Allegro.pl - bez linków

ziolko

#2147243 Napisano: 02.02.2009 02:37:56
asiam napisał(a):

Zwróci Ci tylko za przedmiot nie za przesyłkę.Chyba,że się jakoś dogadasz i pójdzie Ci na rękę bo przecież towar nie był zgodny z opisem.

kurcze no... 2 razy mam za przesyłkę płacić?? i to w dodatku za dużo policzył za pierwszym razem emotka
0 0

Gość: melisa

#2147257 Napisano: 02.02.2009 02:44:39
ziolko napisał(a):

asiam napisał(a):

Zwróci Ci tylko za przedmiot nie za przesyłkę.Chyba,że się jakoś dogadasz i pójdzie Ci na rękę bo przecież towar nie był zgodny z opisem.

kurcze no... 2 razy mam za przesyłkę płacić?? i to w dodatku za dużo policzył za pierwszym razem emotka

Wraz z odesłanym przedmiotem złóż pisemną reklamację u dostawcy. W reklamacji napisz również jakie są twoje oczekiwania co do zwrotu za koszt wysyłki. Jeśli rzeczywiście jest wina ze strony sprzedawcy powinien oddać całą kwotę wraz z przesyłką, jeśli tylko to, że przedmiot nie spełnia twoich oczekiwać - tylko kwota za towar.
0 0

Gość: krzyszu

#2159361 Napisano: 07.02.2009 11:32:00
Mam mały problem emotka
Sprzedawałem zestawy kosmetyków na allegro. 25 stycznia zakupu dokonała osoba która nie ma pełnej rejestracji konta. Napisała do mnie e-maila, że pierwszy raz cokolwiek kupuje na allegro i czy kliknięcie kup teraz oznacza kupno kosmetyków czy to jest licytacja. Wytłumaczyłem tej Pani wszystko co i jak i do dziś niestety żadnej odpowiedzi niedostałem emotka
Niewiem co mam robić bo prawde mówiąc boję się, że mi negatywa wystawi grrrr wrrrr.
Może ktoś coś doradzi bo pierwszy raz mam taki przypadek.

0 0

asiam

#2159383 Napisano: 08.02.2009 07:12:45
Wyślij jeszcze grzeczne przypomnienie ,że do chwili obecnej nie otrzymałeś wpłaty na konto i podaj dane do wpłaty ale nie przez Allegro tylko zwykłym mejlem.Taka osoba naprawdę może mieć trudności z połapaniem się z tym wszystkim.A poza tym może zwyczajnie nie wie ,że sprzedający oczekuje na wpłatę niemalże natychnmiast.
Ja takimi spokojnymi przypomnieniami potrafiłam czasem ściągnąć wpłatę od ludzi,którym w międzyczasie zawiesili konto.
Pamiętaj,że każda gwałtowna reakcja prowokuje od drugiej osoby to samo.A co do negatywów to wystawiłam kilka i nigdy nie dostałam odwetowego.Wystarczy napisać w negatywie, ze za towar zakupiony dnia... do chwili obecnej nie wpłynęła wpłata. Pomimo licznych przypomnień nie nawiązałam kontaktu z kupującym a Allegro zwróciło mi prowizję.Negatyw jest,czytający wiedzą dlaczego a kupujący czuje się winny a nie atakowany.
To naprawdę dobra broń.Po co się wzajemnie obrażać i wyzywać.
0 0

#2159492 Napisano: 08.02.2009 09:24:29
asiam niestety dla mnie sytuacja krzyszu wygląda nieco inaczej. Osoba, która założyła konto nie ma kompletnie pojęcia o co chodzi z allegro. Nie zapoznała się z zasadami, kliknęła pierwszy z brzegu przycisk i takie są skutki. Delikatne przypomnienie na 100% zostanie bez odzewu. Kobieta założy nowe, czyste konto i wszystko w tym temacie.

Niestety z negatywem odwetowym liczyć się trzeba, kupująca nie rozumie do czego służy allegro i nie sądzę aby zrozumiała i przyjęła do wiadomości fakt, że dostałą negatywa, bo przecież ona tylko próbowała jak działa allegro.

To są rezultaty wolnego dostępu do kup teraz tzw. kopertek.

