Ambasadorinnowacji - Philips

lubinianka24

#6098791 Napisano: 22.10.2015 08:42:24
Kto testuje nawilżacze i oczyszczacze? Dostaliście już?
0 0

Gość: rachel

#6098800 Napisano: 22.10.2015 09:01:51
Ja testuje oszyszczaczmwg regulaminu maja dojsc na poczatku listopada
0 0

Gość: PyzaKasia

#6098923 Napisano: 22.10.2015 11:44:42
Hej, hej Kochani emotka
Dostaliście już info o testowaniu odkurzacza? U mnie nic, a nawet mi jeszcze nie sprawdzili ostatniego zadania z sekcji tworzę emotka

Pozdrowionka
0 0

karolinamat

#6098924 Napisano: 22.10.2015 11:45:48
PyzaKasia napisał(a):

Hej, hej Kochani emotka
Dostaliście już info o testowaniu odkurzacza? U mnie nic, a nawet mi jeszcze nie sprawdzili ostatniego zadania z sekcji tworzę emotka

Pozdrowionka

Cisza
0 0

abodak

#6099005 Napisano: 22.10.2015 13:07:38
dostalam meila o testowaniu odkurzacza emotka
0 0

monkakk

#6099031 Napisano: 22.10.2015 13:39:18
abodak napisał(a):

dostalam meila o testowaniu odkurzacza emotka

Czyli już po wszystkim emotka
0 0

budryska

#6099236 Napisano: 22.10.2015 17:35:05
Przedłużyli wyzwania   emotka
Ale super, chociaż raz mi się udało   emotka
0 0

dtlecky

#6101410 Napisano: 26.10.2015 17:08:41
Wpływ diety na Twoje zdrowie 

PYTANIE 1
Cholesterol dzielimy na tzw. ‘dobry’ (HDL) i ‘zły’ (LDL). Nadmiar tego drugiego wiąże się z występowaniem chorób serca, ponieważ:
A) jego nadwyżka sprawia, że tkanka tłuszczowa szybko zaczyna obrastać płuca, które stają się mniej wydolne – pojawiają się wtedy problemy z oddychaniem
B) nadwyżka cholesterolu LDL odkłada się w komórkach ścian tętniczych, tworząc złogi (tzw. blaszki miażdżycowe). Powoduje to zwężenie tętnic wieńcowych, a to z kolei przyczynia się do występowania chorób serca
C) nadwyżka cholesterolu LDL odkłada się w komórkach ścian tętniczych, tworząc złogi (tzw. blaszki miażdżycowe). Powoduje to rozszerzenie tętnic wieńcowych, a to z kolei przyczynia się do występowania chorób serca

PYTANIE 2
Aby zwiększyć w organizmie poziom dobrego cholesterolu (HDL), należy spożywać m.in.:
A) ryby i owoce morza (zawierają kwasy omega-3), orzechy, oliwę z oliwek (np. zamiast masła), warzywa i owoce
B) chipsy, frytki, ogólnie produkty smażone na głębokim oleju – powoduje on, że zły cholesterol nie przykleja się do ścianek tętnic i udrażnia je
C) nabiał, a szczególnie ser żółty, jajka (zwłaszcza żółtka), śmietanę i pełne mleko

PYTANIE 3
Co dzieje się w wyniku wielokrotnego smażenia na tym samym oleju?
A) każde kolejne smażenie na tym samym oleju jest zdrowsze – podczas smażenia ulatniają się z niego szkodliwe substancje i tłuszcze
B) w oleju zaczyna mnożyć się tzw. dobry cholesterol, dzięki temu potrawy smażone za każdym kolejnym razem są zdrowsze dla naszego organizmu
C) zaczynają się mnożyć substancje rakotwórcze, w tym benzopiren (obecny również w dymie papierosowym)

