień przed ślubem ( jak ślub tradycyjnie w sobotę to jest to w piątek)
przychodzą wszyscy znajomi i tłuką pod domem butelki ( pod pojęciem butelek jest wszystko co ze szkła) na szczęście - przychodzą wszyscy którzy Ci szczęścia życzą
uroczystość jeśli jest kulturalna trwa do północy ( następnego dnia młodzi mają ciężki dzień)
a i polewa się wszystkim którzy przychodzą tłuc butle - dzieciakom daje się lizaki itd

U nas się to nazywa Polterabend (choć dawno nie było i wydaje mi się, że robi się to jednak w czwartek). Normą jest to, że ktoś się przebiera za parę młodą, księdza, teściową i robią sobie jaja... Och, dużo wódki wtedy idzie emotka
0 0

Gość: martakonopko

#3087652 Napisano: 05.02.2010 10:26:52
emanuela24 napisał(a):

katjen27 napisał(a):

no ale to takie regionalne
jak nigdzie nie ma JO - jest TAK a nie JO - a u nas ciężko w potocznej mowie usłyszeć TAK wszyscy mówią JO emotka nawet ja emotka

u nas nie mówi się JO a ja nie wiem czemu ostatnio czasami tak mówię....hmmmm emotka
0 0

Gość: cb656Old

#3087671 Napisano: 05.02.2010 10:37:51
polec napisał(a):

iwek napisał(a):

A mnie na studiach wkurzały centimetry. emotka

centimetry mnie wkurzają do dzisiaj i do tego jeszcze kjuweta za miast kuwata i quazi zamiast kwazi. emotka

...a mnie irytuje pisanie osobno po za (poza zasięgiem) oraz 'za miast (zamiast grochówki ugotował bigos)

Kuweta to kuweta. Płaski zbiornik do wywoływania zdjęć.
0 0

zdolnabestia

#3087673 Napisano: 05.02.2010 10:37:58
inka113 napisał(a):

ehhh pamiętam jak moja polonistka w 6 klasie wysłała dwie koleżanki podczas lekcji żeby na tabliczce z nazwą ulicy sprawdziły jak napisać PIŁSUDSKI. musiały biec kawał drogi po mieści bo ona nie wiedziała! dobrze, że co do JÓZEFA nie miała wątpliwości...

Mam to nieszczęście mieszkać przy ulicy Piłsudskiego i już niejedna nagroda do mnie przyszła na Piusudzkiego lub jeszcze gorzej...
0 0

#3087676 Napisano: 05.02.2010 10:38:58
o... nie znałam tego, choć pewnie szczątki się zachowały. Ostatnio, na weselu ciotka pana młodego przebrała się za cygankę i odstawiła niezły show, z wróżeniem z ręki włącznie - wszystko fajnie mówiła, rymując i tańcząc...

No i jeszcze jest coś takiego, że jak para wychodzi z domu rodzinnego, to oczywiście robi się bramy, składa życzenia, itd. wtedy też czasami się ludzie przebierają i nie chcą wypuścić emotka
0 0

Gość: tedance

#3087677 Napisano: 05.02.2010 10:40:23
cb656 napisał(a):

polec napisał(a):

iwek napisał(a):

A mnie na studiach wkurzały centimetry. emotka

centimetry mnie wkurzają do dzisiaj i do tego jeszcze kjuweta za miast kuwata i quazi zamiast kwazi. emotka

...a mnie irytuje pisanie osobno po za (poza zasięgiem) oraz 'za miast (zamiast grochówki ugotował bigos)

Kuweta to kuweta. Płaski zbiornik do wywoływania zdjęć.

Właśnie coś mi się przypomniało - po prostu, naprawdę (zamiast ustawicznego pisania na prawdę) emotka
0 0

#3087678 Napisano: 05.02.2010 10:40:26
zdolnabestia napisał(a):

inka113 napisał(a):

ehhh pamiętam jak moja polonistka w 6 klasie wysłała dwie koleżanki podczas lekcji żeby na tabliczce z nazwą ulicy sprawdziły jak napisać PIŁSUDSKI. musiały biec kawał drogi po mieści bo ona nie wiedziała! dobrze, że co do JÓZEFA nie miała wątpliwości...

