Pomocy!!!!

paula9891

#6287572 Napisano: 21.11.2016 10:00:57
defed napisał(a):

paula9891 napisał(a):

defed, a wiesz może jak to jest ze składaniem PIT jeżeli otrzymam przelew 4000 zł od Lay's? Oni rozlzają to wystawiając PIT 8 R do US, a ja? Muszę coś jeszcze robić?

4 tysiące od Lay's to będą Twoje wygrane pieniądze, a nie dochód - nic nie robisz, tylko je wydajesz lub inwestujesz...  emotka

Ufff... Tak mi się wydawało właśnie z tego co czytałam  emotka
Dziękuję emotka
2 defed, brucee 0

paula9891

#6287650 Napisano: 21.11.2016 12:09:27
cb656 napisał(a):

defed napisał(a):

NAGRODA nie jest dochodem. Organizator płaci podatek od nagrody. Gdy już nagroda jest Twoja - to Twoja rzecz.

Nagroda jest przychodem. Niestety emotka Organizator może przysłać za bieżący rok konkursowy, po jego zakończeniu, PIT 8C. Jak przyśle PIT 8C, to trzeba się rozliczać. Ten dokument wędruje do podatnika i do US równolegle, więc udać, że go podatnik nie dostał, raczej trudno. Cytuję z dokumentu:

"D. INFORMACJA O WYSOKOŚCI PRZYCHODÓW, O KTÓRYCH MOWA W ART. 20 UST. USTAWY
(rodzaj przychodu pole 24) Lenovo Yoga Tablet 2 10" z Windows, (wartość przychodu, pole 25) 1400 zł"

Kwotę przychodu z PIT 8C wpisać należy do PIT36 w części D1 DOCHODY I STRATY PODATNIKA w pole 85 (wiersz 9, inne źródła, niewymienione w poprzednich wierszach) i tak uzupełniony PIT36 dopiero można rozliczać w US.

Czyli jednak muszę wypełnić PIT-36. Ale to w sumie nie jest wielki kłopot emotka  Dziękuję za pomoc.
0 0

nkba

#6287652 Napisano: 21.11.2016 12:12:14
cb656 napisał(a):

defed napisał(a):

NAGRODA nie jest dochodem. Organizator płaci podatek od nagrody. Gdy już nagroda jest Twoja - to Twoja rzecz.

Nagroda jest przychodem. Niestety emotka Organizator może przysłać za bieżący rok konkursowy, po jego zakończeniu, PIT 8C. Jak przyśle PIT 8C, to trzeba się rozliczać. Ten dokument wędruje do podatnika i do US równolegle, więc udać, że go podatnik nie dostał, raczej trudno. Cytuję z dokumentu:

(rodzaj przychodu pole 24) Lenovo Yoga Tablet 2 10" z Windows, (wartość przychodu, pole 25) 1400 zł"

Kwotę przychodu z PIT 8C wpisać należy do PIT36 w części D1 DOCHODY I STRATY PODATNIKA w pole 85 (wiersz 9, inne źródła, niewymienione w poprzednich wierszach) i tak uzupełniony PIT36 dopiero można rozliczać w US.

Zgadza się emotka pod warunkiem, że organizator nie pobrał już podatku od nagrody i go nie odprowadził emotka

paula9891

#6287657 Napisano: 21.11.2016 12:15:10
nkba napisał(a):

cb656 napisał(a):

defed napisał(a):

Zgadza się emotka pod warunkiem, że organizator nie pobrał już podatku od nagrody i go nie odprowadził emotka

Zgodnie z regulaminem pobrał i odprowadził.
Ehh. Poczekam po prostu, jak dostanę ten pit, to wypełnię, jak nie to nie wypełnię.
Dziękuję za wszystkie podpowiedzi emotka
1 brucee 0

nkba

#6287667 Napisano: 21.11.2016 12:21:32
cb656 napisał(a):

nkba napisał(a):

cb656 napisał(a):

defed napisał(a):

W moim przypadku było właśnie tak: "Akcja nie stanowi konkursu w rozumieniu ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych a przychód z Nagrody jest opodatkowany na zasadach ogólnych. Organizator może uzależnić wydanie Nagrody od uprzedniego podania przez Zwycięzcę danych niezbędnych do sporządzenia rocznej informacji o przychodach z innych źródeł, która zostanie przekazana Zwycięzcy oraz właściwemu urzędowi skarbowemu"
Dlatego zawsze upieram się przy tym (i nalegam) by CZYTAĆ Regulaminy, bo tylko to jest wiążące. emotka

