Konkursowiczki w ciąży

beniaminowa

#5302595 Napisano: 26.07.2012 09:57:43
Jeszcze raz dziękuję emotka Do 100 już blisko emotka

A za Mikusia trzymam kciuki. Będzie dobrze emotka

Eh, te nasze dzieci - potrafią nas przestraszyć emotka
0 0

dolly

#5302602 Napisano: 26.07.2012 10:05:50
benasia napisał(a):

(...)
Po badaniu przez pediatre mały czysty osłuchowo, górne dziąsła nabrzmiałe, i gardło lekko zaczerwienione.
Prawdopodobnie goraczka od gardła i dziąseł.
(...)
Co do antybiotyku to sama nie wiem czy dać (...)
Teraz mały śpi -dałam mu Dicoflor z mlekiem jak zasnał bo nie chciał nic pić nawet herbatki a musi pić dużo zwłaszcza ze kolacji nie jadł.
(...)
Tylko co sądzicie o tym antybiotyku?

Po pierwsze: Benasia zadała pytanie, więc otrzymała odpowiedzi, nikt nie narzucał, ani nie dawał do zrozumienia, że źle robi.

dolly napisał(a):

Benasia, ja bym sie wstrzymała. (...)
Jak masz dać antybiotyk nie wiadomo na co, to bez sesnu, ale to oczywiscie moje zdanie.
(...)

emanuela24 napisał(a):

skoro dała antybiotyk to jest chore - teraz żaden lekarz nie da antybiotyku zdrowemu dziecku (to kiedyś była taka moda) - a sama pisałaś temperatura, nie jadł kolacji, nie chciał pić (ból gardła) - lekarz stwierdził że gardło zainfekowane
(...)
podziwiam wypowiedzi nie podawaj a co jeśli dziecko się bardziej pochoruje to co matka powie ? lekarz zapisał antybiotyk ale nie podałam bo na ekonkach powiedzieli zaczekaj (nie widząc dziecka, nie mając pediatrii skończone)

Po drugie:
gdzie jest informacja, że w związku z bólem nie jadło i że gardło zainfekowane

Po trzecie: kto napisał nie podawaj

Po czwarte: skąd pewność, że któraś z nas nie ma skończonej pediatrii?

emanuela24 napisał(a):

(...)
więc gdyby mi jakikolwiek lekarz pediatra zapisał antybiotyk to bym podawała (...)

skomentuje to tak emotka

size napisał(a):

(...)
W zasadzie wszystko rozbija się o to, czy trafimy pod właściwą opiekę i do dobrego lekarza. A to już w małej mierze od nas zależy w sytuacjach wymagających natychmiastowej interwencji.

I właśnie dlatego, zarówno ja, jak i kilka innych dziewczyn proponowałyśmy innego lekarza

beata21 napisał(a):

Antybiotyk pewnie dostal ze wzgledu na zainfekowane gardlo

Beata, ale nigdze nie ma informacji, że gardło jest zainfekowane, tylko, że jest lekko zaróżowione, a to jest mega różnica
I pytanie- czy Ty też uważasz, że Wasz lekarz jest niekompetentny?

grusia napisał(a):

(...)
antybiotyk , coz ciezko powiedziec czy dobrze czy zle ale krzywdy dziecku nie zrobi zwlaszcza ze stan taki a nie inny.

I tym zdaniem mnie Grusia zaskoczyłaś. Nie będę tłumaczyć działa antybiotyku, bo myślę, że o tym wiesz, a gdyby nie, to masz kogo zapytać

emanuela24 napisał(a):

(...) bo tak jak pisałam u nas w ciągu kilkunastu godzin z gardła było na oskrzelach emotka
i ja tak jak grusia poszłabym ze względu na nie spadającą po lekach temperaturę i po to aby lekarz osłuchał dziecko- to nie jest normalne że dziecko po czopku ma ponad 38

zdaje się, że pisałaś o oskrzelach, nie o gardle

benasia napisał(a):

(...)
Czytałam na necie że to może być również 3-dniówka niby by się zgadzało ze nagle w dzień dostał goraczki a nic mu nie jest...
(...) a w trzydniowce dochodzi do 40 stopni a potem wyskakuje wysypka...