Mam to nieszczęście mieszkać przy ulicy Piłsudskiego i już niejedna nagroda do mnie przyszła na Piusudzkiego lub jeszcze gorzej...

biedna ta szkoła, albo raczej ta polonistka, że dziećmi się wysługuje w trakcie lekcji (przecież bierze za nie odpowiedzialność!) a nie potrafi korzystać z encyklopedii, czy choćby słownika!
0 0

Gość: cb656Old

#3087684 Napisano: 05.02.2010 10:45:28
tedance napisał(a):

Właśnie coś mi się przypomniało - po prostu, naprawdę (zamiast ustawicznego pisania na prawdę) emotka

Dziękuję za zrozumienie emotka
0 0

zdolnabestia

#3087689 Napisano: 05.02.2010 10:49:27
tedance napisał(a):

Jakoś tak było, że: naprawdę na pewno razem, a na pewno naprawdę osobno emotka
0 0

Gość: tedance

#3087690 Napisano: 05.02.2010 10:49:33
cb656 napisał(a):

tedance napisał(a):

Dziękuję za zrozumienie emotka

Cała przyjemność po mojej stronie emotka
0 0

smsowicz

#3087749 Napisano: 05.02.2010 11:42:45
taleksander napisał(a):

a mnie wnerwia huźdać, huźdawka i peruga (słownictwo mojej teściowej)

Jezdem już wilgna emotka emotka
0 0

smsowicz

#3087757 Napisano: 06.02.2010 12:04:33
tedance napisał(a):

Portwel, z kąt, rządać, żądzić...

A mnie wkurza nieznajomość znaczenia słowa bynajmniej i słyszymy: bynajmniej jest ładna pogoda

Tudzież nieprawidłowa deklinacja zaimka wskazującego biernika rodzaju żeńskiego emotka

Przykład:
Daj mi tą książkę (źle)
Daj mi tę noc (dobrze)
0 0

leona

#3087761 Napisano: 06.02.2010 12:21:07
Wkurzałam się do południa a teraz mi przeszło emotka
0 0

kalisto1986

#3087764 Napisano: 06.02.2010 12:32:54
emanuela24 napisał(a):

arta napisał(a):

o... nie znałam tego, choć pewnie szczątki się zachowały. Ostatnio, na weselu ciotka pana młodego przebrała się za cygankę i odstawiła niezły show, z wróżeniem z ręki włącznie - wszystko fajnie mówiła, rymując i tańcząc...

No i jeszcze jest coś takiego, że jak para wychodzi z domu rodzinnego, to oczywiście robi się bramy, składa życzenia, itd. wtedy też czasami się ludzie przebierają i nie chcą wypuścić emotka

bramy u nas też są ale pod kościołem i zazwyczaj wygląda to tak że miejskie żule się schodzą i robią te bramy - widok straszny ;/ tacy nawaleni stoją pod kościołem i czekają na zakończenie ślubu robią te bramy zbierają alkohol i piją i oczekują na zakończenie kolejnego ślubu - zazwyczaj przed zakończeniem ostatniego ślubu przewracają się o własne nogi
emotka

u nas bramy robią głownie dzieci no i wiadomo pijaczki emotka
pamietam jak na moim slubie jeden stanął pod kościąłem dał kwiaty ciach brame by w samochód a on sprint pod sale ( zaraz za rogiem była) i tam druga sala przygotowana
a i na bramy zawsze świadek ma przygotowaną w bagażniku skrzyne wódki emotka i torbe słodyczy dla dzieci
0 0

Gość: Melissa1980

#3087765 Napisano: 06.02.2010 12:46:53
tak czytam i czytam....
w Toruniu masa ludzi mówi Jo, wychodzi się na dwór, są też tłuczki, bramy, które może zrobić każdy (moja kuzynka miała 40 bram, zanim dojechaliśmy emotka ), a te maszki - u nas przychodzą dziady i robią to samo co maszkowie emotka
...a kuwete to mój kot ma do sr..nia emotka
0 0

Gość: kasiaj110

#3087796 Napisano: 06.02.2010 06:58:27
a mnie z rana takie cosik : http://wiadomoscmilosna.tk/ sprawdźcie ceny smsów emotka tylko 25 zł 30 z vat emotka

tak na marginesie co to w ogóle jest?
0 0