Konkursowiczki w ciąży

dolly

#5729406 Napisano: 02.09.2013 23:50:08
size napisał(a):

Ps. Za chwilę nas stąd wyniosą do przedszkolaków i przedszkoli emotka

emotka myślisz, że ktoś się odważy? emotka
my tu juz przez zasiedzenie mamy swoje miejsce emotka
w zasadzie to Ty, bo ja mam krótszy staż emotka
0 0

Gość: et1978

#5729438 Napisano: 03.09.2013 09:02:35
Jeśli któraś z mam jest zainteresowana - zapraszam emotka

http://allegro.pl....php?item=3520873734
0 0

malutka456

#5729467 Napisano: 03.09.2013 09:45:17
Cześć dziewczyny emotka macie jakieś sprawdzone przepisy na mus z jabłek? Dla siebie robię taki normalny bez cukru i zastanawiam się, czy dla młodej też będzie ok emotka mam też marchewkę z ogródka mamy i aronię, zastanawiam się jak zrobić marchewkę do słoiczka i co zrobić z aronią (jakis soczek - tylko co dodać, bo cierpka jest strasznie )? emotka
0 0

staszek

#5729474 Napisano: 03.09.2013 09:49:29
Tyle się naczytalam o badaniu z glukoza, ze straszne, ze obrzydliwe. Baby w poczekalni to samo, malo brakowało, a znak krzyża nad głową, by czyniły, ale niepotrzebnie. Jak to mówią nie taki wilk straszny jak go malują emotka
Ps. Ale z porodem to chyba juz tak lekko nie będzie emotka
0 0

agusia147

#5729482 Napisano: 03.09.2013 09:56:51
dolly napisał(a):

size napisał(a):

Eee nikt nikogo stąd nie ruszy, o chyba że banem emotka
0 0

Gość: allice

#5729486 Napisano: 03.09.2013 09:59:05
malutka456 napisał(a):

Cześć dziewczyny emotka macie jakieś sprawdzone przepisy na mus z jabłek? Dla siebie robię taki normalny bez cukru i zastanawiam się, czy dla młodej też będzie ok emotka mam też marchewkę z ogródka mamy i aronię, zastanawiam się jak zrobić marchewkę do słoiczka i co zrobić z aronią (jakis soczek - tylko co dodać, bo cierpka jest strasznie )? emotka

Mus z jabłek robię tak: Obieram i wkładam do garnka jabłka, lekko podlewam woda i rozparowuje pod przykryciem. Potem dobrze traktuje blenderem. Mus stawiam z powrotem na gazie i ewentualnie dodaje odrobinę cukru (zależy jakie mam jabłka). Jeszcze chwilę gotuję aby pozbyć się pęcherzyków powietrza, które dostało się podczas rozdrabniania blenderem (uwaga bo może pryskać!), potem nakładam do słoiczków i pasteryzuję.

Taki mus można zrobić z marchewką tylko ja ugotowałabym ją do miękkości osobno w małej ilości wody z kawałeczkiem masła. Rozdrobniła blenderem i dodała do jabłek.

Aronia faktycznie jest cierpka, dodaje się do niej liście wiśni, które poprawiają smak i niwelują goryczkę. Ewentualnie można aronie przemrozić w zamrażarce.
0 0

aneta411

#5729487 Napisano: 03.09.2013 09:59:06
malutka456 napisał(a):

Ja do aronii dodaje jabłka - wszystko w kuchni robię na "oko", więc każda partia różni się od poprzedniej. Proponuję, żebyś gotując owoce próbowała i do swojego smaku dodała tyle jabłek, ile uważasz, ze będzie ok emotka
0 0

malutka456

#5729492 Napisano: 03.09.2013 10:03:46
dzięki allice i aneta19790411 emotka jestem u mamy, a tu mam wszystko w ogródku - zaczynając od ziemniaków, na fasolce kończąc emotka dziś zrobię sok z malin, pokombinuję coś z aronią, jutro jabłka i marchewka emotka w międzyczasie leczo i fasolka po bretońsku emotka
0 0

monika1985monik

#5729496 Napisano: 03.09.2013 10:11:03
Dzięki wielkie dziewczyny za wsparcie emotka dziś już było 100 razy lepiej i oby tak zostało emotka emotka

staszek mnie też straszyli tą glukozą że wstrętna itd ale ja lubię słodkie i dla mnie była nawet dobra emotka tylko po 3 godzinach na czczo myślałam że tam padnę emotka
0 0