PYTANIE 4
Które oleje nadają się najlepiej do smażenia i dlaczego?
A) oleje, w których przeważają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, nadają się do smażenia, (a także jedzenia na surowo i do gotowania). Dzięki tym kwasom olej zachowuje swoje właściwości w wysokich temperaturach
B) te oleje, które po podgrzaniu na patelni zaczynają dymić – oznacza to, ze ulatniają się z nich szkodliwe substancje i można spokojnie na nich smażyć potrawy
C) oleje, w których dominują kwasy wielonienasycone

PYTANIE 5
Akrylamid to substancja powstająca w naturalny sposób w żywności podczas obróbki termicznej takiej jak: pieczenie, grillowanie, smażenie. Według ekspertów akrylamid:
A) przyspiesza metabolizm i powoduje, że łatwiej nam utrzymać dobrą kondycję i zgrabną sylwetkę
B) przyspiesza pracę mózgu i polepsza jego sprawność
C) może zwiększać ryzyko powstawania nowotworów u ludzi

Witaminy w sam raz na jesień

PYTANIE 1

Czy świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw są zdrowsze od tych w kartonikach?
A) tak - to źródło prawie wszystkich witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Zawierają tylko naturalne cukry występujące w owocach i warzywach
B) tak, ponieważ są pasteryzowane w naturalny sposób podczas wyciskania
C) nie, soki z kartoników są zdrowsze – są pasteryzowane, co sprawia, że witaminy w nich zawarte działają ze zwiększoną mocą

PYTANIE 2

Witamina C obecna w owocach i warzywach znana jest ze swoich właściwości wspomagających odporność organizmu. Czy wiesz, na co jeszcze m.in. wpływa?
A) jest skutecznym przeciwutleniaczem, który zapobiega procesom starzenia (również skóry!), poprawia pracę układu krążenia i działa przeciwnowotworowo
B) znacznie poprawia kondycję włosów i paznokci
C) poprawia nastrój zwłaszcza wtedy, gdy brakuje nam słońca

PYTANIE 3

Jesienią często odczuwamy spadek nastroju. Warto wtedy sięgnąć po odpowiednie przekąski, które wpłyną korzystnie na nasz organizm i samopoczucie, np.:
A) czekoladę i inne produkty zawierające kakao i cukier
B) chipsy, słone paluszki, prażynki – to wszystko sprawi, że poczujemy się lepiej
C) sezonowe owoce – śliwki, gruszki, jabłka. Dobre są też orzechy zawierające składniki wykorzystywane do tworzenia serotoniny w organizmie

PYTANIE 4

Coraz częściej nasza dieta pozbawiona jest cennych witamin oraz minerałów, zawiera za to puste kalorie, tłuszcze nasycone i cukry proste. Może to spowodować
A) wzmożoną senność oraz zwiotczenie mięśni
B) nagły i nieodwracalny wzrost poziomu cholesterolu w naszym organizmie
C) witareksję, czyli niedobór witamin

PYTANIE 5

Niedobór witaminy C w organizmie objawia się m.in. osłabieniem, zmęczeniem, utratą apetytu, bólem stawów czy mniejszą odpornością na zakażenia drobnoustrojami. Można go uzupełnić odpowiednią dietą. Bogatym źródłem witaminy C są m.in.:
A) owoce i warzywa
B) owoce morza
C) mięsa i nabiał

Jak zdrowo smażyć powietrzem?

PYTANIE 1

Technologia Rapid Air umożliwia smażenie potraw z wykorzystaniem powietrza – dzięki temu zredukujemy ilość oleju, aż o 80% w porównaniu do zwykłej frytownicy Philips. W praktyce oznacza, to że do uzyskania doskonałego smaku potrawy wystarczą/wystarczy:
A) tylko 3 łyżki oleju
B) tylko łyżeczka oleju
C) tylko pół łyżki oleju