I o tym chciałam napisać, ale już nie muszę

Napisałam swoje zdanie, o które zostałam zapytana jak i inne dziewczyny.
Nie pisałam później czy dobrze, czy źle Benasia zrobiła.
Nie komentowałam, bo nie moje dziecko i nie znam reakcji.
Nawet lekarz może postawić złą diagnozę, bo u dzieci to niestety trudne.

Natomiast Ty Emanuela, stanowczo wypowiedziałaś swoje zdanie i dodatkowo atakujesz te z nas, które mają je odmienne.
0 0

Gość: size

#5302637 Napisano: 26.07.2012 11:05:37
Wiecie co? emotka

Myślę, że Miki będzie bardzo szczęśliwy,wiedząc, że ma tyle ekonkowych Cioć, przejętych jego zdrowiem emotka

Mamuśki,zakończmy waśnie. Każda tu wchodzi by wesprzeć i z dobra intencją. Jesteśmy różne i mamy różne doświadczenia. I każda ma swoją rację bo jest jej-poparta doświadczeniem. Dzielmy się uwagami, mądrościami, radami - bez stopniowania ważności i zmęczonymi uwagami.

Czy nie? (Przerabiamy shreka-osiołek)

Ps. Jak byłam młodszą matką niż jestem teraz, bywało, że szukając czegoś, wchodziłam na różne fora. Te dziewczyny zawsze się kłóciły, o co popadnie. Niczego nie potrafiłam wynieść z tego. Przestałam więc. A tu jest miło.

Benasiu, trzymaj się, dla Ciebie to trudne, ale pomyśl ilu ludzi Wam dopinguje.
0 0

dolly

#5302642 Napisano: 26.07.2012 11:22:10
emanuela24 napisał(a):

a z tego co wiem to dziecko jeszcze nie mówi -więc jak ma dać sygnał że go gardło boli ?

boli albo i nie. Zmęczone, gorączkujące dziecko nie ma ochoty na picie czy jedzenie, tak jak i dorosły.

benasia napisał(a):

Co do antybiotyku to sama nie wiem czy dać (...)

Albo naucz się czytać ze zrozumieniem, albo nie wyrywaj zdań z kontekstu.

skąd pewność że żadna z Was nie ma skończone pediatrii ? haha no proszę Ciebie żaden pediatra nie wyda opinii w takiej sprawie przez internet bo to niezgodne z etyką zawodową tymbardziej że dziecko było konsultowane u pediatry nie weterynarza - jak można postawić diagnozę przez internet ?

pytanie było retoryczne emotka ale skoro coś tam próbujesz udowadniać to poproszę o zacytowanie osoby, która wydała na forum diagnozę - chyba się ciut zamotałaś
Polecam stronkę http://dziecko24.pl/

tak pisałam o gardle zainfekowanym które po kilkunastu godzinach było obustronnym zapaleniem oskrzeli

jakoś nie widzę nic o gardle

a zapomniałam w naszym kraju wszyscy są mądrzejsi od lekarzy

no to tylko się cieszyć, że Ty taka mądra nie starasz się być, zalecając innej mamie antybiotyk, bez widzenia dziecka emotka

Tylko jak się ma do tych Twoich wypowiedzi, Twoja stopka emotka

Ja napisałam juz wszystko co miałam do powiedzenia w tym temacie, więc uznaję temat za zakończony.
Nigdy, żadnej matce nie zasugerowałabym z premedytacja czegoś, co mogłoby zaszkodzić Jej dziecku.

0 0

Gość: katrin22

#5302646 Napisano: 26.07.2012 11:28:33
emanuela ciężko się z Tobą rozmawia (dlatego kończę tą rozmowę).
Wiesz..., jakby benasia ufała lekarzowi, to nie pytałaby się na forum, co sądzimy o antybiotyku (czy podawać, czy nie) tylko podała go od razu. Każdą z nas poruszyło to, że Jej dziecko jest chore i napisałyśmy SWOJE ZDANIE (chcąc Jej pomóc). Nikt nie narzucał co ma zrobić, przecież jako matka widzi i zna swoje dziecko (powtarzam się). Uważam także, że lekarz może się mylić, przecież jest tylko człowiekiem.

size tak, to forum bywa czasami miłe, dopóki ktoś kogoś bezpodstawnie nie zaatakuje.