Gość: allice

#5729528 Napisano: 03.09.2013 10:44:55
malutka456 napisał(a):

dzięki allice i aneta19790411 emotka jestem u mamy, a tu mam wszystko w ogródku - zaczynając od ziemniaków, na fasolce kończąc emotka dziś zrobię sok z malin, pokombinuję coś z aronią, jutro jabłka i marchewka emotka w międzyczasie leczo i fasolka po bretońsku emotka

no i nalewka z aronii jest pyszna emotka

monika1985monik u nas dziś mały został ale z płaczem, nadal okupuje krzesełko choć widzę, że wreszcie zainteresował się jakimiś zabawkami więc jest jakiś postęp.
A wczoraj to twierdził, że jemu to już starczy tego przedszkola i żeby go już więcej tam nie prowadzić.
emotka
0 0

kalisto1986

#5729557 Napisano: 03.09.2013 11:24:03
Ja myślę,żeby marchewkę albo zamrozić, albo kilka słoików zrobić w zalewie, tzn zblanszowane słupki marchewki zalane wodą i pasteryzować tak jak fasolke. Tylko,że my chcemy iść metodą blw, więc z papkami nam nie po drodze.
Do gruszek chyba będę musiała dać cukier, chyba,że robiła któraś bez cukru i wytrzymały ?

Na razie mam zrobione dla małego : fasolke w słoikach i zamrożone wiadro borówek i maliny teraz regularnie mrożę.
Przede mną marchew, muraki, dynia i inne warzywa.

Tyle,ze ja jeszcze ciągle robie ogórki, które nadrabiają poprzednie lata i miałam ich pełno
0 0

malutka456

#5729566 Napisano: 03.09.2013 11:45:55
kali do marchewki i fasoli dodajesz jakieś przyprawy czy tak bez niczego? dopiero zaczynam działalność słoiczkową emotka
0 0

dolly

#5729570 Napisano: 03.09.2013 11:51:38
agusia147 napisał(a):

dolly napisał(a):

size napisał(a):

Eee nikt nikogo stąd nie ruszy, o chyba że banem emotka

otóż to emotka

monika1985monik napisał(a):

Dzięki wielkie dziewczyny za wsparcie emotka dziś już było 100 razy lepiej i oby tak zostało emotka emotka

super emotka oby tak dalej emotka

a dzisiaj widziałam mamusię, która zamiast zostawić córeczkę i się schować to stanęła sobie za szybą i się patrzyła. Nie dziwne, że mała stała po drugiej stronie i wyła, próbując się wdrapać na klamkę. emotka

kalisto1986 napisał(a):

Na razie mam zrobione dla małego : fasolke w słoikach i zamrożone wiadro borówek i maliny teraz regularnie mrożę.
Przede mną marchew, muraki, dynia i inne warzywa.

ale masz wieeeelką zamrażarkę emotka
0 0

Gość: quaqua

#5729607 Napisano: 03.09.2013 12:27:58
dolly napisał(a):

monika1985monik napisał(a):

super emotka oby tak dalej emotka

a dzisiaj widziałam mamusię, która zamiast zostawić córeczkę i się schować to stanęła sobie za szybą i się patrzyła. Nie dziwne, że mała stała po drugiej stronie i wyła, próbując się wdrapać na klamkę. emotka

Widzisz monika1985monik! Pewnie jeszcze kilka wzlotów i upadków będzie po drodze, ale większość dzieciaczków naprawdę kocha przedszkole. Trzymam kciuki za jutro.

