Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
lubinianka24
Postów 53
Data rejestracji 28.04.2012
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Gość: rachel
Gość: PyzaKasia
Dostaliście już info o testowaniu odkurzacza? U mnie nic, a nawet mi jeszcze nie sprawdzili ostatniego zadania z sekcji tworzę
Pozdrowionka
karolinamat
Postów 696
Data rejestracji 24.01.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
abodak
Postów 2220
Data rejestracji 29.12.2008
Punkty karne 0
Konkursy dodane 19
klik dla dzieci,to tylko chwilka http://www.dobryklik.pl/
monkakk
Postów 2829
Data rejestracji 15.01.2015
Punkty karne 0
Konkursy dodane
budryska
Postów 787
Data rejestracji 08.09.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ale super, chociaż raz mi się udało
Lubię konkursy - szkoda, że tak rzadko spotykam się z wzajemnością
dtlecky
Postów 22
Data rejestracji 21.04.2015
Punkty karne 0
Konkursy dodane
PYTANIE 1
Cholesterol dzielimy na tzw. ‘dobry’ (HDL) i ‘zły’ (LDL). Nadmiar tego drugiego wiąże się z występowaniem chorób serca, ponieważ:
A) jego nadwyżka sprawia, że tkanka tłuszczowa szybko zaczyna obrastać płuca, które stają się mniej wydolne – pojawiają się wtedy problemy z oddychaniem
B) nadwyżka cholesterolu LDL odkłada się w komórkach ścian tętniczych, tworząc złogi (tzw. blaszki miażdżycowe). Powoduje to zwężenie tętnic wieńcowych, a to z kolei przyczynia się do występowania chorób serca
C) nadwyżka cholesterolu LDL odkłada się w komórkach ścian tętniczych, tworząc złogi (tzw. blaszki miażdżycowe). Powoduje to rozszerzenie tętnic wieńcowych, a to z kolei przyczynia się do występowania chorób serca
PYTANIE 2
Aby zwiększyć w organizmie poziom dobrego cholesterolu (HDL), należy spożywać m.in.:
A) ryby i owoce morza (zawierają kwasy omega-3), orzechy, oliwę z oliwek (np. zamiast masła), warzywa i owoce
B) chipsy, frytki, ogólnie produkty smażone na głębokim oleju – powoduje on, że zły cholesterol nie przykleja się do ścianek tętnic i udrażnia je
C) nabiał, a szczególnie ser żółty, jajka (zwłaszcza żółtka), śmietanę i pełne mleko
PYTANIE 3
Co dzieje się w wyniku wielokrotnego smażenia na tym samym oleju?
A) każde kolejne smażenie na tym samym oleju jest zdrowsze – podczas smażenia ulatniają się z niego szkodliwe substancje i tłuszcze
B) w oleju zaczyna mnożyć się tzw. dobry cholesterol, dzięki temu potrawy smażone za każdym kolejnym razem są zdrowsze dla naszego organizmu
C) zaczynają się mnożyć substancje rakotwórcze, w tym benzopiren (obecny również w dymie papierosowym)
PYTANIE 4
Które oleje nadają się najlepiej do smażenia i dlaczego?
A) oleje, w których przeważają jednonienasycone kwasy tłuszczowe, nadają się do smażenia, (a także jedzenia na surowo i do gotowania). Dzięki tym kwasom olej zachowuje swoje właściwości w wysokich temperaturach
B) te oleje, które po podgrzaniu na patelni zaczynają dymić – oznacza to, ze ulatniają się z nich szkodliwe substancje i można spokojnie na nich smażyć potrawy
C) oleje, w których dominują kwasy wielonienasycone
PYTANIE 5
Akrylamid to substancja powstająca w naturalny sposób w żywności podczas obróbki termicznej takiej jak: pieczenie, grillowanie, smażenie. Według ekspertów akrylamid:
A) przyspiesza metabolizm i powoduje, że łatwiej nam utrzymać dobrą kondycję i zgrabną sylwetkę
B) przyspiesza pracę mózgu i polepsza jego sprawność
C) może zwiększać ryzyko powstawania nowotworów u ludzi
Witaminy w sam raz na jesień
PYTANIE 1
Czy świeżo wyciskane soki z owoców i warzyw są zdrowsze od tych w kartonikach?