Myślałam, że piszesz ogólnie, a nie w odniesieniu do konkretnego regulaminu emotka Jeśli taki jest zapis to jak najbardziej Twoja wersja jest prawidłowa emotka
0 0

paula9891

#6287677 Napisano: 21.11.2016 12:34:42
cb656 napisał(a):

Owszem, tak właśnie. Pisałem OGÓLNIE: "Organizator może przysłać za bieżący rok konkursowy, po jego zakończeniu, PIT 8C. Jak przyśle PIT 8C, to trzeba się rozliczać."
I w przykładzie wrzuciłem przypadek szczególny (konkretny jeden konkurs, do którego właśnie otrzymałem taki PIT) emotka Było to zresztą sporym zaskoczeniem, bo ostatnio podatek za nagrodę konkursową płaciłem sto lat temu, z RMF, za wycieczkę. Musiałem zrobić przelew na wartość 10% wygranej na konto RMF, a oni to dopiero dalej do US. Takie były początki, nie kazdy Organizator płaci ryczałt za uczestnika (do nagrody teraz w większości przypadków należy również kwota tego podatku, którego jednak nie wypłacają, ale zatrzymują). Ale jak już wspomniałem - NIE MA JEDNEJ REGUŁY! Poza tą, która mówi: CZYTAĆ Regulaminy emotka

Czyli najprawdopodobniej PITu nie dostanę, bo a regulaminie jest adnotacja, że pobierają podatek i wpłacają za mnie.
Taka duża firma raczej regulaminu się trzyma emotka
1 brucee 0

ewa96403

#6287679 Napisano: 21.11.2016 12:37:28
Chcę wziąć udział w konkursie,,Łączy nas Lubella".
W regulaminie znalazłam taki zapis:"Zgłoszenie zawierające oznaczenia/znaki inne niż wskazane w §5
ust. 3 pkt. C traktowane jest, jako błędne".Czego to dotyczy,polskich znaków?
0 0

ewa96403

#6287691 Napisano: 21.11.2016 12:49:18
Niestety chyba mnie przyblokowało.
DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ
0 0

picola

#6287695 Napisano: 21.11.2016 12:57:35
ewa96403 napisał(a):

Niestety chyba mnie przyblokowało ,ale nie wiem  gdzie szukać ust. 3.Na pewno nie ma tego w regulaminie.Jest §5pkt. C. emotka

to co zacytowałaś, jest m.in. właśnie zapisane w § 5 ust. 3 pkt C.
Zdanie wcześniej brzmi: Do udziału w Konkursie Organizator przyjmuje Zgłoszenia zawierające zarówno małe, jak i duże litery.
 Można zatem sądzić, ze niedopuszczalne jest stosowanie innych znaków niż litery np: liczb, znaków specjalnych, emotikonów.
0 0

ewa96403

#6287699 Napisano: 21.11.2016 12:59:24
Jeszcze raz dziękuję za szybkie odpowiedzi.
0 0

Finezyjna

#6289031 Napisano: 23.11.2016 15:13:21
Chciałabym kupić baterie akumulatorki,doradzcie mi coś w tym temacie emotka
0 0

agniehaha89

#6289033 Napisano: 23.11.2016 15:15:22
Finezyjna napisał(a):

nie kupuj akumulatorków kup zwykłe baterie i weź udział w konkursie https://www.e-kon...ka.html#.WDWkWbLhDIU
0 0

Monika11

#6289034 Napisano: 23.11.2016 15:17:49
agniehaha89 napisał(a):

Finezyjna napisał(a):

nie kupuj akumulatorków kup zwykłe baterie i weź udział w konkursie http://www.e-konk...ka.html#.WDWkWbLhDIU

Trochę drogi zakup tych baterii -są po 12.50( za 4 szt. ) -razem 25 zł (2 opakowania trzeba kupić )
0 0

agniehaha89

#6289042 Napisano: 23.11.2016 15:25:55
Monika11 napisał(a):

agniehaha89 napisał(a):

Finezyjna napisał(a):

nie kupuj akumulatorków kup zwykłe baterie i weź udział w konkursie http://www.e-konk...ka.html#.WDWkWbLhDIU

Trochę drogi zakup tych baterii -są po 12.50( za 4 szt. ) -razem 25 zł (2 opakowania trzeba kupić )

a jak bardzo chcesz te akumulatorki to kup Energizer i weź udział w konkursie https://www.faceb.../?type=3&theater (wystarczy ozdobić nimi choinkę )

Ps. nie kupuj tylko takich akumulatorków, gdzie musisz włożyć koniecznie cztery akumulatorki bo inaczej ci nie będzie ładować . Miałam tak kiedyś jeden akumulatorek wsiąkł i klops 
0 0