PYTANIE 2

Smażenie z wykorzystaniem powietrza jest znacznie bezpieczniejsze dla naszego zdrowia niż smażenie na głębokim oleju. Dodatkowo, podczas całego procesu przygotowywania potrawy wydziela się mniej nieprzyjemnego zapachu. Jakie 3 elementy/zjawiska Philips Airfryer są za to odpowiedzialne?
A) nagrzewanie urządzenia w technologii 3D, grzałki rozmieszczone na całej powierzchni urządzenia i optymalna równowaga termiczna
B) cyrkulacja gorącego powietrza, kształt rozgwiazdy elementu grillującego i optymalna równowaga termiczna
C) krążenie gorącego powietrza, grzałka w kształcie rombu i optymalna równowaga termiczna

PYTANIE 3

Airfryer to urządzenie, za pomocą którego możesz:
A) wyłącznie smażyć frytki czy mięso – jak wskazuje na to nazwa produktu
B) smażyć frytki i upiec ciasto
C) smażyć, piec i grillować

PYTANIE 4

Jak szybko i w jakim zakresie temperatur następuje nagrzanie Philips Airfryer?
A) urządzenie rozgrzewa się od temperatury 21 ᵒC do 250 ᵒC w ciągu zaledwie 3 minut
B) urządzenie rozgrzewa się od temperatury 21 ᵒC do 200 ᵒC w ciągu 15 minut
C) urządzenie rozgrzewa się od temperatury 21 ᵒC do 200 ᵒC w ciągu zaledwie 3 minut


PYTANIE 5

Airfryer pozwala zaprogramować czas smażenia do:
A) 1 godziny
B) 15 minut
C) 30 minut

Wyciśnij, to co najlepsze

PYTANIE 1

Owoce i warzywa są zbudowane z tysiąca komórek zawierających sok, witaminy i inne składniki odżywcze. W wyciskarkach Philips wykorzystano innowacyjną technologię MicroMasticating, która:
A) powiększa komórki i wyciska z nich maksymalną ilość składników, wykorzystując przy tym do 90% zawartości owoców i warzyw
B) otwiera komórki owoców i warzyw i wyciska z nich maksymalną ilość składników, wykorzystując przy tym do 90% zawartości owoców i warzyw
C) dzieli komórki na mniejsze, co w efekcie pozwala uzyskać jeszcze większą ilość składników i wykorzystać do 90% zawartości owoców i warzyw

PYTANIE 2

Czym jest funkcja wstępnego czyszczenia wykorzystana w wyciskarkach Philips (modele: HR1897/30, HR1896/70, HR1895/80)?
A) To specjalny program, dzięki któremu urządzenie zostaje najpierw dokładnie wyczyszczone.
B) To specjalny program, dzięki któremu owoce czy warzywa zostają umyte przed wyciśnięciem z nich soku.
C) To specjalny program, dzięki któremu sok zostaje wyciśnięty do ostatniej kropli przy jednoczesnym czyszczeniu wnętrza urządzenia.

PYTANIE 3

Co wyróżnia najnowsze wyciskarki Philips (modele: HR1897/30, HR1896/70, HR1895/80) wyposażone w technologię MicroMasticating w porównaniu do innych modeli wyciskarek i sokowirówek Philips?
A) Niezwykle gładka powierzchnia sitka, która pozwala na łatwe usunięcie włókien miąższu.
B) Blokada kapania, która została wbudowana w dziobek – dzięki temu blat kuchenny pozostaje zawsze czysty.
C) Możliwość przetwarzania składników o dużej zawartości włókien – np. ziół czy zieleniny.

PYTANIE 4

Wyciskarki Philips (modele: HR1897/30, HR1896/70, HR1895/80) posiadają zoptymalizowaną konstrukcję, dzięki czemu można umieścić je na blacie – będzie zawsze gotowe do pracy. Jaką szerokość posiada konstrukcja?
A) 30 cm
B) 11 cm
C) 15 cm

PYTANIE 5

Wyciskarki Philips (modele: HR1897/30, HR1896/70, HR1895/80) pozwalają wycisnąć sok ze składników nawet o wysokiej zawartości skrobii. Należą do nich m.in.:
A) banany i mango
B) winogrona i pomidory
C) pomarańcze i jabłka