A) tak - to źródło prawie wszystkich witamin i składników mineralnych oraz błonnika. Zawierają tylko naturalne cukry występujące w owocach i warzywach
B) tak, ponieważ są pasteryzowane w naturalny sposób podczas wyciskania
C) nie, soki z kartoników są zdrowsze – są pasteryzowane, co sprawia, że witaminy w nich zawarte działają ze zwiększoną mocą
PYTANIE 2
Witamina C obecna w owocach i warzywach znana jest ze swoich właściwości wspomagających odporność organizmu. Czy wiesz, na co jeszcze m.in. wpływa?
A) jest skutecznym przeciwutleniaczem, który zapobiega procesom starzenia (również skóry!), poprawia pracę układu krążenia i działa przeciwnowotworowo
B) znacznie poprawia kondycję włosów i paznokci
C) poprawia nastrój zwłaszcza wtedy, gdy brakuje nam słońca
PYTANIE 3
Jesienią często odczuwamy spadek nastroju. Warto wtedy sięgnąć po odpowiednie przekąski, które wpłyną korzystnie na nasz organizm i samopoczucie, np.:
A) czekoladę i inne produkty zawierające kakao i cukier
B) chipsy, słone paluszki, prażynki – to wszystko sprawi, że poczujemy się lepiej
C) sezonowe owoce – śliwki, gruszki, jabłka. Dobre są też orzechy zawierające składniki wykorzystywane do tworzenia serotoniny w organizmie
PYTANIE 4
Coraz częściej nasza dieta pozbawiona jest cennych witamin oraz minerałów, zawiera za to puste kalorie, tłuszcze nasycone i cukry proste. Może to spowodować
A) wzmożoną senność oraz zwiotczenie mięśni
B) nagły i nieodwracalny wzrost poziomu cholesterolu w naszym organizmie
C) witareksję, czyli niedobór witamin
PYTANIE 5
Niedobór witaminy C w organizmie objawia się m.in. osłabieniem, zmęczeniem, utratą apetytu, bólem stawów czy mniejszą odpornością na zakażenia drobnoustrojami. Można go uzupełnić odpowiednią dietą. Bogatym źródłem witaminy C są m.in.:
A) owoce i warzywa
B) owoce morza
C) mięsa i nabiał
Jak zdrowo smażyć powietrzem?
PYTANIE 1
Technologia Rapid Air umożliwia smażenie potraw z wykorzystaniem powietrza – dzięki temu zredukujemy ilość oleju, aż o 80% w porównaniu do zwykłej frytownicy Philips. W praktyce oznacza, to że do uzyskania doskonałego smaku potrawy wystarczą/wystarczy:
A) tylko 3 łyżki oleju
B) tylko łyżeczka oleju
C) tylko pół łyżki oleju
PYTANIE 2
Smażenie z wykorzystaniem powietrza jest znacznie bezpieczniejsze dla naszego zdrowia niż smażenie na głębokim oleju. Dodatkowo, podczas całego procesu przygotowywania potrawy wydziela się mniej nieprzyjemnego zapachu. Jakie 3 elementy/zjawiska Philips Airfryer są za to odpowiedzialne?
A) nagrzewanie urządzenia w technologii 3D, grzałki rozmieszczone na całej powierzchni urządzenia i optymalna równowaga termiczna
B) cyrkulacja gorącego powietrza, kształt rozgwiazdy elementu grillującego i optymalna równowaga termiczna
C) krążenie gorącego powietrza, grzałka w kształcie rombu i optymalna równowaga termiczna
PYTANIE 3
Airfryer to urządzenie, za pomocą którego możesz:
A) wyłącznie smażyć frytki czy mięso – jak wskazuje na to nazwa produktu
B) smażyć frytki i upiec ciasto
C) smażyć, piec i grillować
PYTANIE 4
Jak szybko i w jakim zakresie temperatur następuje nagrzanie Philips Airfryer?