Mam nadzieję, że Mikuś ma się już lepiej emotka Razem z Kubusiem trzymamy kciuki emotka
0 0

dolly

#5302648 Napisano: 26.07.2012 11:31:37
Size zgadzam się z tym co napisałaś. Tylko w tym momencie chodzi o to, że ktoś próbuje narzucić swoje zdanie dodatkowo atakując i w takich sytuacjach trudno się nie odezwać.
0 0

Gość: size

#5302660 Napisano: 27.07.2012 12:29:50
katrin22 , a ja mam prośbę: nie publikuj swoich wytworów kulinarnych na blogu, bo nie dość, że wpadam w głębokie kompleksy, to zważ na to, że jednak jest lato i figura jest trochę odkryta
emotka emotka emotka

Oczywiście żart, jestem pod wielkim wrażeniem i gratuluję talentu emotka Zjadam ekran. I spadam bo późno.
0 0

Gość: grusia

#5302667 Napisano: 27.07.2012 04:53:43
dolly napisał(a):

grusia napisał(a):

(...)
antybiotyk , coz ciezko powiedziec czy dobrze czy zle ale krzywdy dziecku nie zrobi zwlaszcza ze stan taki a nie inny.

I tym zdaniem mnie Grusia zaskoczyłaś. Nie będę tłumaczyć działa antybiotyku, bo myślę, że o tym wiesz, a gdyby nie, to masz kogo zapytać

Dolly własnie ja mam to szczescie ze mam kogo zapytac ale jest wiele mam ktore nie maja zbytnio innego wyjscia ( np na prywatne wizyty ich nie stac ) i ufaja lekarzowi bo wychodza z załozenia ze przeciez krzywdy nie chce dziecku zrobic.I wierzmy w to ze lekarz wydal dobra diagnoze.Niestety u malych dzieci to co dzis jest katarem jutro moze byc juz czyms duzo gorszym.Nigdy sie nie wie co zrobic by bylo dobrze -dasz antybiotyk,moze niepotrzebnie ( czego sie nie dowiemy bo jak choroba przejdzie to nei wiadomo czy po leku czy samoistnie ), nie dasz - moze wywiazac sie z tego cos gorszego.Lekarz przepisal znany lek, podawany dzieciom wiec mozna zalozyc ze Mikusiowi krzywdy nie zrobi a czy zostal przepisany bez potrzeby to juz inna sprawa.

Jak pisalam widac ze Benasia nie zaufala lekarzowi stad pytanie co sadzimy o antybiotyku.A stety/niestety uwazam ze zaufanie to podstawa, bez tego nie pojde do lekarza i nie podam przepisanych przez niego leków czy to dziecku czy sobie.Ja do swojej lekarki mam pelne zaufanie, leczyla mnie w dziecinstwie,mojego brata, teraz leczy moje dzieci.Zawsze nalezala do tych ktore antybiotyk daja w ostatecznosci pod warunkiem ze rodzic nie przyszedl juz z dzieckiem w powaznym stanie ze tak powiem bo wczesniej np leczyl domowymi sposobami co nic nie dawalo a stan sie pogarszal.Za to moja szwagierka dlugo chodzila do lekarza ktorego sama moglaby zastapic takie odwalał akcje.Dziecko ma biegunke - oj co tam, na katarek od razu antybiotyk i w ten sposob mala ma 2 lata a antybiotykow przerobila wiecej jak stary.W koncu po namowach przeszla do naszej lekarki i co ?Dziecko od pol roku nie choruje,nawet katarku nie mialo a rok temu w tym czasie byla masakra.Okazalo sie tez ze jest alergikiem i katar byl tym spowodowany.

Jak widac to ze ktos ma dr przed nazwiskiem nie znaczy ze jest dobrym lekarzem. Nie mowie oczywiscie by nie wierzyc nikomu bo popadniemy w paranoje. Ale pamietajmy ze mamy tez swoj rozum i jesli on mowi nam cos nie tak a nad glowa wlacza nam sie czerwone swiatelko to warto isc do innego ( zaufanego ) dla swojego spokoju - jesli potwierdzi diagnoze to ok.

Jednak to tylko decyzja mamy co zrobi , kiedy i na podstawie czego. My jak pisala Katrin mozemy tylko poradzic.

