Dyskusje o innych konkursach (bez klików)

Ronja

#5836634 Napisano: 12.03.2014 15:49:12
joan napisał(a):

Ronja napisał(a):

(...) prasa, radio i telewizja (...)

Sama sobie odpowiedziałaś emotka O ile nie macie dowodu, że konkurs był ogłaszany w w/w mediach, musicie przesłać dane, jakie sobie życzą emotka

Litości to ustawa bodaj z 1991 roku... internet emotka
Tylko kwitując odbiór rzeczy powyżej 4000zł użyłam kiedykolwek numeru dowodu osobistego.
0 0

assal

#5836635 Napisano: 12.03.2014 15:52:03
Jak się zaczyna czytać różne interpretacje indywidualne kolejnych skarbówek, można zgłupieć emotka
Jak mi nie pasuje podawanie danych, nie podaję.
Ale i nie kłócę się, że nagroda mi się należy, bo biorąc udział w konkursie, warunki akceptowałam emotka
0 0

koper

#5836637 Napisano: 12.03.2014 15:54:41
Ronja napisał(a):

Środki przekazu to środki przekazu i internet podlega w mojej ocenie - nie został wyłączony ustawą. (...)

Ja generalnie myślę podobnie jak Ty, ale niestety ustawa która aktualnie obowiązuje jasno precyzuje środki masowego przekazu jako prasę, radio i telewizję. Żeby tam w nawiasie było napisane "np. prasa, radio i telewizja", albo "prasa, radio, telewizja, itd." to można by podciągnąć pod to internet, ulotki w skrzynce, gazetkę promocyjną, plakat w sklepie, czy uliczny bilbord.

Zobacz z którego roku jest ta ustawa, może doczekamy się nowelizacji przed naszą konkursową emeryturą emotka
0 0

Ronja

#5836641 Napisano: 12.03.2014 15:59:15
assal napisał(a):

Jak się zaczyna czytać różne interpretacje indywidualne kolejnych skarbówek, można zgłupieć emotka
Jak mi nie pasuje podawanie danych, nie podaję.
Ale i nie kłócę się, że nagroda mi się należy, bo biorąc udział w konkursie, warunki akceptowałam emotka

Tak właśne robę emotka A kto by się kłócił o nagrodę za kilkadziesiąt złotych, chyba tylko ktoś, kto nisko ceni sobie swój czas emotka Z tym, że trzeba uważać, gdyż większości konkursów regulamin właśne stanowi, że tylko np. zwycięzcy nagród głównych mają obowiązek podawać bardziej szczegołowe dane a Pani z firmy X dzwoni i chce nagle numer dowodu mimo, że nie ma nawet jeszcze pewności wygranej - naciągacze. - miałam taką sytuację osobiście m.in. dlatego orientuję się w temacie.
0 0

Ronja

#5836642 Napisano: 12.03.2014 16:02:53
koper napisał(a):

Ronja napisał(a):

Środki przekazu to środki przekazu i internet podlega w mojej ocenie - nie został wyłączony ustawą. (...)

Ja generalnie myślę podobnie jak Ty, ale niestety ustawa która aktualnie obowiązuje jasno precyzuje środki masowego przekazu jako prasę, radio i telewizję. Żeby tam w nawiasie było napisane "np. prasa, radio i telewizja", albo "prasa, radio, telewizja, itd." to można by podciągnąć pod to internet, ulotki w skrzynce, gazetkę promocyjną, plakat w sklepie, czy uliczny bilbord.

Zobacz z którego roku jest ta ustawa, może doczekamy się nowelizacji przed naszą konkursową emeryturą emotka

http://orzeczenia...ov.pl/doc/54CFF3BFC8

"W dzisiejszych czasach nie sposób kwestionować znaczenia Internetu jako środka masowego porozumiewania się i zdobywania różnego rodzaju informacji. Zdaniem Sądu dostępność, którą można uznać za powszechną pozwala zaliczyć Internet do środków masowego przekazu.
Natomiast kwestia, czy Internet wbrew literalnemu brzmieniu art. 21 ust. 1 pkt 68 u.p.d.o.f jest środkiem masowego przekazu umożliwiającym skorzystanie
z określonego w tym przepisie zwolnienia, jest kwestią odrębną.
Wskazać, należy iż powyższe zwolnienie dotyczy tylko konkursów nie tylko emitowanych (ogłaszanych) przez środki masowego przekazu, ale też organizowanych przez te środki. Oba te elementy, tj. organizacja i emisja przez środki masowego przekazu musza wystąpić łącznie, aby możliwe było zastosowanie w/w przepisu (por. wyrok WSA w Warszawie z dnia 15 stycznia 2010r., sygn. akt"
0 0