A) urządzenie rozgrzewa się od temperatury 21 ᵒC do 250 ᵒC w ciągu zaledwie 3 minut
B) urządzenie rozgrzewa się od temperatury 21 ᵒC do 200 ᵒC w ciągu 15 minut
C) urządzenie rozgrzewa się od temperatury 21 ᵒC do 200 ᵒC w ciągu zaledwie 3 minut
PYTANIE 5
Airfryer pozwala zaprogramować czas smażenia do:
A) 1 godziny
B) 15 minut
C) 30 minut
Wyciśnij, to co najlepsze
PYTANIE 1
Owoce i warzywa są zbudowane z tysiąca komórek zawierających sok, witaminy i inne składniki odżywcze. W wyciskarkach Philips wykorzystano innowacyjną technologię MicroMasticating, która:
A) powiększa komórki i wyciska z nich maksymalną ilość składników, wykorzystując przy tym do 90% zawartości owoców i warzyw
B) otwiera komórki owoców i warzyw i wyciska z nich maksymalną ilość składników, wykorzystując przy tym do 90% zawartości owoców i warzyw
C) dzieli komórki na mniejsze, co w efekcie pozwala uzyskać jeszcze większą ilość składników i wykorzystać do 90% zawartości owoców i warzyw
PYTANIE 2
Czym jest funkcja wstępnego czyszczenia wykorzystana w wyciskarkach Philips (modele: HR1897/30, HR1896/70, HR1895/80)?
A) To specjalny program, dzięki któremu urządzenie zostaje najpierw dokładnie wyczyszczone.
B) To specjalny program, dzięki któremu owoce czy warzywa zostają umyte przed wyciśnięciem z nich soku.
C) To specjalny program, dzięki któremu sok zostaje wyciśnięty do ostatniej kropli przy jednoczesnym czyszczeniu wnętrza urządzenia.
PYTANIE 3
Co wyróżnia najnowsze wyciskarki Philips (modele: HR1897/30, HR1896/70, HR1895/80) wyposażone w technologię MicroMasticating w porównaniu do innych modeli wyciskarek i sokowirówek Philips?
A) Niezwykle gładka powierzchnia sitka, która pozwala na łatwe usunięcie włókien miąższu.
B) Blokada kapania, która została wbudowana w dziobek – dzięki temu blat kuchenny pozostaje zawsze czysty.
C) Możliwość przetwarzania składników o dużej zawartości włókien – np. ziół czy zieleniny.
PYTANIE 4
Wyciskarki Philips (modele: HR1897/30, HR1896/70, HR1895/80) posiadają zoptymalizowaną konstrukcję, dzięki czemu można umieścić je na blacie – będzie zawsze gotowe do pracy. Jaką szerokość posiada konstrukcja?
A) 30 cm
B) 11 cm
C) 15 cm
PYTANIE 5
Wyciskarki Philips (modele: HR1897/30, HR1896/70, HR1895/80) pozwalają wycisnąć sok ze składników nawet o wysokiej zawartości skrobii. Należą do nich m.in.:
A) banany i mango
B) winogrona i pomidory
C) pomarańcze i jabłka
Mam nadzieje, że nigdzie nie wkradł mi się błąd
Wypowiedź była edytowana 3 razy.
zdolnabestia
Postów 5286
Data rejestracji 12.12.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 9
Moje pytania 1 i 2 wyglądały troszkę inaczej
Dziwne, chcą nam utrudnić?
dtlecky - dziękujemy za odpowiedzi
zdolnabestia
Postów 5286
Data rejestracji 12.12.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 9
Odpowiedz na pytanie:
W ilu stopniach Celsjusza smażymy frytki w urządzeniu Airfryer?
Odp: 200
zdolnabestia
Postów 5286
Data rejestracji 12.12.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 9
Odpowiedz na pytanie:
W jaki sposób wkładamy do urządzenia muffiny, by się ładnie upiekły?
Odp: Należy wyjąć koszyk na frytki i włożyć muffiny w wolne otwory / przestrzenie.
(jakoś tak
zdolnabestia
Postów 5286
Data rejestracji 12.12.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane 9
karolinamat
Postów 696
Data rejestracji 24.01.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Dziś kurier przywiózł nawilżacz
lubinianka24
Postów 53
Data rejestracji 28.04.2012
Punkty karne 0
Konkursy dodane
karolinamat
Postów 696
Data rejestracji 24.01.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Gość: rachel
renia577
Postów 201
Data rejestracji 05.02.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
asiek07095
Postów 152
Data rejestracji 02.10.2015
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Gość: tusienka
ondine
Postów 1601
Data rejestracji 09.02.2012
Punkty karne 0
Konkursy dodane