Mam nadzieję, że kupująca wykaże się większym rozsądkiem i wpłaci krzyszu kwotę za towar i przesyłkę, niestety znając realia marne są na to szanse.
W takim wypadku krzyszu pozostaje ci wysłać przypomnienie z określeniem terminu, do którego czekasz na wpłatę a po terminie wypełnienie formularza zwrotu prowizji, wystawienie komentarza negatywnego, w treści którego opiszesz zaistniałą sytuację i ponowne wystawienie tego samego towaru na aukcję. Nie zapomnij o dodaniu kupującej do czarnej listy. Z pewności już z tego konta korzystała nie będzie, ale lepiej się zabezpieczyć.
FZP wysłany do allegro a co za tym idzie allegro wysyła potem informację do kupującej potrafią obudzić niejednego allegrowicza. Dlatego poczekaj, aż dostaniesz zwrot prowizji i dopiero wtedy wykonaj następne działania z listy.
Tak jak pisałam powyżej z negatywem odwetowym też musisz się liczyć, ale nie wystawiając stosownego komentarza kupującej nie ostrzegasz innych sprzedających, co za tym idzie może ona w nieprzemyślany sposób popsuć aukcje Twoje lub znajomych itd.

Powodzenia. emotka
0 0

natik999

#2159509 Napisano: 08.02.2009 09:34:41
ja rowniez długo czekałam na wpłatę od pewnej osoby, wys lałąm kilka maili i nic... po ok. mieisacu wystawiałam negatywa, a zaraz za mną dwóch innych sprzedających... i po 3 negatywach Panu zawieszono konto i nie dostawałam nic odwetowego...

ale miałam tez przypadek, ze Pani z kopertką wpłaciła szybciej niż niektórzy stali bywalcy Allegro... emotka
0 0

Gość: krzyszu

#2159512 Napisano: 08.02.2009 09:41:21
Dzięki wszystkim za rady emotka
0 0

Gość: cinek22

#2160370 Napisano: 08.02.2009 05:16:58

asiam

#2160463 Napisano: 08.02.2009 05:53:50
natik999 napisał(a):

ja rowniez długo czekałam na wpłatę od pewnej osoby, wys lałąm kilka maili i nic... po ok. mieisacu wystawiałam negatywa, a zaraz za mną dwóch innych sprzedających... i po 3 negatywach Panu zawieszono konto i nie dostawałam nic odwetowego...

ale miałam tez przypadek, ze Pani z kopertką wpłaciła szybciej niż niektórzy stali bywalcy Allegro... emotka

Najbardziej bezsensowne jest to ,że jak kogoś po roku odblokują to może wszystkie zaległe komentarze wystawić ( negatywy też)
Tak jak znikają aukcje po dwóch miesiącach tak samo powinna znikać możliwość wystawienia starego komentarza.
0 0

#2160471 Napisano: 08.02.2009 06:00:07
asiam napisał(a):

natik999 napisał(a):

Najbardziej bezsensowne jest to ,że jak kogoś po roku odblokują to może wszystkie zaległe komentarze wystawić ( negatywy też)
Tak jak znikają aukcje po dwóch miesiącach tak samo powinna znikać możliwość wystawienia starego komentarza.

dokładnie, muszę trzymać wszelką korespondencję do zaległych komentarzy, bo ktoś za pół roku może chcieć mi wystawić negatywa a ja nawet nie będę wiedziała za co i o co mu w ogóle chodzi emotka
0 0

asiam

#2160480 Napisano: 08.02.2009 06:07:46
melisa napisał(a):

asiam napisał(a):

natik999 napisał(a):

dokładnie, muszę trzymać wszelką korespondencję do zaległych komentarzy, bo ktoś za pół roku może chcieć mi wystawić negatywa a ja nawet nie będę wiedziała za co i o co mu w ogóle chodzi emotka

melisa- nie sądzę by ktoś ,kto wystawia komentarz negatywny po długim czasie sam wiedział dlaczego go wystawia.Ja bym sobie głowy starą korespondencją nie zawracała.Zawsze można coś zgrabnie ale ironicznie i w pięty napisać w odwecie.
System komentarzy jest niesprawiedliwy i ja protestuję!!!
emotka
0 0