isiulka

#5836644 Napisano: 12.03.2014 16:04:19
Trochę brakuje tutaj logiki, wygrywam nagrodę za 50 zł chcą skan dowodu to nie wysyłam, wygrywam nagrodę za 1000 zł to wysyłam bo już się opłaca? No to można tylko pozdrowić wyznawców takiej ideologii. Zakładając że ktoś chce nam wyrządzić krzywdę, bo rozumiem że tego dotyczą obawy, to i te 1000 zł wygląda marnie w porównaniu z kłopotami które nas czekają gdy ktoś posłuży się tymi danymi.
0 0

Ronja

#5836648 Napisano: 12.03.2014 16:09:11
isiulka napisał(a):

Trochę brakuje tutaj logiki, wygrywam nagrodę za 50 zł chcą skan dowodu to nie wysyłam, wygrywam nagrodę za 1000 zł to wysyłam bo już się opłaca? No to można tylko pozdrowić wyznawców takiej ideologii. Zakładając że ktoś chce nam wyrządzić krzywdę, bo rozumiem że tego dotyczą obawy, to i te 1000 zł wygląda marnie w porównaniu z kłopotami które nas czekają gdy ktoś posłuży się tymi danymi.

W tym jest logika. Po co mam udostępniac dane za kilkadziesiąt złotych w sytuacji, gdy istnieje uzasadniona obawa, że ktoś moje dane wykorzysta np. do pokwtowania odbioru nagrody wyższej wartości teraz albo w przyszłości? Inna sprawa, że skan dowodu chceć to jest jakiś SKANDAL - ngdy bym nie wysłała.
0 0

assal

#5836649 Napisano: 12.03.2014 16:11:13
Wiele firm nie rozlicza nagród za 3, 4 tysiące. Ciekawe, ile osób posyła dane, bo przecież powinni w US wszystko wyregulować emotka
0 0

isiulka

#5836650 Napisano: 12.03.2014 16:11:27
Ronja napisał(a):

isiulka napisał(a):

W tym jest logika. Po co mam udostępniac dane za kilkadziesiąt złotych w sytuacji, gdy istnieje uzasadniona obawa, że ktoś moje dane wykorzysta np. do pokwtowania odbioru nagrody wyższej wartości teraz albo w przyszłości?

A za tysiąc złoty już Ci się opłaca? Też ktoś może wykorzystać te dane do pokwitowania odbioru nagrody wyższej wartości.
0 0

assal

#5836653 Napisano: 12.03.2014 16:14:08
Zostawiamy kopie dowodów w tylu miejscach, że dla własnego bezpieczeństwa powinniśmy co pół roku dowód zmieniać.
Mam na myśli banki, urzędy itp. emotka
0 0

Ronja

#5836656 Napisano: 12.03.2014 16:17:00
isiulka napisał(a):

Ronja napisał(a):

isiulka napisał(a):

W tym jest logika. Po co mam udostępniac dane za kilkadziesiąt złotych w sytuacji, gdy istnieje uzasadniona obawa, że ktoś moje dane wykorzysta np. do pokwtowania odbioru nagrody wyższej wartości teraz albo w przyszłości?

A za tysiąc złoty już Ci się opłaca? Też ktoś może wykorzystać te dane do pokwitowania odbioru nagrody wyższej wartości.