Finezyjna

#6289101 Napisano: 23.11.2016 17:14:46
cb656 napisał(a):

Finezyjna napisał(a):

Chciałabym kupić baterie akumulatorki, doradzcie mi coś w tym temacie emotka

Jest różnica pomiędzy baterią (jednorazowa), a akumulatorem (źródło odnawialne, ładować można wielokrotnie).
Z akumulatorów polecam zdecydowanie ENELOOP. Charakterystyczne logo, trudno pomylić z czymkolwiek innym, przykładowo wielkość R6 wygląda tak. Szukaj opakowań (blistrów) wyposażonych w ładowarkę. Raz, że wychodzi taniej, dwa, że jest pewność, że jedno do drugiego pasuje. Nie wnikając w szczegóły technologiczne, Eneloopy są o niebo lepsze od tradycyjnych akumulatorów. Używam ich od lat, jestem zachwycony efektownością.

W ceneno są w rankingu najbardziej rekomendowanych. To jeszcze jedno pytanie do tej wyczerpującej odpowiedzi za którą dziękuję, jaką ładowarkę do nich?
0 0

o.lukasz

#6289103 Napisano: 23.11.2016 17:19:29
http://www.hurt.c...ka-bc-700,p1640.html
ja mam coś takiego i się bardzo dobrze sprawdza, sklep wybrany jest przypadkowo ale chodzi o taki model, może nie jest najtańsza ale dobra
0 0

Finezyjna

#6289158 Napisano: 23.11.2016 18:34:37
cb656 napisał(a):

P.S. Ja używam takiej ładowarki (oczywiście ta opisana w poście z godz. 17:19:29 jest rewelacyjna emotka jednak uważam, że na amatorski użytek wystarczy ten model.
Zwróć uwagę, że dostajesz w komplecie 12 sztuk aku! Za tę cenę chyba warto. Ogniwa używane są wszędzie - do pilota, do aparatu, do zabawek...

Dziękuję ślicznie za rozwianie wszelkich moich wątpliwości jako laika w tym temacie. Decyduje się na eneloop emotka
0 0

Domino123

#6289171 Napisano: 23.11.2016 18:50:50
Powiedzcie mi macie problem z logowaniem się na stronie rekomenduj.to ? I na operze i chrome nie ładuje..
0 0

venix

#6291374 Napisano: 27.11.2016 09:38:06
Potrzebuję pomocy !!!
Po wklepaniu  n-tego mleka wypasionego wreszcie trafiłam coś konkretnego - trzy drobiazgi i Kartę 777zl.
Mam kody i mam paragon. Nie o to chodzi.
Pierwszych potwierdzeń nawet porządnie nie czytałam , bo nie trzeba nic odsyłać. Dopiero przy karcie zauważyłam, że zamiast miesiąca daty ważności 05 mam 01 - i to we wszystkich zgłoszeniach ! Raz można się pomylić, ale nie 4??? Zaczęłam szukać przyczyn i okazało się że przy wysyłaniu z laptopa po wpisaniu w rubryce miesiąca 0 system automatycznie wpisuje następną liczbę, właśnie to nieszczęsne 1 , a moja 5 nie wchodzi. Napisałam do nich, ale obawiam się , że mnie oleją, bo przecież przed zapisaniem mogłam sprawdzić i skorygować emotka  .
Dlatego proszę o sprawdzenie czy ktoś też tak ma - czy wina tutaj leży po ich stronie. Jeżeli tak, to bardzo proszę o napisanie do nich w tej sprawie, może mnie to uratuje emotka
0 0

venix

#6291386 Napisano: 27.11.2016 10:10:10
cb656 napisał(a):

-Violka- napisał(a):

okazało się że przy wysyłaniu z laptopa po wpisaniu w rubryce miesiąca 0 system automatycznie wpisuje następną liczbę, właśnie to nieszczęsne 1 , a moja 5 nie wchodzi. Napisałam do nich, ale obawiam się , że mnie oleją, bo przecież przed zapisaniem mogłam sprawdzić i skorygować 

Jest dokładnie tak, jak piszesz - oleją. Autouzupełnianie to funkcja przeglądarki, którą możesz włączyć lub wyłączyć sama. No i oczywiście trzeba było sprawdzić przed wysłaniem.

jak wpisałam 0, to on sam wpisał w następne pole 1. Ostatnio grałam tydzień temu i takich cyrków nie było. A mógłbyś sprawdzić u siebie? Bo tylko to pole jest felerne.
0 0