#2160853 Napisano: 08.02.2009 08:25:56
asiam napisał(a):

melisa- nie sądzę by ktoś ,kto wystawia komentarz negatywny po długim czasie sam wiedział dlaczego go wystawia.Ja bym sobie głowy starą korespondencją nie zawracała.Zawsze można coś zgrabnie ale ironicznie i w pięty napisać w odwecie.
System komentarzy jest niesprawiedliwy i ja protestuję!!! emotka

oj, moja droga, wierz mi, że wie i to aż nazbyt dobrze. Przecież specjalnie wystawia go po pół roku, aby nie było widać już aukcji a Sprzedającego dwa razy bardziej zaboli taki negatyw. Wiem coś na ten temat bo dostałam tego drugiego negatywa właśnie w taki sposób. Facet nie chciał zapłacić i był wyjątkowo bezczelny. W końcu zapłacił ale z wielkimi pretensjami. Podniósł mi ciśnienie o 300%, więc dostał niezbyt miłego w słowa negatywa. Swojego odwetowca wystawił po prawie pół roku! Akurat jego zapamiętałam, bo byłam nową allegrowiczką, ale gdyby go nie pamiętała, to byłoby dla mnie szokiem za co i dlaczego tego negatywa dostaję.
0 0

asiam

#2160977 Napisano: 08.02.2009 09:10:40
Mnie się melisa w Twoich aukcjach podoba,że nie zawyżasz cen za wysyłkę.Właściwie nawet nie doliczasz za koperty bąbelkowe bo masz swój sposób by tanio opakować zakupiony towar.
0 0

zdolnabestia

#2179403 Napisano: 18.02.2009 01:21:28
Skarbówka wchodzi na serwisy aukcyjne
http://www.sfora....rwisy-aukcyjne-a2858
0 0

#2179430 Napisano: 18.02.2009 01:30:23
asiam napisał(a):

Mnie się melisa w Twoich aukcjach podoba,że nie zawyżasz cen za wysyłkę.Właściwie nawet nie doliczasz za koperty bąbelkowe bo masz swój sposób by tanio opakować zakupiony towar.

Dzięki bo teraz dopiero zobaczyłam, na razie uzbierałam stos bąbelkowych kopert do recyclingu, ale nie mam jak ich użyć, gdyż sprzedaż na allegro strasznie mi siadła emotka i chyba nie tylko mi. Styczeń słabo, a luty to całkowita porażka.

zdolnabestia napisał(a):

zawsze się zastanawiam czy w tym roku każą mi się tłumaczyć ze sprzedanych gaci czy jeszcze nie. emotka
0 0

natik999

#2179443 Napisano: 18.02.2009 01:34:42
doradzcie mi co zrobic... Pewnien Pan kupił u mnie ksiazke od trzy tygodnie temu, zaraz po zakonczeniu licytacji wysłaałam mu maila z danymi itd.i NIC..... zero oddzewu zero wpłaty....... wysąłam juz trzy grzeczne maile.... prosząc o wpłate, lub o info czemu nie wpłaca...... i nic...... Pan ma niby same pozytywy......ale ponad 3 tygodnie bez zadnej reakcji to juz przegiecie.....co mam zrobic????? emotka emotka emotka
0 0

ziolko

#2179444 Napisano: 18.02.2009 01:34:53
zdolnabestia napisał(a):

ciekawe czy osoby hurtowo wygrywające i hurtowo sprzedające coś płacą.. hmm... oczywiście takie, które mają z tego co najmniej kilka tysięcy zysku
0 0

ziolko

#2179452 Napisano: 18.02.2009 01:36:37
natik999 napisał(a):

doradzcie mi co zrobic... Pewnien Pan kupił u mnie ksiazke od trzy tygodnie temu, zaraz po zakonczeniu licytacji wysłaałam mu maila z danymi itd.i NIC..... zero oddzewu zero wpłaty....... wysąłam juz trzy grzeczne maile.... prosząc o wpłate, lub o info czemu nie wpłaca...... i nic...... Pan ma niby same pozytywy......ale ponad 3 tygodnie bez zadnej reakcji to juz przegiecie.....co mam zrobic????? emotka emotka emotka

wysyłasz mu zwykłe maile czy przypomnienie ze strony allegro? bo jesli zwykłe to wyślij oficjalnego maila i jak ie będzie odzewu to wystąp o zwrot prowizji i wystaw facetowi negatywa
0 0

natik999

#2179465 Napisano: 18.02.2009 01:43:03
a gdzie jest na opcja wysyłania takiego maila? do tej pory nie miałam w sumie takiej sytaucji poza jednym incydenetem i jak wystapic o zwrot prowizji??? emotka z góry dzieki za pomoc emotka
0 0

natik999

#2179473 Napisano: 18.02.2009 01:44:55
licytacja zakonczyła sie 2 lutego myslicie, ze to juz wystarczjacy czas na takiego oficjalneog maila???
0 0