Mam nadzieje, że nigdzie nie wkradł mi się błąd emotka
0 0

zdolnabestia

#6101688 Napisano: 27.10.2015 09:59:20
Jak zdrowo smażyć powietrzem? 
Moje pytania 1 i 2 wyglądały troszkę inaczej emotka  Poprawna odpowiedź u mnie to łyżka oleju (nie miałam opcji pół), a w drugim trochę inaczej sformułowane czynniki.
Dziwne, chcą nam utrudnić? emotka

dtlecky - dziękujemy za odpowiedzi emotka
0 0

zdolnabestia

#6101691 Napisano: 27.10.2015 10:03:15
Smacznie i nietłusto z Philips Airfryer

Odpowiedz na pytanie:
W ilu stopniach Celsjusza smażymy frytki w urządzeniu Airfryer?

Odp: 200
0 0

zdolnabestia

#6101694 Napisano: 27.10.2015 10:08:50
Upiecz muffiny z Philips Airfryer

Odpowiedz na pytanie:
W jaki sposób wkładamy do urządzenia muffiny, by się ładnie upiekły?

Odp: Należy wyjąć koszyk na frytki i włożyć muffiny w wolne otwory / przestrzenie.
(jakoś tak  emotka  )
0 0

zdolnabestia

#6101696 Napisano: 27.10.2015 10:11:23
Tworzę

Ambasadorze,
Napisz artykuł na jeden z poniższych tematów - zaznacz w odpowiedzi nr tematu, który wybrałeś.

1. Napisz, jak dbasz o swoją dietę? Zwracasz uwagę na to, co jesz? Opisz swoje przykładowe menu: co jesz na śniadanie, obiad, kolację, czy w międzyczasie coś przegryzasz?
Za przysłanie przepisu na zdrową potrawę z Twojego menu dostaniesz dodatkowe filipsy! Pamiętaj, aby artykuł na ten temat posiadał minimum 700 znaków. 

2. Napisz, jak dbasz o swoją kondycję i odporność jesienią? Zwiększasz codzienną porcję witamin? A może uprawiasz jakieś ćwiczenia korzystnie wpływające na Twój organizm? Wszak wiadomo – ruch to zdrowie emotka
Jeśli masz jakieś zdjęcia zrobione w trakcie ćwiczeń, przyślij je do nas – dostaniesz dodatkowe filipsy! Pamiętaj, aby artykuł na ten temat posiadał minimum 700 znaków. 

0 0

karolinamat

#6101725 Napisano: 27.10.2015 11:17:31
dtlecky - dzięki emotka

Dziś kurier przywiózł nawilżacz emotka
0 0

lubinianka24

#6101738 Napisano: 27.10.2015 11:39:41
0 0

karolinamat

#6101739 Napisano: 27.10.2015 11:41:01
le on cudny!!! Mojego jeszcze nie otwierałam bo w pracy jestem... No to będzie walka 10/20 emotka
0 0

Gość: rachel

#6101751 Napisano: 27.10.2015 11:59:06
Ja tezczekam
0 0

renia577

#6101805 Napisano: 27.10.2015 13:39:45
Dostaliście już wszystkie odznaki za poprzedni etap?Ja mam tylko Poznaję i Angażuję zaliczone.
0 0

asiek07095

#6101810 Napisano: 27.10.2015 13:47:21

renia577 napisał(a):

Dostaliście już wszystkie odznaki za poprzedni etap?Ja mam tylko Poznaję i Angażuję zaliczone.



to samo .
0 0

Gość: tusienka

#6101813 Napisano: 27.10.2015 13:51:32
renia577 napisał(a):

Dostaliście już wszystkie odznaki za poprzedni etap?Ja mam tylko Poznaję i Angażuję zaliczone.

u mnie to samo
0 0

ondine

#6101819 Napisano: 27.10.2015 14:00:05
tusienka napisał(a):

renia577 napisał(a):

Dostaliście już wszystkie odznaki za poprzedni etap?Ja mam tylko Poznaję i Angażuję zaliczone.

u mnie to samo

To normalne, długo sprawdzają zadania z Tworzę. emotka
0 0