Miejmy nadzieje ze malego wysypie i bedzie po krzyku emotka Okaze sie ze to 3 dniowka i bedzie ok emotka .Antybiotyk podany wiec czasu nie da sie cofnac. Okaze sie ze zapisano go niepotrzebnie i tyle. Oby tak bylo emotka

0 0

Gość: dianek

#5302696 Napisano: 27.07.2012 06:47:55
Jak widac to ze ktos ma dr przed nazwiskiem nie znaczy ze jest dobrym lekarzem. Nie mowie oczywiscie by nie wierzyc nikomu bo popadniemy w paranoje. Ale pamietajmy ze mamy tez swoj rozum i jesli on mowi nam cos nie tak a nad glowa wlacza nam sie czerwone swiatelko to warto isc do innego ( zaufanego ) dla swojego spokoju - jesli potwierdzi diagnoze to ok.

grusia, bardzo dobrze powiedziane

trafiłam kiedyś na bardzo dobrego chirurga
chciał wysłać mnie na drugą operację kolana, bo wg niego mojego urazu nie dało się inaczej naprawić... noga nie bolała mnie aż tak bardzo, ruchomość była w miarę ok, więc przeszłam się na konsultacje do innego...
sprawę w 100% rozwiązało noszenie w butach podpiętek, które eliminowały mi powstawanie przeprostu w stanie kolanowym... a ten mnie chciał na operacje, później rok rehabilitacji i Bóg wie co jeszcze.. oczywiście że można było tak, ale można było i inaczej...

dlatego warto trafić na skuteczne, a mało inwazyjnego lekarza emotka

a teraz w sytuacji Benasi - pewnie też bym podała ten antybiotyk
ciężko go nie podać jeśli pierwsze dziecko pierwszy raz się tak pochoruje i człowiek w ogóle nie wie co robić
miejmy nadzieję że to 3-dniówka (miałam o nią pytać już na początku jak Mikusiowi nie można było temperatury zbić) i jutro w ogóle będzie po krzyku emotka

my się mieliśmy przejść do naszej pani doktor zapytać o żywienie, ale jest jeszcze na urlopie:/

dziewczyny, mam pytani o dopajanie młodego teraz jak jest na modyfikowanym - czy dopajać, kiedy dopajać i ile wody dawać?

ciężko mi to wyczuć po Bernim bo on uważa picie wody za świetną zabawę i by pił i pił i pił... aż by pękł emotka
0 0

#5302705 Napisano: 27.07.2012 07:06:38
btw - kusi mnie żeby spróbować dać mu zwykłe mleko, nie HA...
30zł za puszkę, która nam starcza na niecałe 3 dni emotka
braknie nam kasy teraz do 10... emotka

a po tym HA kompletnie nic mu nie jest
miał 4 krostki, zniknęły już wczoraj... zero jakichkolwiek problemów...

0 0

Gość: kotek11

#5302714 Napisano: 27.07.2012 07:17:30
dianek - nikt Ci nie da gotowej recepty - ile podawać .. a czym Go dopajasz emotka jesli soczkami to może zrób tak, że do buteleczki np wlejesz 50ml ( nie wiem - ilości orientacyjne bo moja 2 na piersi była)... a jak wypije i woła jeszcze to czystą wodę emotka może Mu nie będzie już pasowała zawartość butelki emotka
0 0

#5302718 Napisano: 27.07.2012 07:22:30
kotek - zwykłą, przegotowaną wodą dopajam
nie chce podawać soczków, chce by jak najdłużej został na wodzie
tylko że on ją uwielbia i mógłby nie jeść tylko pic wodę emotka

no nic, najwyżej teraz będzie dostawał po kilka łyków a z początkiem sierpnia się lekarki zapytamy
0 0

#5302719 Napisano: 27.07.2012 07:24:35
dianek napisał(a):

kotek - zwykłą, przegotowaną wodą dopajam
nie chce podawać soczków, chce by jak najdłużej został na wodzie
tylko że on ją uwielbia i mógłby nie jeść tylko pic wodę emotka

no nic, najwyżej teraz będzie dostawał po kilka łyków a z początkiem sierpnia się lekarki zapytamy

hihi .. mądra mamusia emotka a dopajasz go butelką emotka ile on juz ma emotka bo dawno mnie tu nie było emotka
0 0