Skanu dowodu nie wysłałabym za żadną cenę. Natomiast we wspomnianym wyżej przypadku zastanawałam się nad ewentualnym podaniem numeru dowodu w sytuacji właśnie nagrody za 4000 zł - ostatecznie okazało się to nie być konieczne emotka Odmówiłam też podania takich danych, gdy regulamin przewidywał ich podanie tylko dla nagród głównych a ja wygrałam coś mniejszego bo m.in. nie na takie warunki się godziłam. Pokwitowanie z numerem dowodu za to przekazałam przy odbioerze/kwitowaniu większych nagród - tu zrozumiałe, że organizator chce mieć pewność, że cenna nagroda dotarła do rąk własnych emotka
0 0

Gość: Anonima

#5836657 Napisano: 12.03.2014 16:17:03
zgadzam sie isiulka, ja tam klocic sie nie bede o te czekolady, szkoda czasu,nawet jezeli mialabym stracic cenniejsza nagrode, choc zawsze szkoda emotka jak sie uda moze i dostane, jak nie to nie emotka dzis odbieralam nagrode z bonda, kosmetyki za 13 zl bodajze, pani chciala numer dowodu, zapytalam czy jest mozliwosc aby nie podawac i czy moze zapisac ze nie wyrazam zgody, pani tak tez zapisala i nagrode odebralam.
0 0

Ronja

#5836662 Napisano: 12.03.2014 16:19:21
assal napisał(a):

Zostawiamy kopie dowodów w tylu miejscach, że dla własnego bezpieczeństwa powinniśmy co pół roku dowód zmieniać.

Właśnie po co zostawiamy? Okazuje się, że prawo bardzo ogranicza te zapędy np. pracodawców. Gdyby ktoś zbierał ot tak sobie bez zachowania wymaganych prawem procedur to grozi mandacik.
0 0

isiulka

#5836663 Napisano: 12.03.2014 16:19:41
assal napisał(a):

Dokładnie, tak. Można zmniejszyć ryzyko i nie wysyłać danych do agencji, których nie znamy albo są podejrzane, ale ryzyko jest zawsze i trzeba się z nim liczyć.
Chociaż osobiście jestem wielką przeciwniczką wysyłania dowodu osobistego i nie wysyłam go nawet na nagrody o wysokiej wartości. Jeżeli jest taki wymóg to walczę z agencją i jestem skuteczna. Bo dotąd żadna nagroda mi nie przepadła.
0 0

Gość: boom30

#5836666 Napisano: 12.03.2014 16:25:27
Ja pare razy wysłałem skan, ale zawsze przekreślam - piszę "KOPIA - TYLKO NA POTRZEBY KONKURSU" i wycinam wszyskie dane oprócz adresu.
0 0

assal

#5836667 Napisano: 12.03.2014 16:26:32
Kolega, pracując w firmie z kredytami, jak dowiedział się, że go zwalniają, skopiował sobie płytę ze wszystkimi danymi klientów. Takich ludzi się bardziej można obawiać
emotka
0 0

Ronja

#5836669 Napisano: 12.03.2014 16:30:03
koza.k90 napisał(a):

wyobraźcie sobie przez ile rąk przejdzie taki protokół na głupią stówę z TQG, gdzie widnieją wszystkie nasze dane - nr dowodu, PESEL, NIP i obowiązkowo podpis

aż strach bierze

No i po co numer dowodu ja się pytam? Do celów podatkowych wystarczy PESEL. Będą zbierać podopisy komuś do wyborów czy jak? emotka
0 0

Gość: Anonima

#5836673 Napisano: 12.03.2014 16:36:48
wlasnie dzwonilam do jet i mila pani pojecia nie miala, zapytala drugiej pani i powiedziala ze jest obowiazek aby to wypelnic;/ takze powiedzialam ze przesle tylko dane do przesylki, plus w zalaczniku adnotacje do ustawy a co dalej zadecyduja to ich sprawa.
0 0

mia

#5836674 Napisano: 12.03.2014 16:38:24
koza.k90 napisał(a):

wyobraźcie sobie przez ile rąk przejdzie taki protokół na głupią stówę z TQG, gdzie widnieją wszystkie nasze dane - nr dowodu, PESEL, NIP i obowiązkowo podpis

aż strach bierze

emotka Prawie się udławiłam z przerażenia. Przekażę tę stówę na biedne dzieci.
0 0

petunija1

#5836675 Napisano: 12.03.2014 16:42:58
mia napisał(a):

koza.k90 napisał(a):

aż strach bierze

emotka Prawie się udławiłam z przerażenia. Przekażę tę stówę na biedne dzieci.

emotka emotka emotka mia łobuziaro !
0 0