dolly jak widzę takich rodziców to normalnie mnie krew zalewa. U nas też takie mamy są. Nie dość, że szkodzi swojemu dziecku to innym też. U nas notorycznie jedna mama czule witała się z synkiem odbierając z przedszkola na widoku właśnie wszystkich dzieci. Efekt był taki, że wszystkie po kolei wołały "ja też chcę do mamy itd.". Na szczęście opiekunki zwróciły jej uwagę i stara się chować "za winklem" przynajmniej.
Rozstanie z dzieckiem jest ciężkie dla obu stron i trzeba to zrobić z głową!
0 0

dolly

#5729653 Napisano: 03.09.2013 13:07:10
quaqua napisał(a):

dolly jak widzę takich rodziców to normalnie mnie krew zalewa. U nas też takie mamy są. Nie dość, że szkodzi swojemu dziecku to innym też. U nas notorycznie jedna mama czule witała się z synkiem odbierając z przedszkola na widoku właśnie wszystkich dzieci. Efekt był taki, że wszystkie po kolei wołały "ja też chcę do mamy itd.". Na szczęście opiekunki zwróciły jej uwagę i stara się chować "za winklem" przynajmniej.
Rozstanie z dzieckiem jest ciężkie dla obu stron i trzeba to zrobić z głową!

aaa to u mnie też ponoć była taka, która siedziała pół dnia, ale nie mama, a babcia. Niby pomagała przy innych dzieciach, ale te wrażliwe, płakały jeszcze bardziej, bo też chciały przy sobie kogoś bliskiego. CO do powitania, to powiem CI szczerze, że nigdy na to uwagi nie zwróciłam, może dlatego, że nie było takiej reakcji dzieci...
0 0

bridget

#5729823 Napisano: 03.09.2013 16:10:19
Melduje się ze szpitala,po ktg mnie zostawili,co dalej nie wiem,szyjka w całości,skurczy brak,mały wazy 4kg,totalnie nieprzygotowana byłam,maz mi torbe dopakowywal..tyle konkursów i paragonów leży....przeciez termin na 17wrrr
0 0

monika1985monik

#5729932 Napisano: 03.09.2013 19:31:30
keiti78zg a ty chcesz kopniaka na przebudzenie emotka dopiero narzekała że przełożyli cc a teraz narzeka że konki i paragony zostawiła emotka Wypoczywaj zrelaksuj się i czekaj w spokoju na synka emotka emotka emotka
0 0

bridget

#5729964 Napisano: 03.09.2013 20:21:33
Bo mi dogodzić nie mozna:),co rusz coś innego,a ja takie plany na dzisiejszy dzień mialam:)ale coś czuje ze mnie jeszcze wypuszcza:P
0 0

kalisto1986

#5729987 Napisano: 03.09.2013 21:03:36
malutka456 napisał(a):

kali do marchewki i fasoli dodajesz jakieś przyprawy czy tak bez niczego? dopiero zaczynam działalność słoiczkową emotka

do fasoli nic nie dawałam, robiłam tak przez kilka lat dla nas jeśli dobrze zapasteryzujesz będą się trzymać do wiosny ( ja pasteryzuje tak na oko 2-3 razy po 20-30 minut - ale w słoiki wkładam surową fasolke), teraz dla nas robie ciut inaczej, ale Bartusiowi zrobiłam właśnie tak. Z marchewką i buraczkami zrobie eksperyment, nigdy bez niczego nie robiłam, ale moja mama mówi,że można śmiało emotka Tylko pokroje w słupki,żeby po wyjęciu tylko podgrzać, ewentualnie mniejszą marchewkę całą.

Teraz w Biedronce są świetne woreczki do mrozenia, takie na suwak- bardzo, bardzo polecam

dolly oj wiadomo,że w woreczkach, nie w wiadrze emotka

keiti dawaj zaopiekuje się paragonami emotka ostatnio moja passa wróciła emotka

wrrr zła jestem dzisiaj, nie dość,że głowa mnie boli, Bartuś też coś marudzi, miałam porobić ogórki i biedne dalej czekają, do tego naprawiają mi neta tyle czasu,że mam ochotę kogoś zastrzelić emotka
0 0

Gość: buskowianka

#5730012 Napisano: 03.09.2013 21:24:40
A ja z innej beczki zagaję:ostatnio słyszałam od kolezanki która pracowała we Włoszech,ze tam kiedy kobieta w ciąży ma dziecko ułożone pośladkowo,lekarz przepisuje jakieś zioła w których każe ciężarnej moczyć nogi,i to podobno powoduje że dziecko się obraca.Oczywiście koleżanka nie zna nazwy ziół.
Ale dla mnie to jakieś czary mary,chyba że na zasadzie placebo albo silnej wiary.Słyszała któraś o tym może?
0 0