#5302722 Napisano: 27.07.2012 07:28:34
od kilku dni już nie jest na cycu tylko na modyfikowanym
nie akceptuje butelki, mleko je z niekapka z miękkim ustnikiem, wodę pije z niekapka z twardym

ma 4,5 miesiąca

soczki chcę ominąć, chciałabym żeby pił wodę (skoro już ją tak lubi) a owoce dostawał w postaci owoców, nie w postaci soczków (jeszcze się soków opije emotka )

na razie eksperymentujemy z mlekiem więc nie wprowadzam innych nowości (z Pepti przeszedł na HA, teraz nie wiem czy nie spróbuję zwykłego modyfikowanego, do tego dostaje kaszkę ryżową bananową - dosypuję odrobinę do mleka)
0 0

beniaminowa

#5302727 Napisano: 27.07.2012 07:34:26
dianek ja na początku też podawałam tylko wodę a mały był tym zachwycony emotka nie wiem dlaczego ale takie maluszki kochają wodę emotka
0 0

#5302729 Napisano: 27.07.2012 07:35:50
hmmm... a może spróbuj Mu podawać wodę łyżeczką emotka może wtedy wypije tyle ile potrzebuje emotka Moja Młoda nie korzystała z butelek i niekapków - korzystaliśmy własnie z łyżeczek ... i kocha wodę... ma ponad rok i jak widzi sok to kręci głową.. a na widok czystej wody aż Jej się oczy błyszczą... z Młodym natomiast był problem w drugą strone - bo On tylko cyca...
0 0

#5302752 Napisano: 27.07.2012 07:56:44
kotek, łyżeczką i z kieliszka dostawał wodę jak był na cycu (w czasie upałów)
studnia bez dna emotka
wyczytałam w poradniku Pani Murkoff, że nie powinno się podawać dziennie więcej niż 1 porcja mleka, czyli jak mi wypija ok. 120-140ml mleka jednorazowo, to nie powinien wypijać więcej niż ok. 120ml wody (oczywiście rozporcjowanej na cały dzień)

chyba na razie się tego będę trzymać emotka

bieniaminowa - no właśnie jego jedną z ulubionych zabaw jest... picie wody emotka kilka łyków a taka frajda... jeszcze jak mu się uda pobulgotać trochę to taki śmiech że aż trudno opisać emotka
0 0

benasia

#5302755 Napisano: 27.07.2012 07:57:23
dzięki dziewczyny za wsparcie, miło wiedzieć że Mikołajek ma tyle tytaj cioć emotka
Póki co śpi a raczej budzi się juz. zaraz śniadanko.
W nocy było róznie ok 38 stopni, potem po 3 w nocy 39,2... Siedziałam i zbijałam temperature mokrymi pieluchami, czopek i Ibum też pomogł. Rano o 6 dostał antybiotyk i temp. spadła do 36 stopni. Teraz ciepły jest pewnie znow lekka goraczka. Zmierze jak się obudzi. O 11 idziemy do naszego dr aby zbadał dokładnie.
Cóż chciałabym też zeby to była 3-dniówka, a pytam was o wszystko bo tak jak pisałyście jestem młodą mamą, Mikołajek ma 9 miesięcy i jest moim pierwszym dzieckiem, wszystko weryfikuję i nie łykam tylko przemyślę i robię wg mnie najlepiej jak potrafie.
Antybiotyk mały dostaje a pytałam co sądzicie tzn czy jest taki silny, czy słaby, czy dzieci wasze dostawały, czy nie powoduje jakiś ubocznych skutków itp.
Niestety w takich sprawach muszę ufać lekarzowi że wie co robi...
Mikołajek się budzi - potem przyjdę...
0 0

#5302762 Napisano: 27.07.2012 08:02:06
dianek a ile do tej pory Ci tej wody wypijal emotka więcej niż 140 ml emotka
0 0

Gość: grusia

#5302833 Napisano: 27.07.2012 08:37:42
Dianek ja mam 4 saszetki zwykłego Bebilonu 2, co prawda powyzej 6 miesiaca ale moze na zapas sie przyda - nie chcesz ?
0 0